Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   34 / 316
(#) cornelflex válasza csoka69 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Olvasd at a topikot:
Bővebben: Link
Ez a regi forum, sajnos sok kep elveszet de azert talalsz erdekes dolgokat :
(#) csoka69 válasza cornelflex hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Igen Én például mindent magam csinálnék, egyszer rámjön, és addig küszködök amíg olyan nem lesz mint amilyet elképzeltem. Ez a pickup is ilyesmi lesz, a gitározással indult az egész... 3 hónapja elkezdtem és elég jól haladok, baráti társasággal együttesben játszunk, és már hívtak koncertre a garabonciás napokra.
(#) Bassmester válasza cornelflex hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Oké, ebben igazad van, számomra sem ismeretlen az "én csináltam feeling". Viszont azt is látom, hogy Csoka69, most ismerkedik az elméleti alapokkal, ezért fontosnak tartottam, hogy rávilágítsak a technikai feltételekre. Egyébként ha nekiállunk egy piköpnek, akkor azt úgy érdemes megcsinálni, hogy meghaladja egy "gyári" pu színvonalát. Sajnos áldozni kell rá, de ha jól tervezünk, majd jól dolgozunk, akkor megéri.
(#) cornelflex válasza csoka69 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Kimasoltam a regi forumrol egy szoveget:

A menetszamot megkapod ha a tekercselesi keresztmetszetet figyelembe veszed (ablak keresztmetszet).
Peldaul, ha a szellessege a tekercstestnek 8mm es a tekercselesi magassag 5mm es a hasznalt huzal atmeroje 0.07 mm, akkor :
8mm/0.07 = 114.3 menet egy sorban, 5mm/0.07 =71.5 menet magassagban.
A ketto szorzata adja a menetszamot: 114.3x71.5 = 8172.42 menet.
Ezt az erteket beszorzod meg 0.8 -al (ez a kitoltesi tenyezo) mert a menetek nem minden esetben lesznek szepen egymas melle kerulve.
A vegleges menetszam megkozelittoleg:
0.8x 8172.42 = 6537.96 menet.
Ez igazan nem sokat mond mert lenyegeben a huzal hosszabol kel kiindulni mert egy adott ellnallasu tekercset csinalunk.
A 0.07-es huzal meterenkenti ellenallasa 4.6 ohm/ meter.
Ahoz, hogy egy 4000 ohmos hangszedot keszits szukseged van 4000 ohm/4.6 ohm = 869.56 meter huzalra, amit a csevere tekersz.
Ha a hossz bol indulsz ki akkor tudod garantalni az egyforma tekercsellenallast.
A gyarak is a hoszt merik es igy garantalyak a tekercsek azonos ellenallasat.
Termeszetesen a cseve geometriai alakjabol meghatarozhato a kozepso menet hossza amelybol kiindulva meg lehet hatarozni egy adott csevetestre feltekercselheto huzalhosz.
Ezt rad bizom , es nezz utanna a dolgoknak mert nem nehez.
Egy adott huzal ellenallasa:
R= Ro x L/A
Ahonnan az L = meterben ;
A = a huzal keresztmetszete (mm negyzet) = a huzalatmero negyzete x 3.14 / 4
Peldaul: a huzal atmeroje d = 0.07mm akkor ennek a kereszrmetszete: d a negyzeten = 0.0049 x 3.14 /4 = 0.0038 negyzet mm - er.
A kerdeses huzal meterenkenti ellenallasa a fennebb kozolt keplet segitsegevel:
R = Ro x L/A = 0.00175 x 1/0.0038 = 4.6 ohm/meter.
Ro = a rezhuzal fajlagos ellenallasa amely 0.00175 vagy 0.00172 a rez finomsagatol fuggoen.
De inkabb az elso erteket hasznaljak.
A pelda alapjan akarmilyen huzal meterenkenti ellenallast ki tudod szamittani.
Mindig gond a hazikeszittesu hangszedok eseteben a huzal beszerzese.
S ha be is lehet szerezni eleg draga es keves mennyisegre van szukseg.
En ugy csinaltam, hogy tobben megvettunk egy cseve huzalt es elosztottuk mert igy gazdasagosabb ha lebontjuk szemelyekre.
A tekercs viasszal valo kitoltesevel kapcsolatban
szemelyszerint a kesz tekercseket viz furdoben melegitett gyertya viaszban foztem ki ( hasonloan mint regebb az enyv olvasztasa a faiparban).
Nem kel felni mert a huzal szigetelese 100 fokon felul sem serul meg, es a cseve test anyaga sem olvad meg a viasz olvadasi pontjanal.
Szukseges kitolteni a menetek (tekercsek)hozti terseget mert a hangszedo nem lesz mikrofonias.
Nem tekintem lezartnak a hangszedok tekercseleset es amint indom engedi meg neha bele szolok a temaba.
Amint veszem eszre, hogy ertelmes sracok vannak a Forumon es kituno valaszokat adnak egy egy kerdesre.
Remelem, hogy nem irtam hulyesegeket mert erossen illuminalt allapotban vagyok. Ez koszonheto a mult vasarnapi eskuvonek mert rengeteg bor maradt meg.
A tobbit erted.
(#) cornelflex válasza cornelflex hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Meg masolas:
Vannak egyes hangszedok amelyek menetei nincsenek kitoltve semmilyen anyaggal sem es megis a tekercseles szoros.
Ezt ugy csinaljak _regi trukk_ , hogy a huzal szalat felmelegittik tekercseles kozben (50- 60 fok vagy tobb) amely egy picit megnyulik (hotagulas).
Feltekercselve - es lehulve - vissza nyeri eredeti alakjat es igy a menetek osszeszorulnak.
Az ilyen kikepzesu tekercsek nem mikrofoniasok mert a menetek egymashoz kepest nem mozdulnak el mechanikai behatas eseten.
Ezt a technikat a radio tekercseknel alkalmaztat (alkalmazzak) olyan esetben amikor keves menetszamu vastag rovid tekercseket keszittenek es szukseges, hogy a huzal szorosan aljon a cseven.
Az otlet nem ujszeru csak a gyarto cegek nem aruljak el a dolgokat.
A lenyeget osszefoglalva, a megoldas logikus mert egy huzal hossza a homerseklet novekedesevel no es csokken amikor lehul.
Egy huzal hossza (ellenallasa) vagy legyen az bar mi mindig egy meghatarozott homersekleten van megadva.
Meg:
A nagyobb induktivittasu hangszedo a mely hangokat reszesitti elonyben mert nagyobb a menetszama es az onkapacitasa amely elektromos szenpontbol a tekercsel parhuzamosan kapcsolodik es igy magashangvagas jon letre.
A kissebb induktivitasunak inkabb "Brilance" hangzasa van.
Termeszetesen, a ketto kozott van hangszinbeni kulombseg.
Egy hangszedonek a hangzasat a tekercs induktivitasa, onkapacitasa, hur alatti helyzete, tavolsaga a hurtol, szerelesi kapacitas stb. hatarozza meg.
Valamint az egyes hangszedok egymashoz viszonyitott kapcsolasi sorrendje.
Mind peldaul: soros, parhuzamos, ellenfazisban, fazisban stb.
Ezek a kombinaciok amelyet a gitaron talalhato kapcsolo segitsegevel eszkozolsz mind mind a tonalitast (hangszint)valtoztatjak.
A hangszedok kapcsolas technikaja lenyegeben a hangfrekvencias spektrum atviteli gorbejet valtoztatja meg, es ezt hangszinvaltozaskent erzekelyuk amelyet meg lehet fokozni a hangszinszabalyozo potenciometerrel.
(#) csoka69 válasza cornelflex hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Egyre jobban megjön a kedvem hozzá! Köszönök mindent
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /

Itt egy par link:Bővebben: Link
Pickup-rol kezdoknek

Itt van egy grafikus szimulacio a szort es a kabel kapacitasok valamint a potmeter ( terheles) fugvenyebe Bővebben: Link
Meg egy szimuilacio a pickup-ok helye valamint osszekapcsolas hatasarol
Pickup Response Demonstration Applet

"Impregnalni"= atitatni . Atitatod a folyekony ( foro) viasszal a tekercset , belehelyezve a forro viaszba ez lasssan befolyik a menetek koze .Mikor kisse "megfagy" a viassz ( lehul ) akkor kiveszed a tekercset es a folosleges viaszkot leveszed rolla ,Majd hagyod teljessen kihulni ekkor a viasz kemeny lessz es rogziti a meneteket igy nem lessz mikrofonias mikor nagy erzekenysegu eloerosito/toriztora kotod .( nem fog konnyen "futyulni" , begerjedni akusztikussan a hangszorobol jovo nagyereju hangra)

(#) Alexi Laiho hozzászólása Szept 22, 2009 /

Hali
nem tudna valaki Nyák kapcsolási rajzot küldeni Wah pedálról?
(#) karpi válasza Alexi Laiho hozzászólására (») Szept 22, 2009 /

GOOGLE -> DIY Wah pedal , talalsz ponrtos leirast magyarazatot , az egesz ket tranzisztor egy tekercs es par ellenallas es kondi amit egy kis teszt lapocskan osszeallithatsz ) olyan sok lyukas lemez .
Problematikusabb a pedal es a potmeterforgatas megoldasa.itt a cikk
(#) witti válasza Alexi Laiho hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Szia! Milyen wah pedált akarsz? Tipródósat vagy autowah-ot?
Épp tegnap találtam meg egy Morley Power Wah -nak a beültetési és nyáktervét. Tudod a Morley olyan amin tipródni tudsz és a potija nem a hangot változtatja, tehát a hangban még véletlenül sem hallhatsz recsegést ha már kissé elhasználódik a poti. Ezekben a hangot egy LDR-LED kapcsolat változtatja...
Esetleg egy tekercsesre gondoltál? Mert az drágább mulatság... (Cry baby, VOX; ahogy Karpi is rávilágított, tömve velük a NET... csak mondd milyet akarsz!)
(#) bourbonstreet válasza Alexi Laiho hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Azt hiszem, ezt az oldalt érdemes ismerni minden gitáros-barkácsolós embernek. Eddig nekem minden működött elsőre, amit innen csináltam:tonepad.com
Tekercset és egyéb wah alkatrészt itt találsz, bár nem a legolcsóbb szórakozás...
wah cuccok
(#) magitor válasza bourbonstreet hozzászólására (») Szept 23, 2009 /

Vagy a genereal guitar gadgesd Bővebben: Link itt is van bővérrel, sőt még rendelni is lehet
(#) wtc hozzászólása Szept 24, 2009 /

Sziasztok!
Egy barátom vett dobgépet (shelmer auto-rhythm) és az a gondja, hogy van rajta egy sustain nevezetű poti, és hogyha azt csavarjuk fel (a negyobb érték felé) akkor egy négyszögjelszerűséget állít elő. Ez nem is lenne gond, de a minimumra le van csavarva, akkor is csinálja néha a négyszögjelet. Ezzel mit lehetne csinálni? Hogy lehet kiküszöbölni?
Köszi előre is!
(#) Bassmester válasza wtc hozzászólására (») Szept 25, 2009 /

Lehet, hogy "recsegős" a poti, vagy a forrasztása rossz.
(#) cornelflex hozzászólása Szept 25, 2009 /

Home made FX:
(#) pityuXD hozzászólása Szept 26, 2009 /

Szépnapot mindenkinek!
Még nagyon új vagyok itt(barkácsolós dolgokban pedig még kezdő sem, de nagyon érdekel az illyesmi).
Elolvastam a Fórum szabályzatott és előre is elnézést a buta kérdéseim miatt.
Már lasssan 4 éve gityózom és most akartam venni egy effect pedált, de előbb inkább megpróbálnék egyet összebarkácsolni. Teljesen, abszolút kezdő vagyok ezért még azt sem tudom, hogy hogyan áljak neki. Már sokat keresgéltem a fórumon, de még mindíg nem egészen tiszta. Esetleg hol találnák részletes leírást képpekkel eggyütt. Mondjuk szeretnék egy echo effectet. Előre is köszönöm, ha valaki megszán.
Ja és jó dobgép szoftver létezik? Még nem leltem türhetőt a neten.
További szépnapot mindenkinek!!!
(#) Bassmester válasza pityuXD hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Ha kezdő vagy, akkor ne egy visszhangosítóval indíts, mert még a legegyszerűbb is túl nagy falat lenne. Itt egy dob progi. Próbáltad már?
(#) pityuXD válasza Bassmester hozzászólására (») Szept 26, 2009 /

Akkor nem egy echo-val fogom kezdeni, de valahogy el kell kezdenem, hogy később már megértsem a működését és tudjak vele foglalkozni. Van olyan ismerősöm aki forrasztásokkal meg illyesmivel foglalkozik. Makacs vagyok és legalább egy egyszerűbbel megpróbálkoznák.
Nagyon köszönöm a progit, még ezt nempróbáltam. Még szokni kell...
(#) Bassmester válasza pityuXD hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Továbbra is azt javaslom, hogy valami egyszerű analóg cuccot, pl torzítót csinálj először. Egy digitális viszhang (vagy "echo"), meglehetősen bonyolult, könnyű elrontani és az anyagköltsége sem csekély. Egy ilyen építése, nem valószínű hogy megérné, hiszen 20ezer Ft körül már kapsz egyszerűbb multipedált, amiben alapból van ilyen efekt is.
(#) rognork válasza pityuXD hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Indíts a fuzz face-szel, aztán folytasd az MXR Distortion+-szal. Az első nagyon egyszerű, a második kicsit összetettebb, de nem bonyolult. Ha nem értesz hozzá semmit, akkor ülj a nyakára a haverodnak, és először tanítson meg forrasztani, nyákot csinálni vasalós módszerrel, szedegess össze apró, de fontos eszközöket (pl öcsi nyákok, vagy próbapanelek, nyáktisztító filctoll, drótok, kisebb tápegység, műszer satu). Elvileg ugyan nem kellene ilyeneket bevásárolni, de ha van, sokkal kényelmesebb a munka. Utána meg olvass neten, de nagyon sokat.
(#) pityuXD válasza rognork hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Köszönöm! A fuze face- hez találtam itt kapcsolási rajzot. Akkor ezzel kezdem.
Esetleg egy oldalt tudnátok ajánlani ahol cakom pack meglelném a unka menetét? Előre is köszönöm!
(#) rognork válasza pityuXD hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Hááát,

ilyen oldalról nem nagyon tudok. De itt a HE-n van leírás vasalós nyákgyártásra. A fuzzhoz viszont elég egyszerű nyák tartozik, szerintem az is elég, ha fogsz egy festékes filcet, és azzal felrajzolod. A fúráshoz célszerű nagyfordulatú fúrót használni, 0,9-es szárral. Ha a filccel felrajzoltad, (figyelj az irányra!) akkor lemaratod vas-kloriddal (peroxidosat nem javaslom, a használt lötty is durván mar), és szépen lemosod. Ha csúnyácska a nyák, akkor végig lehet ónozni.
Mondjuk elsőre egyszerűbb lenne a forrpontos próbanyák, egy 4*4 centis darabon talán el is fér. Csak be kell dugdosni az alkatrészeket, összeforrasztgatni, és lehet éleszteni. Az ára is barátságos. pl ilyen, csak kicsiben.
(#) pityuXD válasza rognork hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Jövőhéten nekilátok. Kösz mindent, ha esetleg elakadok szólok(ha lehet). Most még keresgélek egy kicsit.
(#) csoka69 hozzászólása Szept 27, 2009 /

Helló mindenkinek!
Találtam egy tremoló kapcsolást és lenne hozzá 3 kérdésem a bicti kedvéért... Tremolo
1, Az R8,R17,R18,R19 és az R20-as ellenállások fölött a háromszög ugye a testpontot jelzik?
2,Az IC-nek a testpontja nincs feltüntetve, vajon miért?
3,Ugye 9V DC ről megy? Az IC nek 1,5.....15V között jó a feszültség datasheet szerint.
Választ előre is köszönöm
(#) EcoPityu válasza csoka69 hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Idézet:
„Az R8,R17,R18,R19 és az R20-as ellenállások fölött a háromszög ugye a testpontot jelzik?”

Nem! Az mind a +9V-ra megy!

Idézet:
„Az IC-nek a testpontja nincs feltüntetve, vajon miért?”

Vagy lusták voltak, vagy egyértelműnek vették, ha egy IC-nek adsz +-ot, akkor minuszt is... /A nyákon be van kötve!/

Idézet:
„Ugye 9V DC ről megy?”

Az a telep bizony 9v-os akar lenni!(az effekt pedálok általában 9v-ról mennek!)

Idézet:
„Az IC nek 1,5.....15V között jó a feszültség datasheet szerint.”

Bizonyára! De esetünkben minden egyéb félvezető munkapontja a 9v-os feszültséghez van beállítva.
(#) EcoPityu hozzászólása Szept 27, 2009 /

Gyerekek, a FUZZ FACE után végre kész lett a visszhangom /PT2399/, nagyon "állat" hangja van a Fuzz-al! Érdemes megépíteni
Ím néhány kép, nomeg tömörítve még több!
(#) kimpepe hozzászólása Szept 27, 2009 /

Szasztok!

A segítségeteket kérném mikrofon témában.
Van egy Behringer B2 Pro mikim. Nagyon piti pénzért jutottam hozzá, nem is vártam tőle sokat, de mikor kipróbáltam meglepően jól teljesített. Dumára használnám, úgy, hogy több emberke áll előtte. Klasz széles veséje van.
Az a bajom, hogy kicsit zajos a beépített erősítője. Ha ezt a zajt tudnám valahogy csökkenteni tök jó kis miki lenne.Szétszedtem hát elég occsó holmik vannak benne. 5%-os ellenállások, szerintem nem is fémrétegek. Szerintetek, ha jó minőségű ellenállásra cserélném ki őket, esetleg segítene a dolgon? Ezenkívül a kövi tranyók vannak benne: 2N5457, 2N5401, 2N5551. Nem ismerem ezeket. Tudnátok jobb tranyókat ezeknél?
Előre is köszi minden segítséget!
(#) csoka69 válasza EcoPityu hozzászólására (») Szept 27, 2009 /

Köszi!
Na most ha elkezdtem volna mindet testelni.......Még jó, hogy megkérdeztem"a bizti kedvéért"
(#) karpi válasza pityuXD hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Mire kene? Othonra tanulni es felvetelt kesziteni?

Van szoftware echo es dobgep ,illetve tobb mint ennyi.
DAW software multimix .Sintetizatorok .
Ami szukseges talan az egy jo torzito es egy jo kompresszor ez a keto a fontos hogy jatszani birjal ,a tobbit lehet utanna is a mixeles kozben.

Lattam mas forumokon a sracok
a "Guitar Rig" programot hasznaljak valami jo ASIO-val. Ebben van efekt es amit hallotam eleg jo torzitok. En nem probaltam mert nekem van egy rakas pedalom es DSP ptocesszorom,
E-MU hangkartyanak ( pld) van DSP-je mindenfelevel es a felvetelen is megjelenik. ( egyes olcsobb hangkartyak effektjeit nem lehet felvenni csak hallani lehet de a felvetelen nem jelenik meg )
Hangkartya direkt zenefelvetelre kene legyen csak Line-in/Line 0ut stereon .full duplex modba .Esetleg digiitalis ki /be.Semmi mas 5+1 vagy 7+1 kutyu .Es ha leht legyen rajta DSP igy magvan a kis "hazistudio".
Persze kene az emlitett eloerosito/torzito/kompresszor.

Programot itt lehet keresgelni

Audacity ,Buzz ( modular synth van benne minden) ,aztan ezeket mag kell tanulni hasznalni lassacskan es turelemmel. A forumtarsak biztos meg tudnak mas pogramot is.

Ha vezsel E-MU 0404 vagy ehez hasonlo hangkartyat ebben van minden es hozza kapsz Cubase LE es Sonar LE ,Wavelab stb [rogram csomagot. Ezekkel aztan majsnem mindent lehet .
(#) Bassmester válasza kimpepe hozzászólására (») Szept 28, 2009 /

Hali!
Ha zajt hallasz, akkor szerintem másban kellene keresni a forrását. Pl kábel, keverőpult, hangkártya stb. Ezeknek a mikiknek nincs hallható zajuk, tehát valahol máshol keresendő a gyenge láncszem. A közvetlen bemenete is tranyós? Nem J202 fet van benne? Miről kapja a fantomot?
Semmiképp nem javaslom, hogy találomra bármit is megváltoztass az áramkörében, mert az nagyon a kapszulához van illesztve és bármiféle tuning csak a linearítás és egyéb jó tulajdonságok rovására menne.
Következő: »»   34 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem