Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Át kell térnem nekem is fotózásra, Sajnos a vasalás nem kielégítő. Nekem is így készült a tápom. A kijelző nagyon jó, nekem is tetszik. Maga az elrendezés is nagyon jó. A mechanika meg óriási!
Van erre célgép, felsőmarónak hívják, biztos ismered. Bele kell tenni egy fecskefarkú marószerszámot, meg egy maró kaloda kell hozzá, és máris mehet a meló orrba-szájba lehet vele gyártani a fogazásokat, tökéletes minőségbe seperc alatt.
Hát azért én ismerek olyat aki képes, remélem ha rendezi a műhelyét lekaphatom a tápja belsejét. Előljáróban annyi hogy a 7 szegmenses kijelzőket is vezetékelte, 4 darab 3 1/2 digites műszer van benne. Ott aztán kibuggyan a kábel ha leemeled a dobozt. Megpróbálom rendezni a vezetékeket ha kész a táp és marad rá türelmem. De érdekes hogy így sem okoz észlelhető zavart, Alkotó ebbe a tápba nagyon beletaposott.
Elkezdtem bedobozolni a korábban feltett tápomat. A panel biztos ismerős néhány fórumtársnak. A feszültség és áram potmétereket helipotikra cseréltem ki. A panelműszereket az egyszerűség kedvéért külön 2db 9V-os elemről járatom. Egy 2 áramkörös relé kapcsolja majd amikor a tápot bekapcsolom. Sokáig el fog menni vele így. A külön trafó kellett volna 2 szekunderrel, stabilizátorokkal. Nem akartam bonyolítani.
Ez az amit láttam nálad? Nagyon aranyos, kompakt kis készülék lett belőle,elismerésem, látom te sem unatkozol. Jók a kapcsolók benne
Az amit láttál. Ja de a DC off kapcsolót ki kell cserélnem 2 áramkörösre mert egyik fele meg a LED-et fogja kapcsolni felette. Én szeretem a kis kompakt dolgokat mivel nincs negy helyem. Azért még van mit csinálni rajta. Össze kell huzalozni meg alját és burkolatot csinálni. Ja és persze festeni.
Ügyes kezű mester a Jani! [OFF] Csak nem ér rá Vasárnap (sajnos).
Látod inkább elkezdtem egy labortápot csak ne kelljen kimenőt tekerni (az EL84PP-ét újratekerni)
Szia! Most már ketten vagyunk akik ezt a mechanikát építjük. Én azért szeretem mert átláthatóbb a készülék, könnyebb kábelezni, jobb a hely kihasználás. Gratulálok! Még valami felirat az előlapra és egész profi lesz.
Köszi! Igen ez a távtartós doboz technika nagyon egyszerű és nagyszerű. A suliban mindnet így csináltunk annó és ott szerettem meg. Néha a 10x10-es anyagot nehéz beszerezni. Most vasat tudtam csak de jobban szeretem az Aumínium négyszög rudat.
POTMÉTER.
Ez valóban nem a legjobb potméter, de van ez, és van az ALPS. Ez 300, amaz 3000 Ft/db, és a kettő között semmi. Ajánlj nekem márkát, boltot, vagy bármilyen forrást, ahol szerinted kellően nagy méretű, elég stabil mechanikájú potikat lehet venni. De a sok körülfördulásos típusok nagyon-nagyon nem ide valók (A kijelentésért vállalom a felelősséget. Még olyat is olvastam itt valahol, hogy valaki 40 körülfordulásosat csinált külön áttétellel). Nekem van olyan tápegységem, amiben csak 5 körülfordulásos potik vannak, de minden használatkor megfogadom, hogy első adandó alkalommal kicserélem! Iszonyú pocsék dolgozni vele, már a gombokat is leszedtem, hogy az újamat húzva rajta gyorsabban tudjam forgatni, de mindig az agyvérzés kerülget mire elérem a kívánt feszültséget. Nálam minden szempontból optimális egy "durva" poti és egy "finom" poti, amiből mindkettő 270°-ot fordul. Igyekszem úgy beállítani, hogy a durva értelemszerüen átfogja a teljes tartományt, a finom pedig +-1V-ot állítson. Árammérésre is kísérleteztem dupla kialakítással de fölösleges. Minden igényt kielégít egyetlen sima 270°-os típus.
Teljesen egyetértek, nem a 270°-al van bajom egy átlagos táp esetén, hanem a kontakthiba a rémem. Sikerült vennem anno ~ 1000HUF értékű potikat, csak nem minden értéktartományban kaptam, ezeket használom. A Lomex-nél kapható.
Én vettem a hestoreban jó potit és ezt amit te is raktál bele. A jó a fémházas, tetszik nagyon. 1K biztos van, 47 K nem biztos. A feszültséghez és az áramhoz 1/10 arányban tettem a durva/finom potmétert, finom 10 körülfordulásos helipot, feszültséghez nekem is feleslegesnek tűnik, talán valami autómata panelmérő jó lenne. Ha helipot és nincs a hestorebe érdemes a ham bazárt megnézni, persze ha szükséges, áramhoz én mindenképp tettem.
Sziasztok !
Tudom ,hogy ez nem a hírdetés rovat (felteszem oda is) ,de gondoltam ,aki ide jár ,esetleg befejezné.... Nincs időm befejezni táp viszont kell,ezért vettem egy gyárit. Szétszedni nincs szívem ,rengeteg munka van benne - nem csak az enyém - ,és innen köszönném meg PCB -nek és mindenkinek ,aki segített ! Akit esetleg érdekel magánban küldök infókat és képeket..... Köszönöm ! Mégegyszer bocs az OFF-ért Üdv : István
Kész lettem ma a labortápom egyik új hűtőtömbjével. Hátra van a hővédelem, és a ventillátorok vezérlése. A hővédelem Atilla86 írásából proli007 féle megoldás, a ventillátor vezérlése egy at s tápból való kéttranzisztoros vezérlés lesz, azt koppintom le ha sikerül, persze felteszem ide is.
Bocsi az OFF-ért is, meg a kritikáért is, de szükség lenne végre egy jobb fényképező gépre. Ezeken a képeken csak az látszik, hogy sokkal rosszabbak, mint a szükséges minimum.
Sajnos most ilyen gépem van, de ebben a gépben kár is az akkukat pocsékolni, életlen az egész kép. Megpróbálom telefonnal, talán még az is jobb ennél. Szerintem jobb.
Összeragasztottam a dobozt, beraktam a sarokmerevítőket, megcsináltam a kis trafót és rögzítettem mindent (kivéve a hőfigyelőt, mert annak a helye még átgondolás alatt van). Most már csak drótozni kell.
Szia! Én így rögzítettem a hőfigyelő szenzort.
Ma legyártottam a tápomhoz a burkolatot. Lassan össze áll. Jól fog szellőzni.
Látom más se lazsál. Egymásután készülnek az Alkotó féle panelek. Az én tápom is alakul, csak nagyon lassít az iskola. Az előlapon két érdekes extrával majd-
Nagyon jól néz ki, igazad volt a burkolatban, egyszer beszéltük ezt személyesen, nem akartam elhinni, de nagyon szép. Én ma csináltam a proli007 féle hőfokfigyelőt, tökéletes lett, de csak próba volt.
Elárulod hogy milyen módszerrel csináltad a hűtűbordára a tápcsatlakozót? Valami hasonlót akarok én is egy másik tervemhez. Gratulálok nagyon jó, látszik ez a szakmád!
A burkolat monitorházból van kivágva. Milyen táp csatlakozóra gondolsz?
A legelső képen a hűtőbordán látható csatlakozó kimunkálására vagyok kíváncsi, hogy van megoldva hogy a bordás rész tovább van munkálva? Bár az a rész épp nem látszik, azért érdekel mert a környéken egy marógép sincs, de még eszterga sem. A monitort említetted, abból készített burkolati elemeket, akkor még hitetlen voltam de most már rájöttem nagyon jól néz ki és a funkcióját is ellátja.
Talán előszabályzott lesz a tápegységed? A két hosszú kijelzőre tippem IN 13 cső, vagy ledsor, talán hőmérséglet mérésre. A másik extrára a tippem a szimmetrikus soros üzem. Mindenesetre nagyon szép az előlap. És a szerelés is. De a drótdzsungel csinálásban én verhetetlen vagyok.
A AC 230 voltos zavarszűrős hálózati csatlakozóra gondolsz? Annak a helye kézzel van megmunkálva. A négy sarka ki lett fúrva a rádiusznak megfelelő átmérőjű fúróval majd vékony fűrészlappal átvágva és reszelve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |