Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es zuhanyfej
Lapozás: OK   1 / 3
(#) beppy hozzászólása Szept 29, 2009 /

Sziasztok!

A neten találtam a ledes zuhanyfejet amit érdekesnek tartottam és úgy gondoltam talán másokat is érdekelne!

A lényege, hogy a víz hőmérséklet változására a színe megváltozik! Kék, zöld, s majd piros!

- Ha a kifolyó víz hőmérséklete 30°C, vagy annál alacsonyabb, a LED-ek kéken világítanak.

- Ha a kifolyó víz hőmérséklete 30°C és 36°C közé esik, akkor a LED-ek zölden világítanak.

- Ha a kifolyó víz hőmérséklete 37°C és 40°C közé esik, akkor a LED-ek pirosan világítanak.

- Ha a kifolyó víz hőmérséklete 40°C, vagy annál magasabb, a LED-ek pirosan villognak.

Szerintem nagyon látványos dolog!
Várom az elektronika mágusainak hozzászólását, hogy hogyan lehetne megvalósítani! / kapcsolás,építés / !

Előre is köszönöm mindenki hozzászólását!

Zoli
(#) deguss válasza beppy hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Elektronikai részről nem látok semmilyen kihívást, amennyiben tényleg elég ez a 4 fokozat, és nem kell átmenet köztük.
Egy egyszerű quad komparátor egy analóg hőmérsékletmérő IC-vel, vagy akár egy PTC-vel, pár trimmerpoti és a LED-eket meghajtó tranzisztorok.
Azonban hogy oldod meg, hogy kikapcsoljon az áramkör? Ha kihűl a zuhanyfej, akkor lekapcsol minden LED-et? Bár akkor is jelentős mA-eket fogyaszt a komparátor, szóval kell az akkukapacitás, egy gombelemről nem fog sokáig működni. A másik megoldás valamilyen primitív áramlásmérés. Még egy mikrofont is el tudok képzelni e célra, nem kell bonyolult átfolyásmérőkben gondolkodni.

A fő nehézséget a vízhatlan dobozolás, és az elemek elhelyezése, és cserélhetősége jelenti.
(#) Action2K válasza deguss hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Áramellátás a fejbe épített vízturbinából. Vízhatlanná tétel pedig gyantás kiöntéssel.
(#) DuMatyi válasza Action2K hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Az én fejemben agy van, nem kell bele vízturbina, pláne nem műgyantás kiöntés Ezek szerint ez házilag kivitelezhetetlen... Honnan szerzünk kicsi propellert? Generátornak talán megfelelne egy kis villanymotor, ha elég feszültséget adna le. Viszont jól néz ki.
(#) Szebence hozzászólása Szept 29, 2009 /

Sziasztok!

Ez nagyon tetszik nekem, bár én mondjuk úgy csinálnám, az egyszerűség és a látványosság kedvéért, hogy pl amikor én tusolok nekem bőven sok az a 15-25W-os izzó is amit használni szoktam. Arra gondoltam, hogy a ledeket nem a rózsába kellene teni, hanem a zuhanykabinba belefúrni, de nem merőlegesen, tehátn em átfúrni a kabnt, hanem a széle felől belefúrni, hogy magába a plexibe világítson bele így szépen elterülne az egész kabin oldalán, Kb 8-10 led elég is lenne és ez ugyanúgy hőmérsékeltfüggő lenne és akkor ez elég is lenne tusoláshoz világításnak. A hőmérsékletet meg lehetne figyelni a bejövő melegvíz hőmérsékleténél vagy pl a lefólyóba helyezett kis hőmérő szenzorral. Meg szerintem ha átmenettel lenne megoldva az még látványoasabb lenne.
(#) didyman hozzászólása Szept 29, 2009 /

Ha a turbina macera, akkor a fürdőtől távol(!) egy trafóval megtápolni, az elektronikát elhelyezni szilikonkaucsukkal kiöntve, valahol a csap környékén vagy akár a trafó körül. A hőfokfüggő elem a zuhanycső tövében lehet, így annak kábele nem lesz komolyabb igénybevételnek kitéve. A fejbe csak a LED-ek kanócai mennek a zuhanycsövön belül, amiből így több ér kell, de vékony marad és lehet trükközni a LED-ek szín szerint ellenpárhuzamos kötésével pl.

Amúgy a cső, ha belül is fémszínű (bár vízkövesedik) és a benne folyó víz mennyire lehet optikailag jó vezető?
(#) Action2K válasza DuMatyi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Kicsi propellert egy vízórából.
De van egy újabb ötletem: Vezeték nélküli gyertya elve. Vevőcucc a fejben (nem a Tiedben), azaz a rózsában (Nem, nem a kerti piros vagy sárga, vagy mittomén milyen színűben), az adótekercs pedig a plafonon, cc 80cm átmérős.
(#) Norberto válasza Szebence hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Idézet:
„A hőmérsékletet meg lehetne figyelni a bejövő melegvíz hőmérsékleténél vagy pl a lefólyóba helyezett kis hőmérő szenzorral. Meg szerintem ha átmenettel lenne megoldva az még látványoasabb lenne.”

Ezek tényleg jó ötletek!
(#) Norberto válasza Action2K hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Van szerintem elég elektroszmog körülöttünk a nagyvilágban, nem kéne még plusz gerjeszteni.

Fürödjön a mágneses mezőben az, akinek 6 anyja van
(#) Action2K válasza didyman hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Idézet:
„víz mennyire lehet optikailag jó vezető?”

Igen jó vezető, ha tiszta. Gondoltam már arra is, hogy a ledek a vízműnél vannak, és üvegszáleffektussal juttatják el az előfizetőkhöz a fényeket.
(#) Action2K válasza Norberto hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Tudom, csak mint technikai lehetőséget állítottam fel.

A lefolyós az nem jó, ott sokkal másabb a hőfok, és nem lineáris az eltérés.

Az egyetlen probléma, hogy függőlegesen is elég szép mértékben, illetve távolságban is mozoghat a zuhanyrózsa. Ahhoz nagyon nagy gerjesztett térerő kellene, hogy távol is működjön a rendszer.
(#) X Sügi X válasza didyman hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Meg ha jo is lenne a viz fenyvezetese, a cso sajnos belulrol nem fem, hanem gumi/muanyag.

Szedj szet egyet, es meglatod. :yes:

Akkor egyszerű. A zuhanyrózsához vezető hajlékony cső külső hőmérsékletét kellene figyelni, az eléggé hamar átveszi a benne folyó víz hőmérsékletét, vagy legalábbis nagyjából lineárisan követi azt. Hacsak nincs valakinek 500-szorosan szigetelve az a cső...

Tudom. Azért megemlítem, hogy valaki itt a HE-n linkelt egy cikket, ahol egy ilyen vezeték nélküli TV-t mutattak be az "okos" mérnökök.
Viszont tényleg nem akarom magam úgy érezni a zuhanykabinban, mint a grillcsirke a mikróban.
(#) Szebence válasza Action2K hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Szerintem nem lenne rossz a lefolyós sem, mert az kicsit hidegebb, de pár méréssel kideríthető lenne, hogy a rózsából X fokos víz jön ki és mire a lefolyóhoz és addigra hány fokot esik. Most úgysem a hőfokot kell kiírni, csak annak függvényében ledet vezérelni.
Én mégm indig a kabinos megoldásnál vagyok.
(Majd először plexivel próbálom ki, mert szeretnék majd csinálni egy kis képet, hogy plexibe belekarcolok egy ábrát és oldalról megvilágítom. A plexi szélébe belefúrok 3mm átmérővel meg 4-5mm hosszan és oldalról teszek bele ledeket.) Így gondoltam a zuhanyfülkével kapcsolatban is és akkor ha sok led lenne benne akkor elég lenne tusoláskor világításhoz, ha kevés lenne, még akkor is jó lenne pl hangulatvilágításnak, ha ott van a párunk
(#) Action2K válasza Szebence hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

A mintás kabin nagyon szépen fog kinézni, az tuti. Fényereje is lesz elég szerintem. Ha teszel be még rádiót, MP3 lejátszót akkor villogtathatod zenére is, s innen már csak egy ugrás a vízi balett.
(#) dizi válasza deguss hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Hali
Én úgy tudom,hogy ezekben nincs semmilyen akku
valami indukciós motyó van benne.
A dolog nagyon dizájnos csak feleslegesnek tartom, érzem ha meleg a víz vagy hideg, ennyi.
(#) lapose válasza dizi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Szia!

Idézet:
„A dolog nagyon dizájnos csak feleslegesnek tartom”

Rossz a hozzáállás! A csajok buknak az ilyesmire! :yes:
Meglátja a szomszéd kislány, és utána csak nálad akar tusolni.
(#) Action2K válasza lapose hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

De akkor már kell az update is, a HD quality fullcolor CCD sensor.
(#) TMexy válasza lapose hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

"Meglátja a szomszéd kislány, és utána csak nálad akar tusolni."

És akkor jön az, hogy: csak az asszony meg nem tudja!

Amúgy tényleg jópofa ötlet.
(#) levy_k válasza lapose hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Bizony-bizony, így kell gondolkodni :nyes:
Egyébként megjegyezném, hogy Angliában és a sziget többi részén a régebbi építésű házakban a fürdők nagy részében még hálózati aljzat sincs, csak egy plafonkapcsoló a világításnak, a vízmelegítő és mosógép pedig kívül van, mondjuk a konyhában. Érintésvédelem legalább olyan fontos szempont mint a design, nem elfelejteni, hogy a páratartalom elérheti a 99%-ot is!
(#) lapose válasza TMexy hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Szia!

Nos ez úgy működik, hogy míg az ember fiatal futtatja a Barátnő v.0.95-ös programot. Este meghívja vacsira, majd futtatja neki a LED-es zuhany fej v.0.5-ös animációt.
A Barátnő v.0.95 program válasz erre: Szupi, szupi, tusoljunk együtt!!(Nyaaamm!)

Na most, ha az ember elég hosszú ideig futtatja a Barátnő v.0.95 programot(és ráadásul meggondolatlan), előbb utóbb lefuttatja a Barátnő v.0.95 programon a Házasság v.XXX kiegészítőt, ami által a Barátnő v.0.95 program upgrade-eli magát a Feleség v.1.0-ra.

A Feleség v.1.0-as programot beviszed a fürdőbe, lefuttatod a LED-es zuhany fej v.0.5-ös animációt.
A Feleség v.1.0 program válasza erre: Aha! Ere a baromságra ráérsz, de a konyhában három hete csöpög a csap, és még mindig nem csináltad meg!
(#) lapose hozzászólása Szept 30, 2009 /

Na, hogy érdemben is hozzászóljak a témához, szerintem ez egy tipikus példa arra, mikor nem szabad hálózati áramos megvalósításon törni az embernek a fejét! Ilyen körülmények közt akár 12V is halálos lehet!
Csak elemes, vagy akkus megoldás jöhet szóba, szerintem max. 5-6V körüli feszültséggel.
A legegyszerűbb talán egy mikrokontrolleres megoldás lehet, szinte pár alkatrészből össze lehet hozni.
Vagy egy LED meghajtó dot üzemmódban, a hőmérséklet érzékelés lehet egy PTK.
(#) beppy hozzászólása Szept 30, 2009 /

Sziasztok!

Új info!

A leírásában ez szerepelt!

"Nem tartalmaz elemet sem forgó alkatrészt! A víz áramlását használja energiaforrásként!"

Valószínűleg valamilyen chip-pes megoldás a kis feszültség miatt!

M.Zoli

(#) Szebence válasza beppy hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Esetleg eltudom képzelni, hogy valamilyen peltier elven alapuló dolog lehet benne.
(#) Action2K válasza beppy hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Idézet:
„A víz áramlását használja energiaforrásként!”

Ezt jól eltaláltam, de hogy is tudja ezt forgó alkatrész (turbina) nélkül?
Az induktív áramlás érzékelők tudnának ekkora teljesítménnyel szolgálni?
(#) deguss hozzászólása Szept 30, 2009 /

Uraim! Túlbonyolítják a dolgot!

Hiába tervezek és propelleres áramfejlesztős, műgyantás házú, vízhatlan, villogó kütyüt, ha azt a jó Isten se valósítja meg. Ennyi erővel lehetve a vákuumenergiát megcsapolni, meg az örvényáramokból elektromosságot előállítani, de ezzel foglalkozik épp elég más téma.

A használható eredmény érdekében, én a megoldást én egy olyan szerkezetben látom (ha ténylegesen szükség van rá) aminek a szenzorja pl. a csapon van, nem pedig a lefolyóban. Mire a lefolyóhoz ér a víz, addig rég leforráztad magad. A csap pedig (mivel általában sárgarézből van) nagyon gyorsan átveszi a víz hőmérsékletét.
A másik meglátásom a táplálásra: Nyugodtan lehet elem vagy biztonsági transzformátor is, ne legyen indokolatlanul nagy szekunder feszültségű, és semmiképpen se legyen földelve a szekunder oldal. Én jobban aggódok a trafó korrózióvédelme miatt, akárhol is legyen a fürdőszobában.

A LED-eket el lehet helyezni a tusolórózsán is, sőt még az is megoldható szerintem, hogy a vékonyka drótot magában a vízcsőben vezed el. A csap és a cső csatlakoztatásához pedig esztergálni kell egy közdarabot, amin keresztül ki lehet bújtatni, egy tömítésen keresztül a kábelt. Már csak a zuhanyrózsát kell szétfúrni, és beszerelni a LED-eket.
Az más kérdés, hogy a csapig hogy jut el a trafótól az áram, talán ezt meg lehet oldani valahogy esztétikusan.
(#) Szebence válasza deguss hozzászólására (») Szept 30, 2009 /

Szerintem nyugodtan lehet a lefolyóban is, hiszen nem úgy állítod be a meleg vizet, hogy milyen színű a led ami világítg. Azcsakegyvisszajelzés, amineknem kell pontosnak lennie, csupán hangulatvilágításnak szolgál.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem