Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brikettáló gép házilag

Témaindító: imu73, idő: Márc 9, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 31
(#) phantomka hozzászólása Júl 13, 2009 / 1

Sziasztok

Tavasszal akadtam erre a fórumra, azóta olvasgatom, meg nézelődök neten. Brikettálás után házilagosan, természetesen a lehető legolcsóbb megoldással.
Ami nekem megfrordult a fejemben, hogy tavaszi metszéskor nem kevés ágat éget el az ember, amit fel lehetne használni, illetve évközben a fűnyíráskor keletkező darálék is alkalmas lehet rá. Ágaprításhoz készülőben van egy darálóm, 110-es PVC csőben, tengely elosztva benne hosszirányban 3 3szög alakú késsel, villanymotor meghajtással. Ha kész lesz teszek fel képet ha érdekel valakit, még sajna én sem láttam.
A tömörítéssel lenne gondom, met sem motorom, sem hidraulikus présem sincs, első nekifutásra, Peterson prés jutott eszembe, fa váz, benne autóemelővel. Mivel a darálékot nem biztos hogy így a megfelelő mértékben össze tudom préselni ezért valami kötőanyagon gondolkozom. Magát a darálékot vízzel keverhetem, de nem biztos hogy össze is tartja ezért a tapétaragasztó jutott eszembe, kinek mi a véleménye erről. A Prést pedig szintén PVC csőből, oldalt lyukakat fúrva hogy a folyadék ki tudjon jönni.
Vélemény, ötlet, tanács?

Minden elismerésem azoknak aki több 100.000-ket rákölöttek már egy brikettálóra, de bennem felmerül a kérdés, hogy valószíbű azért csinálja mindenki, hogy spóroljon, megéri ennyit belefeccölni?
Nekem momentán sajna nincs ennyim, hogy überbrutál mindent magától egyszerre csináló gépet hozzak össze, ezért gondolkodok egyszerű megoldásokban.
(#) Dr.God Man válasza phantomka hozzászólására (») Júl 13, 2009 /

Hello!
Azért költenek az emberek 100eFT-okat a brikettálóra mert olcsóbban nem lehet olyan gépet építeni ami olyan brikettet készít amit rendesen lehet is használni! Ha alacsony a nyomás akkor szétesik a brikett! ha ragasztót használsz akkor a környezeted döglik bele és ha a gázt visszafúja a szél a kéményen akkor annak se te se a család nem örülne!
A ragasztót ezért is felejtsd el! És nagy mennyiségben az ára eléri a tüzifa árát! És értelmét veszíti a brikettálásod!

A pvc tömörítő elég nevetséges lenne! az első brikettet talán 1/4. részig össze tudod préselni és a csöved szét megy!

A leg olcsóbb ha a pvc csöveset akarod megcsinálni , hogy egy fémlapot kifurkálsz , hogy a víz ki follyon a lyukakon. Erre ráteszed a pvc csövet majd beáztatott forgácsot tegyél bele a csőbe, az áztatás által a cellulóz kiázik a forgácsból és majd ez fogja összetartani a brikettedet! miután töltve van a cső pl autó emelős prést csinálsz és ezzel összepréseled a csőben a forgácsot majd kiveszed a még "gyenge" brikettet és a napon kiszárítod. miután száraz felhasználható.

A rendes használható brikettáláshoz hatalmas nyomás kell és ehez a nagy nyomáshoz a vázat és mindent úgy kell megépíteni , hogy az képes legyen elviselni a sok esetben több 100 tonnás nyomást! ez a szerkezet meg erős pénzbe kerül megépíteni! Olyat meg ami az első brikettnél tönkre megy annak nincs értelme , hogy kiadjon valamennyi pénzt is rá az ember! Így vagy normálisat csináljon vagy semmilyent!
(#) erbe válasza phantomka hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Nézd meg ezt az ágaprítót:
Bővebben: Link

Link javítva.
-- kobold
(#) ksanyi52 hozzászólása Júl 22, 2009 /

Üdvözlöm a fórum olvasóit. Remélem szorgalmasan gyűjtögetitek a szalmabálákat. Én már összekótogtam párszázat. Méhtelepen sikerült vásárolnom egy villástargonca villaemelő keretet munkahengerrel, remélem elégmasszív lesz. Még nemkezdtem hozzá az építéshez még aratunk. Talán a jövőhéten.üdv ksanyi.
(#) Lippp hozzászólása Aug 11, 2009 /

Üdv!
Faforgácsot kis mennyiségben, kb 700 liter, nem tudom milyen halmazsűrűséggel (kézzel betömködve) + fűrészporral szennyezve, mennyiért lehet eladni, meg egyátalán vesz-e valaki ennyit? (vegytiszta, luc+fenyő)

Ez nem hirdedés, csak érdeklődeés és remélem épiti már a gépét mindenki.

Kösz
Üdv!
(#) virágpompa válasza horcsab hozzászólására (») Aug 11, 2009 /

Hello! Még mindig megvannak a fröccsgépeim, amiket korábban már feldobtam, de kevés rá az érdeklődés.
Horcsabnak igaza van, a hidraulikus rendszer összeállítása és vezérlése nem olcsó, hacsak az ember nem fér hozzá valami leselejtezett géphez amiből ki lehet nyerni az alap cuccokat. Nekem van 4 db öreg fröccsgépem, amelyeknek mindegyike komplett hiraulikus rendszereket tartalmaz a brikettáláshoz gépet fabrikálóknak. 1 milliót szeretnék a 4 gépért összekaparni,
ez kb. a tavalyi MÉH telepi ár. Kedves Horcsab, esetleg csinálhatnál nekem is egy gépet, ezekkel tudnék fizetni.
Üdv mindenkinek!
(#) smafy2 hozzászólása Aug 14, 2009 /

Egy kérdésem lenne! A brikett géphez, maga a tömöritő csőbe kell h legyen "Kúp" vagy sem!? Valamilyen átmenet, hogy a tömörités nagyobb hatásfokú legyen! S ha kell akkor mekkora átmenetel szükséges, mondjuk egy 5cm átmérőjű kész brikett kivitelezéséhez!?
Valaki tud nekem ebben segiteni???
(#) Lippp válasza smafy2 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Üdv!
Fix kúp nem lehet, mert annyira beszorulhat, hogy kb egytergával kéne kiszedni (ez dugattyús présnél), csigásnál a fene tudja.
Hidraulikusnál a cső kúposságát hasitott csővel oldják meg, amit egy hidraulikus szoritóval kell szoritani, illetve elengedni. Mondjuk itt sem a kúposság a lényeg, hanem a szoritás. Nézz vissza, találsz 3D rajzot (enyimé)
Üdv!
(#) smafy2 válasza Lippp hozzászólására (») Aug 14, 2009 / 1

Köszi a választ! Most ez eleve megdöntötte eddigi elképzeléseinket.... Gondoltam fix kup beszerelésével nőni fog a tömörités nagysága... Tehát a tömöritás csupán a fűrészpor és a cső fala közötti surlódás következtében történik? a hasitott cső kb 5mm mehet akkor össze, igy keletkezik a kup.... ahogy én gondolom! S ebből kiindulva olyan hosszú csővet veszünk ami végén a megfelelő surdás következtében már nem esik szét a brikettünk! jol gondolom?

Üdv!
(#) Lippp válasza smafy2 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Üdv!
A szoritás méretezése nem egyszerű, én a szakdogámban nem is vállalkoztam rá, szerintem a gyártók is kisérletezéssel határozzák meg a paramétereket.

