Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   734 / 2208
(#) frissadam hozzászólása Okt 12, 2009
Hi!
Valaki tudna segíteni? Beag APX 100 kimenőjét kellene áttekerni 8Ohmosra. Valaki csinált már ilyet? Milyen technológia lenne a legalkalmasabb? Ezt nem lehet sima hálózati trafóként megtekerni szerintem. Mire figyeljek hogy tutira jó legyen?
(#) Imi65 válasza frissadam hozzászólására (») Okt 12, 2009
Ennek van egy külön topikja. Itt.
(#) fleta válasza frissadam hozzászólására (») Okt 12, 2009
itt mindent megtalálsz.Bővebben: APX 100 kimenő ahatok stb.
(#) mayky válasza fleta hozzászólására (») Okt 12, 2009
Azért EZ a kábeldzsungel nem semmi.
(#) DJ Szabcsa válasza mayky hozzászólására (») Okt 12, 2009
Ezt se állnék neki megjavítani
(#) Gubán_Gábor válasza mayky hozzászólására (») Okt 12, 2009
Ez Bozó kollega által átépített APX 101 Elit
Csak azon csodálkozok, hogy a leírás szerint nem brummos
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 12, 2009
A LEÍRÁS szerint!!!
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Okt 12, 2009
Ki milyen erősítőfokozatot javasol a GU81M projectembe, a katódkövető 6C33C és az ECC 808-al felépített fázisfordító közé?
Én egy ellenütemű triódás fokozatra gondoltam, mint például ami a Williamson erősítőben is van.
Javaslatokat várok, hátha van valakinek jobb elképzelése, mint nekem
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 12, 2009
EL84?
(#) Gubán_Gábor válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 13, 2009
EL84 az jó lenne, de én azt is ellenütemben kötném be.
segédrácsokat ellenállással anódra, tehát pentódába kötve használnám, szerintem elég erősítést adna a 6C33C kihajtásához.
Most épp a munkaellenállások értékét számolom.

Amúgy tuti azért lett ilyen brummos, mert a 6C33C nagyon leterhelte a fázisfordító kimenetét, tehát ahogy többen is mondtátok, és sok neten lévő rajzon is láttam, kell egy szintemelő SE fokozat, (ez nekem PP-lesz), ami
a fázisfordítót tehermentesíti, és elegendő jelet képes szolgáltatni a 6C33C-k meghajtásához.
Sok rajzon ezt PL36-tal oldja meg a szerző, de nekem olyanom nincs, tehát marad az EL84 (6P14P) PP fokozat
(#) Imi65 válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 13, 2009
Idézet:
„segédrácsokat ellenállással anódra, tehát pentódába kötve használnám,”

Gábor, ha az anódhoz "drótozod" a segédrácsot, akkor éppen nem pentóda beállítást kapsz. Tudom, hogy tudod, csak van aki nem, azt meg ne vezessük meg.
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 13, 2009
Ha PL36, akkor szerintem jó a PL500/504.
(#) Gubán_Gábor válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 13, 2009
Basszus, nem figyeltem megint, nem anódot akartam írni, hanem anódfeszt
Ha a munkaellenállás anód felőli oldalára kötöm egy 47-100Ohmos ellenállással a segédrácsot, akkor pont triódás beállítás lesz, ha meg a munkaellenállás anódfesz felőli oldalára, akkor lesz pentóda beállítás
Elnézést mégegyszer, a figyelmetlenségemért
(#) mark.budai válasza Gubán_Gábor hozzászólására (») Okt 13, 2009
Elnézzük! Emberek vagyunk, tévedhetünk. Bár azért nem árt figyelni... Lehet, 40 év múlva újra meg akarod építeni, de nem emlékszel a rajzra, akkor visszakeresed ezt, és akkor meg majd triódába kötöd, mert akkor sem figyelsz.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 13, 2009
[OFF]Azt hiszem, Márk, hogy nem nagyon lesz 40 év múlva fellelhető cső. Bár már pl. '83-ban sem gondoltam volna, hogy 2009-ben még csövezek.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 13, 2009
Tudod, ki tudja.. Lehet, hogy újra beindul a csőgyártás (1%). Bár, erre a 1%-ra is azt mondom, hogy akkor még van remény. Remélem lesz, mert a PCL86-ba, az EL84-be, meg a GU-50 kellenek cseredarabok. Bár ezt itt a fórumon is el tudjuk majd rendezni. 300B, ECC83 szerintem még akkor is lesz, sőt még a 807, KT88, meg a ma is gyártott csöve lesznek akkor szerintem. Ilyen hangot soha többet semmivel sem fognak elérni, az biztos...
(#) mayky válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 13, 2009
Hát csöveket ma is gyártanak az oroszok, kínaiak, szlovákok.
Mi magyarok, aki valaha csőnagyhatalom voltunk viszont nem.
(#) magitor hozzászólása Okt 13, 2009
Hali urak, lenen egy nagy kérésem, Lenne nekem egy olyan csövecském, hogy DL 67 es, ez egy trióda, kis apró darab, 1.2V fűtéssel max 40V Anóddal, az lenne a kérdésem hogyan lehetne őt gitár előfokként alkalmazni, sztereó módban, az irányadó kapocslásom ez alapján készült, Bővebben: Link( http://www.dogstar.dantimax.dk/tubestuf/index.htm ) itt a Baby Bear. A kapcsolásként ugyanígy szerettem volna építeni, 2 csővel, annyi különbséggel, hogy értelem szerűen sztereót építeni 2x2 csővel, tehát oldalanként egy ilyet. Milyen módosításokat kellene eszközölni, illetve lenne valaki olyan előzékeny, hogy ezt a kapocslást nekem sematikus rajzban meg tudná e rajzolni, mert sajnos nagyon elakadtam benne, a csöveket meg annyira megszerettem méretük miatt, mert egy gyufásdobozba kényelmesen befér 4 darab! Köszönettel Magitor.
(#) Imi65 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 13, 2009
Lehet benne valami. Bár a technika ki tudja, hova fejlődik, és azt sem lehet tudni, mit találnak ki még, mint aktív elem.
(#) mark.budai válasza mayky hozzászólására (») Okt 13, 2009
Sajnos mi már tényleg nem... Pedig mekkora gyár volt a Tungsram. Most meg már az izzójukra is "Made In china" van írva. Na mindegy, sajnos ezzel élni kell, mi nem tehetünk ellene semmit. Amit tehetnénk, ahhoz meg milliárdosnak kéne lenni. Újraindítani a gyárat, bár az sem lenne semmi munka. Akkor valami gyártási "licenceket" megvenni a külföldi gyáraktól, vagy a régi Tungsramokat megkeresni, ami ma már lehetetlen lenne szerintem. Na mindegy, ezen nem is töröm a fejem, úgysem lehet ezt megvalósítani. Vagyis mi nem tudjuk... De ha valami lesz, és én tudom meg, Nektek szólok először.
Imi (530618): A remény tűnik el utoljára. Ha az is eltűnik, akkor viszont több erősítőt nem építek. Sem csöveset a maradékból, sem tranyósat, semmilyet. Esetleg kérésre. Na igen, ki tudja mit találnak ki... Lassan mikroszkóppal lehet csak látni az IC-ket, ellenállásokat, kondikat.
(#) pucuka válasza magitor hozzászólására (») Okt 13, 2009
Üdv!
Nem trióda, végpentóda Bővebben: Link
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 13, 2009
Most elolvastam az elektroncso.hu-n a Tungsram gyárról szóló cikket és legszomorúbb ez a mondat volt.
Idézet:
„Sajnos a GE tervei között nem szerepelt az elektroncsőgyártás, a gépeket a MÉH telepre vitették, így azok az ipartörténelmünket sem gazdagíthatják már.”
(#) magitor válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2009
Bocsánat elírtam , Ettől függetlenül maga a kapcsolásban pentóda van!

baby1.gif

(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 13, 2009
Melyik MÉH telepre? Bár azok már úgysem lennének használhatók! Akkor valami Magyarországi kiszállást kéne csinálni vagy az Orosz, vagy a Kínai gyárral. Vagy mindkettővel. Szlovák nem kell, az itt van a szomszédban, meg velünk amúgy sem vannak jóban...
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 13, 2009
[OFF]Nem politizálunk, pedig most nagyon ki tudnám fejteni a gondolataimat, a változások, és egyéb megnyilvánulások milyenségét illetően. Gondolom, más is így van ezzel. Egy repülési szaklapban olvastam egy "légjáró" emlékeit, aki a Sopron melletti hegyekből látta szeretett városa bombázását. Hasonlóan érezzük mi is magunkat, a tehetetlen düh önt el bennünket a sok értelmetlen dolog láttán.
(#) mark.budai válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 13, 2009
Na igen, ezzel így vagyunk. De nem tudunk mit tenni.
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 13, 2009
Hát azok a gépek már biztosan nincsenek meg, mert ez már majd 20 éve történt. És ebben a legszomorúbb, hogy ezzel együtt a sok-sok év alatt felgyülemlett tudás, tapasztalatot és fejlesztéseket is "kidobták a kukába". Az is érthetetlen, hogy egy jól menő világhírű gyárat miért kellett privatizálni? Nem kellett volna engedni, hogy kisajátítsa egy külföldi cég, mint most már lassan minden céget. Így mi marad nekünk? Csak a régi hírneve. Sajnos elődeink ezekkel a cselekedetekkel elásták magukat a szememben.
Amúgy itt is olvastam már, hogy a mai csövek nem érik el azt a színvonalat, amit a régiek hoztak. Nincsenek olyan jó minőségűek. :no:
(#) pucuka válasza magitor hozzászólására (») Okt 13, 2009
Akkor rajta, csinálhatod. Minden rendelkezésedre áll, nem kell neki nagy feneket keríteni. Két forcsúcssáv közé (8 - 10 forrcsúcs, olyan távol amilyen magas a cső) beépíted az RC elemeket, összehuzalozod a kapcsolásnak megfelelően, majd ráforrasztod a csövek huzalkivezetéseit a megfelelő forrcsúcsokra. Ezt megcsinálod kétszer.
Vagy kérsz a köbzolitól licenszet, kétoldalas nyákon kialakítod a "forrcsúcsokat" két sorban, a csőméretnek mefelelő távolságban, és ezeket kötöd össze akár huzalozással, akár nyomtatva, majd a másik oldalon megismétled tükrözve mégegyszer.
(#) Gubán_Gábor hozzászólása Okt 13, 2009
Elkészültem a végleges kapcsolási rajzzal:
Remélem, mostmár elég meghajtó jelet tud a 6C33C-nek adni ezzel a közbenső ellenütemű 6P14P fokozattal. és brummos se lesz. Ha esetleg valami hibát látnátok rajta, jelezzétek. Tulajdonképpen a kapcsolás nem változott, csak egy pentóda beállításban működtetett PP erősítőfokozat került a fázisfordító és a katódkövető közé.

Íme a rajz:
(#) lpcollector válasza mayky hozzászólására (») Okt 13, 2009
Idézet:
„Hát csöveket ma is gyártanak ...”

Van akik még fejleszteni sem restek
Példa rá a HiFi News novemberi cikke (Nem tévedés a november, az angolok ennyire előredolgoznak. )
Következő: »»   734 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem