Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Az új SonyEricsson C905.
ITT van a galériám, bár még nincs az összes feltöltve.
Alkotó:
Én is kipróbáltam ezt a módszert, de valamiért nem tapadt meg a toner a papíron... Én a műnyomóval nagyon meg vagyok elégedve... Az előmelegítést öngyújtóval szoktam csinálni, gyorsan rá a papír, és a vasaló... Az alufóliás cuccot még nem próbáltad ki??? ![]()
Ki kell kísérletezni, olyat válassz ahol sok festéket tol rá. A pauszon kasán megszárad.
Hali!
Életem első NYÁK-jait készíteném el, persze az első pár csak ilyen próba áramkörök, egyszerűbbek, pl. villogó, zümmögő, stb. Gondolom nem lehet 1 délután alatt megtanulni a NYÁK-ozás fortélyait, lehet nagy fába vágom a fejszét, de egy STK erősítőt építenék és az már kicsit macerásabb próbapanelon, nameg kipróbálnám milyen is ez a NYÁK-ozás. Ha sikerül valahol kinyomtatni, vasalós technikával csinálom, ha nem, akkor marad a filc. Továbbá vettem vaskloridot, ilyen sárga bogyók formájában, amit vízben kell feloldani... Ilyen (konkrétan ez) a lemez jó lesz? Bővebben: Link
Igen, a kiszemelt lemez megfelel eme cselekedethez
![]()
Köszi.
![]() Apropó, ez a HQ-nál már túlméretes csomagnak számít?
Okés, köszi, csak a mérete miatt gondoltam..
Sziasztok!
Nyák maratás kicsit másképp... Érdekes ez a dörzsi-dörzsi módszer, lehet én is ki fogom próbálni, kíváncsi vagyok mennyire lehet hatékony.
Ez valami speckó tömény vasklorid lehet ha 45mp alatt leszedi a rezet.
Szerintem a súrolás lehet a titok..
De lehet hogy erősebb is..
Szerintem nem lehet töményebb, mint a sima vasklorid, mert tudomásom szerint már az is telített oldat.
![]()
Vasalásos technikánál és alkoholos filcesnél mennyi ideig tart kb. a marás vaskloriddal (TN150G) ?
És mennyi ilyen sárga bogyót kell belerakni mennyi vízbe? A víznek milyen lehet a hőmérséklete? ![]() Bocsánat a sok kérdésért, de izgulok ![]()
TN150G-t konkrétan még nem vettem, de ha sima FeCl3, akkor ahhoz pont találtam egy használati utasítást
![]() 20-40 °C Lehet több is de nő az alámarás veszélye. Kész oldatba helyezzük fóliával lefelé a lemezt. Kétoldalas: függőlegesen ![]() A 250g os granulátumhoz 0,25-0,5 L vizet írnak. De ha jó vagy kémiából akkor FeCl3+6H2O ![]() A technika nem számít mert mindenhol a nyers rézfelülettel dolgozik a marató. Üdv
Erre semmi nincs irva hogy miből lenne, max valami német ékírással, annyit tudok leolvasni róla ami érdekes lehet hogy SENO 3200 Eisen-III-Chlorid... Viszont a 20-40°C rávan írva, meg idézem: 'Kupferaufnahme durchschnittlich 40-50 g/l, Ätzgeschwindigkeit 40 - 3 u/ min.
A 3-as után mikron jel lenne, csak nem lehet beirni... ![]()
Találtam róla valami infót, de aki ebből ért valamit az megoszthatmá velem...
![]()
A HEStore-ban 1860Ft egy A4-es egyoldalas FR4-es jó minőségű nyák, A HQVideoban 1380Ft, az Elektrokonthában pedig 622Ft.
A kérdésem az, hogy lenne-e vevő 450Ft-ért? Még nem biztos, de úgy néz ki hogy tudok beszerezni olcsón és 450Ft-ért tudnám továbbadni darabját (kb A4-es méret). Egyenlőre magamnak veszek egy marékkal, de ha sokaknak kellene akkor lehet el tudnék intézni nagyobb mennyiséget is. Azért nem az apróhirdetésekbe írtam ezt, mert ez egyenlőre még csak egy puszta érdeklődés, hogy lenne-e erre igény és ha igen, akkor mekkora.
Mezei vasklorid akkor. Úgy csináld ahogy írtam.
Az adatlapban 0,3-0,6L-t írnak negyedkilóhoz Az Eis jég Eisen meg már vas... bolond németek ![]()
Oké, köszi.
Ja és akkor mennyi a maratási idő kb?
Tyűűha :eek2: .Az bizony nem rossz ár.Lenne rá vevő bőven.Többek közt én is
![]()
Ez egy olyan egyenlet amiben nagyon sok a változó
![]() Hőmérséklet, mennyire telített az oldat, mennyire elhasználódott, mozgatod vagy nem, stb... Pudingpróbája az evés. Amit tanácsolni tudok: Minél kevesebb rezet kell "megennie" annál többször tudod felhasználni. Nemtudom hogy hogy készíted a NYÁKot, de én alkoholos filccel az üres részeket leszoktam fedni, hogy minél kevesebbet kelljen marni, így gyorsabb is.
Tegyük fel 25-30°C-os a víz, lötyögtetem és teljesen új az oldat. Nem kell percre pontosan, csak nagyon saccra mennyi lehet...
Nagyban függ a lemaratandó réz nagyságától. Ha tömény az oldat, akkor nyák méretétől függően 10-30 perc is lehet, sőt még több is. :yes:
Most még csak ki akarom próbálni, egy kb 5,5*3,5 méretű lemezre dobok össze egy ledes villogót, ráadásul a "kimaradt" részt lefedtem filccel.
Me gonddolom nem kell az egészet fel oldani, én arra gondoltam hogy a 250g-ból egy 100g-ot oldok fel és akkor ahhoz kell ugye kb 2dl víz.
Ekkora lemeznek, bőven elég, ha 0,5dl-t oldassz fel...
![]()
Ha nem oldod fel az összes vaskloridot a zacskót gondosan zárd le mert a levegő páráját "összeszedi"..
Ha filccel húzod le, 3-4X is húzd át mert amúgy alámar.. Üdv!
Vagy leszedi a filcet
![]()
A vasklorid nem...
A hidrogén-peroxid az leszedi akár hányszor húzol rá.. De a vasklorid nem.. 3-4X áthúzz a filccel aztán jó is lesz..
Én úgy oldanám fel, hogy belerakom a tálba a 100g-ot, majd hozzáöntenék kb 1dl vizet. ha már úgy látod, hogy nem old fel több vaskloridot ,akkor egy kevés vizet tölteni hozzá, és ezt addig, amíg mind fel nem oldódott. Így elvileg tömény lesz az oldat. Hát szerintem egy ekkora nyáknak 10 percnek elégnek kell lennie, de ezt senki sem tudja pontosan. :no:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |