Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   296 / 1388
(#) Bari- válasza norby1 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia

bár én nem fotózok, de megpróbálok segíteni, mielőtt beruházol spec inkjet fóliába próbáld ki a pausz papírt, sokkal olcsóbb és nem annyira macerás mint a fólia, mellesleg minden papírboltban megtalálható az inkjet fóliával szemben. Ha nem válik be még mindig vehetsz tintasugarashoz való fóliát, és kipróbálhatod azzal is. Ki kell kísérletezni hogy milyen beállítások mellett lesz teljesen fedett a nyomat, ezt úgy tudod tesztelni, hogy bármilyen progiból kinyomtatsz egy teljesen fekete négyzetet úgy 2×2cm-es méretben, ha megszáradt és nap vagy egy erős lámba fénye felé fordítod akkor nem szabadna átlátni rajta, ha biztosra akarsz menni, lehet használni 2 rétegben is, csak ügyelj a pontos illesztésre.

Bari
(#) bitorlo hozzászólása Júl 31, 2009 /

Üdv!

Emberek legyen szíves és segítsen valaki,tanácstalanul állok magam előtt.
Nyákot szeretnék készíteni fotózásos eljárással,viszont valami nagyon nem stimmel a P20-as lakkal,felviszem a letisztított zsírmentes nyákra nagyjából egyenletes rétegben, hagyom teljesen megszáradni,eddig minden jónak tűnik,a problémák az előhívásnál kezdődnek,eleinte szépen kirajzolódik a rajz majd ahogy kezd eltűnni a levilágított rész lassan a fedett felületet is megeszi a NaOH,pedig a negatív tökéletesen takar nem lehet átlátni rajta,ráadásul nem először használom ezt az eljárást,már jó néhány nyákot magam mögé tudhatok,amik elég jóra sikeredtek,természetesen előre lakkozott nyákkal.
(#) Ricsi89 válasza bitorlo hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Lehet, hogy pont az baj, hogy eddig előre lakkozottat használtál, ami jobban bírja az erősebb előhívót is. Ez nem bírja annyira a töményebb előhívót. Próbálj meg hígítani egy kicsit rajta.
(#) guliver83 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Júl 31, 2009 /

Szia!
Nekem is volt ilyen gondom.
Sok volt a világitás.
6db 15W csővel 2 perc és kész.
(#) bitorlo válasza guliver83 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Ha jó a "maszkolás" elég nehéz túlvilágítani,és általában nem is szoktam, úgy látszik a P20al más a helyzet.
(#) Electricboy hozzászólása Aug 1, 2009 /

Üdv.mindenkinek!

Most már elhatároztam magam megrendelem a fototechnikás nyák készítéshez a hozzávalókat (HEstore)
Csak azt nem tudom melyik maratót vegyem:

B-327
Finomkristályos marató anyag (100g) 450Ft

VAGY

CHLOREK/B
Vas-klorid (125g)500Ft

Tapasztalatok?
(#) norby1 válasza Electricboy hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Én pár hete vásároltam a ChlorekB maratót.
Massza szerű anyag, amit max. félliter vízben kellett feloldani. Eddig két kisebb nyákot marattam le vele, jó eredménnyel. Szerintem ugyanolyan minőségű - állagú, mint a hagyományos, félliteres gyors-marató folyadék. Szerintem az egyszerűbb, biztonságosabb tárolás miatt találták ki ezt a fajta kivitelt megoldást. (?)
Az utóbbival várd meg más tapasztalatát, nem ismerem.
Üdv: Norbi
(#) norby1 válasza Bari- hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Szia bari-! Köszi a pausz papíros tippet, tényleg könnyebben, olcsóbban beszerezhető. Megfogadom a további tanácsaidat is!
Azért még várok egy-két hozzászólást, akik élesben is próbálták a tintasugaras módszert, akár fóliával akár pausz papírral!?
(#) J-O-E hozzászólása Aug 1, 2009 /

Sajnos a marató anyagok tárháza nagyon nagy.

- Ammóniumperszulfát

- Nátriumszulfát

- Vasklorid

- Hidrogén peroxid

Kérdés a következő jó-e maratáshoz a

- Nátrium tiosulfát (vagy hétköznapi nevén fixírsó)
A fényképészetben a rögzítéshez vagy fixáláshoz használják, el nem bomlott ezüst-bromid oldatot nátrium-tioszulfáttal oldják ki

Egyébként Vaskloriddal maratok de ebből a Nátrium tiosulfátból van sok nekem, de nem próbáltam.
Nem leszek hálátlan ha valaki érdemi hozzászólást
tud a témával kapcsolatban.
(#) mammut hozzászólása Aug 1, 2009 /

A finomkristályos maratóra EZT írták.

Én egyébként a hagyományos TN150-es vasklorid alapú gyorsmarató vegyületet használom, nekem tökéletesen bevált, nemrég a PIC fejlesztőmet ami A4-es méretű, azt is korrektűl le tudtam maratni vele!
(#) Sir-Nyeteg válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Puding próbája az evés, úgyis sok van neked belőle...
Max vigyázz, és óvatosan...
(#) J-O-E válasza mammut hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Hát ez nem finom kristály 2-3mm es kristályok:
Ha valaki hozzáértő azt mondja hogy alkalmas a
réz eltávolítására akkor már maratok is.
A NET-es infórmációkból azt lehet kihámozni hogy az ezüstöt vizben oldható komplex vegyületté alakitja, ebből tippelem hogy a rezet is.
(#) gulasoft válasza hadnagyakos hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Van 2 liter de Te tudod.
(#) J-O-E hozzászólása Aug 1, 2009 /

Jó ha nincs szakértő belevágom a panelt aztán lesz ami lesz.
(#) Bari- válasza norby1 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

szia

Ha jól emlékszem Frankye tintasugaras nyomtatós módszerrel fotózik, pausz papírt használva, a héten még nyaral, de a gépe is rossz jelenleg, a jövő hét közepe fele szerintem már lesz.

Bari
(#) gulasoft válasza J-O-E hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Nátriumperszulfáttal maratok, hogy ez ugyan az e azt nem tudom. Vegyszerboltba lehet kilószámra kapni.
(#) sprofan válasza norby1 hozzászólására (») Aug 1, 2009 /

Bővebben: Link
Ha többet akarsz tudni, olvasd tovább.
(#) gulasoft hozzászólása Aug 1, 2009 /

Tintasugarassal pauszra teljesen jól lehet nyomtatni, keress rá a pausz szóra képet is találsz a hozzászólásaim között.
(#) bitorlo válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Tartottam magam az ajánlott arányhoz,de semmi,a lakk ugyan úgy lejön vagy ha meg is marad úgy elhalványul hogy maratni már nem érdemes.
Kifog rajtam ez a P20,azt hiszem most vettem először és utoljára.
(#) mammut válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Nem tudom milyen szerrel hívsz elő, de hígítani kellene rajta egy kis vízzel.
Még ilyen probléma lehet, ha nem vársz kellő ideig a lakk száradással, ugyebár szobahőn legalább 4-12 óra kell neki, mérettől függően.
(#) bitorlo válasza mammut hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

NaOH (nátrium hidroxid) 1 literhez 7g harmat gyenge előhívóval,előre lakozott lemeznél vagy 15x töményebb az oldat de a levilágítatlan részt sohasem kezdi ki,ennél a ....
Száradási idő?több mint 24 óra...

Eleinte nekem is voltak ilyen gondjaim a SENO4007-tel, amit itt lehet kapni a HeStore-ban, de ennél a töménység volt problémás.
Milyen levílágítást alkalmazol?
(#) bitorlo válasza mammut hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Momentán a nap erejét,de van(volt) egy UV csöves levilágítóm,de az behalt,eddig is használtam már a napot,előre lakozott lemeznél,és semmi gond nem volt.
(#) gulasoft válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Próbáld ki az én módszer.
Tömény előhívó (nagyon tömény) 1mp-re be a nyák, azután langyos vízben öblöget.
Ezt max 3-szor és szerintem jó lesz.
(#) bitorlo válasza gulasoft hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Egy próbát megér,de az a sanda gyanúm hogy lekapja az egészet.
(#) huba válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

A gyári lakkhoz képest mennyit világítasz? A p20 érzékenyebb a gyári lakknál.

Hát a PIC fejlesztő panelemmel ezt biztos nem csináltam volna, nem csak a 0,4-0,8mm-es vezetősávok miatt, hanem a feliratok és a sok lakk miatt!
Nem lenne kedvem A4-es méretben fújdogálni újra a lakkot állandóan.
(#) bitorlo válasza huba hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Észrevettem hogy sokkal érzékenyebb,kb 1.5-2perc a déli napsütésben,lehet kicsit sok ebben az erős UV sugárzásban.
(#) Frodo94 válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Sziasztok! Én épp ma csináltam egy próbát, hogy milyen vastag, illetve vékony vonalig tudok "elmenni". Gyárilag lakkozott nyák, 10 perc napfény, Seno4007 előhívó 3 deci vízzel, h2o2+sósav. A 0,3-as vonal is még jó lett!
(#) bitorlo válasza Frodo94 hozzászólására (») Aug 2, 2009 /

Ilyen erős napsugárzásban felesleges 10 perc 3 bőven elég a gyári lemeznek is.
Következő: »»   296 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem