Fórum témák
» Több friss téma |
Feszültség szabályzót szeretnék építeni, amit 0-32v-ig tudnák szabályozni, és stabil feszültség legyen. Az áram erőség pedig kb 20A. Kezdő vagyok még a dologba, gondolom ti tudtok segíteni ebbe nekem. Nagyon fontos lenne.
Előre is köszönöm: Zozo
Üdv neked.
Több is van már itt a topicok közt ebben a témában . Nézz körül 1 kicsit!
20A iszonyatosan nagy áram, nem tudom van-e értelme egyátalán ilyet közönséges módon szabályzoni. De gondolom nem kapcsololó üzemú tápot akarsz építeni, ezért itt egy rajz kiindulásnak, ha beéred 5A-el.
Kell hozzá egy LM317-es, és jópár teljesítmény NPN tranyó. Köss többet párhuzamosan!
Na igen , ez feltételez egy 800W-os trafót is.
az sem 1 könyű dolog +nem is kicsi! Na és a hűtés??
azt a retnél lehet kapni elég jókat tarfót meg tudok csináltatni a 500VA torid az 15e ujjonnan
Az a probléma hogy 1V / 20A esetében a keletkező hőmennyiség legalább P=31*20=620W (de ha a műhelyedben nincs fűtés akkor oK) ez a veszteség a villanyórán-bukszádon is meglátszik.
Valaha építettem nagyon jó teljesen tranyós labortápot valami Tápegységépítés vagy Amatőr műszerek építése könyvből néztem ki. Amit tudott: 45V/5A tönkrement nem birta a nagyfeszültségű áramkörök meghajtását és a másik problémája volt hogy nem rendelkezett előszabályozóval minek következtében a z oldalán elhelyezett 7 db 2N3055-ös tranyók hűtőbordáján vizet forraltam /ez igaz nem költői leírás/ igaz ventilátort nem raktam bele mert nem szeretem ha zúg valami. Pedig ezen csak durván 2XXW-ot égettem el. Jelenleg amit tudok legjobb kapcsolást az IC-t szerintem már nem lehet beszerezni, az adatlapja még fellelhető (MC1466) de láttam az IC utánépítését (mellékeltem) ez egy lebegő tápfeszültséget igénylő IC a kimeneti áramot és feszültséget csak az áteresztő tranzisztorok, söntök és a potik határozzák meg . Ezt a kapcsolást is mint minden mást ilyet ekkora teljesítménynél ki kell egészíteni előszabályzóval ami lehet teljesítményfetes vagy tirisztoros és kapcsolóüzemben dolgozik ha teljesítményfetest használsz akkor a frekit célszerű a kHz es tartományokba elvinni ezzel a vas trafót és a súlyt is ki lehet küszöbölni. Termésetesen ha több fokozatból is ok a 32V tápfeszültség átfogás akkor választhatod a trafó megcsapolást is. Az áramkörbe nem árt valami független védelmet berakni nehogy megfusson a táp és a 32V kikerüljön a kimenetre pedig Te csak 5V-ot vártál.
Trafóm az van egy 1000VA 34V. A hűtést is megtudnám oldani. Tranzisztornak C5047-est gondoltam, mert abbol van ithon 10 darabom.
Primer oldalon használj feszültségszabályzót!
Csak ez lesz jó! Van rá egy kapcsim. Feszültséggel vezérled a triak gyújtókörét, amit a szekunder oldali egyenirányított és szűrt feszültségből állíthatsz elő.
És fel tudnád tennni a azt a rajzot???
Végre van akinek van valami jó ötlete!!! Köszi.
Végülis valahogy fel. Van Proteled?
Mi az a Protel??????
Az egy kapcsirajzszerkesztő és nyáktervező progi. De nem baj, átrakom jpg-be és úgy küldöm csak ahhoz idő kell, mert nekem sincs meg, de a kapcsi abban van lerajzolva.
Azt nagyon megköszönném!!!!! Nem olyan sürgös! Ráér!!!
Jövő hét csütörtökön nézz vissza, addigra remélem fel tudom rakni!
Ok!!! köszi!!!
djvu-d van? Ez egy könyvprogi
Nincs!!!! Sajnos
3Mb adj email cimet
Közben rájöttem elküldtem a progit, meg a kapcsit. Ebből tudsz kiindulni. Csak néhány módosítás kell
Érdekel még a dolog? segítsek?
Hogyne érdekelne!!!! megnéztem a rajzot találtam ithon TRIAC-ot is ami elbirná a trafót. A szabályzásig eljutottam de hogy hagyan fog ez stabil feszt adni azt már nem tudom.
Ha van triacod, akkor az izzó helyére teszed a trafót.
A K1 C4 P1 P2 R9 elemeket kihagyod. A 741 + lábán van a fűrészjel A - lábon minél nagyobb a fesz annál kisebb a kimenő fesz. A megoldás az ic 2 és 7 lába közé teszel egy ellenállást, a 7 és 2 lába közé egy optocsatoló kimenetét. A trafó szekunderére teszel egy graetz-hidat+nagy puffert, valamint ellenállásosztót, tranzisztort és az optocsatoló bemenetét. Működés: 1: bekapcsolásnál a szek fesz=0 optocsatolo zárt az ic 2es lábán a fesz 0 a triak teljesen nyitott, a puffer töltődik 2: ahogy a fesz emelkedik az osztón beállított fesz eléri a 0.6-0.7V-ot a tranyó nyit, az opto nyit, a 2es lábon nő a fesz, csökken a primer fesz, leáll a töltődés. 3: terheled a kimenetet a pufferfesz csökken a tranyó és az opto zár, 2 lábfesz csökken, primer fesz nő, puffer töltődik. 2... 3... 2... 3...
az opto bemenetére kell még áramkorlát!!!!!!!!!!!!!
Kezdem érteni.:yes: :yes: :yes:
Ezt letudnád nekem rajzolni???? A potit hová kell tennem? 2-es és a 7-es láb közé???? Mert ezt szabályozni is szeretném.
Mekkora ellenllást tegyek?????????? az előző hozzászolásomat ne nézd!!!! Elkesztem lerajzolni is kezdem érteni hogy hogyan gondoltad
Az opto áramkorlátjának nem jó az ellenállás, mert a tápfesz mindig változik.
Oda inkább BD-tranzisztoros áramgenerátort ajánlok 10mA-re beállítva. Rajzot mindenképp küldök a módosításokról a napokban.
Előre is köszi!!!! Az a 741-es IC az egy sima 8 lábu IC???? Mert én találtam itthon kétfélét is az egyik féle 8 lábu a másik 14 lábu.
Mert 2-féle tokozással is készült. a 14-lábúnál egy csomó üres láb van. Adatlapot megnézed, mind2 bekötés megvan.
Itt van egy-két kép a trafóról. A relé a tetején csak a méret miatt van.
[off]szabi83 átméretezte a képeket! Legközelebb erre figyelj! Kösz! |
Bejelentkezés
Hirdetés |