Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC égető kapcsolás. Szerintetek működni fog?

Témaindító: (Felhasználó 449), idő: Jan 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 21
(#) szigetivan hozzászólása Okt 5, 2008 /

Sziasztok!

Valaki használt már PIC16F687-est??
Most kezdtem ismerkedni vele..
Szerintetek milyen égetőt használjak??

köszi
(#) mateus hozzászólása Jan 11, 2009 /

Hi, megépítettem egy JDM égetőt, csak 1 gondom van, nincs alaplapon sorosport , és ezt utólag vettem csak észre. Most ha veszek egy usb -> soros port áttalakítót, azzal müködni fog-e?
Köszi a választ!
(#) dpeti válasza mateus hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

JDM-et még mindig ne építs...
olvasd el a PIC-miértek hogyanok topicot
(#) szilva válasza mateus hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Az USB/soros átalakító árát kicsit megtoldva inkább vegyél egy PICkit2 klón egységcsomagot és rakd azt össze! A JDM-mel szinte biztos a kudarc az USB/soros átalakítókkal.

Ha érdekel a PICkit2 klón egységcsomag, akkor keress meg privátban!
(#) googa válasza mateus hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Nekem nem működött, gyorsan vettem egy pickit2-őt, azóta megy a dolog, mint a fene.
(#) lml hozzászólása Feb 28, 2009 /

Sziasztok,

Első PIC égetőm előtt állok. Nagyon megtetszett watt minimális LPT megoldása (Bővebben: Link), ami a "normál" (leválasztott, rendes 13V és 5V) párhuzamos égető egyszerűsített változata, két kapcsolóval sok alkatrészt spórol meg. Aztán rájöttem, hogy nincs LPT portom, ezért soros portos égetőt kell választanom.

A kérdés ezzel kapcsolatban:
Vajon megbízhatóan működne-e watt soros portos égetője (Bővebben: Link), ha a W_LPT_Vpp_Mini-hez hasonlóan elkészíteném a soros kapcsolást "Mini" verzióban, vagyis két kapcsolóval valamint külső 13V és 5V táppal kiváltanám az áramkörök nagy részét. Így a kapcsolásban nem maradna más, csak a max232 (és kondijai), valamint a Q4 tranzisztor (és R4, R5). Ezzel megoldanám a JDM problémáit, de gyakorlatilag alig kellene hozzá alkatrész (sőt a TxD láb még szabad is marad, akár egy LED-et is tehetek rá).

További bizonytalanságaim:
Elvesztek ezzel az egyszerűsített verzióval valami funkcionalitást? (Azon felül, hogy "kényelmetlen", mert kézzel kell a tápokat kapcsolni.)
Vajon volna értelme (biztonsági szempontból) bennhagyni a 4066-ot? (Ha kézzel kapcsolom, úgy sem felejtem el lehúzni égetés után.)
Kompatibilis marad a kapcsolás a "szokásos" égetőprogramokkal?
Egyébként minden PIC bírja az 5V-ot?

Az URL gomb nem a dizájn eleme, nem rúg, nem harap, nem veszélyes. Tessék használni! Frankye
(#) potyo válasza lml hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Nem írod, hogy milyen célra kell az égető. Ez a minimalista kapcsolás rövid úton kényelmetlenné válik, ha komolyan foglalkozni akarsz a témával. Mint ahogy watt is írja, hasznos egy Pickit2 mellett, mert ha abban megsérül a firmware, akkor van mivel megjavítani. Akkor is jó, ha csak néhány chipet akarsz beégetni. De ha komolyan tanulni/fejleszteni akarsz, akkor vegyél, vagy építs egy Pickit2-t.
(#) lml válasza potyo hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

A célom kettős: egyrészt szeretnék megismerkedni a PIC-ekkel, másrészt van egy konkrét megvalósítandó feladat, egy napkollektorral kapcsolatban szeretnék mindenféle adatot mérni, ezeket letárolni SD kártyán, valamint és két hőmérséklet alapján egy motort vezérelni.

Azt tervezem, hogy márciusban (mivel jön a napsütés, a motorvezérlésnek mennie kell ) megépítem az első égetőmet, és a hw/sw környezet felépítése és kipróbálása, LED-villogtatás után eljutok odáig, hogy 12F510-zel mérek két analóg értéket, és ez alapján vezérlem a motor reléjét, aztán 1 perc "sleep", és goto 1.

Ezután jön a "nagy" projekt: most 18F26j11/46j11-ben gondolkodva
1. Időmérés, az RTC modul beüzemelése után a mért hőmérséklet értékek és időpontok SD kártyára írása (SPI).
2. Az előző mérés+vezérlést megvalósítom több adat mérésével, (saját SPI hőmérők, valamint a kolektorvezérlő (DeltaSol) pt1000-res mérőinek felhasználása, amikor épp nem mér)
4. Egy másik PIC felhasználásával egy Nokia 3310 LCD-jének és billentyűzetének "felhasználása", kísérletezés. (Vajon a kapcsolás beleférne a telefonba úgy, hogy nem kell kivennem az akkut?)
5. A mérőrendszerből a pillanatnyi adatok letöltése (a padlásról a lakótérbe) a "telefon" PIC-jébe (talán RS232-vel).
6. A telefonkijelzőn megjeleníteni a legutóbbi mért értékeket és statisztikákat; menürendszer készítése; esetleg a motorvezérlés paramétereinek változtatása.

A programot C-ben tervezem írni, és emulátoron debuggolom (így megismerem az assembly-t is). Úgy gondolom, eleinte nem szükséges a Pickit2, elég a szoftveres emuláció, aztán majd meglátjuk mennyire akadok el. Ha kell, inkább építeni szeretnék Pickit2-t (vagy addigra már a 3-at? ), bár ezt a szabadidőm és az áramkörök terén elért sikerek/kudarcok alapján fogom eldönteni.

Tehát nincs komolyabb célom (csak egyetlen feladat), hobbi szinten kísérletezek, gyakorlatot szerzek. Még nem érzem át, hogy a projekt nehézsége túllép-e az "egyszerű égetőn". Az elektronikai tapasztalataim kicsit feledésbe merültek már, de programozástól nem félek.

Bocs, ha kicsit hosszúra sikerült, de próbálok pontosabb képet adni a terveimről...
(#) potyo válasza lml hozzászólására (») Feb 28, 2009 /

Akkor inkább építs mindjárt egy Pickit2-t is, én azt javaslom.

A C-t nem javaslom kezdésnek pont azért, mert úgy tűnik, hogy ahhoz értesz, az elektronikai részen meg van mit átismételni. Az a 12F510-es cuccot rakd össze assembly-ben.
(#) r3pl4y hozzászólása Ápr 19, 2009 /

Sziasztok...

Na azzal kezdeném, hogy én nagyon kezdő vagyok, de el szeretnék ezzel kezdeni foglalkozni komolyabban mivel van 1-2 áramkör amit meg szerenék építeni... kínéztem magamnak ezt, hogy megépitsem...

Bővebben: Link

Csak nem igazán értem... ha ez megvan akkor ehhez még kell az a rész amibe beakom a piceket nem? olyat hol találok? tehát ahhoz kellene nekem rajz amit rá kell dugni a ICSP portra.. amibe ugye menne a pic...

Gondolom ezzel már lehet programozni kezdő pic-eket... meg arra jó, hogy ha késöbb szeretnék építeni egy pic2kit klónt akkor ezzel megtudom programozni annak a PIC-ét...?
(#) icserny válasza r3pl4y hozzászólására (») Ápr 19, 2009 /

Az ICSP azt jelenti, hogy abban az áramkörben programozod a PIC-et, amiben majd használni is fogod.

Bővebben: ICSP_röviden
(#) spepe hozzászólása Jún 2, 2009 /

Hello mindenki!

Elnézést kérek előre is mert már valaki biztosan kérdeztem előttem is a dolgot de sajnos nem találtam semmi hasonlót. :S

Szóval, azt szeretném megkérdezi, hogy az itt található áramkör mennyire működőképes?

Nagyon jónak tűnik így elsőre, ráadásul támogatja elvileg a 16F877A típust is amit kinéztem.

Köszönöm a válaszokat előre is!!

Bye!
(#) potyo válasza spepe hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 8

Ugye nem mondod komolyan, hogy ha beírtad a keresőbe, hogy oshon és kiválasztottad, hogy a hozzászólásokban keressen, akkor nem talált semmit...
(#) lidi válasza spepe hozzászólására (») Jún 2, 2009 / 1

Meg ha nem ragaszkodsz a 16F877A hoz, akkor inkább a 887 et vedd.
(#) spepe válasza potyo hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Bocsi de valamit félre értettél.

Találtam, csak nem pontosan azt amit kerestem.
Egyébként meg csak annyit kértem, hogy igen vagy nem. Nem kértem még magyarázatot sem...

------------

lidi:

Az miben jobb?
(#) spepe válasza spepe hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Jó, tudom... ha keresnék meg egy kicsit jobban nézném akkor jobban találnék meg nem fárasztanálak titeket se ezzel.

De már annyira izgalomba vagyok mondhatni be vagyok sózva, hogy megrendelhessem.

Én meg úgy szeretek tanulni ha már itt van előttem minden, utálom az elméletet, amikor nem tudom kipróbálni amit olvastam.

Ezért kérdeztem...
(#) icserny válasza spepe hozzászólására (») Jún 2, 2009 /

Idézet:
„Találtam, csak nem pontosan azt amit kerestem.”

A jobb felső sarokban a K gomb a keresés, s a csillag helyére írd keresőszónak, hogy oshon.

Watt oldalát és hozzászólásait is nézd meg, feltétlenül!

Idézet:
„Az miben jobb?”

Például az árában...
(#) Codman hozzászólása Júl 19, 2009 /

Sziasztok!

Már nagyon régóta építek áramköröket, viszont a PIC égetéssel most kezdek ismerkedni, mivel inkább most állok neki, mint jövőre az egyetemen... Kinéztem egy szimpatikus égető áramkört, és programot, viszont nem szívesen kötöm össze a gépemmel, mivel ha valami balul üt be, nincs pénzem újra.. Az érdekelne, hogy személyes tapasztalatok alapján mennyire lehetnek veszélyesek az ilyen áramkörök az ámítógépre.
(#) Hp41C válasza Codman hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

Szia!

Többféle fajta veszély fordul elő:
- Nagy feszültség jut a gépbe - a pic programozásához 13V feszültségre is szügség van.
- Túlterhelés - véletlen táp vagy földzárlat.

Ha minden egyes részletet gondosan pc nélkül bemérve (a pc felöl jövő vezérléseket pl. kapcsolókkal helyettesítve), a feszültség szinteket, terheléseket ellenőrizve az áramkör esetleges hibáit ki tudod javítani még a gépre kapcsolás előtt.

Asztali gép esetén ajánlott egy bővítő (soros vagy párhuzamos) kártyára csatlakozni, ha valami baj van akkor a kártya megy csak tönkre....

Laptop-oknál több más probléba is előjön: Az illesztők kimenő feszültsége nem felel meg a legegyszerűbb programozók elvárásainak (ld. JDM problémák.)

Ha van rá lehetőség, érdemes életre kelteni egy régi gépet és azon végezni ez első kísérleteket.
(#) Codman válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 19, 2009 /

köszönöm a gyors választ, ez a bővítő kártya nagyon jó ötlet.
(#) duhonyizoli hozzászólása Aug 17, 2009 /

Üdv!
Kicsit kezdő vagyok a szakmában 1 éve tanulok elektronikát!
Kis kapcsolások elkészítését csináltam már. Érdekelne a PCI és AVR égetők meg építése és program használata ha tud vki komplett jó rjazot adni azt meg köszönném. a témák közt nem nagyon találtam számomra egyszerűt.
Előre is köszi!
(#) icserny válasza duhonyizoli hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

A Kapcsolások/PIC témakörben a nyitóoldalon mindjárt négyet is találsz (ezek közül az LPT portra illeszkedők jó szívvel javasolhatók), továbbá Watt honlapját is meglátogathatod.
(#) duhonyizoli hozzászólása Aug 18, 2009 /

Köszi szépen a segítséget! Minden jót!
(#) FlashJimmy hozzászólása Dec 25, 2009 /

Békés boldog karácsonyt kívánok.

Egy projektem elkészítéséhez szükségem van pic égetőre.Az interneten találtam hozzás kapcsolási rajzot, meg mindent, képet is a kész műszerről.
A képet csatoltam. Valaki megmondaná mi az ami bevan jelölve rajta pirossal?

Köszönöm

egeto_kep.JPG

(#) Travolta válasza FlashJimmy hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Nagy valószínűséggal ICSP csatlakozó lehet.
(#) FlashJimmy válasza Travolta hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

Es az mire jó? Mit kell arra csatlakoztatni? Nincs ilyenekkel tapasztalatom.
(#) MPi-c válasza FlashJimmy hozzászólására (») Dec 25, 2009 /

(#) zoz11 hozzászólása Dec 25, 2009 /

Sziasztok
Van ez a kapcsolás, ez egy jó kis pic programozó már elég régóta használom és nagyon bevált eddig. Viszont most az új gépemen már nincs soros port.

Arra lennék kíváncsi, hogy ez a kapcsolás működne-e az FT232es chip-el? Mert akkor USB-ről is működne.

Üdv: Zoltán
(#) potyo válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Én FT232-es chip helyett akkor már inkább egy Pickit2-t építenék, és az biztosan működik. Erre nem emlékszem, hogy valaki próbálta-e FT232-vel, de ha véletlenül nem működik, akkor vettél egy FT232-t feleslegesen. Persze ha van kéznél, akkor egy próbát megér.
(#) Thowra válasza zoz11 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Üdv!
Párhuzamos port van rajta?
ha igen akkor van rá kapcsolás ami eddig nekem mindent vitt, 16F84 et is. Ha gondolod előkeresem.
Következő: »»   10 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem