Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső

Témaindító: ricsi, idő: Jan 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 30
(#) mark.budai válasza Sebi hozzászólására (») Júl 5, 2009 /

Ennek csak két lába van, a +, meg a GND. Meg a két kimenet a panel másik oldalán. Ez egy maximum P1-es laptopból való.
Szerk: Kipróbáltam, működik. Ahogy kisüti a labortáp kondiját, 5V-on még kis fényerővel világít, at alatt elalszik. 11V körül kb. 600mA-t eszik.
(#) georgeo hozzászólása Júl 26, 2009 /

Sziasztok!
Én is a segítségeteket szeretném kérni.

Arra adtam a fejem, hogy magamtól összeszerelek 1 fénycsöves világítást egy régi akváriumhoz.
Viszont valamiért a csőnek csak a két vége világít.
Utánaolvastam, és nem értem, mert mindent jól kötöttem be és az alkatrészek is vadi újak.
Van valami ötletetek miért lehet még?

Mellékeltem a kis "rendszer" fotóit, sajna csak telóval tudtam fotózni.
Egyébként ezekből raktam össze:
Juwe 15W-os fénycső
sylvania starter F4W...65W, F80W
CF18W...36W
Tridonic EC 20 A54 előtét (fojtótekercs)

Esetleg más gyújtó kéne? Fojtó nem jó?
Nem értem, mert boltban direkt úgy kértem a fojtót, hogy 1db 15W-os fénycsőhöz.
Próbáltam már, hogy a fázist kötöm az előtétre, az sem segített.
Lehet, hogy hibás valamelyik vadi új alkatrészek?

Köszi szépen a segítséget.
(#) denes.petho válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 / 1

Ha üzem közben kiveszed a gyújtót és a cső világítani fog, akkor a gyújtó rossz. Ki kell cserélni.
(#) georgeo válasza denes.petho hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Köszi a segítséget, de sajnos nem világít a cső, úgyhogy ezek szerint nem a gyújtóval van a gond.
A hozzászólásod alapján legalább is.
(#) didyman válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 / 1

Világít, vagy olykor kattan, pislákol is? Gyújtó nélkül elalszik?
(#) kocsma válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Nekem ugyanolyan fojtóról megy18 és 32 wattos cső is. Gond csak a rossz foglalatbekötésből volt egy vezetéket felcseréltem véletlenül annó, és a gyujtó rossz ágba volt bekötve. Azt felcserélve már vagy 5 éve tökéletesen mennek.
(#) rockersrac válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 / 1

Szerintem a vezeték van rosszul bekötve,azért nem működik!(Bár ezt az előttem lévő kolega már mondta!)
(#) VIM válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 / 1

Helló!
Ha jól látom, keresztbe kötöttél. A fojtót sorba kötötted a gyújtóval. Szerintem ha a bal oldalon felcseréled a bekötéseket, működni fog. A gyújtós foglatnak, amúgy a bal oldalában vannak a gyújtó érintkezői.
VIM:
(#) georgeo válasza didyman hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Köszi a javaslatokat. Próbáltam átkötni a kábeleket, de ugyanaz. Csak a két vége ég. Sárgán.

A gyújtóval ellentétes oldalon most megfigyeltem, hogy igen, villog. Viszont eddig ezt nem vettem észre, és most rövid idő után fehéren világít a villogós oldal.

Van 1 tungsram 155/200, 4-22W-os gyújtóm, ami folyamatosan villog. Gondolom ez más fajta lehet...
Ennél állandóan megfigyelhető a fénycsőben a gyújtóval ellentétes oldali villódzás.
Ez a gyújtó is elvileg jó, mert működés közbeni kivételkor elaludt a fénycső.

Előtéttel kapcsolatban...
www.holux.hu/publikaciok/hirlevel/HOLUXHirekNo1.pdf
ennek a 4. oldalán található infó alapján ez egy 18W-os előtét.
Próbáltam egyébként 20W-os obi-ban kapható előtéttel.
Ugyanez volt az eredmény.

Készítettem egy vázlatos rajzot is a kötésről.
Bejelöltem azt a 3 helyet, ahol próbáltam a vezetékeket cserélgetni, sikertelenül.
Az előtéten nem mertem próbálkozni még.

kotes.JPG

(#) georgeo válasza VIM hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Örülök, hogy észrevetted mit hibáztam, de nem értem.
Bocs, elektronikából sose voltam valami nagy mester
Gondolom ezt már észrevettétek.
Csak rajz alapján bekötöttem a dolgokat, de ezek szerint ezt is sikerült elcsesznem

Ha van egy kis időd, berajzolnád, hogy mit kéne átkötnöm?
Vagy valaki?

Köszi.
(#) VIM válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Amit bejelöltem. Mondtam, hogy a bal oldalt és azt is, hogy a patron a foglalat bal oldalában van kivezetve. Te oda kötötted a fojtót. Öt perc múlva hallani akarom, hogy világítasz!!
VIM

cső1.JPG

(#) georgeo válasza VIM hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Én is erre tippeltem, hogy erre gondolsz, csak azért nem voltam benne biztos, mert ezt a lehetőséget már eljátszottam és sajna nem változott semmi sem.
Bejelöltem, hogy ott, ahol írtad + a másik foglalaton + a konnektorba menő kábeleket is próbáltam már felcserélgetni...
nem tudom mi lehet...ezért is írtam ide nektek.
(#) rockersrac válasza georgeo hozzászólására (») Júl 26, 2009 /

Msnre felvettelek,hátha tudok segíteni!
(#) geelee007 hozzászólása Júl 27, 2009 /

egy elektronikus előtét 2x58W os fénycsövet üzemeltet.
Kérdésem: Szabad külön kapcsolót beépíteni a két fénycsőnek külön-külön (az előtét után) ?
vagy csak egyszerre kapcsolható a két fénycső?
(#) rockersrac válasza geelee007 hozzászólására (») Júl 29, 2009 /

Attól függ! Ha párhuzamban van a két cső( egymástól függetlenül) akkor szabad,ha sorba van kötve ahogy nekem is volt,akkor felesleges beletenni mégegy kapcsolót,mert akkor meg nem fog világítani egyik cső sem! Nekem pl olyan előtétem volt aminél sorba voltak kötve a csövek,és ráadásul villanás mentesen gyújtotta a csöveket az előtét!
(#) Bajog hozzászólása Aug 27, 2009 /

Hello

Egy fajta hideg fényű lámpát szeretnék készíteni.
Az érdekelne, hogy 8 db 18 W-os fénycsövet egybe lehet-e kötni, vagy hogy hogyan lehetne megoldani, hogy kivitelezhető-e vagy.
(vagy 4 db 36W-osaat)

Előre is köszönöm a segítséget

egy nagyon de nagyon hülye kérdés: a fojtó egyenlő az előtéttel?
(#) rockersrac válasza Bajog hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

Igen! Van induktív előtét(fojtó) amihez kell gyújtó is,és van elektronikus előtét,amihez csak az kell,hogy bekötöd a hálózati csatlakozást,meg a fénycsövet,és más nem kell hozzá!

Ja és akkor így 4db konnektor kell a meghajtáshoz vagy azt hogy tudom megoldani?

nagyon szépen köszönöm mindenkinek
(#) rockersrac válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 27, 2009 /

OFF
Hú de szépen tudsz rajzolni Simpi! On
(#) georgeo válasza georgeo hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Sziasztok!
Újra a 15W-os akváriumi világításommal kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Megnézte "rockersrác" a dolgot és a fénycsőre gyanakodott, mert a kötést rendbe tette, az alkatrészek pedig szerinte jók.
Visszavittem a boltba a csövet, kipróbálta az eladó, és neki ment.

Azt mondta, hogy valószínűleg a fojtó lehet a hibás, mert nagyobb teljesítményű csőhöz van, mint 15W. Azt ajánlotta, hogy neten vannak olyan kapcsolási rajzok, amivel le/el/szét/meg lehet osztani a teljesítményt és úgy állítólag működni fog.
Tudnátok segíteni ebben? Remélem elég értelmesen írtam le, amit mondott Igyekeztem nagyon.
Köszi mégegyszer.
(#) georgeo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 15, 2009 /

Köszi a segítséget, de 2 bajom is van vele. Eddig a környéken sehol nem találtam 15W-os fojtót. Másik pedig, hogy már nem szeretnék ezreket rááldozni erre.
Esetleg tudsz olyan helyet, ahol lehet ilyet kapni? Vagy cserélne velem valaki? Odaadom ezt amit még nemrég írtam. Vagy van ilyen obi-s 20W-osom.
Egyébként van egy tungsram 4-22-es gyújtóm...meg van egy nagyobb is...
(#) sniperx hozzászólása Szept 19, 2009 /

Sziasztok!
Egy gyakori problémával szembesültem a minap, amire elvileg tudom a megoldást, de pontos értékekkel kisegíthetnétek. Arról van szó, hogy a kompakt fénycsövek némelyike hajlamos néha felvillanni, ha visszajelzős kapcsolóra van kötve. Márkásabb csövek nem hajlamosak rá, de ezek szerint belefutott az asszony valami szutyokba, amit már el kéne használni.
Elvileg amikor a kapcsoló kapcsolt szálát és a nullát összekötöm egy ellenállással, akkor nem tölti fel a cső indítókondijait. (ezek feltöltődése miatt villan a cső)
A kérdés: mekkora értékű és teljesítményű ellenállás kell ezekhez?

(ég a pofám, mert csináltam is ilyet haveréknál, de nem emlékszem az értékekre, ott a foglalatnál lett betéve, tehát kis méretű volt, az tuti)
(#) georgeo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Köszi.
Így viszont eladnám ha valakinek kell a fotón szereplő fojtóm + van egy 20w-os fojtóm is.
Jelképes áron.

Azért ha valaki tud rajzot, annak örülnék. Köszi.
(#) sniperx válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 19, 2009 /

Köszi. Én is 1M környékére emlékszem. Teljesítményre meg elég a 0,25W?
(#) gulyas hozzászólása Szept 23, 2009 /

Sziasztok!

Egy két csapos 9W-os fénycsövet szeretnék rákötni egy 9W-os kompakt izzóból kiszerelt előtétre.
Ez hogyan lehetséges? Az előtétnek ugye 4 kimenete van, ebből kettő csak össze van kötve egy kondenzátorral. A másik kettőt csak kössem rá a csőre és jó lesz?
Konkrétan az Osram Dulux S 9W/865-ös fénycsőről van szó.
(#) Tomi111 válasza gulyas hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Üdv!

Az előtétnek(elektronikának) valószínű csak két kimenete van. A másik kettő(amin a kondi van) az csak a csőre megy. A 9W-os cső két csapja közötti műanyag alatt van egy hagyományos fénycsőgyújtó kondival. Ezt ki kellene venni.( A műanyagot óvatosan körbefűrészelve hozzáférsz, csak a csapok közötti kiálló részt!) Itt lesz a cső másik kettő kivezetése. Erre forraszd rá az elektronikából kivett kondit. A két csapra pedig az elektronika két kivezetése megy. Így működik!

Üdv! Tomi
(#) Nagy Attila Zoltán válasza sniperx hozzászólására (») Szept 24, 2009 /

Sziasztok!
Ez a probléma, hogy lekapcsolt állapotban villog kissé a fénycső én is találkoztam. Nos nálam nemcsak visszajelzős kapcsolónál van ez a jelenség hanem simánál ill. váltókapcsolónál. Ez így normális, vagy lehetséges, hogy fázis helyett a nulla kerül megszakításra a kapcsolónál? Előre is köszi a segítséget!
(#) levii hozzászólása Okt 15, 2009 /

Sziasztok!
Múltkor történt velem hogy bekapcsoltam a szobában a világítást ami egy 36Wos fénycső és láttam hogy szabálytalanul villog. Gondoltam biztos a cső a hibás, kicseréltem de a másik cső is ugyanúgy villogott. Most kipróbáltam egy másik előtéttel de a probléma még mindig fenn áll. Ezzel is villognak a csövek. Szerintetek mi lehet a probléma? Esetleg a kapcsoló a hibás? Nem fali villanykapcsoló van hozzá hanem egy vezetékre szerelhető.

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv!
Következő: »»   10 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem