Fórum témák
» Több friss téma |
Jóestét mindenkienk!
Van egy LCD-m aminek ks0066-os vezérló ic-je van(ez nagyjából ugyanaz mint a HD44780).Írtam hozzá programot egy pic26f16ka102-es microchipre, de valahogy nem működik...a chip 3.3 voltot ad ki ezért a kijelzőnek saját tápja van.Amikor bekapcsolom a kijelző tápját akkor feláll 1soros üzemmódba(alapbeállítás) tehát nem a kijelzővel van a baj...csatolom a programot mert szerintem abban van a hiba(legalábbis remélem mert külömben nemis tudom mivan )valakinek esetleg van valami ötlete/meglátása vagy akármi ami segíthet? Előreis köszönöm:Katona Ábel
itt nézz szét már van ilyen téma
nekem igazából nem azzal van nehézségem hogy nem értem hogy hogyan kéne vezérelni(legalábbis lcd simulatorral müködött...Link) nekem valószínűleg a programozási részével van gondom.........
Ha a felső sor jelenik meg csak, akkor inicializálás problémád van. Próbáld ki ezt a sorrendet, ez 4 bites módra inicializál, nálam működik hd44780-al kompatibilis kijelzőkkel:
Power-On Initialization -(SF_D<11:8> = db4-db7)/- • Wait 15 ms or longer, although the display is generally ready when the FPGA finishes configuration. The 15 ms interval is 750,000 clock cycles at 50 MHz. • Write SF_D<11:8> = 0x3, pulse LCD_E High for 12 clock cycles. • Wait 4.1 ms or longer, which is 205,000 clock cycles at 50 MHz. • Write SF_D<11:8> = 0x3, pulse LCD_E High for 12 clock cycles. • Wait 100 μs or longer, which is 5,000 clock cycles at 50 MHz. • Write SF_D<11:8> = 0x3, pulse LCD_E High for 12 clock cycles. • Wait 40 μs or longer, which is 2,000 clock cycles at 50 MHz. • Write SF_D<11:8> = 0x2, pulse LCD_E High for 12 clock cycles. • Wait 40 μs or longer, which is 2,000 clock cycles at 50 MHz Display Configuration After the power-on initialization is completed, the four-bit interface is now established. The next part of the sequence configures the display: • Issue a Function Set command, 0x28, to configure the display for operation on the Spartan-3E Starter Kit board. • Issue an Entry Mode Set command, 0x06, to set the display to automatically increment the address pointer. • Issue a Display On/Off command, 0x0C, to turn the display on and disables the cursor and blinking. • Finally, issue a Clear Display command. Allow at least 1.64 ms (82,000 clock cycles) after issuing this command. További információk: Bővebben: Link
Szia!
Nézd meg a kijelződ adatlapját, mekkora feszültség számít logikai H szintnek. Lehet, hogy a 3,3V még nem elég a H szint kiváltásához az LCD-nél...
Csillagos ötös! Nekem is ez volt az első gondolatom...
Sziasztok!
Sajnos ez nem jött be, már 2.2 V fölött magas a szint...
Szia! Ellenőrizted az adatlap alapján, hogy az lcd vezérléséhez felhasznált lábak:
- kivétel nélkül digitális kimenetként vannak-e konfigurálva; - nem nyitott kollektoros valamelyik kimenet ( mert akkor oda felhúzó ellenállás kell )?
Hmmm... Nem gondoltam volna, hogy "ilyen alacsony" fesz is jelenthet magas szintet! Most már ezt is tudom. Sajnos ezek után nem tudom, miért nem működik a kijelző... :no:
Idézet: „Nem gondoltam volna, hogy "ilyen alacsony" fesz is jelenthet magas szintet!” Pedig ez elég elterjedt érték a TTL-ben. (1,8V ...2,5V között szokott lenni.)
szerintem ha nem configurálom külön alapbeállításban minden digitális és nem nem nyitott kollektoros...de azért a biztonság kedvéért megnéztem az adatlapot és analóg lábak csak a "bal" oldalon vannak és én csak a "jobb"(na ez aztán tudományos fogalmazás... ) oldalt használom
Katona Ábel
MŰKÖDIK!
else hinnétek hogy milyen amatőr hibát vétettem..... az lcd külön tápjának a földjét nem kötöttem össze a pickit földjével...... végülis csak 4. éve tanulok elektronikát + apu elektromérnök.....azthiszem lesz valami "jutalom"..... de legalább működik! Köszönöm mindenkinek az ötleteket:Katona Ábel |
Bejelentkezés
Hirdetés |