Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   39 / 973
(#) Gafly hozzászólása Szept 4, 2009 /
 
Láma kérdes: Wago-ból hogy lehet kihúzni a drótot? Mert bedugni egyszerű, de vissza...
(#) hegman válasza Gafly hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Csavaró mozdulatokkal enyhe húzás kiséretében.
(#) mpisti válasza proba hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Egyetértünk. Pontosan erre utaltam azzal hogy az eredetileg jól méretezett kismegszakító nagyobbra cserélése a teljesítménynövekedés miatt nem a megrendelő sara lesz,hanem azé,aki a cserét elvégzi.
(#) attrax válasza mpisti hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Magnófelvételt? Ezt te sem gondolod komolyan ugye?Nyilván szóltam nekik de gondolod érdekelte?Ő fizet te meg csinálod.Ez így megy a gyakorlatban.Én egy cseppet sem idegeskedek hidd el.Hogy kalkulálsz előre kolléga amikor a csövezésnél még azt sem tudják mit hova akarnak? A keresztmetszetek,túláramvédelem rendben vannak.Az hogy a saját hálózatára mit akaszt az meg hadd ne érdekeljen.Amit te felvázolsz az egy ipari létesítményre vonatkozhat ahol betartják az összes MSZ-t korrrekt rajzot kapnak és korrekt szerződést kötnek de nem egy családi ház szerelésnél ahol a kutya nem foglalkozik ilyasmivel. A túlterhelésekről meg jó példa a mostani Kórházi áramszünet amit a 2 éve felszerelt Telemechanik főkapcsoló okozott.Ki tud erre előre kalkulálni? Egyébként nálunk is összerobbant már ilyen fostalicska kapcsoló a cégemnél.Az a baja hogy túl közel vannak a bekötőpontok,saruk egymáshoz.Simán összeég az egész.Peace.
(#) mpisti válasza attrax hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
Hidd el ,tudom miről beszélsz, pont ez volt az egyik oka,amiért váltottam a szakmán belül, elegem lett abból, hogy magyarázzam a szabványi követelményeket annak,akinek gőze nincs az egészről csak pénze van meg kívánságlistája."Amit te felvázolsz az egy ipari létesítményre vonatkozhat ahol betartják az összes MSZ-t"A lakásszerelés során is ugyanúgy minden szabványt illik betartani,ha nyugodtan akarsz aludni. Tudom hogy a megrendelőt nem érdekli a szabvány meg hasonló dolgok(tisztelet a kivételnek).Én a következményekről írtam neked, megtörtént eset kapcsán.Akivel történt, azóta diktafon nélkül egyetlen munkát nem vesz fel. Egy életre megtanulta hogy senkiben ne bízzon,mert nem tudni mi lesz a reakciója a megrendelőnek ha baj lesz a saját tudatlansága miatt. Ha nem tudod bizonyítani az igazadat,elvesztél."Hogy kalkulálsz előre kolléga amikor a csövezésnél még azt sem tudják mit hova akarnak?"
Gondolom a munka felvételekor fő vonalakban elmondja az elképzeléseit a megrendelő, mert egyébként hogy adsz árajánlatot a munkára ha azt sem tudod hogy mit kell csinálnod?Ha a végén mondod meg az árat, akkor fenn áll a veszély hogy azt fogja mondani a megrendelő:ezt sokallom nem fogom kifizetni. Te pedig futhatsz a pénzed után.
Más:"Egyébként nálunk is összerobbant már ilyen fostalicska kapcsoló a cégemnél.Az a baja hogy túl közel vannak a bekötőpontok,saruk egymáshoz."meg kell hozzá venni az elválasztó lapokat,és nem üt össze.Azt meg nem hiteti el velem senki,hogy egy laza kötéssel egy akkora létesítmény mint a Zeg-i kórház 2 évig elmegy. A laza kötés beépítés után egy órán belül megsütötte volna a főkapcsolót.
(#) M.Béla válasza mpisti hozzászólására (») Szept 4, 2009 /
 
(#) Ballage hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Kedves villanyszerelő kollégák!

A következő problémában kérném az értő véleményeteket: adott egy panellakás, benne a fürdőszoba, ahol egy mosógép egy földelt konnektorról üzemel. A gond az, hogy ha menet közben vizes lesz a padló, akkor rázni kezd a csaptelep és a belőle kifolyó víz. Állítólag a probléma már az előző mosógéppel is jelentkezett.

A konnektort megnéztem, a védőföld be van kötve, külön vezeték megy rá. Próbalámpával megnéztem, a fázis és a védőföld közé kötve világít, tehát a vezeték túlsó vége is be van kötve (valahová).

A kérdés az, hogy ez mitől ráz és hogy mit lehet tenni ellene, mert azért ez mégsem járja...

A válaszokat előre is köszönöm.
(#) VIM válasza Ballage hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Helló!
A "110V az asztal fémszerkezetén" c. probléma megoldásában olvashatsz róla bővebben.
Az meghatározó a Te esetedben, hogy panel lakásban laksz, mert ott bárki követhet el elkötést a nulla és védőföld között. Ez a hiba akkor jön elő, amikor a padozat nem rendelkezik megfelelő szigetelési ellenállással (fürdőszoba csempe aljzata).
Üdv.:VIM
(#) Ballage válasza VIM hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Köszönöm, megnézem. Itt egyébként linóleum van, tehát tényleg a mosógépből jön át a fesz.
(#) szamóca válasza Ballage hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Akkor viszont át kell nézni a mosógépet sürgősen. Valami tömítetlenségi hiba lehet. Kioldani nem fog a kismegszakító csak a zárlati áramánál. Ha volna ÉV relé nem is tudnátok mosni amíg a hiba fennáll.
(#) Ballage válasza szamóca hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Én is erre gyanakodtam, de a furcsa, hogy az előző mosógéppel is ugyanez volt a gond. Azért megnézem vagy megnézetem, persze.
(#) elektrocad válasza Ballage hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
VIM jól mondja.
A fürdőszobákban éppen az ilyen jelenségek elkerülése miatt meg kell oldani az EPH-t (egyen-potenciálra hozás). Az összes fém tárgyat (csaptelep, fürdőkád, ajtókeret, stb) össze kell kötni a konnektor PE csatlakozójával, és FI-relét is be kell építeni.
(#) Ballage válasza elektrocad hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Na, akkor ez már a villanyszerelő dolga lesz, ennyire én nem akarok beletúrni. Addig is kihúzott mosógéppel zuhanyzunk, hogy ne legyen :shocking: :wow3: :buck:

Mindenesetre köszönöm a válaszokat.
(#) VIM válasza Ballage hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Én nem azt mondtam, hogy a mosógép a hibás, ha nem ott válik érzékelhetővé az érintésvédelem hiányossága. A topikot, amit javasoltam átolvasni.... Húzd ki a PC-t a konnektorból és nézd meg, hogy akkor is fennáll e a hiba.
Nyilván, nálad ez az egyetlen földeléses berendezés van, mert ha több is lenne, akkor azoknál is jelentkezne a megrázó élmény.
(#) Baxi hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Hi

Van nekem a villanyórában egy 30mA FI rellém.
A teszt gomb megnyomássával szépen leold.

Viszont amikor hiba "áramot csinálok" azaz a nullátt és a földet zárom a konnektorban nem old le!
Ezt a tesztet egy villanyszerelő mondta.

Tipp?
(#) Baxi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
ok, kipróbálom.
Gondolom 230v lámpára gondoltál.
(#) VIM válasza Baxi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Helló!
Jól mondta a villszer. A lakásban csak van valamilyen fogyasztó bekapcsolt állapotban, ami a nullán keresztül az általad létrehozott hibafeszültséget eredményezi a konnektor NULLA és FÖLD közötti rövid zár, vagy összelámpázáskor. Ha nem old le az FI, akkor a földelési értéked nagyon gyenge lehet, mert a mérőhelytől távol eső csatlakozásnál az ellenállások összeadódva nem hozzák működésbe a mérőrelét. Milyen kialakítású a szondád?
VIM
(#) Baxi válasza VIM hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
ÖÖ, szonda, nem értem mire gondolsz.

Igen szinte ez az utolsó konnektor a hálózatban kb. 25m-re van az órától amin összezártam a földet és a nullát.

Mondjuk minden szobát külön táppal húztam be.
Azaz a FI relétől van leosztva 6mm sodrot réz huzallal a kismegszakítókra onnan pedig minden helységbe külön megy a konnektornak egy 3x2,5mm tömör réz, világításnak pedig 3x1,5mm tömör réz.
A szobák felett a padon pedig dobozokba osztottam szét wago kötéssekkel.

A földelést meg nem bántottam még, nem néz ki réginek, max pár éves lehet.

De mihelyst kerítek hegesztőt leeresztek vagy 3-4 méter 12mm köracélt , talaj feletti csatlakozással, mert a mostani a földbe van
(#) Pulyka válasza Baxi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia

VIM kolléga,és én a "szondát" a földszondára értjük.
Ami levan verve a földbe fémrúd,és ehhez van csatlakoztatva a hálózat PE vezetője.

"De mihelyst kerítek hegesztőt leeresztek vagy 3-4 méter 12mm köracélt , talaj feletti csatlakozással, mert a mostani a földbe van"

Nem akarok okoskodni,de hogy érted,hogy a földben van?
A talaj "felszíne" alatt van összekötve a földszonda,és a PE,ami be van vezetve a lakásba?
(#) Pulyka válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
"Igen szinte ez az utolsó konnektor a hálózatban kb. 25m-re van az órától amin összezártam a földet és a nullát."

VIM azt is jól mondta,hogy hibaáramkört a FÖLD,és a FÁZIS között kell létrehozni egy izzólámpával a FI relé teszteléséhez.
Ilyenkor kell leoldani-a a FI relének.
Még pedig azért,mert a földön keresztül folyik el az áram.

Üdv:Tomi
(#) Baxi válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Igen arra értettem.
Köszi még egyszer. A földelést meg majd megoldom/lecserélem ahogy kell.
(#) lapose válasza Baxi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„amin összezártam a földet és a nullát.”


Ha jól csináltad földelő szonda nélkül is le kell oldjon a FI relé. A nulla és a védővezetőt ugye a FI relé előtt kötötted össze?
(#) VIM válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Föld-nulla összeérintése vagy lámpával összeérintve is e két pontot, működésbe kell tudni hozni az FI-t! Vagy valami nagyon nem kerek!
(#) lapose válasza VIM hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Szia!

Idézet:
„Föld-nulla összeérintése vagy lámpával összeérintve is e két pontot, működésbe kell tudni hozni az FI-t!”


Ez csak abban az esetben igaz, ha a FI relé után van egy bekapcsolt fogyasztó.
(#) VIM válasza lapose hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Helló!
IGEN! De hát "mindig", vagy legalább is többnyire van valami csatlakoztatva egy dugaljba, készenlétiben hagyva, ami elegendő is lesz.
VIM.
(#) attrax hozzászólása Szept 5, 2009 /
 
Ha a mosógép ráz az egyértelmű potenciál külömbséget jelent arra meg nem tehetsz Fi relét,mert úgy vágja le mint a szél.A 30mA-es meg egy nagy szor.Utálom ,mert mindenre lemegy.A megoldás tragikus:mindent egyen potenciálra! Az sokszor rombolással jár sajnos, mert a régi csővezeték már nem folytonos(galvanikusan) és ahol megszakad ott van gubanc.A vízcsővezeték cseréje szükséges a mosógépig és aztán rendes EPH.
(#) mpisti válasza M.Béla hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Köszönöm az információt!
(#) mpisti válasza Ballage hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Véleményem szerint a probléma a védővezető elágaztatási pontjától kiindulva keresendő, azaz a villamos hálózat azon pontjától,ahol a PEN vezető kétfelé van választva nulla(N)és védővezetőre(PE). A védővezetőt a kiindulási ponttól követve meg fogod találni azt a pontot,ahonnan a védővezető hurokellenállása hirtelen nagyobb értékűvé válik. Ha már a kiindulási pontnál is irreálisan magas a hurokellenállás értéke,akkor a méretlen hálózatban keresendő a hiba, valószínűleg hibás kötés,vagy égett kontakt lesz a hiba oka a PEN vezetőn. Egy panellakás tömbben nehéz lesz felderíteni a probléma igazi helyét, mert mindenütt plombákba ütközöl. Pedig a hibahely gyors felderítése csak a plombák leszakítása árán érhető el. Ha magas a hurokellenállás érték már a lakáselosztónál, akkor célszerűbb a szolgáltató által ajánlott szakemberrel elvégeztetni a munkát,mert a "békesség mindenek előtt".Bocsi! Elfelejtettem az elején leszögezni,hogy ehhez egy hurokellenállás mérő műszer szükséges,meg egy szaki,aki profi módon tudja kezelni. Magyarán, tudja hogy mit mutat a műszer.
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Szept 5, 2009 /
 
Ez a hiba azért van, mert a nulla és a védővezető is a FI relé elől van csatlakoztatva. Ha a nullavezetőt átviszed a Fi relén,(vagyis a Fi relé kimenetéről viszed el a nullát) a védővezetőt pedig elé kötöd, a Fi relé működni fog.
(#) Pulyka válasza mpisti hozzászólására (») Szept 6, 2009 /
 
De egyszerűen nem tudom elképzelni,hogy a nulla és a föld rövidre zárásakor lekapcsolna a FI relé.
Hisz a nullán nem folyik áram,akkor meg mi folyna el a föld felé áram,amit érzékelhetne a FI relé tekercse?
Következő: »»   39 / 973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem