Fórum témák
» Több friss téma |
Még neszaladjunk enyire előre a témában...
Csak szépen sorban haladjunk!
Egy kis változtatással jólesz, és a sematikus rajz majdnem egyforma..
Az ampermérők az áramok eloszlását szemléltetik. LED-kapcsolások_01_.jpg
És ha van kedved olvass bele ebbe -Elektronikai alapkapcsolások- a cikkbe. Elég jól leírja az alapokat... :nezze:
A kapcsolási rajzot is rajzold már le
Tudod a 2 soros párhuzamosan kötött soronkénk 6 6 led + az ellenállások elörei is köszi
Pontosan melyikre gondolsz?
DSC01247_átkötött_.jpg és - vagy F.mekkék? Ezeknél anyi ledet teszel egy csoportba amenyit csak akarsz, mivel egyedi áramkorlátozó ellenállások vannak!
Amúgy nem tudom már hol, de több helyen is olvastam, hogy nem szerencsés párhuzamosan kötni LED-eket egy áramkorlátozó ellenállásra. Gondolom előfordulhat, hogy az egyik picit hamarabb nyit ki, és akkor azon folyik minden áram, és megmurdál...
A legbiztonságosabbnak az tűnik, ha a 12v és a gnd közé teszed sorba a kapott ellenállást, és a ledet. Ez egy sor, és annyit teszel amennyit akarsz, csak győzd forrasztani a sok ellenállást.. de bomba biztos... De ha nem nagy fényerejű a led, akkor lehet, hogy a látni és látszani elvnek nem fogsz megfelelni
:yes:
engem ez a feszültség generátoros érdekelne.elmondod hogy honnan szereztél hozzá kapcsolási rajzot vagy saját magad találtál ki eggyet?nekem ez a megoldás jobban teccik mint a külön fék és helyzetjelzős téma....(egyéni saját vélemény!)ha eltudnád küldeni a kapcsrajzot a nyákrajzzal rajtad kivül én is megcsinálnám a kapcsolást.
Üdv!
Engem is az aramgeneratoros megoldás érdekelne, találtam is egy kapcsolást csak nem tudom, hogy ezt mire lehetne használni, meg igazából az elvére is kíváncsi lennék, ez ugye a kapcsolóüzemű bekötést lejenti? Ez azt jelenti hogy valamilyen frekvencián működtetedm, szóval elalszik, kigyullad? Ez így miért jobb? Meg a másik! Nekem rendszámos a motorom és biztonságban is szeretnbém tudni magam, szóval a "marha fényes" meghatározás melett engem az is érdekelne hogy számszerűen hány leddel válthatnám ki a 21 és az 5W-os izzókat? Idézet: „Ez azt jelenti hogy valamilyen frekvencián működtetedm, szóval elalszik, kigyullad? Ez így miért jobb?” Azért, mert így a kitöltési tényező változtatásával lehet a fényerőt változtatni. (Az 50%-os kitöltés kb. fele fényerőt jelent, a 100%-os teljeset.) Idézet: „az is érdekelne hogy számszerűen hány leddel válthatnám ki a 21 és az 5W-os izzókat?” Az az alkalmazott LED-ek fényerejétől füg. Az adatlapokon megadják, hány cd (candella) fényerejűek.
Hi!
Olvasgattam ezt a témát, és engem is érdekelne az a vibráló féklámpa, ami az új passatnál láttam!! Esetleg nem tudnátok valami kapcsolást ajánlani??? Kösz: stefi
Igen! Azt tudom, hogy a LED-nek meg tudom nézni a fényerejét, viszont a sima izzó fényerejét honnan nézzem meg?
néztem a tungsram meg az osram honalpját, de nem találtam. És Valaki nem tudna egy olyan áramgenerátor kapcsolását elküldeni amivel meg tudnám hajtani a ledjeimet és mondjuk a féklámpa kapcsolásával erősebben világítana, vagypedig úgy is jó hogy külön külön a helyzetjelkő és a féklámpa.
Én is ezt keresem folyamatosan a neten de nem nagyon talállok használható infót.Én valami olyasmire gondoltam hogy, amikor csak a helyzetjelzőm van bekapcsolva akkor kb. 1-1,5V ot adna le a generátor, viszont ha fékezek akkor kb. 3-3,5V-ot adna le.Gulyi88 már irt a téma elején hogy ő megcsinálta a mocijára ,de valószínű régen járt ebben a topicban és azért nem tud nekünk segítséget nyujtani. De mint tudjuk, a türelem TORNATEREM. De addig is valami használható kapcsolást elfogadok/elfogadunk.
vagy 1 V-nál még nem nyitna a led?(piros)
Nem tudom hova szeretnétek ezt, de ha egy búra alatt vannak a ledek, akkor esetleg azt is lehetne csinálni, hogy a helyzetjelzőnek és a féknek külön ledsorokat betenni, és alapból csak a páratlan sorok világítanak, fékezéskor pedig a párosak is.
Áramgenerátorra meg volt itt egy 555ös kapcsolás asszem... De szerintem egy feszültség stabilizáló ic-vel, ha beállítotok 12V-ot és sorbakötött ledeket, meg minden sorhoz külön áramkorlátozó ellenállást használtok az elég...
ha áramgenerátoros üzemben használom a ledet akkor az nem károsítja? nem melegszik, nem megy tönkre?
És úgy az előírtnál nagyobb fényerőt lehet kicsikarni?
A ledek nagyon szeretik az áramgenerátoros üzemmódot... sőőt..
szal ha lehet, akkor áramgenerátoros meghajtásal használd... egy darabig nől a fényerő, de közben a hőmérséklet is ... és ha ilyenkor nincs áramgenerátorra kötve a LED, akkor hömegfut... és meghal ... szerintem az adatlapban közölt áramot nemnagyon kellene túllépni... (max néhány mA-el)... de a puding próbája az evés.... szal ki kell próbálni, hogy meddig lehet túlhúzni károsodás nélkül... szerintem
ja... de csak egyszer lehet kipróbálni egy ledet. Ami biztos, hogyha kezd válltozni a színe is akkor már nem érzi jól magát
ez jó ötlet ez a páros és páratlan sor. valószinű igy fogom meg csinálni csak én ugy gondoltam hogy a páros ledek normál fényerejű led a páratlanok pedig nagy fényerejű ledekből lessz megoldva.melyikböl érdemesebb megcsinálni 10mm-es vagy 5mm-es ledből???sztem nagyon elég az 5mm-es is . szerintetek?
valahol olvastam már csak már nem tudom hogy hol azt hogy,hogy lehet azt kiszámolni hogy mennyi led kell egy pl. 21/5w-os izzóhoz.nem is ez lenne a fontos hanem azt hogy hogy kell számolni a leddel ha izzót akarok helyettesíteni
Mindenkinek B.U.É.K GeRx
Katalógusadatok szerint a 21W-os 270 lm, az 5W-os 54 lm fényerejű. Ezeket az adatokat átszámolva azt kapjuk, hogy a 21W-os izzó 21,4 cd és az 5W-os pedig 4,3 cd fényerejü. 1 cd = 1000 mcd, amiből már ki tudjuk számolni a szükséges darabszámot, úgy, hogy az izzó fényerejét elosztjuk 1 led fényerejével, így jön ki a darabszám
http://www.szocimotoros.hu/hu/tuningfejlesztes/43 Itt foglalkoznak a témával. Azon gondolkoztam, hogy ez az áramgenerátoros dolog okos megoldás, de szerintem nem lenne olcsóbb így, sőt még szerintem többe kerülne az áramgenerátor alkatrésze mint az a plus pár LED. Esetleg akor érné meg ha az indexet akarnánk így megoldani. Javítsatok ki ha nem!
Sziasztok!!
Már biztos elcsépelt lehet a dolod de, egy olyan kérdésem lenne hogy, a dágaszágommat szeretném meglepni féklámpával de csak és kizárólag ledből késziteném el!Nem igazán szeretném sorbakötni ha lehet akkor párhuzamosba kötném csak nem tom hogy minden ledhez kell ellenállás és milyen?!Függ a ledek mennyiségétől is?? Nagyon szépen köszönöm előreis !!! xatis Fegyvernek
Ajánlom figyelmedbe:
EZT
mi lenne, ha nem nyitna mindenki új topikot minden olyan dolog miatt, ami éppen eszébe jut... (pláne, mert mostanság ezek már mind fent vannak az oldalon)
szóval a legegyszerűbb megoldás, ha féklámpához piros nagy fényerejű 5mm-es ledet használsz 1k-s ellnállattal/led. ha ilyesmi érdekel, akkor ajánlom figyelmedbe a fiatbravo weboldalt, ahol brava féklámpát ledesítenek képekkel mindennel. (amúgy én is ledesítettem a nagybátyám ugyanilyen féklámpáját, mondanom se kell, megéri!)
Hello
Ha párhuzamosan kötöm be a led+ellenállásokat, akkor számít az hogy az akku 80A erős, esetleg nagy teljesítményű ellenállásokat tegyek? vagy mindegy? Azt tapasztaltam hogy a sima ellenállás melegedik, bár nem robban fel, de bíztosra akarok menni. kösz Üdv!
Hi!
Az 80 Ah lesz... És nem számít, csak az akku feszültsége számít. A LED elé az ellenállást az R=(Utáp-Unyitó)/I összefüggéssel lehet számolni. A szükséges terhelhetőség az ellenállásnál pedig P=(Utáp-Unyitó)^2/R. Unyitó a LED nyitófeszültsége, 2-3,5 V között valahol. Tápfesz az akku feszültsége. I pedig az üzemi áram, a normál huzallábas LEDeket 20 mA-rel szokás hajtani. |
Bejelentkezés
Hirdetés |