Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   12 / 107
(#) t-dos válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Szia!

Felszerelték a klímám, szerencsére minden jól sikerült, értettek hozzá a srácok. Már csak a tisztításában kérnék segítséget. Az elpárologtatót lehet hipóval, domestossal befújni, vagy mindenképp valami spray-t érdemes használni, esetleg valamilyen házipraktika? Az előbbieken jobban hiszek, meg olcsóbb is, csak a klór nem tudom milyen hatással van az anyagra
(#) tibibalogh520 válasza t-dos hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Szia!
Én még a hipót nem próbáltam, és azt hiszem nem is fogom, már csak azért-sem, mert eszméletlen büdös.
Inkább vedd meg a gyári klíma tisztítót.
Nem olyan drága, és több alkalomra is elegendő.
Kellemes hűsölést.
(#) t-dos válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Rendben. Nagyon köszönöm, hogy időt szakítottál rám és segítettél.
(#) tibibalogh520 válasza t-dos hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Igazán nincs mit!
(#) kaqkk válasza t-dos hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Ha egy mód van rá : ki ne próbálj ilyen agrsszív szereket ! Én már több beltérit javítottam ,cseréltem ami hipót kapot ! Nem csak a kórokozókat öli meg a hipó hanem a klímát is ! Csak klíma tisztítót
használj hozzá !
(#) t-dos válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

Tulajdonképp ez érdekelt, hogy mennyire károsítja az anyagot. Most már ezt is tudom. Köszönöm
(#) kaqkk válasza t-dos hozzászólására (») Aug 12, 2009 /

A klíma elpárologtatója réz és alumínium kombinációja
(réz csövek és alu lamellák . ) én már láttam olyat hogy a hipótól tökéletesen elporlott az alu és már korrodált a rézcső is ! De már kellett infravevőt is cserélnem emiatt , mert szét marta a lábait a "fertőtlenítőszer"

A klíma tisztító spay színte csak alkil alkoholt taralmaz
gyorsan párolog és egyáltalán nem károsítja a fémeket (erre találták ki ) és 2-3 ezer ft körüli áron
színte bárhol lehet venni .
(#) Bakonyjani válasza t-dos hozzászólására (») Aug 13, 2009 /

Pilanatnyilag a Tesco 999-ft-ért árul klima tisztitó spry-t
23-ig, ez tökéletes, csak ne szippantsd be nagymértékben.Fújd meg jobbról-balról rendesen,a lamellákat,a kondenz tálcával eggyütt, s kész is vagy a beltéri tisztitásával.
(#) onecaffe hozzászólása Aug 16, 2009 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne hogy ki lehet e cserélni mélyhűtő szekrényen (400l) az r600-as kompresszort r134-re ha igen akkor milyen paraméterekre kell ügyelni ? Kompresszor méret (mekkorát az akkora helyett)gáz mennyiség (mennyit az annyi helyett) az elpárologtató a bizonyos gázhoz van kitalálva vagy mindegy mi kering benne? Kérdeztem már vagy 4 szerelőt nem kaptam meggyőző választ egyiktől sem,sőt inkább az jött le,hogy fogalmuk sincs róla,de az egyik sem mondta hogy igen vagy nem.
(#) t-dos válasza Bakonyjani hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia

Megvettem és kivégeztem a kórokozókat :yes:, de csak 1600 ft-ost találtam és az is autóhoz, de gondolom a lényeg ugyanaz.
(#) tibibalogh520 válasza onecaffe hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Szia!
Én teljes meggyőződéssel mondom, hogy nem!
Bár lehet hogy Neked ez sem meggyőző válasz.
A négy szerelő közül, biztosan akadt amelyik sejtette, hogy miért, de a háztartási gépeknél oly annyira össze van hangolva minden, hogy két mondatban nehéz lenne ki elemezni.
Röviden meg próbálok néhányat említeni.
A két gáz párolgási , és kondenzációs hője oly messze áll egymástól, mint....
R600a -30 fokon=0,47bár ->R413=0,16bár.
R600a +40 fokon=5,36bár- >R134=9,16bár.
Innentől kezdve, az elpárologtatód sem jó(inkább úgy mondanám, hogy az adagolás), és a kondenzátor sem illeszkedne hozzá.
A beszerzendő kompresszornak a szállító képességét sem tudnád meg állapítani, mert az új gázból a más nyomás viszonyok miatt nem annyit kell szállítani, mint a régiből.
A betöltendő gáz mennyiség ugyancsak kérdés maradna.
Stb, stb, stb...
Üdv.
(#) onecaffe válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Köszönöm a kielégítő választ engem meggyőztél !
(#) tibibalogh520 válasza onecaffe hozzászólására (») Aug 17, 2009 /

Igazán nincs mit!
(#) Bakonyjani válasza t-dos hozzászólására (») Aug 18, 2009 /

Szia.
Azt hiszet jobb lessz igy,mégha pár százal drágább is ,főkép ha nem eszi meg a hypó az elpárologtató lemezeit. Csak te nyertél.
(#) onecaffe hozzászólása Aug 27, 2009 /

Üdv Mesterek!Kérdésem a következő:mélyhűtő szekrény 400 literes.Kompresszor: aspera nbt 1114y R600a megszorult.Mivel helyettesíthető amit itthon be lehet szerezni és kb mennyibe kerül.Válaszokat előre is köszönöm!
(#) bela76 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Sziasztok! Látom sok itt a szakember. Klímával kapcsolatos lenne a kérdésem. Kb 3 hete raktak fel nekünk egy nimbusz 2,6 -os split klímát 410-es gázos.
Nekem ugy tünik mintha nem úgy hűtene mint kell. Bár lehet sokat várok tőle. Kíváncsiságból a paneleknél megmértem a kifújt levegő hőfokát ás 14 fokost mutat a hőmérő. Ha kint hűsebb van, akkor sem fúj hidegebbet. Szerintitek ez normális egy új klímától? mert mindenhol azt olvasom hogy 6 fok körüli a kifújt levegő.
Mielőtt bárki azt írná nem jól van bekötve, tisztáznám hogy szakember csinálta.
Esetleg akinek van otthon klímája megírná nála mennyi a kifújt levegő hőmérséklete?
Előre is köszi a válaszokat.
(#) tibibalogh520 válasza bela76 hozzászólására (») Aug 29, 2009 / 1

Szia!
Először is azt kell mondjam, hogy a kifújt levegő hőfokát első sorban nem a kinti levegő hőfoka szabja meg, mint inkább a benti.
Vagyis amit a beltéri beszív.
Ha ez például 30 fokos, akkor ne is várd szegénytől, hogy olyan hideget fújjon.
Az a 6 fok amiről hallottál, az már csak azért is túlzás, mert az elpárolgási hőfokot a klímáknál mindenképpen pozitív tartományban kell tartani (deresedés veszélye az elpárologtató felületén).
Ha most ez pl. +2 vagy 3 fok, akkor eszméletlen jó deltaT-vel kellene rendelkeznie az elpárnak, hogy a rajta át suhanó levegőt 6 fokra hűtse.
Aztán az ON-OFF klímáknál, a kifújt levegő hőfokába, az is bele szól, hogy a beltéri ventilátora milyen fordulaton üzemel.
Mivel sok minden befolyásolja a hőfokot, ezért a leghitelesebb eredményt, akkor kapod, ha szólsz a klíma szerelőnek, hogy mérjen rá, a szívó oldali nyomásra.
Ha a mért eredmény rendben van, akkor csak azzal tudlak vigasztalni, hogy Nekem is 410-es klímám van, és az sem fúj -érzetre- olyan "kemény hideget", mint a 407C-s, vagy még inkább az R22-es típusok.
Ennek ellenére, a gyári megadott hűtő teljesítményt illik tudniuk, és tudják is.
A hő érzetben tapasztalható különbséget, valószínű a gáz okozza, mert a 410-es egy 3komponensű gáz, mely azonos szívó oldali nyomásnál, 3 különböző hőfokon párolog el, mire végig ér a szívó oldalon.
Emiatt, az átlag hőfok magasabbra adódhat, mint az egy komponensű gáz esetén.
Ez esetben, a megnövelt hűtő felület, és át áramoltatott levegőmennyiséggel érik el az azonos hűtő teljesítményt.
Annyit magad is le ellenőrízhetsz, hogy a kültérin a szívó sarokszelep -vastagabbik cső- legalább fél órás üzem után izzad-e (mert kellene neki).
Ha deres az sem jó, de ha teljesen száraz, az sem.
Majd írd meg mire jutottál.
Ja, és gondolom a távirányítón a hőfok kellően alacsonyra van állítva, tehát a kompresszor folyamatosan üzemel?

Üdv.

Szia! Köszi a választ!
Valaki mondott olyat hogy a külső hő is számít.
A kültérit is figyeltem már és a réz csatlakozónál (nem tudom a pontos nevét) Folyamatosan párás és csöpög róla a víz ha megy a klíma. Deresedést nem tapasztalok, ezekszerint a gáz nem szivárgott el ha jól tudom.
Persze folyamatosan üzemel, le is hüt rendesen, a kb 40 nm-t (3helyiség)a 2.6-os klíma 28-29 fokról kb 2óra alatt hüti le 26 fokra. addig folyamatosan üzemel, utána kezd el ki-be kapcsolgatni. próbáltam kíváncsiságból hidegebbre is állítani, de akkor szinte már ki sem kapcsol a nagy melegben.
Azt tudni kell még, hogy vályog a ház, és a beltéri egy 9m2-es helyiségben van.
Szerinted ezakkel a paraméterekkel jól müködik ez a klíma?
Egyébként még kíváncsi lennék visszajelzésekre hogy kinek milyen hőfokú levegőt fúj ki a klíma beltérije?
Nem tudtam hogy a gázok közt is ekkora különbségek vannak...
Üdv

Még annyi hogy akkor ez a 13-14 fokos hőmérséklet reális lehet?
(#) tibibalogh520 válasza bela76 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Szia!
A leírtak alapján, tökéletesen dolgozik
Az enyémnél, még Én sem mértem 12 foktól hidegebbet, bár nem is gyakran méregetem.
Még annyit, hogy a kültéri egység által beszívott levegő hőfoka, döntően akkor befolyásolja az elvont hő mennyiségét, ha már a kondenzálás nehezen bír létre jönni.
Tehát bele szól, de egy egészséges hőfok határig, nem annyira, viszont arra nagyon vigyázz, hogy azt a helységet, ahol a kültéri van, tartós kánikula esetén, intenzíven szellőztesd.
Az elektromos fogyasztásba, viszont keményen beleszól a kültéri hőfok, mert a magasabb hőfokon, a kompresszorból a kondenzátorba tartó telített gőz cseppfolyósodásához nagyobb nyomás szükséges, és ennek az árát a kompresszor a te villanyszámládon hozza be.

Üdv Tibi.

Köszönöm a választ!
Szerintem a beltérire gondoltál hogy szellőztessem.Ugyanis a kültérit minek? Ha nagy meleg van ki szoktuk nyitni bukóra az ablakokat, olyan megfontolásból hogy kinyomja a meleget.
Akkor megnyugodtam hogy nem a klíma a rossz....
Üdv!
Béla
(#) tibibalogh520 válasza bela76 hozzászólására (») Aug 29, 2009 /

Bocsi ezt jól be néztem.
Valamiért az maradt bennem, hogy a kültéri is egy helyiségben van telepítve. (de hogy miért nem tudom )
Na jó, találkoztam már egy-két furcsa telepítésű géppel, és ezért nem akadtam fent első nekifutásból a saját gondolatmenetemen.
Találkoztam olyan esettel, hogy a kültérit a szomszédos helyiségbe telepítették -ami egy lomos kamra volt- olyan meg fontolásból, hogy kevesebbet kellett csövezni, a beltériig.
Na az aztán "törölgette is a homlokát" a kánikulában, pedig az ajtó mindig nyitva volt a szabad levegőre.
Szerintem azóta rá is költötték a meg spórolt csővezeték árat a villanyra.

Ja, ha megy a klíma inkább ne nyisd ki az ablakokat, mert ahhoz nem elég nagy teljesítményű hogy az udvart is kellően le hűtse
Üdv Tibi.
(#) Bakonyjani válasza onecaffe hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szia,
Egy öreg barátom,s egyben elismert szaktekintély szerint, bármivel,aminek a paraméterei megegyeznek,és pláne ha befér a hélyére.Ám Asperát nem forgalmaznak hivatalosan tudomásunk szerint,valahogy ennek a forgalmazási jogát még senki nem vette meg az Olaszoktol.Mind ezek ellenére gyakran találkozni velük,és ebből adódóan bárkinek lehet a pult alatt .Az utolsót,és az egyetlent,fuvarosok hozták be számunkra,úgy kétéve.
Azért ha mást raksz fel,és R600a-val tőltöd,akkor figyelembe kell venni,hogy ez a gáz nehezebb a levegőnél igy sokkal nagyobb a koncentrácio.Valamint,nem be lélegezni!
(#) tibibalogh520 válasza Bakonyjani hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szia Bakonyjani!
Még annyival kiegészíteném az utolsó mondatodat, hogy mivel az R600 (ISO BUTÁN) a palackos PB gáznak is az egyik összetevője, FOKOZOTTAN TŰZ, ÉS ROBBANÁS VESZÉLYES!

onecaffe:
Ha esetleg ezt nem tudtad, akkor erre is vigyázz!

(#) Bakonyjani válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szia Tibibalogh!

Köszönöm,hogy kijavítottál,ez valóban kimaradtt,jövök egyel.
(#) onecaffe válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Köszönöm a válaszokat de egy körülbelüli forint érték érdekelt volna hogy megéri e vele vergődni .Nem vagyok otthon hűtőben!
(#) M.Béla válasza onecaffe hozzászólására (») Szept 3, 2009 /

Szerintem nem érdemes egy régi mélyhűtővel vesződni,mert amellett hogy villanyzabáló szerintem ki sem használod igazán a 400L-t.(már bocss ha nem így lenne)
Villanyszerelő létemre sok olyannal találkoztam már hogy ilyen 400L-es ócska ládákba 1-2Kg zöldség meg pár kiló húsféle "kódórgott"ami nem túl gazdaságos....(szerintem)
Hosszútávon jobban járnál valami kombinált"A"energiaosztályú hűtővel.

(#) Bakonyjani válasza onecaffe hozzászólására (») Szept 7, 2009 /

Aspera Ta 220e R22 =39.000 Ft.
" J=nj2178 R22 45.000
" J2192g5 R4040a 60.000
És még megannyi más tipus,de az álltalad keresettet nem találni,de ezek az árak hozzávetőleges összeget
segithetnek alkotni.
Buresch Hutéstechnikai Kereskedelmi és szolgáltató KFT.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Szept 18, 2009 /

Sziasztok

ennél a kompresszornál, hogy lehet a bekötés?
üdv

klíma.JPG

(#) krissz220 hozzászólása Szept 20, 2009 /

sziasztok!
Midea MSGI-12HRN2 Glory Plus multi beltéri egység
Hűtő teljesítmény: 3,5 KW
Fűtő teljesítmény: 3,5 KW
eszt szeretném megvásárolni csak annyi lenne a kérdésem a fűtéssel hány fokot tudok produkálni?
És ha én csak fűteni akarok akkor kell bele hűtő folyadék?
előre is köszönöm válaszotokat üdv krisz!
Következő: »»   12 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem