Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   590 / 1320
(#) trudnai válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Gondolom 18F-en csinalod mivel LATx-et hasznalsz...

Amugy a PORTA,0-t is illik inicializalni, azonkivul ha van komparator vagy ADC a porton akkor azokat is inicializalni. Az adatlapban ezek gyonyoruen le vannak irva legtobbszor pelda programokkal, ld. a mellekletet...
(#) potyo válasza trudnai hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Mondjuk itt konkrétan azt írja a LATA-ra, hogy alternate method, szóval a PORTA-t nem kell már piszkálni, ha a LATA-t beállította. És inkább a LATA-t használja, hogy szokja meg, hogy ha kimenet, akkor LATx regisztert írjuk.
(#) izenahogyishivnak válasza trudnai hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Azt értem, viszont nekem a hangsúly azon van, hogy amikor átváltok bemenetről kimenetre, akkor egy rövid időre se jelenjen meg H szint a kimeneten. Ha fordítva csinálom, azaz először RA0-t kimenetnek állítom és utána írok a portra 0-t, akkor egy kis ideig H szintű lehet a kimenet, ha jól gondolom.
(#) frecsko hozzászólása Okt 17, 2009 /

Sziasztok
Egy árammérőt szeretnék megvalósítani pic-el. A hardwer része érdekelne a legjobban. A progi úgy van megírva hogy Az ADC1 bemenet 0,5v bemenő jelnél mér 5 a-t.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) potyo válasza izenahogyishivnak hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Jól csinálod, először LATA-t beállítod, utána a TRISA-t, akkor nem lesz rövid idejű magas szint a kimeneten.
(#) Hp41C válasza frecsko hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szia!

A mérendő áramot (0..5A DC) egy, a pic földje és az analóg bemenete között elhelyezett, 0.1 ohm ellenálláson kell átfolyatni. A pic táplátását úgy kialakítani, hogy az ellenálláson keletkező feszültség az analóg bemenetre a pic földjéhez képest csak pozitív feszültséget (<5V) hozhasson létre. A kisértékű ellenállás miatt az un. négyvezetékes bekötést célszerű alkalmazni: A mérendő áram hozzávezetése és a mérőjel elvezetése külön vezeték legyen, ami csak az ellenállás lábainál kialakított szemnél legyenek összekötve. Az ellenállás földpontja az áramkör föld csillagpontja legyen egyben.

Szia>
(#) frecsko válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szia.
Valahogy így gondoltad?
(#) watt válasza frecsko hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Egyszer már ezt belinkelted, akkor is mondtuk, hogy ennek semmi értelme(vagy csak a rajzod követhetetlen). Másrészt ez nem PIC kérdés(áram->feszültség átalakítás)! Kérdezd a kezdő kérdéseknél, ott lehet, hogy válaszolnak rá többen is! Ez a téma talán megér egy új topicot is, bár lehet, hogy van már ilyen, rá kell keresni, mielőtt...!
(#) frecsko válasza watt hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Jó jó, nem zaklatlak itt titeket ezzel
(#) Magashegyi hozzászólása Okt 18, 2009 /

Hello
Ki akartam, akarom próbálni a C18-as kompilert de valamiért nem müködik. A következő hibaüzenetet írja ki:

----------------------------------------------------------------------
Debug build of project `D:\Elektronika\Projectek\Gyalugep_controller\SZOFTWARE\WORK\C18_proba\C18_proba.mcp' started.
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Sun Oct 18 09:49:34 2009
Clean: Deleting intermediary and output files.
Clean: Deleted file "D:\Elektronika\Projectek\Gyalugep_controller\SZOFTWARE\WORK\C18_proba\main.o".
Clean: Deleted file "D:\Elektronika\Projectek\Gyalugep_controller\SZOFTWARE\WORK\C18_proba\C18_proba.mcs".
Clean: Done.
Executing: "C:\MCC18\bin\mcc18.exe" -p=18F4620 "main.c" -fo="main.o" -D__DEBUG -Ou- -Ot- -Ob- -Op- -Or- -Od- -Opa-
Executing: "C:\MCC18\bin\mplink.exe" "main.o" /z__MPLAB_BUILD=1 /z__MPLAB_DEBUG=1 /o"C18_proba.cof" /M"C18_proba.map" /W
MPLINK 4.1, Linker
Copyright (c) 2006 Microchip Technology Inc.
Error - linker command file required.
Errors : 1

Link step failed.
Debug build of project `D:\Elektronika\Projectek\Gyalugep_controller\SZOFTWARE\WORK\C18_proba\C18_proba.mcp' failed.
Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined.
Sun Oct 18 09:49:35 2009
BUILD FAILED

Tudja valaki hogy ezt miért és mi a megoldás?......köszönöm!
(#) watt válasza Magashegyi hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Hogy próbálod és mivel?
Egyébként nem találja a linkert. A project beállításoknál meg kell adni az elérési útvonalakat.
(#) Hp41C válasza frecsko hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Szia!
- Feszültség mérés: A maximális mérendő feszültségnél az R2-n 5.00V kell essen: Ubemax = 5 * (R1 + R2) / R1.
- Áram mérése: A pic bemenetén a Vss -hez képest a 0,5 V jelenti az 5A-t. A mérőkört úgy kell kialakítani, hogy az árammal arányos feszültség a Vss és az analóg bemenet között jöjjön létre, ezért kerül a 0.1 ohm a föld ágba. Így a feszültség mérő nem a kimeneti feszültséget méri, hanem a bemenetit, ami a 0,1 ohm -on eső feszültséggel nagyobb. Ezt a hibát a kontroller kikorrigálhatja. A kimeneti feszültség pontosabb méréshez már műveleti erősítőt kell alkalmazni.

Csak a mérőkört rajzoltam le....

Szia

U_I_meres.JPG

(#) frecsko válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Én így valósítottam meg az árammérést, legalábbis az elképzelésemben .
(#) kaqkk válasza frecsko hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Ez "nem tökéletes" megoldás: A táp + kimenetét
rákötöd a gnd re , totál zárlat ! füst és hő !
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Már elnézést, de ez a téma átkerült a kezdő kérédsekbe, mivel nem PIC kérdés.
(#) kaqkk válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Nem lehet hogy a gnd nek azR2 D1 C1 közös pontlára kéne kerülni ?
Így nem a pic AD bemenete kerül a földre ?
(#) Hp41C válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Szia

Igazad van...

Szia
(#) Magashegyi válasza watt hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Hello

A select language toolsuite-ban be van állítva de mégsem akarja az iagzságot. A file lehet rossz? vagy máshol kell operálni?

Egyéb kérdés:
CCS compilert használva hogy lehet az elérni hogy egy const char-t áttadjak valahogy paraméterként függvénynek?.....mert a kiirandó szövegeket nem akarom a RAM-ban tárólni de így meg nem engedi a kiirató függvénynek áttadni paraméterként. (char*)-re való kasztolással is játszottam már de úgy meg valamiért nem ír ki semmit. Amugy sima char tipusokkal megy.

előre is kösz!

Valamit nem értek, egy CCS-t akarsz mcc18 alatt lefordítani? Vagy félreértek valamit?
Csatold be a projectett tömörítve, hátha többet tudunk mondani. Ha mcc, akkor ki is próbálhatom, hogy jó-e a fájl, és mit keres a fordító. Ha CCS- akkor sajnos nem tudok segíteni, de más biztosan!
(#) potyo válasza Magashegyi hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Project->Set language tool locations, vagy valami ilyesmit keress, és ott állítgasd be a C18 fordítónál az elérési utakat. Utána a Project->Build Options->Project, itt keresd meg egyik fülön szintén az ezzel kapcsolatos beállításokat és kattints a Suite defaults gombra. Ezt így fejből írom, de szerintem meg fogod találni.

A fogadó függvény milyen paramétert vár? Annak is const char-t kellene várnia szerintem.
(#) Magashegyi válasza watt hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

CCS compiler-ben nem lehet const paramétere a függvénynek ezért gondoltam majd átírom az egészet C18-as kompilerbe, de ebbe meg egy for ciklust sem tudok lefordítani. Project->Build Options->Project -ben mit hogyan kell beállítani?

köszi!

Értem. A csatolt kép alapján próbáld beállítani a fordítót. Gondolom az MCC18 fel van telepítve?

setMplabC.PNG

(#) icserny válasza Magashegyi hozzászólására (») Okt 18, 2009 /

Idézet:
„Error - linker command file required. Errors : 1”

Ez a sor világosan mutatja, hogy nem a fordítással, hanem a linkeléssel van gond.

Állítsd be a Linker-Script Search Path-ot is, ez reméhetőleg megoldja a gondodat.

Ha mégsem elég a fenti beállítás (vagy testreszabott linker állományt akarsz használni), akkor pedig a Project menü Add File to Project menüpontjában tallózd be a megfelelő linker állományt!

Ha nem akarsz hardveres debug-olást játszani, akkor fordítás előtt állítsd át Release-re az MPLAB-ot!
(#) slogan hozzászólása Okt 18, 2009 /

Sziasztok !

Segítsetek légyszi ,mert rögtön agyvérzést kapok

Eddig ment a pickit2 Mplab 7.3 alatt ,raktam új Windows-t és most meg nem akarja az igazat.....nem megy

Van valami trükk az installok sorrenjében ,vagy valami egyéb ?

Mplab 8 alatt menne a szerencsétlen ,de oda meg valamiért a projectem nem hívható be...

Köszi előre is !
(#) potyo válasza slogan hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Én inkább a projektes problémát igyekeznék megoldani. Van hibaüzenet?

Ha csak programozásra kell, akkor használhatod a pickit2 külső programját is.
(#) watt válasza slogan hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Idézet:
„Mplab 8 alatt menne a szerencsétlen ,de oda meg valamiért a projectem nem hívható be...”

Az összes ezeréves projectem működik a legújabb MPLAB-ok alatt. Meg kell tudnod oldani, csak be kell állítani a megfelelő dolgokat(fordító kiválasztása, linker útvonalak, és a PIC kiválasztása esetleg, ha a project nem tartalmazná.
Persze az MPLAB telepítésekor ki kell pipálni a PICKit2-t is! Ha ez nem volt így, akkor ezt pótold.

Ha valami oknál fogva nem fogadná mégsem, akkor készíts neki új projectet.
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Sziasztok!

Érdekes megfigyelés:
- Ha egy 8.15 verzióval készített projectet nyitok meg 8.36 verzióval, a szimulátor és a pickit2 programozó jól megfér egymás mellett. A szimuláció után a jónak vélt verzió egyből programozható. Programozás után a hiba egyből kereshető a szimulátorral.
- Ha a 8.36 verzióval készítek új projectet (ugyan azoknak a forrás állományoknak), akkor vagy a szimulátort, vagy a programozót engedi kezelni. Ha szimuláció után programozni szeretnék, újra be kell állítanom a pickit2-t, ha programozás után szeretnék hibát keresni a szimulátorban, újra ki kell válsztanom a mpsim-et.

Sziasztok
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Igen, erről nemrég volt szó, hogy az újabb verziók nem engedik beállítani egyszerre a programozói és a debugger módot a PK2-höz, holott a korábbi verzióknál lehetséges volt. Elvileg a dolog jogos, mert egyszerre nemigen lehet használni, csak azt nem értem, hogy ha eddig jó volt, akkor most mire fel? Lehet, hogy valamelyik újabb PIC miatt? Nem tudom...
(#) Hp41C válasza watt hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Szia!

Egy új projectnél azt sem engedi meg, hogy a beépített szimulátort (nem hardware-es debugger a pickit2-vel) és a pickit2-t programozónak használjam egyszerre, de ha a régiben így volt beállítva, akkor fut rendesen...

Szia
(#) potyo válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 19, 2009 /

Össze kellene hasonlítani az új és a régi által készített projekteket, hogy miben térnek el. Mert ez azért jó lenne, ha meg lehetne hekkelni, hogy egyszerre lehessen mindkettőt használni.
Következő: »»   590 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem