Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   77 / 579
(#) gkari válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Szerintem Tamás a papírkondikra gondolhatott, azokat zárták a végükön kátránnyal.Az elko kicsit macerásabb; próbáld meg először formázni, hátha feléled, ha nem működik, akkor szedd szét, de a bakelit végeket jó lenne megmenteni. Axiális elkót olcsón be lehet szerezni(max.300V),ami az eredeti csőbe biztosan befér.
Üdv:gkari

(#) Doncso válasza gkari hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Hát, igazság szerint én is meg akartam menteni a bakelit véget, de hozzáértem és rommá tört, csak 71-éves kondik. Nem mai csirkék. A többit megpróbálom formázni, hátha. Eddig egy elkót beleztem még csak ki, az jól sikerült.

Amit öregtom írt azt ez volt,

Idézet:
„Üdv.Isten őrizz.Vétek,hisz 30-40-50 évet kibirt és korhű. Öreg T

Ezt nem értettem pontosan mire írta. Azt értem hogy kondira, talán arra hogy az elkókat ki akarom cserélni.
A papir kondikat nem tervezem, de valaki

Idézet:
„„a kapacitása annyi mint amennyi rá van írva, feszt adva rá nem melegszik, áramot nem vesz fel, azaz nem zárlatos, akkor ez azt jelentené. hogy még jó?”

ebben megerősíthetne, végülis kb 30db 70 éves papirkondi élete a tét
(#) oregtamas0202 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Üdv.Zolinál az igazság !Beteg vagyok amikor olvasom " legelőszö a kondikat cseréld ki" Főleg a régi gépeknél VÉTEK. A hibás alkatrészt megkeresni , mérni ? Mi lett volna velünk a 70-es években ,mikor sorlécet használtek és minden alkatrész rátekert és forrasztott volt ? No és nem is volt alkatrész . Az R-C elemek szakadtak vagy zárlatosak, az elkók :zárlatosak vagy kapacitás szegények . A 80% -át mérni lehet a helyén.Az elkót meg párhuzamosan teszed (ha kapacitás szegény). Régi gépekről beszélünk! Öreg T
(#) Doncso hozzászólása Okt 21, 2009 /

köbzoli és öregtamás,
Ok uraim, így már világos, és köszönöm a kiigazítást, néha a számba kell rágni, de ezt Zoli báttya tudja, amiben picit is bizonytalan vagyok azt inkább hatszor körbe kérdezem, szeretek biztosra menni.
Kicsit az kavart meg itt az elektrolit kondenzátoroknál, hogy annó, amikor építettem az ESR mérőmet, akkor olvastam egy cikket és abban az szerepelt, hogy ha a kondinak mérhető a ráírt kapacitása, attól még lehet rossz. Ezért kérdeztem tőletek is ezt meg. De ezt most félre teszem, a cikkben egyébként is inkább a kapcsiüzembe elfáradt modern elkókról volt szó, ez meg itt most 50Hz és kicsit az ókor (nekem).

Az elkókat csere előtt megmérem, így fogok eljárni. Eddig 1db-ot cseréltem, de az biztos hogy már rossz volt mert a kapacitása 2pF volt a 4µF helyett. Illetve még megnéztem egy fólia kondit is, az visznt mérés alapján hozta azt ami rá volt írva, ezt nem bántottam. Ami jónak tünik, azt nem is szeretném cserélni.
Üdv.
(#) Doncso hozzászólása Okt 21, 2009 /

No, egy ujjabb remek kérdés, vagy talány, azt szeretném kérdezni, hogy olvasom, hogy sellakk így meg úgy, denszesz, stb, ez jó jó, de mi az a sellakk?
Valami spéci anyag ez vagy micsoda? Hol lehet beszerezni? Sima Trinát lakk nem jó a készülék dobozát kezelni?
(#) gg630504 válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

(#) Action2K válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Ha sellakkal politúrozni szeretnéd, akkor kösd fel a gatyád, mert rá fog menni jó pár órád, és olyan izmos karod elsz mint Popejnek. A politúrozás jó móka, és egyáltalán nem lesz ugyanolyan mint akármelyik szintetikus lakktól.
Első körben (ahogy egyik régi oktatóm mondta) betegre kell csiszolni az anyagot. Ugye fokozatosan, egészen elmehetsz 4-600as szemcseméretig. Pólust kell tömíteni, mert a sellakkozás alapja hogy tökéletesen síma felület kell legyen. Ezt a pólus tömítést "nagyüzemileg" el lehet végezni felhígított nitrólakkal egy rétegben, majd felcsiszolni azt, és jöhet rá a sellakkozás. De pl egy szakszerűbb módszer a porított habkő, amit a nitrólakkal vagy a sellakkal kell a pórusokba betömíteni, beragasztani.
Ha megvan a pólus tömítés, akkor jöhet a móka..
Egy kevés sellakk a felületre, amit egy 100% pamut golyóval (politúrozó labdával) körkörös mozdulatokkal kell a felületbe bedörzsölni. Nagyon vékony rétegeket képzelj el amiket itt felhordasz, de hosszú idő alatt felkerült a megfelelő vastagságú réteg. Biztosítani kell a sellakkal való bedörzsölés után száradási időt a felületnek, ez pár órától egy napig is eltarthat. Majd újabb réteg jön rá. Újabb száradás, és újabb réteg. Az első rétegek után alácsiszolás lehet szükséges, de ez nem törvényszerű.
Ha úgy gondolod megfelelő vastag már a politúr a felületen, akkor jön a fényezés. Ezt a legolcsóbban és legegyszerűbben műszerolajjal tudod megtenni. Ez a leglátványosabb része a politúrozásnak, mert pár pillanat alatt tükör fényes lesz a felület, és amik esetleg vannak benne hibák itt fokozottan elő fognak jönni. Ezért nagyon fontos a megfelelő alapozás, és előkészítés. Még véletlenül sem szabad előkészítésnél szálirányra merőlegesen, vagy rá szögben csiszolni, kizárólag csak szálirányba!, semmi karc nem maradhat rajta, mert a politúr alatt nagyon látszódna az.
Ha olajozás után úgy gondolod mégsem elég vastag a politúr réteg, egy kis áttörölgetés, és jöhet rá még politúr réteg, és tovább lehet mókázni vele...
Ez egy igen általános leírás a politúrozásról, ésszel kell csinálni, és odafigyeléssel, és leginkább gondolkozni minden munkafolyamat előtt. Mindenből inkább keveset kell rátenni, mert könnyen el is lehet rontani a felületet vele. Ja és még egy dolog, ha nagyon tuttin akarod megcsinálni, akkor a fényezésre nem műszerolajat használsz (én mindig azt használtam), hanem Benzoe Spirituszt (de hogy ezt hol lehet beszerezni azt nem tudom).

Tehát első körben bealapozni, pólust tömíteni, utánna utánalapozás, a még híg sellakkal, majd jöhet a sűrűbb sellak rá, és végül a fényezés, ezek között mindig száradási időt hagyva, mert a sellaktól kissé nedves felületet kapsz majd.

Jó móka, hajrá...

Léteznek két komponensű lakkok, amikkel hasonló hatást tudsz elérni (de csak hasonlót) mint a sellakkal, de azokat utána fényezni kell amit kézzel nehezen tudsz megtenni, csak flexre szerelt polírozó koronggal, és polír pasztával, ugyanis azok felülete nagyon kemény lesz.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Okt 21, 2009 /

Heh, mi sem egyszerűbb ennél, azt hittem nehezebb. Heh, heh, mindössze pár csavarintás ebből meg abból...... Na jólvan, azt hiszem fel kell kötni a gatyót, mert ez komolyabb menet lesz.
Azt meg tudnád mondani hol lehet ilyen anyagot beszerezni?
Üdv és köszi a kielégítő választ.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Elég nehéz ügy lesz beszerezni, mert : "Mivel az európai unió oldószertörvénye nem tesz különbséget a környezetszennyező szintetikus oldószerek és sellakpolitúrokhoz használt tiszta növényi alkohol között, a sellakpolitúrok jelenleg nem rendelhetők."
Talán van nekem bekevert, de nem vagyok benne biztos 100%-ig, hogy az valóban az-e... Megnézem, és majd a börzére elviszem.
Bővebben: Link
Viszont lapkás sellakkot még be tudsz szerezni, de ahhoz spec. oldószert már nem, de ha jól emlékszem, akkor sima denaturált szesszel hígítottuk anno, de lehet hogy spiritusszal, majd ennek is utánna nézek.
1kg sellak lapka 12960Ft, ezzel jópár m2 felületet le tudsz politúrozni. Talán árulnak kisebb kiszerelést is. Én nem találtam 10 perc alatt más forrást.
És még egy link, hogy miért nem ugyanaz a szintetikus lakk mint a sellak: Bővebben: Link

Időközben még egy dolgot találtam a sellakról/méhviaszról.: Bővebben: Link
(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Spiritusz volt az amivel oldottuk annak idején. Itt még találsz hasznos dolgokat róla: Bővebben: Link
És itt írják is, hogy etilalkohol az oldószere.
Felmelegített bóraxban is tökéletesen oldódik ez az oldal szerint, bóraxot meg a trakis-hetra-nál (Budapest Nefelejcs utca) lehet kilóra venni. Nagyon olcsó anyag. 10dkg olyan 200Ft körül van.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Hát nagyon köszönöm uram ezt a sok sok információt. Megpróbálok szerezni ilyen anyagot, jó lenne ha politúrozni tudnám. De ha esetleg megtalálnád az előbb említettet azt is nagyon megköszönném.

Akkor ha jól értem, sellak lapkát kellene hogy szerezzek, illetve olyan anyagot, amivel ezt lehet oldani, spirituszt, denszesz, vagy ez a felmelegített bórax.
Üdv: Doncso

Igazából nem denszesz, hanem spiritusz kellene, és nem felmelegített, hanem feloldott borax. annyi lesz a különbség, hogy akkor vizes oldattal fogod felhordani a sellakkot, míg alkoholnál meg alkoholos oldattal.
De a boraxost csak olvastam és nem csináltam még, csak alkoholossal politúroztam.
(#) gkari válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

A borax-os politúrozást nem javasolom, mert a vizes oldat a furnér-t károsithatja! Az etilalkohol, den(-aturált) szesz, és a "spiritusz" ugyanaz, csak a denszeszbe(spiritusz) egy kevés adalékot tesznek, hogy orális (gyógy-)szerként ne lehessen alkalmazni.
Üdv:gkari
(#) Doncso hozzászólása Okt 22, 2009 /

Nos urak, mekkora mázlim van, a környéken van egy eléggé kis festékbolt, mindössze pár m2 , azért gondoltam megkérdem árulnak e sellakkot, és mintha a sarki ABC-be zsömlét kértem volna, azzal a természetességgel tette elém a hölgy a fél kilós sellakkot, azt mondja 2350.- még valamit? Hoppá, hirtelen köpni nyelni nem tudtam, mert nem is vásárolni indultam, illetve nem is volt nálam pénz, hát mondom (próbáltam menteni a helyzetemet) nincs esetleg kisebb kiszerelésbe? Azt mondja dehogynem....( mondom dejó)......csak mi nem árulunk . Huhh, hááát mondom, az kár mert nekem kb a negyede is elég lenne, de mondtam neki , ha máshonnan nem tudok szerezni akkor visszajövök. Persze nem tudok, de most így hónap vége felé most ez a 2300.- is sok, de egyébként nem sokallom, illetve árulnak literes denszeszt is ez 500Ft, így mintegy 3000.- ből megúszom, és még marad is egy csomó sellak.

Már csak affelől érdeklődnék, hogy ez a habkőporos dolog ez micsoda, és ezt hol lehet találni?
Üdv.
(#) Action2K válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Idézet:
„ez a habkőporos dolog ez micsoda, és ezt hol lehet találni?”

Menj el a feneketlen holt tenger lakatlan szigetére, s ott szépen rámosolyogsz a hableányokra, s akkor ők adnak Neked habkövet.
:hide:
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Tudom, és még pedikűrözési célra is használják (a hableányok). Attól olyan selymes a bőrük (pikkelyük).

habkő.jpg

Habkövet meg már akárhol kapsz. De mint Zoli írta az csak akkor kell ha tényleg karcos, mert azzal pólust tömítesz, a sellakkal vagy nitrolakkal ragasztod be a karcokba és a fa pólusaiba a habkövet, és így kapod majd a tükör síma felületet.
A habkövet megveszed, és csiszolópapíron meg lecsiszolod porrá, oszt kész.
(#) Doncso hozzászólása Okt 22, 2009 /

Ennyi lenne az egész? Azt hittem valami bonyolultabb dolog. Köszönöm mindenkinek a közreműködést.

Épp kondenzátorokat cserélgetek, hát mint gondoltam, az elektrolit kondik teljesen halottak, viszont a papír kondik mind jók, legalábbis a műszer azt mondja. Szépen a régi házba beleépítem az új elkókat.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Okt 22, 2009 /

Egyébként, az elektronika szépen halad előre, már ott vagyok, hogy PU bemenetről szól, igaz kicsit recseg a potija, kicsit még búg, de ezen majd alakítok, de már életjelet ad, és ennek nagyon örülök.
A rádió része még nem tökéletes, pláne, hogy a vevőcső, vagy mi, tehát ennek az anódjára nem érkezik fesz, bár itt még nem tartok. Ezt majd később, addig van tennivaló.
(#) kocos hozzászólása Okt 23, 2009 /

Nincs valakinek egy vagy két fölös L414 triodája?
(#) kocos válasza gkari hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

pedig bizony alkalmazzák sokan még ennek ellenére is . Hiába van ráírva, hogy emberi élvezetre alkalmatlan ...
(#) Doncso hozzászólása Okt 23, 2009 /

Na, most kellene egy kis segítség, mert elakadtam, a rádió része meg se mukkan, ITT a rajza, az AF3 előtt van egy tekercs, és a PU mebenet, attól a végfokis biztosan jó, mert ha PU-ra adok jelet, szól rendesen, hangszín és ahngerő is működik, minden ok, de a rádió része nem akar magából hangot adni, van valami ötlet honnan induljak el? A cső fűt, a kondik jók, mi lehet a probléma?
Üdv
(#) Gafly válasza Doncso hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Feszültségek az ACH1 anodjain és katódjan, valamint R6 és R7 végein?
(#) Doncso válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Igenis. megmérem
(#) Gafly válasza Doncso hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Valamint szemrevételezni, szemrevételezni és szemrevételezni
Mellesleg van ott még egy rakás tekercs amit szakadás szempontjából érdemes megmérni (meg ugye a hullámváltó érintkezői...).
Középhullámon ha be van tekerve a forgó akkor az MR1-nek jonnie kell hacsak nincs valami nagyon szarvashiba...
Egér nem járt benne?
Oszcillátort meg tudod nézni hogy rezeg-e?
(#) Imi65 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Meg tudja, mert akkor -ha rezeg - az ECH trióda rácsán negatív feszültség van.
(#) Doncso válasza Gafly hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

Szemrevételezéssel semmi probléma, már egy hete csak nézegetem , viccet félretéve, hál istennek nem járt benne nagyon senki, se egér, se avatatlan kezek, maximum az idő, de ezeket megnézem amiket mondtál. A fprgó kapcsoló kifejezetten jó állapotban van, szerencsére. Megnézem a dolgokat és írok.
Üdv.
(#) Imi65 válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

A KF cső rácsához érve valamilyen kis életet kéne mutatnia.
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /

őő, melyik az a KF cső rácsa? :hide:
Következő: »»   77 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem