Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Dupla alternatív kapcsolás
Témaindító: kelemengabi, idő: Ápr 3, 2008
Témakörök:
Segítsetek,dupla alternatív kapcsoló beszerelési rajzára van szükségem! köszike
Mit értesz az alatt, hogy dupla alternatív kapcsoló?
egy kapcsoló működtet két különálló lámpát
azt mondták 106+6-os
Ez alapján inkább csillárkapcsoló, nem alternatív kapcsoló. Írd le pontosan, hogy mit kellene csinálni.
Idézet: „azt mondták 106+6-os” Ez nekem nem mond semmit...
van egy kapcsoló,és arról szeretnénk két külön helységben kapcsolni villanyt.
és az egyik helyiségben pedig két helyről tudjuk felkapcsolni
Mi lenne, ha nem chatként használnád a fórumot?
Valami ilyen kéne?
Mint a neve is mutatja két db sima alternatív kapcsoló van egybeépítve.Ha csak az egyik fele kell hogy alternatív legyen a másik oldal egyik érintőjét nem kötöd be.
Ti láttatok már dupla alternatív kapcsolót? Mert Én még nem. (persze nem jelent semmit)
üdv! proli007
Láttam már, sőt kötöttem is be dupla-alternatív kapcsoloót, vagyis létezik!
![]() A típusjelzése valóban 106+6
Azért nem láttál, mert keresztkapcsoló a neve. És bármennyit be lehet belőle kötni. az eleje - vége alternatív, a közbenső(k) keresztkapcsolók.
Ebben teljesen igazad van!
De valószínüleg olyan kapcsoló kell ami két váltókapcsolót tartalmaz. ![]() S a 106+6 -ról egy kis infó (link). S, hogy a számok is mondjanak valamit! 101 egypólusú kapcsoló 102 kétpólusú kapcsoló 105 csillár kapcsoló 106 alternatív kapcsoló 106+6 kettős alternatív kapcsoló 107 kereszt kapcsoló ![]()
A dupla alternatív kapcsoló (kapcsolás levezetékelése) csak anyiban tér el a "sima" alternatívtól, hogy két doboz helyett elég eggyet beépíteni. Persze a kapcsolóhoz menő vezetékeket, érdemes valamilyen módszerrel jelölni!
Ha kell rajz is, szívesen segítek... :yes:
Kérdés: A számozásban van valami logika? Én sajnos nem jöttem rá.
egy fázist lehuzol a dobozba,és a 2pár forgatószálat,mész a másikba,onnan lámpaszál!!!!vagy ahogy akarod
Ha van hová bedobozolni, akkor az is lehet egy jó megoldás. S a vezetékelés is egyszerűbb, :yes:
"van egy kapcsoló,és arról szeretnénk két külön helységben kapcsolni villanyt.
és az egyik helyiségben pedig két helyről tudjuk felkapcsolni " Ez elég érdekes felállás... Ha potyo rajzát nézem az elvileg hibátlan, de a gyakorlatban értelme nem lenne: ugyan fel tudod kapcsolni mindkettőt egyszerre, de ha az alternatívnak kiépített helyiség másik kapcsolóját átváltod, akkor már nem áll fenn a kiindulási helyzet. Ezt sztem is vmi impulzus-relével lehet megoldani.
Jelöletlen fekete a fázis.
Az egy és kétszallagos (STB. lehetőleg feketeszínű vezeték) a kapcsolószál. Ezek mennek vagy a keresztkapcsolóhoz, vagy a másik váltókapcsolóhoz. Én így szoktam jelölni, de sokan vannak akik csak kicsöngetik s egyszerüen bekötik. Ezután szinte öröm a javítás! ![]() ![]() ![]()
Sziasztok egy folyoson van 3 kapcsolom ami mukodtet 2 lampat alternativaba legyszi kuldjetek egy rajzot a kotesrol koszi csao
Hello
Ez a kapcsolás kettő alternatív és egy keresztkapcsolót használ.
Sziasztok. Végre frank tibor (csak nem értem, hogy miért írja kisbetűvel a nevét?) megadta a választ. Ez egy egyszerű keresztváltó kapcsolás. Ilyenek vannak a lépcsőházakban, másnéven lépcsőházi kapcsolásnak is nevezik. Aki tanlt villanyszerelést, az mindenképpen tudja ezt a kapcsolást. Mellesleg az eredeti témához visszatérve, ez a legolcsóbb, nem kell túlbonyolítani, nem kell impuézusrelé meg ilyen idétlenségek. Üdv.: Yoe
Hali!
Kétszeres alternatív kapcsolás megvalósítására lennék kíváncsi! 3 helyről lehet vezérelni 1 izzót kapcsolókkal. Ennek kéne a kapcsolási rajza, magyarázat, és a logikai függvénye. ![]() Segítségeteket előre is köszönöm. (elég sűrgős lenne)
Azért annyira nem lehet sürgős, hogy KÉT HOZZÁSZÓLÁSSAL a tied előtt, ne tudtad volna megnézni ezt >>> EZT <<< a képet!
![]()
De néztem csak számomra kissé zavaros volt.
És a logikai függvénye pedíg ebből sajnos nem derült ki.
Üdv. Néha az impulzusrelé az egyszerűbb megoldás, mert megspórolsz egy rakás vezetéket. Ha 3-nál több helyről kell egy fogyasztót kapcsolni, egyszerűbb a relétől minden kapcsolóhoz egy szálat elvinni (fix fázis úgyis van a kapcsoló környékén), mint a vezérlőszálakkal körbetekerni a fél lakást.
Hali.
Köszönöm ez tényleg jobb megoldás lenne, csak nekem ez suliba kell és nem evvel a megoldással hanem simán kapcsolokkal. Ezért fontos a logikai függvénye is. De köszönöm a segítséged!
Akkor talán ez a kis animált GIF segíteni fog a problémát "megvilágítani"!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |