Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi az információt
Hát...lehet hogy majd egyszer rászánom magam én is a jacksly építésre. Van is otthon néhány kisebb-nagyobb, a faterom rádiós kacatjai között, majd kérek tőle egyet. Ami a válogatás részét illeti, szívesen kiadnám egy alvállalkozónak
Bocsi de én sügér vagyok ehhez, mi az a jackley? Googli nem adott semmi okosat rá.
Az a baj, hogy bármilyen potmétert veszel, az együttfutással probléma lesz. De talán az ALPS még elfogadható...
Leginkább a nulla állás körül szokott idegesítő lenni, mert nem egyszerre indulnak a szénpályák és az egyik oldal hamarabb szólal meg. Két dologgal kompenzálhatod a dolgot: 1: kevesebb erősítésűre állítod a végfokodat, ezáltal nagyobb potiállás kell ugyanakkora hangerőhöz. Ha a rajzon szereplő értékekkel építetted meg, akkor rengeteg tartaléka van egy szabványos vonal szintű jellel meghajtva, gondolom, épphogy tekerni kell egy keveset a potin, hogy normális hangerőn hallgasd. Szerintem túl sokat erősít, feleslegesen... Változtasd meg az erősítést, a 22 kOhm -os visszacsatoló ellenállás helyett tegyél be az áramkörbe 10 kOhm -ot, fele lesz az erősítés. De ha még így is keveset kell tekerni, hogy rendesen szóljon, még lejjebb is csökkentheted az ellenállást. 2: Használj logaritmikus, vagy exponenciális karakterisztikájú potmétert, de semmiképpen ne lineárisat.
Kicsit megkavart ez a poti dolog, mert szt hittem, hogy a hangerőszabályzóval az IC erősítése változik lényegében.
Lehet, hogy nem is? Akkor egy űberláma kérdés, hova a fenébe kössem a potit? Kösz.
Ebben a kapcsolásban -meg úgy általában az audió kapcsolásokban- a hangerő szabályzó potméter nem az erősítő feszültségerősítését változtatja, ami elé beteszed. (a végeredmény hasonló, de nem úgy érjük el, ahogy gondolod)
Az erősítő erősítése fix, a beépített alkatrészekkel van beállítva. Ha pl. van egy 50 -szeres erősítésű végfokod, annak akkor is 50 lesz az erősítése, ha nullára letekered a potmétert. A potméter egy feszültségosztóként működik és mivel lecsavart állásban semmi nem megy ki róla az erősítő felé, ezért a semmiből 50x semmi lesz Ha forgatod -vagy tologatod tolós poti esetén-, akkor az osztási arányt változtatod, mindaddig, míg el nem érsz a maximum állásig, amikor az erősítőre pont ugyanannyi jel megy, mint amennyit rávezetsz a potméterre. De minden esetben az erősítőd ugyanakkora feszültségerősítéssel fog üzemelni, csak a bemenetére kap más-más nagyságú jelet, a potméter állásától függően. Hova kösd? Ahová a rajzon írják (Végfoknál ált. a végfok bemenetére kötik)
Ez egy füles erősítő NE5533 al, és nincs a rajzon poti.
1*es erősítés van méretezve, de ezt sem tudom értelmezni. ez azt jelenti, hogy nem erősít semmit vagy azt, hogy duplájára erősít?
Konkrétan melyik kapcsolásra gondolsz? Mert van már egy pár NE5534-el fenn a topikban.
Itt egy elektorban megjelent digitális hangerőszabályozással, és bemenetválasztással kiegészített fejhallgató erősítő. Megépítettem, és garantáltan működik.
Jó, a netes áruházukban megtaláltam, de ott nincs kapcsolási rajz.
este tudom csak berakni sajnos.
köszi
Szóval ez lenne a kapcsolás.
Hová tegyem a potmétert? (és milyet?)
Ide. R7-8 értéke nem 27K csak elírták?
Hú, és miért kell bele ennyi IC? Ez túl van bonyolítva, de rendesen. Hát, igen, kérdés, hogy mekkora ellenállás kell oda... Attól függ, mire készült. Így, ez a kapcsolás nem erősít semmit, a kimeneten ugyanakkora a jel, mint a bemeneten. A poti benne van szamóca rajzában. Honnan van ez a rajz? Arra vagyok kíváncsi, milyen célból lett ennyi ic beletervezve..
hi, ez csak kettő darab IC. jobb és bal csatorna. gondolom én.
lemértem, ez biza 2,65kOhm?
azt írta a bót, hogy a kapcsolás
Burr-Brown SBOA031 bulletinből ismert. Aphered47, A47, PIA47 jelzéssel találkozhatunk vele HiFi fórumokon...
A kitben mind a négy ellenállás 2,7k-os mint a rajzon? Mert akor nem erősít.
Az 5532-ben egy tokban két műveleti erősítő található, tehát a két tok négyet tartalmaz.
igen, mind a négy egyformán 2,7....
ezért is furcsállottam az egészet. mert szól, az mp3 ról a kis 32 ohmos fülbedugójával, de furcsállottam is, hogy UGYANÚGY.... :eek2: se hangosabban, se halkabban. azt írják, hogy r5, r7 emelésével lehet növelni az erősítést. elég akkor csak r5, r7-et megdupláznom, és csók? vagy mi van akkor, ha a potit eleve oda kötöm? az nem jó? Mondatkezdéskor figyelj a nagybetűk használatára! szamóca
A második ME a kimeneti áramterhelés miatt van benne, de a feszültségerősítést az első végzi. Vki=Vbex1+R7(8)/R5(6) mértékben. Tehát ha R7-8-at kicseréled 27kOhmra, akkor 11szeres erősítést kapsz. Betetted már a potit a bemenetre? Mert akkor kellene tudnod szabályoznod a hangerőt.
(R5-7 emelésével csökken az erősítés, lásd a képletet. A hangerőpotit a bemenetre kösd! Ha trimmert kötsz R7-8 helyére, akkor állíthatóvá teszed az áramkör erősítését.)
(szándékosan használok kisbetűt)
még nem tettem be a potit, csak dilemmázom, mert az mp3 lesz a bemenet, azon meg van hangerőszabályzás. hogy mi lenne, ha a poti az erősítést szabályozná? az nem járható? mi szól ellene? kösz
A felvetésed jogos, de annyit módosítanék rajta, hogy az erősítése csak így csak kettő. ( 1+r2/r1)
Ellene semmi, mellette pár dolog! Péláuld, hogy az erősítés csökkentésével a saját zaj is csökken.
Azért szól ellene valami. Amikor a potin a legkisebb egyenfesz van, akkor már brutálisan recseg, esetleg helyielem képződik valamelyik csúszkán pár perc után és elhallgat a cucc, ( nem vicc).
Ahhoz, hogy semmi kimeneti drift ne legyen, ráadásul ugye mindez változó visszacsatoláson, ahhoz kell építeni egy külön áramkört, ami nagyon nullán tartja a kimeneti egyenfeszt. A szénréteg ellenállásnak, főleg ha poti, azért tud lenni zaja...
Ez igaz. Ezért írtam még régebbi hozzászólásomban, hogy a poti a leggyengébb láncszem az erősítőben. De ilyet használtam saját építésű keverőmben, és pont annyira volt üzembiztos, mint a hagyományos feszültségosztós. Több, mint 10 éven át bizonyított, meg voltam vele elégedve.
Én nem mondom, hogy lehetetlen, hanem inkább azt mondom, hogy amig egy párszor 10mV drift-ű végfokon simán elüzemel a hagyományos osztós, addig a visszacsatolósnak ez biztosan gáz. Hozzájön még a stabilitás kérdése, ami egy keverőben, ahol kb 10-20kohm lesz a terhelés, ott nem annyira kritikus, de egy fejhallgató az lehet 8 ohm-os is, és ezt kellene 1 alá visszacsatolni, mondjuk -50dB-re. Hát kevés erősítő tudja ezt.
Hi!
Szerintetek egy ilyen erősítő elég lenne egy füleshez? Milyen IC-t ajánlanátok?
Szerintem ez sima müv erősítővel mehet de én pl lm386 ost használok kicsatoló kondival pl. Ezt építettem meg.
Nem néz ki rosszul. Esetleg panelterved van hozzá? Megspórolnék magamtól kis időt vele
Komolyabb hallgatózásra én nem javasolnám az LM386-ost, eléggé elavult konstrukció.
Nekem Sony MDR-EX76 -om van és igen jól szól!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |