Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
üdv
Pont azt irtam,hogy a váltóáramot kell elvinni a védelembe,pont azért,hogy idöben kapcsoljon be és kikapcsoláskor is azonnal oldjon a relé.Ebben nemtudom mi a bonyolult.
Köszönöm!
A mai napon össze fogom rakni.. A panelt tegnap este 8 ig legyártottam már ki is van fúrva.. Üdv!
Átolvastam, de csak olyat találok ahol lényegében puffermentes tápot kell adni neki. Na nekem ez nem jó..
Gondoltam valami olyasmire hogy a trafó váltóágát figyeli valami és ha itt eltünik a fesz. leold a relé, csak azt nem tudom hogy lehetne megvalósitani. Ebben kérném a segitséget, ha tud valaki. Lehet figyelmetlen vagyok, de én nem olvastam ilyet a topikban.
Elnézést kérek! valóban nem neked szólt, hanem AKASHI-nak. Csak elkevertem a dolgot.
AKASHI! Ezt a hozzászólást neked szántam. Használd egészséggel. Alkotó
Szia!
Megépítettem a nyákterveddel a módosított kapcsolást.. Bekapcsolom az erősítőt világít a zöl a sárga, majd halványul a sárga relé behúz, kikapcskor a relé egyből elenged sárga világít zöld is meg a pirosak aztán egyszerre elalszanak.. Csak egy gond van... Nem működik a DC védelem.. Próbáltam rákapcsolni feszültséget, de nem old le.. Valaki tudna segíteni mit nézzek meg? Előre is köszönöm! Üdv!
Még valami:
Írtad hogy a C1 kondi fordítva van vagy a rajzon van fordítva Most akkor Itt van jól? Vagy épp fordítva kell? A túlvezérlés jelzőt át szeretném méretezni 28-30W ra.. Milyen értékű ellenállást kell betennem?
Nos, megtaláltam hogy a C1 kondenzátornak a + jának kell a GND-n lenni..
Nekem fordítva volt.. átfordítottam.. Nekem nem volt baj fordított polaritással sem.. Üdv!
Látjátok ez a táp van.. pufferelt feszt kap a relé. Szerintetek ha a kék vonalnál megszakitom a nyákot és a piros rajz mentén kötök rá akkor elvileg nem kap pufferelt feszt a relé és le kell azonnal oldania nem?
Mielőtt elkezdenéd átméretezni, mérd meg alapból hol kezd jelezni a túlvezérlés közeli állapotot mutató led.
Ugyanis én se értettem az elején, de aztán kiokosítottak, hogy ez nem egy konkrét teljesítményt mér, hanem (nagyon leleményes módon) a tápfeszültségnek a kimeneten megjelenő arányát figyeli, ami nálam két esetben is éppen bevált. Ha csökkented a tápfeszt, akkor a "dupla" ellenállásokat is igazítani kell egy kicsit (ha jól emlékszem, mert most éppen nem látom a rajzot magam előtt) Alkotó
Erre mit válaszoljak...?
Látatlanban azt javaslom, próbáld a kapcsolási rajzot követni, gondolom azon rajta van, mit hová kéne kötni. (Azt meg csak remélem, hogy a rajzod készítője gondold erre a relé elengedési témára. Ha esetleg nem, számos jól működő kapcsolást találhatsz pl, itt a fórumtémában is. Csak az én nyáktervemmel fent van a Sanyó, a MAJKI féle, és KD mester védelme is) Alkotó
Szia!
Szóval azért nem működik a DC védelem mert a dupla ellenállások a 40V hoz vannak? Nekem a tápfeszültség +/-32V minden működik csak a kimeneti DC védelem nem.. :no: Úgy nézem a dupla ellenállások a LEd előtétek. Üdv!
Éppen az egyenfeszültség figyelés a védelem lényege. A többi funkcíó, szinte csak felesleges díszités. Ha az nem működik, nem sokat ér az egész.
40Vig simán jók állítólag az eredeti rajzon szereplő alkatrészértékek. ebben a linkben én is átrajzoltam ezt, megnézheted Hogyan próbáltad ki, hogy működik-e? Ha minden más megy (pl a késleltetés és az azonnali kikapcsolás), akkor nagyon illő lenne az egyenfigyelésnek is működnie. A túlvezérlés az más ügy, az nem függ ezzel össze. Alkotó
Igen minden megy késleltetés azonnali kikapcsolás csak a DC védelem nem..
Hogyan próbáltam ki? Tettem rá egy kis feszültséget.. de semmi.. A hangszórón halottam mikor rátettem de nem oldott le.. :no: Hol keressem a hibát? Előre is köszönöm! Igen, amit most linkeltél, én aszerint ültettem be.. Akkor az már a jó beültetési rajz? Üdv!
A lényeget elhallgattad, de annyira nem is számít.
Na szóval... Kösd be az összes tápfeszültséget, egyent-váltót egyaránt. Se erősítőt, se hangszórót ne köss rá. Ebben az állapotában a teljes tápfeszültséget, pozitívot, majd a negatívot is próbaképpen érintsd az erősítőhöz csatlakozó pontra (mintha onnan jönne ez a hiba). Ekkor le kell oldania a relének szinte azonnal, akár a minusz, akár a plusz feszültséget kapja telibe. (kb. 0,5sec múlva). Ez szimulálja azt, mikor tényleg tönkremegy az erősítő. Ettől függetlenül, ez a kapcsolás már nagyon kicsi feszültségre is lekapcsol, szinte már túl érzékenynek is mondhatnám. Az én példányomnak elég néhány 100 mV. Ha nem így működik, ellenőrizd le a panelt, az alkatrészeket, meg a félvezetőket (ez aztán a bölcs tanács, de nem tudok jobbat). Más okosságot nem tudok mondani. A T4-el kezdeném az ellenőrzést, meg a D3-D4-D5-el, jóság és polaritás ügyben, meg még C3 is okozhat galibát, ha más egyebek működnek,akkor ott kell a hibának lennie. Alkotó
Szia!
Bocsi ha nem írtam világosan.. Először én egy 9V os elemmel próbáltam ki.. Mikor volt rajta hangszórónem akta elengedni a relét.. És negatív feszültségre nem reagált.. Valamint későn 1-2 másodperc volt míg elengedett.. Így a C3-at kicseréltem 10µF ra.. Most kipróbáltam amit írtál, hangszóró nélkül elenged.. Rákötök egy gagyi hangszórót, majd pozitív, negatív feszültség tökéletesen lekapcsol mind a 2 oldalnál.. Akkor gondolom ez jó, semmi hibája sem volt.. De 9V os elemmel miért nem működött? A hangszóró elszívta a feszültséget így nem jutott annyi az érzékelő áramkörbe? Üdv!
Ha a bemenet és a GND közé teszek egy 1.5V os elemet, nem old le..
9V al már leold de csak úgy ha a bemeneten az elem + polaritása van.. Gondolom neked sokkal érzékenyebb.. Nálam miért lehet érzéketlen? Az okozhatja hogy nálam az R9 (18K) csak 17k? Üdv! Közben megpróbálok találni 18K-st..
Kicseréltem, semmi változás..
Ha tönkre megy a végfok (STK463) akkor a teljes Pozitív vagy Negatív feszültség kerül a kimenetre nem? Akkor már leold a védelem.. De nem értem nekem miért csak nagyobb feszültségre kapcsol..
Ha lejutok a műhelybe, akkor kipróbálom az enyémet, hogy elemmel mit csinál (csak az a baj, hogy "ki kell nyitni" hozzá egy erősítőt is, amibe bekötöm). Én csak egy külön tápról adtam neki a hibajelet anno, azzal működött.
Általában a teljes féltápfesz kimegy a kimenetre ha lepukkan az erősítő. Éppen ettől védi a hangszórót ez a kapcsolás. De az IC-s erősítők működése az nagyon nehezen kiszámítható, elég önállóan szoktak elromlani. Alkotó
Akkor szerinted mi legyen?
Beépíthetem így? Vagy várjam meg míg te megnézed? Szívem szerint már hallgatnám is az erősítőt.. Idézet: „Én csak egy külön tápról adtam neki a hibajelet anno, azzal működött. ” Ezt konkrétan hogy érted? Tisztában vagyok vele hogy miért kell ez a védő áramkör.. Bekapcsoláskor a lökést kiküszöbölni valamint kikapcsoláskor, és az esetleges tönkremenetelnél a hangfalak ne sérüljenek..
Konkrétan nem volt elemem, hanem helyette egy változtatható feszültségű táp.
A GND-re kötöttem az egyik pólusát, a másikat meg a védelem "bemenetéhez", így szimulálva az egyenfeszültség megjelenését. Építsd be, és hallgasd a zenét, erről szól az egész történet, a többi csak a körítés. Alkotó
Oké én is így tervezem..
Neked hány V nál kapcsolt le?
Helló!
Nekem is így volt, hogy eléggé érzéketlen volt ez a Majki féle védelem (eredetileg ez a Reflex RX500-as védelme). Kíváncsi lennék én is, hogy hogyan lehetne esetleg érzékenyebbé tenni. (nem foglalkoztam vele mostanság, mert mostanában az erősítő tápja és vezérlése készülgetett.) Üdv!
Megmértem pontosan.
Sajnos részben becsaptalak, mert rosszul emlékeztem az érzékenységet illetően (bocsi, nem volt szándékos, de én elég sok mindent építek párhuzamosan, ezért elkeverem néha a dolgokat). Ami nagyon érzékeny volt, az a KD mester tollából származó védelem. A GND hez képest -2V nál már nagyon stabilan bont, illetve GND +2,2V-nál szintén. Most mértem meg, ez már biztos adat. Viszont ez a Májki féle dolog nem így viselkedik (szintén most mértem meg). Ennél GND +5V és GND -25V nál kapcsol ki. Ha ettől kisebb a feszültség a kimeneten az adott polaritásnál, akkor nem bont. Ez elég vitatható eredmény, érdemes rajta elmeditálni. Teljes tápnál, ami nálam +-50V, abszolút megbízhatóan, azonnal old. Alkotó
Szerintem 1992/12/591 Rádiótechnika. Elég érzékeny, még a túlvezérlési csúcsokra is lekapcsol, néztem szkópon, túlhajtottam direkt, egyből kapcsolt is le-föl a relé, hangszórón ez reccsenés, ha minden oké akkor pedig nem csinál semmit csak koppanást gátol. Talán ez már túl érzékeny, de nem négyszögjellel kell hajtani az erősítőket.
Az IC-s védelmet 1,2V-os ceruza aksiva teszteltem, és arra is simán oldott a relé, ráadásul a GND-hez képest mindkét "irányba".
Szerintem az 5V még rendben van, de a 25V már elég sok. Bár lehet, hogy 5V-is elég egy hangszórónak, hogy tönkremenjen, szerencsére ilyen tapasztalataim nincsenek. Esetleg valakinek van ehhez kapcsolódó kellemetlen élménye?
Nem kell mentegetőznöd, nem csaptál be.. Végül is emberek vagyunk, tévedni emberi dolog..
Nekem pozitív irányban 7.4V nál kapcsol le negatívban már nem emlékszem Hiába tegnap volt valahogy elszállt Ez a KD mester védelme hol található meg? Üdv!
üdv
Nekem már volt némi tapasztalatom hangszóró kifüstölésben.Volt egy gyári 2x80wattos technicsem gagyi védelemmel.Hallgattam a muzsikát,majd egyszercsak valami zúgás kb 3 másodpercig,aztán pedig a lakk égett szaga.3 másodperc is simán elég,hogy túlmelegedjen egy hangszóró tekercse.Az az elszomoritó,hogy volt az erösitöben egyenáram figyelö a kimenetekre és mégis késön oldott le.Pedig technics azért nemolyan rossz márka.Csak azok az STK ick nevolnának olyan érzékenyek.En inkább ha védelmet épitek akkor a nálam jól bevált C1237AH ic t használom,minden esetben megbizható,egyszerü beszerelés és olcsón beszerezhetö.Már 9 alkalommal épitettem be különféle erösitökbe és probléma még eddig nemvolt velük.Ma fogom a 10. ilyen védelmet épiteni az ujabb munkámba.
Gonolom jópár helyen megtalálható, főleg a B5-B8 erősítős témakörnél.
De hogy ne kelljen keresgélned, mellékeltem a saját rajzomat a B8-as erősítőm tápjáról. Ezen rajta van a védelem is. Azért is jobb Így a rajz, együtt a táppal, mert egészen egyértelmű, mit-hová kell kötni. A fotón a kész panelt látod. Alkotó |
Bejelentkezés
Hirdetés |