Egyébként a szoritás a kész brikettekre hat (ahol a tömörités megtörténik, nincs hasitás!). tehát a szerepe a pár db még ott lévő kész brikett megszoritása, igy nem tudnak tovább csúszni, és a tömörités tulajdonképpen a bent lévő briketthez történik (mintha zárt tér lenne)

A szoritóerő két részből tevődik össze: a brikettben lévő, tömörités hatására keletkező sugárirányú (cső falára merőleges) feszültségből, és a külső, hasitott csőre ható erőből.
A gondolatmenetben addig jutottam, hogy valószinűleg az első erőt csak a hasiték hossza (meg persze a fal simasága), mig a másodikat ez a hossz nem befolyásolja.

A lényeg tehát, hogy vagy invesztálsz még 1 szoritó munkahengerbe + tömlők, útváltók, vagy megelégszel a kisebb termelékenységgel, és eleve zárt tömöritést csinálsz.

A simán hosszú cső választással az a baj, hogyha létrejön a megfelelő súrlódás, akkor ugyanott vagy, mint a fix kúposnál: akkora súrlódás van ami hatására felépül a 1000 bár tömöritési nyomás, tehát az életben nem szeded ki a csőből.

Azt lehet még, hogy a cső szoritást egy bazi nagy karon keresztül egyszerűen kézzel működteted.

Na ennyit,
Üdv!
(#) kitti válasza Fidel hozzászólására (») Aug 22, 2009 /

Folyamatos szölöpréssel biztató eredményeket értem el.Iratmegsemmisítöhöz hasonló szerkezettel ledarálom a kartonpapírt és egy kevés víz hozzáadásával kipréselem.Óránként 150-200 kg-ot tud.A prés 2KW-os,a daráló 1.5 KWos.
(#) reki65 hozzászólása Aug 30, 2009 /

Ha tuja valaki az Inter-pellet Budapesti telephelyének címét, esetleg szervizének telefonszámát,ahol ZBJ présgépeket és alkatrészeket árusítanak, kérem írja meg nekem a reki65@freemail.hu Esetleg olyan személyek jelentkezését várom, akinek van működő ZBJ vagy ZBHP brikettálóprés.
(#) czinger válasza mambru hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

üdv Mambru!
Komolyan érdekelne a gép, hczingergy@gmail.com.
(#) mambru hozzászólása Szept 2, 2009 /

Helló, foglak keresni az ügyben de most nagyon elfoglalt vagyok.
(#) smafy2 hozzászólása Szept 18, 2009 /

Hello mindenkinek!

Hol maradnak az uj hozzászólások ötletek, kérdések? Vagy mostmár senkit nem érdekel a dolog!?
Vagy mindenki dolgozik otthon egy gépen
ami elfogathato lenne de h mindenki mindennel tisztába legyen ezt már kevásbé hiszem
(#) dbase hozzászólása Szept 28, 2009 /

(#) poros válasza dbase hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Láttam már néhány veszélyes gépet ,de ennyire veszélyeset még nem. Mindenkit lebeszélek az esetleges után építésről. Ez nem veszélyes hanem élet veszélyes.
(#) zolika60 válasza poros hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

Szerintem nem veszélyesebb mint egy házi gyártású körfűrész.
(#) Imi65 válasza poros hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

[OFF]Engem érdekelt volna a mechanikája is. Ha én lennék a konstruktőr, viszonylag kis motort kapna (max 0,75-1,1 kW) , ami hajtana saját fordulatával egy lendkereket. Utána egy jó "izmos" fogaskerék áttétel, és foroghat a tárcsa. Ez akkor is brutál.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Szept 29, 2009 /

[OFF]A Nyaumakszban láttam egy elég brutál körfűrészt. Fixen telepített 70 cm-es lap, és 28 cm-es rönkfának kialakított fel (rá) csukható valami. Ráteszed a fát, és becsukod a lap meg nyissz.... 8LE-s motorral, 6 számjegyű árcédulával.
(#) TomiFilth válasza smafy2 hozzászólására (») Okt 1, 2009 /

Én éppen egy levél brikettáló gépen dolgozok, habár igen lassan halad. Először egy prototípust készítünk, gyenge anyagokból, hogy egyáltalán működőképes-e az elképzelésünk. Lesz egy kis időm, leírom bővebben a lényeget.

Tomesz
(#) mer500 hozzászólása Okt 9, 2009 /

tisztelt fórumozók!
Ha valakinek lenne egy teljes méretezése fixméretes brikettálóra, akkor nagyon örülnék neki ha megosztaná velem! az e-mail címem mer500@freemail.hu

Ha valakinek van valami számítása,vagy 3D-s rajza esetleg solid edge-ben azt örömmel fogdom!
Köszönöm a segítségeteket!
(#) peto1 válasza mer500 hozzászólására (») Okt 9, 2009 /

(#) reki65 hozzászólása Okt 9, 2009 /

Sokat érdeklődtem a ZBJ-II gép felől,de senki nemadott választ.Most feldühödtem,tehát eladom 2500 €-ért./hozzá daráló megegyezés szerint/ Címem reki65@freemail.hu
(#) pancsa72 hozzászólása Okt 13, 2009 /

Énis szeretnék egy csigás briketálot épiteni az elmélet megvan már csak a tőmőritésen gondolkodom mijenvastog legyen és mijen formája legyen
(#) kitti válasza pancsa72 hozzászólására (») Okt 13, 2009 /

A folyamatos szölöprés jó kiindulópont lehet.Hasonló egy húsdarálóhoz csak nagyobb.Aszölönél egy ellensúlyos ajtó tömörít.Én papírral probálkozom.A száraz surlódástól és egy kis víz hozzáadásátol összeáll ,de ezt a agépet nem erre találták ki.Nagy az átmérő,gyors a fordulat,gyenge a motor stb.Folyamatban van egy kissebb átméröjű,nagyobb motorteljesítményű szerkezet építése,ruggós szorító pofákkal,fűthető csővel stb.Ha elkészül bemutatom. Csá.
(#) fano válasza kitti hozzászólására (») Okt 14, 2009 /

A lányok átvették az irányítást Kitti, Pancsa
Jut eszembe: valaki hírdet a vaterán csigásról? rajzot. Tudtok róla valamit?
(#) pancsa72 hozzászólása Okt 16, 2009 /

Miért kell fűthető cső?A surlodástol ugyisfelmelegszik ez tapasztalat Mi már épitettűnk egy kisebet és az nagyon meleg volt álandoan.Ezt a gépet akarom tovább felyleszteni nagyobbra.A motor 5kw,a cső 80mm-ter.A barátnőm pancsa
(#) Firemac válasza pancsa72 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Helló!

A napokban átolvastam a fórumot, ha emlékeim nem csalnak de erre már válaszoltak egyszer, és ha jól emlékezem a faforgács, fűrészpor, tartalmaz valamilyen kötő anyagot amit a hő kiold, és aktivál, és ha lehűl a brikett keményebb lesz, és jobban összeáll.
(#) Firemac válasza pancsa72 hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Nah a 14. oldalon megtaláltam a kérdésedre a választ:

[quote]rabolt írta:
Az alapanyagból kicsapódó lignin megolvadjon,kihülve szinte ragasztott kötést hozva létre.[quote]

Egyébként ez a csigás megoldás engem is érdekelne.
Vannak a gépészetben, számításban, rajzban tapasztalatim.

A 13. oldalon linkelt videó keltette fel az érdeklődésem igazán a csigás prés iránt aki még nem látta volna Bővebben: Link

Viszont kérdeznék is, ha már van tapasztalatod a csigás prések terén, milyen csigát használsz?
Tömörítést az átmérő csökkentésével vagy a csiga menetemelkedésének csökkentésével oldottad meg?
Nem volt gond a csőbe szorulással?
Korábbi hozzászólások kicsit eltántorítottak, voltak ilyen téren próbálkozások és sok gond volt a csigával, mert erre senki sem tudott tapasztalati vagy egyéb képleteket, a csiga tervezésére.

Segítséged és infóid előre is köszönöm mindnyájunk nevében.

-Firemac-
Következő: »»   14 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem