Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kapcsolás

Témaindító: Joecee, idő: Dec 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Joecee hozzászólása Dec 21, 2006 /

Sziasztok!

Szakértő segítségetekre lenne szükségem. Kevés elméleti tudás híján nem tudom hogyan fogjak neki a következő feladatnak.
12V-os (14,4) egyenfeszültségről szeretnék nagy számú LED-et (80-100) egyszerre meghajtani. A létező legegyszerűbb kapcsolás is megtenné. Ha valakinek lenne ötlete, azt nagyon szépen megköszönném!

Üdv!
(#) tbence3 válasza Joecee hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Hali!
Az áramerősséget tudod?
(#) Prinner válasza Joecee hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Az sokat segítene, hogy a LED-ek milyen színűek (egyszínűek-e?) a nyitófeszültségük miatt.
De különben 9 led sorba +100ohmos ellenállás.
A fenti kapcsolásból annyit köthetsz párhuzamosan a tápra, amennyit a táp elbír.
(#) Prinner válasza Prinner hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Rajzoltam neked egy kis kapcsolási rajzot. Ebből a soros fűzérből elvileg akármennyit ráköthetsz a tápra.

LEDSCH.jpg

(#) Joecee válasza Prinner hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Először is köszönöm a gyors választ! Neked is tbence3!

A helyzet az, hogy egy olyan rendszámtáblát szeretnék kivilágítani, mint amilyeneket a kamionok ablakába lehet látni. A tápot is a kamion fogja szolgáltatni. Sajnos fogalmam nincs az áramerősség nagyságáról.
Fele-fele arányban kellene zöld és piros LED-eket használnom.
(#) Balu válasza Joecee hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

A kamion nem 24 voltos?
Na mindegy. Ha tanultál fizikát, akkor I=U/R
vagyis áramerősség=feszültség osztva ellenállással. Így kijön az áramerősség.
(#) Prinner válasza Joecee hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Ha kamionba szeretnéd használni, akkor figyelembe kell venni, az akksi feszültségének ingadozását. Ennek minimális értéke kb. 10V (pl indítózáskor még ennél is kisebb) és maximális értéke 16V is lehet (főleg mikor felpörög a generátor). A szimpla fényerejű piros LED nyitófeszültsége 1,5V körül van, a zöldé kicsit magasabb, 1,6V. A ledek mimális árama 5mA, ekkora áramnál már jól világít a LED. A max áram 20mA körül van. Tehát 6 db LED sorba.

Az áramkorlátozó ellenállás: (16-9)/20=0,35==>360 vagy 390ohm, ez jó közelítéssel megfelel a zöld ledeknek is.
(#) Joecee válasza Balu hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Igen, 24V-os akksit használnak, de pl. a rádiósmagnó, amely DIN csatlakozón keresztül kapja a tápot, 12V-ról üzemel. Hasonlóképpen a belső világítás is szabványos 12V-os izzókat használ. Így a LED-eknek is lehetne találni tápot.
Ami az áramerősséget illeti, igen, tanultam fizikát, és a képlet is megvan. Én a tbence3 kérdésére reagáltam.
A kapcsolás alkotóelemei nélkül - amikor üzent, még nem volt szó róluk - nem tudtam az áramerősségről nyilatkozni.
Köszönöm!
(#) Balu válasza Joecee hozzászólására (») Dec 21, 2006 /

Oké!

Ezek szerint ha már indítás előtt üzemel a kapcsolás, akkor az indítás pillanatában akár ki is aludhatnak a fények - minden károsodás nélkül.
De járó motornál biztosan előfordulhat, hogy a bűvös 14,4 V fölé lép a feszültség? Erre nem figyel egy feszszabályzó? Volvo kamionról van szó. Vagy ez csak pillanatnyi érték lehet? Csak kérdezem. Viszont gondolom, hogy ez már kárt is tehet a kapcsolásban.
(#) Prinner válasza Joecee hozzászólására (») Dec 21, 2006 / 4

Elvileg nem mehet feljebb, de szereltem erősítőt egy ladába, ahol rövid idő után tönkrement. Megmértem a feszt álló motornál, ami 15,4V volt éppen. És az erölködő IC-je 18V ig bírta volna elvileg.
Szóval jobb, ha a kapcsolás strapabíróbb (biztos ami biztos), és az előző hsz-emben írt soros LED-ek száma, és az előtét ellenállások értékét nyugodtan használhatod.

Köszönöm szépen a tanácsot, segítséget!
A rajz alapján nem lesz nehéz megoldani. És maradok a fűzérenkénti 6 LED-nél - és ezek párhuzamos kapcsolásánál.
Még egyszer köszönöm, neked is, és mindenkinek!
Békés, boldog Karácsonyt!
(#) Sebi válasza Joecee hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

A kamionban a 12V-ot egy (jó esetben) kapcsolóüzemű tápegység állítja elő.
A LED-es cuccot én inkább a 24V-ra kötném 12-es füzérekben, ezzel a veszteség - és a soros ellenállások száma - rögtön megfeleződik...
(#) Sebi válasza Prinner hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

Ha álló motornál 15,4V-ot mértél, akkor képzeld el mi lehetett ott járó motornál! A jól működő fesszabályzó 14,4V-nál nem tölti feljebb az akksit, így biztos hogy komoly gondok voltak ott...
(#) zahi hozzászólása Dec 22, 2006 /

Sziasztok!

Én azért a biztonság kedvéért stabilizálnám azt a feszültséget egy stabkockával. És akkor gyakorlatilag fosik az egész áramkör a jelentősebb feszültség ingadozásra.
(#) ppeettii hozzászólása Dec 22, 2006 /

cső mindenkinek! !HELP!

Nekem egy LED-es fényorgonára lenne szükségem!
ami max 12v-ról m űködik
lehet mikrofonos is nem lenne baj

de eddig akárhol kerestem kapcs.rajzot mindig csak 220 asat találtam
ha valaki tud segíteni azt megköszönném
(kapcsrajz, nyák rajz bármilyen infó jó lenne)

előre is kössz
(#) Prinner válasza ppeettii hozzászólására (») Dec 22, 2006 /

Jó a 230-as is, csak a triakvezérlő optocsatoló infraledje helyett sima LED-et kötsz be, és a teljes 230-as részt elhagyod belőle.
(#) Krisz03 hozzászólása Jan 31, 2007 /

Hali!
13db, 6cd-s, 10mm-es fehér LED-et szeretnék akksiról működtetni, csak nem tudom miképpen. Pontosabban több megoldás is megfogalmazódott bennem:
1) 3.6V-os (feltöltve 4-4.2V) NiMh akksi (Nokia-ból), minden LED-hez 1-1 ellenállás.
2) Mint az 1., de párhuzamosan vannak a LED-ek.
3) Áramgenerátorral (LM317), LED-ek párhuzamosan. Itt az lehet a gond, hogy kevés lesz az akksifesz.
4) Mint a 3., de 2db akksi sorbakötve. Itt meg gond lehet a töltéssel (esetleg külön töltöm az akksikat, és nem a kettőt együtt sorban).
Melyiket ajánlanátok ezek közül? Esetleg valami más megoldás?
Üdv
Krisz
(#) Krisz03 válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Kipróbáltam a 4-es elgondolást, és úgy tűnik egész jó lesz. Szimulátorral tesztelve kb akkor kezd csak csökkenni a fényerő, ha már az akksi majdnem lemerült. Addig pedig állandó. Nem csoda, áramgenerátorként van kötve az LM.
Már csak azt nem tudom, hogy itt tegyem-e fel azt a kérdést, hogy miként töltsem hatásosan, mindenféle gond nélkül a két sorbakötött Nokia 3.6V-os NiMh akksit? (Van itthon hozzávaló gyári Nokia töltő. Elég ha csak azt rákötöm előbb az egyik, majd a másik akksira is kb 3-3 órát? Vagy készítsek valami töltőt a két akksi egyként való töltéséhez?)
(#) Balu válasza Krisz03 hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Tudtommal a Nokia töltők amíg töltenek, egy halk sípoló hangot adnak... Illetve ha már fel van töltve, akkor automatikusan kikapcsol, és lehet érezni töltőn, hogy nem olyan meleg...
(#) Georgee válasza ppeettii hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Én ha jól emléxem régen ugy csináltam h a LED-ek elé betettem egy hangváltót (mély közép magas) a LED-ek elé egy egy ellenállatot és kész is volt.... csak már nem tom az ellenállatok értékét...
(#) Krisz03 válasza Balu hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

A Sony Ericsson töltőm tényleg ad halk sípoló hangot, a Nokia-nál (3310) ilyet még nem hallottam.
Tehát akkor mindenféle elektronika nélkül mehet az a töltő az akksira? (Csak mert telefon nincs, és ha a telefonban lenne a töltéshez valami elektronika, akkor azt esetleg helyettesíteni/utánépíteni kellene.)
(#) Balu válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 3, 2007 /

Én 6610i-re gondoltam. Annak 3,7 voltos az akkuja, de szerintem ne dugd rá az akkut simán a töltőre, mert a töltőre nekem az van ráírva, hogy 5 volt megy ki. Ilyen keskeny, hosszúkás nokia töltő ez.
(#) Krisz03 válasza Balu hozzászólására (») Feb 3, 2007 /

Már elvetettem az ötletet. Inkább MAX712-vel csinálok hozzá töltőt (pontosabban nem csak ezekhez, hanem bármilyen NiMH/NiCd akksihoz jó).
Egyébként erre a Nokia töltőre 3.7V van írva (nem mértem). Aztán hogy ez miként tudja feltölteni a 3.6-os akksit, hát nem tudom...?!
(#) marty9228 hozzászólása Feb 3, 2007 /

Szia. A kamionok, mint a buszok-24 voltosak.
Tudomásom szerint a LED-ek 2,2 volt névleges fesszel mennek.
Ezek szerint 1 = 5 LED+1 K(1W) ellenállás sorban, a többi párhuzamban ugyanígy,
2 = 11 Led sorban, a többi párhuzamban ugyanígy.
Ja, és 24-et egyszerűbb bárhonnan levenni.
(#) hair hozzászólása Márc 19, 2007 /

Sziasztok!
nekem hasolnó feladatom és ezáltal kérdésem van: szeretnék 100-200 nagy fényerejű ledet meghajtani.

milyen alkatrészek kellenek hozzá? 230V-om van, tehát gondolom trafó, egyenirányító, de milyenek?
párhuzamosan vagy sorosan kell kötni a ledeket? mekkora ellenállás kell?

előre is köszi
(#) blst hozzászólása Jún 3, 2007 /

Sziasztok!

Én 1 számítógép táp 12V(8A) járól szeretnék 60db 5mm-es kék ledet üzemeltetni.Hogy kössem ezeket?

Illetve hogy lehetne megoldani ezeknek a fényerőszabályzását?(terv még a zene ütemére villogás de nem tudom h megvalósítható e)

Válaszokat előre is köszi!

blst
(#) deniel hozzászólása Jún 3, 2007 /

Sziasztok!

Egy haverom szeretné kivilágítani a plexi oldalú gépét piros ledekkel.

Milyen erős, és mennyi kell belőle, hogy szép egyenletes fényt ki lehessen belőle hozni?
Csak amolyan design világításnak.

Deniel
(#) Krisz015 hozzászólása Okt 28, 2008 /

Sziasztok! Nekem egy egyszerű 2 LED-es lámpára lenne szükségem a modell repülőm szárnyára. Külön áramforrásra szeretném kapcsolni, egy AAA elemről szeretném működtetni. Nem vagyok otthon az elektrotechnikában, ezért kérem a segítségeteket. Hogyan lehetne megoldani a legegyszerűbben?
(#) pittyu válasza Krisz015 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /

Azért elárulhatnád milyen ledre gondoltál?Áram-- fesz.A repülő tip :elektromos --robbanós.Az adódon van e még szabad csatorna kapcsolónak?Ha megengeded hogy segitsek , el kell pár titkot árulnod.!!" A minden ami modell -re is irhatod "
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem