Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs/generátor
 
Témaindító: NBalage, idő: Máj 27, 2006
Lapozás: OK   6 / 8
(#) miki987 hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
Neon folytóval... De kéne valami ütösebb kondit is csinálni a leirt méretek jók?
(#) moha21 válasza miki987 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Akkor gondolom te is a fénykapus "tesla tekercset" építetted meg.. Az életveszélyes cucc felejsd el 230V-ról egy légmagos trafó vagy mi. Olvasd végig a témát vannak linkelve számoló programok (menetszám,kapacitás, stb..).
(#) moha21 válasza miki987 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Biztosítékot nem vágta még le? Tényleg nem viccből mondtam hogy az veszélyes cucc egyszerű de semmi védelem.
(#) miki987 hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
mééég nem de viszont nincs meg a kivánt hatás... Én legalább 50 cm-s szikrákat szeretnék de ez eddig nem jött össze...
(#) miki987 hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
Összedobtam egy 555ös multivibrátort de valamiért nem tudom meghajtani vele a tekercset... csatoltam a kapcsolást...
(#) belganarancs válasza miki987 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Ez a kapcsi gyújtótrafóhoz van kitalálva..
(#) belganarancs hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
Skori-féle miniteslát ajánlanám minden lelkes Tesla-tekrenc rajongónak..Googleba kell csak beírni,hogy Skori és már ki is dobja az oldalt.Biztonságos,lehet kísérletezni vele,megéri a belefektetett melót.
Üdv!
(#) miki987 hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
Belekezdtem a skori féle nagy tesla tekercsbe de nem tudom mivel meghajtani... erre várok lehetöségeket...
(#) belganarancs válasza miki987 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /
 
Mit takar a "belekezdtem" szó?Mennyit építettél meg belőle,hol tartasz?
Miért nem tudod meghajtani?
(#) miki987 hozzászólása Okt 22, 2009 /
 
Úgy állok h megvan a primer a szekunder van egy tv-ből kiszuperált sorkimenőm egy 33nanós saját gyártmányú kondi és az 555-ös meghajtó de valahogy még most is csak maximum 5cm-es szikráim vannak meg azok is csak alig pattognak... Mi lehet a gond? Csináljak nagyobb kondi-t?
(#) belganarancs válasza miki987 hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
A sorkimenő teljesítménye kevés ide.Sorkimenővel alapjáraton lehet 5cm-nél nagyobb ívet produkálni,tesla meghajtására viszont már kevés.Ha végképp kondi-szikraközös megoldást választod,akkor MOT kell ide.Bár én ajánlanám az SSTC-t akár a Skori-félét,de ezt már annyiszor írtam,hogy itt az ideje,hogy abbahagyjam.
(#) belganarancs válasza belganarancs hozzászólására (») Okt 22, 2009 /
 
Egyébként van itt egy másik tesla tekercses topic is,sok-sok tapasztalat hangzott már el,sok-sok képet tettünk fel.(reklám vége)
(#) miki987 hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Szóval akkor felejtsen el a sorkimenőt és csináljak egy ilyen http://skory.gylcomp.hu/tesla/tesla.html skori féle meghajtót?
(#) Collector válasza miki987 hozzászólására (») Okt 23, 2009 /
 
50 centit se sorkimenővel se miniteslával nem fogsz elérni.
Az ok, amiért nem működött az kettős : néhány 10W az édeskevés bármire is, másrészt pedig legalább a rezonanciafeltételnek teljesülnie kéne a primer és szekunder oldalon, enélkül meghajthatod 100kW-al is, egy marha rossz légmagos trafó lesz az egészből, ahogy azt tapasztaltad is a 2 centis szikrákkal.
Egyik ismerősömnek tanácsoltam a 2 motos teslát, és elég jóra meg is építette : Bővebben: Link
Több, mint 50 centis a szikra. Ehhez precíz forgó szikraközre van szükség (vagy trigatronra).
(#) miki987 hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
és az nem gond h 1100-1200 menet helyett 1500 van a szekunderen? A skori féle meghajtóval mekkora szikrát tudok csinálni? Amúgy nem a mini skori féle teslát készítettem el hanem a nagyot...
(#) HV72 válasza Collector hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Üdv Collector
Hogy vannak kapcsolva a MOT-ok a két MOT-os teslában?
(#) miki987 hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
jaaaj irjatok mert rajtatok mulik h meg tudom e épiteni a teslámat vagy nem
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Természetesen sorosan.
(#) HV72 hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
ha több MOT sorba van kapcsolva akkor számítani kell az átütéssel a vasmagról. ezzel kapcsolatban arra gondoltam hogy leszedem a nagyfesz kivezetést a vasmagról és egy sorkapocsba teszem. szerintetek?
(#) Collector válasza HV72 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Nálam 4 darab van sorbakötve. Minden probléma nélkül megy olaj alatt. Nemrég a korona belement a primerkörbe, és 1 mot meghalt, de cseréltem és működik tovább.
2 trafóhoz átütés szempontjából olaj sem kell, de a melegedés miatt mindenképpen szükség lesz olajra.
Az, hogy leszeded a vasmagról a nagyfeszt megoldható, de 2 trafónál totál felesleges.
(#) moha21 hozzászólása Okt 24, 2009 /
 
Üdv!
Lehet 555-el is önindítóval:
Bővebben: Link
Én 555-el zvs-el szeretném kipróbálni van egy 21"-os monitorból való sorkimenőm hatalmas darab IRFP260N lesz a 250 helyett hatalmas bordán aktív hűtővel olyan 35V körül(40V-on szerintem megadja magát a sorkimenő).
(#) Collector válasza moha21 hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Attól, hogy egy tekercs tetején korona van, még nem lesz tesla tekercs.
Másik topikba említettem, hogy zvs meghajtóval már lehet csinálni, mivel többszáz W-ot ki lehet szedni belőle.
De ilyen 10W-al ez szenvedés, dolgozik is vele az ember, és a végén kap fél centis pislákoló koronát, miközben az alap sorkimenő többre képes ugyanazzal a meghajtással.

Amúgy pedig régebben az az ötletem támadt, hogy közvetlen ZVS meghajtó tekercsével lehetne hajtani a szekundert, ha indukciós hevítőként működik, akkor teslaként is fog, viszont, mivel nincs benne szaggatás, a kimenet egy folyamatosüzemű plazma lesz, 1-2 centivel, viszont marha forró.
(#) miki987 hozzászólása Okt 30, 2009 /
 
Üdvözlet mindenkinek... Lassan de biztosan halad a tesla tekercsem építése végül is a Skori féle félvezetős módszert választottam néhány kisebb változtatással! Ha kerítek egy digitális fényképezőt ( mivel az enyém áramütés okozta halált halt ) akkor rakok fel majd néhány képet is addig is szívesen olvasgatok ha valakinek van valami hozzászólása a témához...
(#) mog hozzászólása Okt 31, 2009 /
 
sziasztok
Ha valakinek lenne ideje csinálna egy leírást a két mot-os tesláról. AC vagy DC? van-e benne sokszorozó? szabályzását meg lehetne oldani egy triacos telj.szabályzóval? primer, szekunder: menet,átmérő? primer kondi?
(#) Collector válasza mog hozzászólására (») Nov 1, 2009 /
 
Fázishasításos szabályozás nem jöhet szóba.
Ki kell számolni hozzá a dolgokat, ez a feladat elsősorban rád vár.
(#) moha21 válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Én kipróbáltam, pont az jutott az eszembe, mint neked belevágtam egy régi(pontatlan meg minden, nem is nevezném tesla secundernek, inkább 1000 menetes szolenoid) tekercset a hevítőbe. Persze rosszul működik( mitől is működne jól semmi tervezés nincs mögötte ), de időm engedi akkor kipróbálom normálisan. Sikerült végre szereznem egy leselejtezett hegesztőtrafót át lett tekerve( hegesztőnek nem érte volna már meg áttekerni árban), így az árammal sem lesz gond..Meg megpróbálok majd 2 helyett majd 4 FET-et is..
(#) Collector válasza moha21 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Ha van egy hevítőd, akkor méretezve van, nem? A szekunder oldalra egy kapacitást kell csak rakni hangolásképp esetleg. Amúgy pedig nagy szikrád soha nem lesz folyamatosüzemmel, csak ha szaggatnád a hevítő meghajtóját.
(#) moha21 válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Üdv! Nem nincs méretezve! sorkimenő helyére raktam 1 10 menetes szoleniod-ot(a feléné a folytás a +ágra).
Bővebben: Link
Mivel semmiféle mérőeszközöm nincs (induktivitás,kapacitás), ezért meg szeretném kérdezni tőled, hogy hogyan tudnám a primer kapacitását,frekvenciáját számolással meghatározni, nem szeretnék hasra ütve csinálni valamit. Tehát a zvs adott csak nekem nem 0.68 hanem 1 uf mks kondi van benne. Most gondolom a meghajtó kitalálója a 10 menetet tartotta a legjobb hatásfokúnak így maradnék a 10 menet primer mellett(ennek ki lehet számolni az induktivitását azt tudom csak abban nem vagyok biztos, hogy egyszerű szolenoidként vagy 2 külön szolenoid ami között van kölcsönös indukciós tényező, vagy sorosan vannak-e kapcsolva?), a baj a frekvenciával van azt csak saccolni tudom (20-30khz).
Az induláshoz kellene néhány tanács, mivel ilyen kérdésre nem találtam választ. És bocs, ha hülyeséget írtam, nincs tapasztalatom tesla tekercs építésben Üdv mindenkinek:moha
(#) Collector válasza moha21 hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Ha a zvs-t raktad össze, akkor ott nincs mit méretezni, 5+5 menet kell primer tekercsnek (de ez változhat is akár elég sokat) ami megvan, a kapacitás pedig szintén meg van határozva. Méretezés nélkül nagy bumm lenne.
Az első részén a videódnak szerintem nem 50W betáppal hevítetted az anyagot, hacsak az nem valami vékony falú vascső.
A primer kondi, ha csak 1 mks van benne, úgy fel fog forrni 1 perc alatt, hogy cserélheted is ki. Mondjuk 12V körül még nem melegszik annyira, de 30V körül már 10 darab is felforr rövid úton.
Itt azzal is számolni kell, hogy te nem használsz majd vasmagot a tekercsnél, így a freki jóval nagyobb is lehet.
Számolással ezt nemigen lehet megmondani, szkóppal kéne megnézzed, de biztosan nem 20-30kHz lesz, ha légmagosan járatod (tesla).
Ha nagyon szeretsz számolni, akkor a primer és szekunder oldalt egy T helyettesítő képpel kéne számolni, ahol a szekunder oldal a tesla szekunder tekercse.
(#) moha21 válasza Collector hozzászólására (») Nov 6, 2009 /
 
Igen kapacitás primer oldalon adott, egyelőre 12V-ró lesz csak hajtva kondit majd belezek ki(meg van néhány) azzal nincs gond. Szkóp nincs
Most ugye a primer is a szolenoid? Mert akkor az induktivitás az L=N x fluxus/I=10 x (1,256 x 10^-6 x(N x I) / lt) x A ) / I
lt= szolenoid tekert hossza
A = keresztmetszet

Az adva van már 10 legyen az N a kérdés milyen távolságra tekerjem őket( tehát mennyire nyújtsam szét), illetve milyen atmérőjű huzalt használjak.

ja és mi az a T helyettesítő kép? link is jó
Köszi minden segítséget! Üdv:moha
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem