Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   42 / 967
(#) proba válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Ha a szerkezeted ugyanarról a fázisról működik akkor abszolut szünetmentes lesz ha az óra után közösíted őket úgy hogy a nappali ágba egy kis induktivitást (vagy valamit amin egy kicsit több feszültség esik mint az éjszakai ágon) Ekkor az áram megoszlik a két fogyasztásmérő között ,és azon lesz több fogyasztás amelyen nincs soros elem.(itt a fórumban olvastam és megtetszett ,bár még nem próbálotam)
(#) ekkold hozzászólása Okt 2, 2009 /
 
Azért a mágneskapcsolós megoldás mégiscsak jobb. Pl. nekem a villanybojler csak az éjszakairól megy, a többi fogyasztó viszont a szüntetmentesátkapcsoló kimenetéről.
Ha csak egy közbenső tekercs lenne betéve akkor a bojler is bármikor fűthetne (akár a napalli áramról is)
A mágneskapcsolót régebben szereltem fel, a szünetmetes kiegészítést pedig utólag kapcsoltam hozzá.
(#) M.Béla válasza proba hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Semmiképp nem szeretném ha egyszerre mérne a két mérő, :eek2: hisz szerintem ez kicsit butaság,miért mérném ugyan azt az áramot a két mérővel? mikor nekem az a lényeg hogy amikor csak lehet az olcsóról használjam a fogyasztókat.
(#) Imi65 válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Ne aggódj, a mérők így párhuzamosan vannak, és megoszlik köztük a teher. Így nem mindegyik méri a fogyasztó egészét, csak a két mérő eredményének az összege a fogyasztás.
(#) M.Béla válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
Ja ez világos,de a fogyasztás fele akkor is a nappali mérésbe megy,holott mehetne az egész az éjszakaiba.
(#) proba válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Az enállások arányában oszlik az áram,ha a nappalin mondjuk van .1 ohm az éjszakain meg 0.01 ohm akkor a nappali csak a fogyasztás tizedét méri .(ha a soros tag induktivitás akkor még felesleges veszteséget sem nagyon okoz.)
Az viszont tényleg hátrány hogy a bojler megy nappali áramról is.
(#) davidpeter hozzászólása Okt 4, 2009 /
 
Sziasztok

Kismegszakítók dobozából szeretnék átvinni egy közvetlenül mellette lévő dobozba 230V-ot és nullát egy modem és egy router meghajtásához. (Sem fém alkatrész, de a földelést kihasználó eszköz nincs ott, így a föld azt hiszem felesleges.)
Arra gondoltam, hogy egy világítás körről (amin egy lámpa és egy 10 A-s kismegszakító van) vennék el fázist, de nem tudom, milyen kábelelosztót kell ilyenkor használni, amivel az elnyesett kábelhez az újat hozzá lehetne csatolni.
Felmerült egy olyan megoldás, hogy a fő ágról vegyünk le áramot és egy 6A-s kismegszakítót tegyünk rá, de nem tudom, hogy ezt hogyan kéne csinálni (annyira nem szedtem szét a dobozt, hogy lássam, hogyan jönnek be a vezetékek és azt sem tudom, hogy a fogyasztásmérőnek ez nem tesz-e keresztbe vagy valami hasonló.)
Egyébiránt a N sinen sincs hely, de gondolom ugyanilyen kábelosztással megoldható lenne.

Ha volt valaki, aki ezt végigolvasta, annak köszönöm és még hálásabb lennék, ha a véleményét elmndaná.
(#) Dudus válasza davidpeter hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Húzd ki a kábelt a kismegszakítóból, ha szerencséd van réz. Fogd össze az új kábellel a régit és húzz rájuk érvéghüvelyt, majd tedd vissza a kismegszakítóba a közösített kábelt és húzd meg a csavart.
(#) proba válasza davidpeter hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Szerintem egy villanyszerelővel jobban jársz.Ha azonos anyagú keresztmetszetű (és formájú -sodrott/tömör) vezetéket találsz akkor az gond nélkül be tudod kötni a kismegszakító alá a kettőt,esetleg a nullával is ugyanez eljátszható ,de laikusként a dobozban nem matatnék,itt aztán bármi rázhat még a nulla is, ha nem voltál elég alapos.Wagó-val/csokival/ összeteker leforraszt-tal le tudsz ágazni,de ha rossz kötést csinálsz könnyen a még működő hálózatodat is átalakítod tűzveszélyessé.(mellékesen egy kismegszakító táblában ez nem túl elegáns mód)
(#) M.Béla válasza davidpeter hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Szia!

Először is mindenképp be kéne kötnöd a földet is mivel manapság már csak földeléses aljzatot kapni,amibe ugye illik bekötni a földet is.
Amúgy nagyon egyszerű a dolog,ha nem akarsz új biztit betenni akkor nyugodtan tedd rá arra a 10A-os világítás körre,a kismegszakító elmenő kapcsába (felső) a benne lévő vezeték mellé egyszerűen bekötöd,de előtte a föld sínre a földet,nullára a nullát,ha nincs hely a sínen itt is alkalmazhatod az előző módszert,egy lyukba 2-3 vezetéket is be lehet kötni gond nélkül.
NAGYON FIGYELJ ARRA HOGY MIELŐTT KIKÖTNÉL EGY MEGLÉVŐ NULLÁT MINDENKÉPP NYOMKODD LE A BIZTIKET!
A FÁZISNÁL EZ EGYÉRTELMŰ GONDOLOM.

Azt gondolom nem kell mondanom hogy ha sodrott erű vezetékkel dolgozol használj érvéghűvelyt.

Nagyjából ennyi.
(#) proba válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
A biztiknél bármi előfordulhat,szerintem nem egyérelmű a felső elmenetel (panelben találkoztam alsó elmenővel,a vodafonnak szerelt dobozban viszont az alsó felső elmenő is változott ,attól függően hogy lehetett bekábelezni.) Ha több vezetéket köt egymás mellé akkor mindkettőt jól meg kell cibálni ,mert lehet az egyik (a méretéből adódóan) megszorul a mellette lévő vékonyabb meg kicsúszik.
(#) M.Béla válasza proba hozzászólására (») Okt 5, 2009 /
 
Igen, igazad van,ezekre mind oda kell figyelni.
(#) davidpeter válasza M.Béla hozzászólására (») Okt 7, 2009 /
 
Köszönöm szépen, holnap megcsinálom.
Egyébként tömör réz vezetékekről van szó, és felül van a kismegszakítók kilépő ága, alulról egy szigetelt réz sin van bekötve, ami felváltva viszi a három fázist a megszakítókba.
(#) Gede hozzászólása Okt 12, 2009 /
 
Mostanában fogok hozzá egy kisebb építkezéshez. Úgy gondoltam, hogy a villanyszerelés részt magam megcsinálom. Van ez irányú végzettségem, de kevés a tapasztalatom. Pár kérdésem lenne:
1. A villanyóra szekrényt ill. a villanyórát nekem kell megvennem, vagy az áramszolgáltató hozza, beszereli a bemenő oldalt, nekem meg csak rá kell csatlakoznom?
2. A villanyóra elhelyezésére mi az előírás mostanában (kerítésbe, utcáról leolvashatóan kell elhelyezni)?
3. Új építésű házban mi a célszerűbb: a falvéséses csövezés vagy az aljzatbetonba fektett csövek?
(#) proba válasza Gede hozzászólására (») Okt 12, 2009 /
 
A villanyóra elmenő részéig neked nem sok tennivalód van,azt csak DÉMÁSZ partner (legalábbis Szeged környékén) csinálhatja.
A csövezést meg úgy csináld ahogy a legegyszerűbb,legrövidebb (ja és a későbbiekben legegyszerűbben módosítható) meg pontosan rajzold fel merre vannak.
Az ajzat beton talán azért nem szerencsés mert van neki mozgása,valamint betonozásnál nem lesz aki a csöveidre vigyáz.(de ha valahova csak nehezen jutsz el másképp..) Mellékesen általában hamarabb kész mint ahogyan a villanyszerelés elkezdődik,tehát nagyfokú előrelátást igényel.(pl ajtó/küszöb magasság) .Ha meg az alsó betonba tervezed akkor a talajpára szigetelést bonyolítod meg.
(#) GARFIELD13 hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Alkalmi fórumlátogatóként kérnék tanácsot.
Hozzáértő szaki segítségét kérném egy kérdés megválaszolásához.
A kamrafestés után a konektorokat raktam volna vissza a dobozokba (csak ki lettek emelve kicsit kábelbontás nélkül) amikor is a fém keretet nyomva "kicsit meg lettem csiklandozva". Ezen igencsak meglepődtem. A fázisceruza a védőföld kiálló fém érintkezőjénél világított (Prodax classic széria). Őskövület univo műszeremmel mérve a nulla és a fázis között 230V, a nulla és a védőföld között kb. 90V a fázis és a védőföld között kb 130 V volt mérhető??? Az adott fázison lévő összes megnézett konnektorban ez volt a helyzet. A ház elektromos készülékeit lehúzogatva, a januárban kompresszorcserén átesett fagyasztószekrény tűnik bűnösnek, mert azt kihúzva eltűnt a feszültség a védőföldekből. A telefonon megkérdezett hűtőszerelő nem igazán akarta szakérteni a dolgot (a fagyasztó rendben működött azóta, csak úgy látszik mellékesen életveszélyessé tette az egész hálózatot). Villanyszerelő lesz majd aki átnézi a hét elején, de ha valaki szánna rám egy kis időt és elmagyarázná nekem még a hétvégén, hogy hol és mi lehet a gond a fagyasztószekrénnyel, akkor azt megköszönném.
A fagyasztó kiiktatása után már visszaraktam a konnektorokat (kábelek sértetlenek, a rögzítőkarmoknak még a közelébe sem kerültek), mert még a hétvégén be kellene pakolni a kamrába.
A segítséget és tippeket előre is köszönöm. :help:
(#) kadarist válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Szia!

Nem a fagyasztószekrénnyel van a baj, hanem azzal, hogy el van szakadva a védővezető valahol a kezdeteknél. Ezért van az, hogy a fagyasztó szivárgó kapacitív feszültsége gond nélkül megjelenik a dugaljak védőérintkezőin.
(#) (Felhasználó 5823) válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Kár, hogy így a védelemnek semmi értelme nincs, mert nem látja el a funcióját! Valószínűleg a főldelőszonda és vagy a kötések szétrohadtak! Meg kell vizsgálni! A védővezeték üzemszerűen nulla potenciálon kell hogy legyen! Így a családtagjaidat, vagy épp téged bármikor halálos áramütés érheti!
(#) GARFIELD13 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Szia!
Nagyon köszönöm a villámgyors választ, akkor a villanyszerelőt majd ezirányba terelem, de gondolom (remélem) ezt Ő is tudja és megtalálja majd hol a hiba.
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Szia!
Köszönöm a figyelmeztető észrevételt, a szerelő már "megrendelve", a veszélyt én is éreztem sajnos a saját bőrömön és szeretném is mielőbb megszüntetni.
Üdv.
(#) frecsko válasza GARFIELD13 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /
 
Szia.
A fagyasztó hálózat felőli részén van egy háromlábú szűrőkondi, ha bibis vagy régi a kondi akkor előfordul, hogy átereszt a föld felé. Ez is okozhatja a hibát.
(#) ego2 hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
Azért ebben az esetben más is felmerül, mert valóban előfordulhat, hogy elkorhadt a kötés a földelő szondánál, de a becsatlakozásnál a hálózat nulla pontjának össze kellene lennie kötve a földelő szondával. Tehát még a földelő szonda kötésének az elkorhadása esetén sem jelenhetne meg a feszültség a védő érintkezőn. Régen a földet és a nullát a mért oldalon közösítették, utána módosult az előírás és a mérőszekrény méretlen oldalán kellett összekötni a két vezetéket, melyet azután szétválasztva kellett vezetni az elosztótábláig és többet soha nem szabad a két vezetéket összekötni. Ez már érintésvédelmi előírás. ( Egyébként a legújabb áramszolgáltatói előírás szerint ismét a mért oldalon kell a közösítést elvégezni - legalábbis az e.on szolgáltatási területén )
(#) tilde válasza ego2 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Hello

Idézet:
„Egyébként a legújabb áramszolgáltatói előírás szerint ismét a mért oldalon kell a közösítést elvégezni - legalábbis az e.on szolgáltatási területén”


A "közösítés" szó helyett nem véletlenül a szétválasztást kelett volna használni.

Idézet:
„Tehát még a földelő szonda kötésének az elkorhadása esetén sem jelenhetne meg a feszültség a védő érintkezőn.”


Szerintem pont ezért a probléma a szétválasztási pontnál van. Normális esetben a bejövővezeték(PEN) a föld sínre csatlakozik, majd erről van lecsatlakoztatva a nulla sín. Szerintem ez nem volt betartva, és a nulláról van leágaztatva a föld, és ez a leágaztatás lehet megszakadva.
De ez csak egy tipp.
(#) GARFIELD13 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Sziasztok!
Mindenkinek köszönöm a segítő hozzászólását. Egy ismerős villanyszerelőt sikerült rábeszélni, hogy nézze meg ma (vasárnapi extra műszak).
A megoldás "kadarist " hozzászólásában jelzett volt. Az óraszekrényben még megvolt a védőföldelés, de a közelben lévő kötődobozokban már nem. Ideglenes megoldásként most egy "külső" kábel helyettesíti a szakadást az óraszekrény és a legközelebbi doboz között, mivel a korábbi felújítás során sajnos az akkori szerelő "nem ért el" a szekrényig, így a vége fali alu vezeték, így némi vésés és vezetékezés is kell majd a végleges megoldáshoz. De ez már kicsit több mint egy vasárnapi extra szívesség. De a lényeg, hogy a gyorsbeavatkozásnak köszönhetően a védővezető most valóban védővezető az ellenőrzés szerint minden konnektorban.
A mostani szerelő szerint az alu és a réz kábelek most meg nem talált csatlakozásánál lehet a szakadás (Egy bazinagy gardróbszekrény ellehetetleníti az óraszekrény mögötti fal feltárását most, de doboztető nem látható ott, így valószínűleg le lett vakolva, de ott kell valahol lennie).
Mégegyszer köszönm mindenkinek a segítséget.
Üdv.
(#) GARFIELD13 válasza frecsko hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Szia!
A védőföld összekötése után a fagyasztót is visszadugtuk, hogy így van-e esetleg valami gond, de nem volt.
Azért köszönm ezt a tippet is.
Üdv.
(#) M.Béla válasza tilde hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
A mérőhelyen a becsatlakozási pontnál még egy és ugyanaz a pont a föld és a nulla is. Szóval egy pontból indulnak.A földelőszonda amit levernek az csak un: alátámasztó földelés az oszlopról jövő nulla pont "megerősítésére" szolgál.
(#) mineral hozzászólása Okt 18, 2009 /
 
Sziasztok!

FI relével kapcsolatosan szeretnék érdeklődni. Működési elvét, módját, célját az tudom.

A kérdésem arra vonatkozna, hogy:

- van-e erre vonatkozó szabvány, előírás?
- Kinek a dolga ezt felszerelni esetleg ellenőrizni?

Segítségeteket köszönöm.


(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Van olyan áramszolgáltató, ahol elvárás az áramvédőkapcsoló felszerelése a fogyasztásmérő után, van ahol nem (DÉMÁSZ).
Villanyszerelő szereli fel, és az esedékes érintésvédelmi felülvizsgálatkor kell ellenőrizni.
(#) mineral válasza kadarist hozzászólására (») Okt 18, 2009 /
 
Köszi!

Én úgy tudom, hogy nem előírás de ajánlott. Ezekszerint van szolgáltató aki megköveteli. A lényeges információ nekem a fogyasztásmérő után volt. Ezt a józan paraszti észen kívül előírja valami szabvány is?

(#) cassis hozzászólása Okt 19, 2009 /
 
adott egy 3 fázisú aggregátor és hozzá hálózatról átkapcsolt 3 fázisú fogyasztó.
Generátort működése során le kell földelni? Mi van akkor, ha nem teszem?
Néha lemegy a generátor a saját FI reléje. Ez miként fordulhat elő, miközben a hálózati FI relé nem megy le? (ugyanazon áram beállítással)

Következő: »»   42 / 967
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem