Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Banándugó kell hozzá de ha lecsupaszítod a vezeték végét akkor amikor benyomod a rugós hangsugárzócsatlakozót akkor annak az oldalán lessz egy nyílás. Ott átdugod rajta a kábelt és már fogja is. A másik pedig az, hogy a + oda megy az erősítő pozitív kivezetése a - hoz a negatív.
Sziasztok.
Kaptam tegnap egy barátomtol egy Philips 5.1es hangdobozszettet mélynyomójából bontott erősitőt. TDA8567Q ic van benne 2DB. Maga az erősitő jó, csak az a baj, hogy nincs meg már az Infra vevője és igy nem lehet bekapcsolni. Arra gondoltam kiszedem belőle ezeket az IC-ket és csinálok belőle 2db sztereó erősitőt ha lehet hidalni ezeket az IC-ket. Adatlapján nemláttam erre kapcsolást. Megoldhato ennek a hidkapcsolása?
Szia!
Először is köszi a válaszod, Csak már elnézést, de miért van kijavítva a hangfal hangdobozra?? 3 utas(2 mélynyomó, egy középsugárzó, és 2 magassugárzó) és hangváltóval szerelve, és ez tuttommal hangfal! De ha nem javítsatok ki!
Szia!
Ebben 4 db. hídkapcsolású végfok van, tehát már nem tudod még egyszer hidalni.
Ó, ez egy régi félreértés, amiről sokan nem tudnak. Hangfalnak nevezzük általánosan, de helytelenül. A hangfal, az csak egy lap, aminek a közepén van a hangszóró ( hangsugárzó ). Na ez nem túl praktikus, mert minél mélyebb hangokat akarunk lesugározni, annál nagyobb lenne a hangfal mérete, több méteres oldalak kellenének. Ezért találták fel a hangdobozt. Ami doboz alakú, nem csak egy "fal".
Köszi! És én vagyok a mumus aki küzd ez ellen.
Üdv.
Készitettem egy erőstőt (texas+LM1036) és az a bajom vele, hogy a ventillátor (kis CPU venti) zaját hallom picit. Valahogyan összeszedi az előfok vagy valami. A tápja le van szűrve, külön-külön stab IC-kről megy az előfok is meg a venti is. Létezik hogy a venti tápvezetékéről szedi össze az előfok a zúgást? Ahogy forog a ventillátor úgy lehet hallani a zúgást.
Próbáld meg egy 100nF-os kerámiakondival hidegíteni a ventinél.
Most lehet, hogy megköveztek, de én a következő képp oldanám meg: Régen hasonló problémám volt egy cleopátránál, amibe ventit raktam. ha bekapcsoltam akkor búgott.., így alufóliával körbetekertem a kapcsolót, és a kábelt, és megszűnt a búgás. Azóta már kicseréltem árnyékolt vezetékre, de már azt is kiszedtem... Szóval szerintem az árnyékolást próbáld ki..
üdv: lewi
Gondoltam én is árnyákolt tápkábelre Kipróbálom ha lesz új LM1036 ic-m Sajna szabin van a boltos hónap végéig ááááá...
szamóca. A stab ic kimenetén van egy 100nF és egy 47µF párhuzamosan, de próbálkoztam már más értékkel is, nem javitott a helyzeten. Sőt sajnos egy zárlatos kondi miatt szállt el a stab IC (füst) és ezzel egyidőben szépen elszállt az LM1036-is. A ventillátor hőfokszabályozós, először gyorsan indul, aztán lelassul, és ahogy melegszik a borda úgy nő a fordulatszám, ezzel együtt a búgás.. Kipróbálom az árnyékolást és beszámolok a fejleménykről.
Nem lehet, hogy a venti szabályzó kavar neked?
Sziasztok, a kérdésem az lenne, hogy hangerőszabályzásnak mekkora poti kell?
Megint én. Most azt szeretném kérdzni, hogy nekem az erősitő tápjában a transzformátor előtt, közveten ahol megy be a 230, ott van egy tekercs, ami, nmtudom mi célt szolgál, de most sikerült eltörnöm a vasmagját, vagy milyé t. Átköthetem direktbe?
Valószínűleg egy zavarszűrő tekercs lesz. Nyugodtan kösd át vagy akár vedd is ki belőle.
Nagyon szépen köszönöm, a választ, csak kicsit megijedtem, mondjuk így, hogy elvan törve a magja, igy is müködik, de akkor inkább kiveszem. Mégegyszer köszi
Nem tudom. Ez a venti egy CPU venti, a hűtőbordára ki van vezetve egy hőérzékelő a ventillátor motorjából.
Este ha hazaérek megnézem. Kipróbálom először az árnyékolt kábelt. Eléggé gáz, hogy áthallani a zajt.. pedig hűtés kell neki, nem akarok(nincs is hely) nagyobb hűtőborda számára.
Szia!
Tehát akkor a hangdoboz kifejezés, az ugye "nem alacsonyabb" mint a hangfal? Tehát úgyértem hangdoboznak nevezik a komoly zenekarok hangrenszerét is?
A hangfal, és a hangdoboz között, lényeges a különbség!
Egy elektrosztatikus Martin Logan vagy egy Quad ESL valóban hangfal, de a többi bizony doboz!") Mindkettőnek ugyanaz a célja, mármint az akusztikai rövidzárnak nevezett jelenség kiküszöbölése. De a hangfal egy olyan hanglesugárzást javító eszköz, ami egy "sík lap "(fal) közepébe helyezett hangszóró. Aminek a legalsó lesugározható frekvenciája a középpontól a szélekig lévő távolsággal egyenlő. Számokkal (hullámhossz=Hangsebesség/frekvencia) ha 50Hz-et szeretnénk lesugározni akkor annak a hullámhossza 340m/s osztva 50Hz-el=6,8m! Tehát ekkora"falba" kell helyeznünk a hangszórót. És ez alatt az 50Hz alatt nincs lesugárzott hang. Ezért mély frekiken a méretből adódóan senki nem csinál hangfalat. Ezért nincs olyan sem hogy "hangfaltartó állvány". (20Hz-re már egy 17m-es körsík közepébe kellene rakni a hsz-ót) Ezért született meg a hangdoboz. Itt a "falat"ráhajtogatták a hangszóróra . Elzárták az elejét a hátuljától. És ezzel jó alaposan megnehezítették ennek a hangsugárzásjavító eszköznek a számolását, mert itt már rengeteg együttható lépet be a képletbe. Ráadásul doboz típusonként változik a számolás. Remélem sikerült azért valahogy érthetően elmagyaráznom a különbséget.
Ez még talán hasznos lehet: Bővebben: Link
Sziasztok egy tda7265-tel építek egy végfokot és az lenne a gondom hogy a tápba az egyik ágon 15,3Volt van a másikon meg 16,8Volt.Így nem halna meg az ic?
Tudna ekkora fesz kölönbséggel működni? válaszokat várom.
Szia!
Igen működni fog, de teljes kivezérlés környékén jobban fog torzítani.
Lehet, hogy a forgó mágneses tér indukál feszültséget valamelyik kábeledben, vagy NYÁK-on lévő vezetősávokban
Nem indukál ott semmit az Ic sem az áram a vezetékben,csak jobban fog torzítani nagyobb hangerőnél 1-2%al.No meg kicsit jobban melegszik max.kivezérlésnél.Nem gond 75fokig bármelyik végfok Ic.állja a sarat.Hűtőborda hőmérsékletére gondoltam.
Többször végigolvastam, de nem tudtam magyarra fordítani...
sziasztok van kettő BU508-as és kettő BD139-es tranyóm.
ezekből lehetne valamilyen erősítőt összehozni? meg van még egy rakás kondim meg ellenálásom. válaszokat várom.
Sziasztok, egy kérdésem lenne megint, mégpedig az, hogy az ugye természetes jelenség, hogy kb. másfél óra zenélés után, kb. 20 fokos a transzformátorom? Csak azért kérdem, mert jövőhéten egy egész hetes zuzást kell eliselnie ennek az erölködőnek, és remélem, hogy kibirja. 0
Köszi a Válaszod!
Most már valamennyire értem tehát hangfalat nem nagyon lehet akkor szerezni (csak csinálni) . Akkor a hangdobozok ugye nem adnak olyan jó hangot mint a hangfalak. Csak én azt hittem hogy azt nevezik hangdoboznak, amibe nincs hangváltó . És most lenne még egy kérdésem, most ajánlottak fel nekem egy olyan erősítőt, amit a képeken mellékeltem. Szóval ez egy 2x150W RMS, és kb 600W zenei+karaoke bemenetekkel. ez 15000 ft, szerintetek megéri? Mert én nem nagyon értek hozzá, ti azért biztos hogy a képekről valamennyire megtudjátok állapítani hogy jó-e . Mert most nagyon nagy szükségem lenne egy ilyesmi erősítőre az új hangfalaimhoz. Quad 405-öm van, csak trafóm nincs hozzá, és azt is drága lenne csináltatni, és az csak 2x100w Köszi a válaszotokat!
Ha működik, és a potméterek is jók rajta , akkor megéri. Egyébként többe kerülne a javítása, mint az egész készülék értéke.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |