Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Villanymotor bekötése
Bocs de az adattáblán csak 220V írást látok. Nem látom az "1x" előtagot.A 380V is a"3x" előtag nélkül szerepel,mégsem gondolom hogy a gép két fázisról üzemelne.
Mivel ezt én Co hegesztőgépnek nézem, a trafó jellegéből adódik, hogy egyfázisú 220V-os üzemre csak abban az esetben lenne alkalmas ,ha mindhárom primer tekercset párhuzamosan kötik. Ezt csak Yy0 kapcsolási csoportú trafónál lehetne megcsinálni. de akkor még ott a fokozatváltás kérdése, ami egyfázisú üzem esetén nem kivitelezhető,mivel a fokozatkapcsolók a fokozatokat oszloponként egy-egy tekercsrész kapcsolgatásával valósítják meg.Ez csak háromfázisú táplálás esetén lehetséges,mert a 120fokos fáziseltolás miatt az aszimmetrikus gerjesztés nem zavaró mértékű.
Mindhárom áthidalásnál van villany, belemegy a 220, át is megy a csokikon valami mégse jó! (a hegesztő
![]()
Szia Zoli! Változás van! Van még egy sor csoki hasonló írással mint a másik. Ennél is azt írja hogy 220V 1,2 , 380V 1,3 ! Gondolom ezt is át kell kötni? Mellékeltem képet.
Igen,de-mint ahogy korábban írtam,a tekercsek párhuzamos kötése a fokozatváltás szükségessége miatt a háromfázisú Co hegesztőknél nem valósítható meg.
A kapocslécen tisztán látszik,hogy a primer tekercsek most csillagba vannak kötve, de deltába kötve is csak 3x230(220)V-ról üzemeltethetők.Ha a fokozatváltás mindhárom oszlopon szimmetrikusan kapcsolná át a tekercseket,akkor a párhuzamosítás megoldható lenne,de nem delta kapcsolással,hanem egy egyedi tekercs konfigurációval.De ez a megoldás is CSAK Yy kapcsolási csoportú trafónál működne,delta kapcsolású szekundernél nem. Arról nem is beszélve,hogy a szekundert is át kellene alakítani a háromfázisú graetz egyenirányítóhíd miatt.
Én is ezt a véleményt osztom, amivel eddig találkoztam az összesnél így működött.
Vagyis 1fázusú 230V-ra nem lehetséges az átkötése, még mindig azt mondom.
Szerintem ha egy hozzá értő ember megnézné, kiméregetné, meg megnézné a tekercs elrendezést meg hasonlókat, akkor többet tudna a tulaja, hogy át lehet e kötni.
De ezeket a gépeket kimondottan a bányai hálózatok miatt tervezték 3x220V-osra is, deltakapcsolásban. Még a segéd tápnak a trafójával nem is lenne gond mert annak csak egy fázis kell, vagy 230V vagy 400V. de a főtrafó az már nem olyan könnyű eset…
Szia Zoli!
Közel 30 éve foglalkozom hegesztőgépekkel, ezen belül validálással, szervizeléssel,javítással, néha átalakítással. Amiket leírtam,azt az évek során összegyűlt tapasztalat alapján tettem. A konkrét esetben az egyfázisú üzemre történő átalakítás kizárná a háromfázisú üzem lehetőségét,illetve csak komoly beruházás árán lenne megvalósítható,de szerintem annyit nem érne meg,ahogy elnézem,ez a gép legalább 25 éves lehet. Szerintem nem éri meg a költséget,ha egyébként három fázisról jól működik.Ha viszont a tulajnak nincs három fázisa,akkor a legésszerűbb dolog lenne elcserélni egy egyfázisúra.
Hááát igen! Vas megye, Rum. Mindenhol van áram az összes írásnál ahol oda van írva hogy 220, a kapcsolónál is, utánna bemegy valami tekercsbe aztán ennyi.
Akkor marad a 380. Kunyizok a szomszédtól
![]()
Egyébként hány A-es automatád van a fogyasztásmérőd alatt?
Mert ez alapjaiban befolyásolja az átalakítás lehetőségét.
32 A van kb 6 hónapja szerelték, mert meguntam hogy a régit mindig levágta!
Mennyibe kerül mostanság bevezetni a 380-at?
Pisti ez egy Fronius Vario-Star 203-as. Nemtudom mennyi van belőle nálunk, de a neten nem találtam róla semmit. Többre gondoltam Zoli.
A három fázis bevezetésénél a meglévő ampert figyelembe veszik, ami ezen felül kell,az amperenként kb. 2500-3000Ft. 3x20A esetén 28x2500-3000Ft (mert 32A már van). Ez a hálózatfejlesztési hozzájárulás.+ bekapcsolási díj+új mérőszekrény és betápláló lég(föld)kábel+szerelési költség.Szerintem inkább 200000Ft körül lesz a vége.
Ismerem a gépet, ez egy nagyon jó kis masina a kategóriájában. Én nem alakítanám át a helyedben.
Volt már nálam ilyen gép.Csak kisebb javítást kellett rajta végezni.A gazdája lakatosként naponta nyúzza.Azért nem találtál semmit róla,mert -mint korábban írtam-legalább 25 éves.
Inkább elcserélem. Mennyi kb ennek az értéke? Egy szerényebb 220-asra el tudnám cserélni? Mert nekem csak a gép van. Nincs pisztoly,palack,drót.
Nem szerényebbre,hanem egy jó 220-ra cseréld csak, szóba ne jöjjön Güde; Einhell;Powermax vagy hasonló nevű Tescós vagy Praktikeres szemét. Csak olyan gépre cseréld, amelyiken külön van a kábel,és EURO centrál csatlakozóval csatlakozik a géphez, minimum 9 fokozatú a fokozatkapcsolója,beépített gázszelep legyen a gépben.Ha nem sürgős a csere, lehet hogy tudok segíteni a cserében.
Nemsürgős Pisti! Amúgy Lentibe voltam katona ugyhogy ismerős arra a táj. Ha lesz valami esetleg szólj. Telefonon nembiztos hogy elérsz mert géppel vakolok egész nap és nem hallom meg, de v.lezuzius@gmail.com e-mailon elérsz. Vagy küldesz üzenetet aztán visszahívlak! 06204992150 Vágó László
OK, a tel.számodat és a mail-címedet felírom,és ha lesz valami, akkor kereslek.Egyébként mikor voltál itt katona?
Megadtam minden elérhetőségem. 1996/97. Az utolsó ott leszerelő sorállományu.
Zoli neked igazad is lehet, én csak abból indultam ki,hogy pár évvel ezelőtt milyen volt a tarifa. Nincsenek pontos számadataim,de annyit tudok,hogy egyfázisú mérőszekrénybe nem teszik bele a háromfázisú mérőt, tehát szekrénycsere kell. Ez pedig szerelvényeivel együtt mifelénk 35 e Ft. A hálózatfejlesztési hozzájárulást tudtommal még nem törölték el, ez négy évvel ezelőtt 2400Ft volt amperenként. Stb...Lehet akár igazad is,de ismerve az áramszolgáltatói hozzáállást, nem valószínű hogy a Laci 80 ezerből megúszná. Bár neked lenne igazad.
Villanyszerelőnek tanulok,remélem az is leszek(1 év van még hátra,tehát ez az utolsó) és ahogy elnézem ezeket a hozzászólásokat a hálózatbővítésről...
Sokat nem értek belőlle,főleg az árakat... Te jó ég mi lesz így velem ![]() ... majd megtanulom ![]() Bocsi az offért ![]()
Szia!
A mesterfogásokat a gyakorlatban, jól képzett és segítőkész szakik mellett, az elméleti tudást pedig az MSZ 2364 szabvány(valamint sok más villamos szakirodalom) gyakori lapozgatásával lehet elsajátítani. Ezenkívül a szakma szeretete és az új technológiák iránti nyitottság a feltétele a jó szakemberré válásodnak. A harmadik pedig az,hogy folyamatosan naprakész tudással kell rendelkezned. De ez utóbbi már gyakorló szakemberként lesz fontos számodra. A szakmunkás bizonyítvány csak egy belépőkártya a villanyszerelő szakma megtanulásához. Ez a szakma ma már annyira szerteágazó,hogy nincs az az oktatási intézmény,amely a gyakorlatban jól alkalmazható tudást tudna átadni, inkább csak alapvető ismeretekre oktatják a tanulókat. Profi szakemberré a szakma gyakorlása közben válhatsz.
Szia Pisti! Kiprobáltam 380-on remekül müködik a gép! Remélem lesz rá valami csere, azért körbenézek én is! Üdv
OK!
Ha sikerülne a csere előbb, azért szól,hogy feleslegesen ne keressek neked 220-as gépet.
Sziasztok!
Az alábbi képeken látható villanymotort szeretném bekötni, de elakadtam... A motoron nincs adattábla, a dobozban találtam az alábbi bekötési vázlatot, viszont az köszönő viszonyban sincs a jelenlegi bekötéssel... ![]() Végig olvastam a topikot, így azt szűrtem le, hogy ez egy üzemi kondenzátorral, és indítótekerccsel ellátott 230V-os motor lehet, amit újratekercselhettek (ez magyarázná az adattábla hiányt, és az azonosnak tűnő vezetékátmérőket) Tehát 230V-ra szertném bekötni, illetve a forgásirányát szeretném kapcsolhatóra. Ehhez milyen kapcsolót kell vennem, illetve a kapcsolót hogyan kell bekötnöm... Képek: kapcsolási vázlat kötődoboz közelről kötődoboz messzebbről A válaszokat előre is köszönöm! Promega
Hello
Ez egy sima indító relés IMI villanymotor, és még gyári tekercseléssel. Az U2-re meg a W2-re megy a 230V, és indul is a motor, ha mindene jó ![]() Üdv: Zoltán
A kötődobozos közeli képen nézve melyik az U2, és a W2?
A baloldalt fenn, és középen található fekete, és sárga? Üdv! Promega
Helló!
Az indítóreléből kijövő fekete a fázis, az áthidalás a nulla. A sárga kivezetés a főfázis, a fekete a segéd. A rajz az tuti. A kivezetéseket ismerve ,most már Te is be tudod kötni. Irányváltás kissé macerásabb, mint 3~ esetében, de találsz itt azt is, ha kicsit szétnézel. Üdv.:VIM |
Bejelentkezés
Hirdetés |