Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Idézet: „Mielott egy csovet begyujtasz, erdemes az elozot kikapcsolni” Ez általános érvényű "szabály" multiplexeléskor, nem csak Nixie-csőnél. A LED kijelző épp úgy szellemképes lesz, ha nem így csinálja az ember.
Üdv! Az általm használt (mod Uwe Nagel) , mellékelt rutinnál szellemkép tapasztalható főként az elsőnek kiíratásra kerülő csőnél. Kipróbálom a javasolt elv szerinti módosítást, mutat-e valami javulást azonos kapcsolás melett.
Nem latom hogy ket kijelzes kozott lenne kijelzo kikapcsolas.
Tovabba
Üdv! Valóban az y0-án tapasztaltam a hibát leginkább és azt tényleg nem teszi 0-ra, ezért átkötöttem az y6-ra (4028-nál) . Az eredeti kapcsolásnál, ahol közvetlenül a pic vezérelte tranyókon keresztül az anódokat a 0-ra húzás kikapcsolta az összes csövet.
Az első esetben a goto-k a pcl ugratása (addwf PCL,f) miatt külön-külön hajtódnak végre az előosztó utolsó 3 bitje szerint tehát a scan rutinban a clrf PORTB minden goto előtt végrehajtódik. Először itt volt a hiba mert nem 2 hatványával növeltem az értéket amikor 4 csőről 6 csőre módosítottam a kijelzést. Most így néz ki:
Vegulis most mar jobb, nem?
Nem kellett volna atkotni. Ki lehet kapcsolni clrf helyett kiirsz a port also negy bitjere "1111" -et, felso negyre is "1111"-et. Mert ha a katodoknal BCD van, akkor ott is ugyanez a helyzet!
Igen nem kellett volna átkötni, de már azt az első hibánál reflexből átkötöttem (pénteken), hiszen volt 2 üres ütemem. Csak most, hogy a Honki által felvetett hibán gondolkoztunk néztem meg a kódot jobban és te rávilágítottál az okra, ami az eredeti durva multiplex hibát okozta (mégegyszer: ). Viszont a derengő 0-ákat tényleg a katód elégtelen törlése okozhatja, este átírom és újra égerem
Lehet hogy keson zar le, vagy nem zar le elegge az anod meghajtas. (meg nem zart le es mar kint van az uj adat..),
Hi! Nem vártam estig : Az eredmény a képeken.
Eltüntek a derengő 0-ák... Köszi!
Sziasztok!
Még tavaly tavasszal csináltam egy nixi órát EZT és azóta nem mutattam meg, hogy milyen lett a dobozolása, most megmutatom.
Azt a két dolgot, amit javasoltál: clrf PORTB helyett movlf 0xff,PORTB (ez egy Uwe által használt függvény hívása, ami kiírja a konstanst a portra) tehát '11111111' a kimenetre. És a katód és anód kiíratása közé egy plusz kiíratást, hogy ne egyszerre változzon a katód és az anód vezérlése. Az eredmény .
Itt a nixie oram mazso fele 6 csoves valtozata. Igaz meg doboz nelkuli formaban.. (Megiscsak jo volt betervezni a 4028-at a kesobbi bovitesre gondolvan ) Bővebben: Link UI: ez mar akkus valtozat, ha kiesik a halozat, az ora megy tovabb, kijelzes nelkul. (a videon meg nincs beforrasztva az akku)
Gratulálok, az enyémek még csupaszok :pirul:
Sziasztok! Nem tüntem el csak a progit holnap kapom meg, mert öcsém a szerzője. Örülök hogy segítetek !
Szia!
Honnan szedted a kapcs rajzot? Alkatrészeket? Üdv sk
Hali!
tom025 tervei alapján készítettem az órát, szerintem itt a hozzászólások között mindent megtalálsz hozzá.Az alkatrészeket boltban vettem.
Gondoltam megosztom veletek ezt az érdekességet: Palackba zárt nixie óra.
SZia!
Itt a programja az órámnak. Ne kérdezd mi miért van a progit öcsém írta Hátha sikerül rájönnötök mitől van a derengés A zipben minden benne van, nem tudom melyik file kell Köszi!!!
Elkészültem a magamnak szánt nixie órámmal.
A képek és a leírás itt: Ki mit épített
Szia! Szép lett! ( Még így is, hogy "csak" félig van kész! )
hello a nyáktervet nem raknád fel ha publikus mert eddig nézegettem ezeket az orákat csupalyukra össze is rántottam egyet de nem az igazi 16f876 bol pedig van itthon egy marékkal akkor miért vegyek 84-et mert majd minden ora 16f84 re épül de a te kapcsid 876 ra csücsül ezért ha felraknád a nyáktervet megköszöném üdv.
Szia!
Itt a nyákterv, építsd meg nyugodtan. Azért vagyunk itt - szerintem -, hogy egymásnak segítsünk, nem pedig azért, hogy hűdehűha de szép, amit csináltál, de nem segítek. Ha rájössz a digit derengésre várom az építő ötletet!!! A cucc (egy két ötletet ellesve) saját fejlesztés. honki
Hello
Köszi szépen,ha elkészült megmutatom. Üdv.
Ha már itt tartunk akkor megszolitás?
És nagybetük? He?
OK! Kíváncsi vagyok, hogy nálad is lesz e derengés a kijelzőkben.
Csak egy ötlet a derengésre: valszeg a multiplexelés miatt van, nem mélyedtem el a programban, de mielött digitet váltanál, ki kell kapcsolni az aktuális számjegyet és csak utánna aktiválni a következő szegmenset, majd az aktiválás után lehet kitenni a számot is, de nem azonnal. A kijelző csövek elektródái közötti kapacitás, illetve a meghajtók lassúsága okozhatja a derengést, szvsz. Mintegy áthallás a csövek között
Ok! megnézem mi történik ha teszek be egy kis szünetet.
Köszi! |
Bejelentkezés
Hirdetés |