Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kapásjelző
Lapozás: OK   3 / 20
(#) whalaky válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Egyenlőre semmi, készül a tervezőasztal
Sajnos nincs időm, nyilván megmarad a hosszú téli estékre.
Vasárnap negyek a prérre tesztelni, a tervezett mennyiség 50-70 kg

W
(#) Inhouse válasza whalaky hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Mennyi?

Üdv
Inhouse
(#) strobi hozzászólása Jún 9, 2009 /

a legegyszerűbb és ami már rég óta működik is nálunk. kapucsengő nyomógombját kicseréled egy reed relére ez van egy bot damiljára akasztott rúdra rakva, ami kapás esetén leesik egy mágnesre, most ez így érdekesen hangozott . esetleg lerajzolhatom, de teljesen jó ötlet , főleg mikor nyugottan tvzünk a szobában és nem a szunyogokat etetjük

(#) Inhouse válasza strobi hozzászólására (») Jún 9, 2009 /

Nehéz odavinni a partra egy szobát TV-vel...

Üdv
Inhouse
(#) whalaky válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 11, 2009 /

Annyira azért nem. Én direkt erre vettem egy tuneres hordozható DVD lejátszót.
Mitmondjak, van sikere mikor két kapás közt nézem a forma 1-et

W
(#) blasz hozzászólása Jún 12, 2009 /

Sziasztok,van egy spro carp detective kapásjelzőm kérdezném hogy a hangeröt lehetne e megnövelni valahogy? nekem halk mert sérült a hallásom kissé. köszönöm elöre is
(#) whalaky válasza blasz hozzászólására (») Jún 15, 2009 /

Szerintem nem....
Abban is egy kis piezzo "hangszóró" van, nem hiszem hogy ne a maxon hajtanák. Az alján lévő kimenetre lehet csinálni egy kis kütyüt aminek komolyabb hangereje van, de ott meg a fogyasztás miatt lehetnek problémáid mert zabálni fogja az elemeket.
Mindamellett én más megoldáson gondolkodnék, mivel elég sokat járok horgászni és már a fél hangerőn járatott csipogók sem aratnak osztatlan sikert a szomszédok körében. (vasárap volt egy kedves sporttárs aki becsipogta a fél tavat. Nem sok kellett volna hozzá hogy kikapjon. Én is 4 stéggel feljebb ültem, de határozottan zavart, mert fújt a szél, és megállás nélkül csérogott a jelzője - ne tudom milyen volt de szerintem az neked is sok lett volna -, mert csak az elektromos kapásjelzőig futotta a fergeteges tudásából, egy swinger már nem fért bele.
(#) blasz válasza whalaky hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

köszönöm a választ,megbarátköztam azota vele,csak annyi maradt a problémám vele hogy a kapást dupla csipogással tudatja,de ez van.A swinger meg nélkülözhetettlen az eletrokos kapásjelzönél,különben csak elem és ideg fogyaszto valoban.
(#) Inhouse válasza blasz hozzászólására (») Jún 16, 2009 /

Inkább vezesd ki és használj fülhallgatót, így hangosabb lehet, de nem zavar másokat.

Üdv
Inhouse
(#) kezdofiu hozzászólása Aug 24, 2009 /

A féket kiengeditek teljesen. Észreveszite a "visít" az orsó :wave:
És ezt építeni sem kell.
(#) ini hozzászólása Nov 17, 2009 /

Hali!

Szeretnék összehozni 2 elektromos kapásjelzőt egy teszkós cb rádióval
A terv:
Ha kapás van akkor kb 15 másodpercig világít egy zöld led
ezt kellene összehozni a cb rádió adás gombjával
sajnos a lednél csak 1.5 volt van
Tud valaki erre megoldást?
Köszi!
(#) CIROKL válasza ini hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Szerintem tök mindeggy hogy CB-és - e vagy sima Kapásjelző !
(#) ini válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Itt a legfőbb gond a cb beüzemelése
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

A tescoban nem igazán árulnak CB rádiót... nem PMR inkább?

Üdv
Inhouse

Beírom ide is:

Hali!

Szeretnék összehozni 2 elektromos kapásjelzőt egy teszkós cb rádióval
A terv:
Ha kapás van akkor kb 15 másodpercig világít egy zöld led
ezt kellene összehozni a cb rádió adás gombjával
sajnos a lednél csak 1.5 volt van
Tud valaki erre megoldást?
Köszi!
(#) pucuka válasza ini hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Üdv!
Egyszerűbb, és olcsóbb is, ha vezetéknélküli kapucsengőt használnál, kis átalakítással.

Lehet pmr......
2500 lé volt a 2 db
Kapucsengőnél is az a gond hogy a ledhez csak 1,5v megy az nem tud semmiféle relét kapcsolni
Szóval nem tudom hogy lehetne összehozni, mármint az adás gomb rövidre zárását......
(#) sprofan válasza ini hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Szerintem tegyél be oda egy optót, utána pedig a megfelelő PNP vagy NPN vagy épp mind a kettő tranzisztor attól függően, hogy milyen szálat kell kapcsolni az adás indításához. (táp, GND vagy valami más) Utólag belegondolva nem is igazán szükséges az optó, de ehhez többet kéne tudni a kapcsolandó szálról. Ha már így összehozod, ajánlom hogy közös akkumulátorról járjanak mert az az ólcsó PMR ha adtak is hozzá külön akut, nagyon gyorsan lemerül úgy, hogy 1x nem volt adás csak be volt kapcsolva.
(#) ini válasza sprofan hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Holnap megmérem mennyi ampert kell kapcsolni az adás gomb nyomásakor, gondolom minimálist (sima 2 lábú kapcsoló van benne).
Először reed csőre gondoltam de akkor nem világítana a led a kapásjelzőn és sötétben nem látszódna melyik boton van a kapás.
Valami pár alkatrészes dolgot kellene összehozni ami nem igényel hűtést mert vízhatlanra kell megcsinálni, vízparton elég sok pára lecsapódás van.
(#) sprofan válasza ini hozzászólására (») Nov 17, 2009 /

Pár amper tuti nem, esetleg 10-20mA ami lényegesebb lenne az az, hogy tápot vagy GND-t kell kapcsolni, ha ez megvan, csinálok neked 5-6 alkatrészből álló kapcsolást.
(#) ini válasza sprofan hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Lehet láma kérdés:
Honnan tudom megállapítani, hogy mit kapcsol?
(#) ini válasza ini hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A kapcsoló sem a pozitív sem a negatív elemcsatlakozással nincs összeköttetésben.
Esetleg olyan kapcsolás van hogy amikor a kapásjelző ledje világít valami elektronika segítégével behúzna egy relé?
12V-os rendszer jó lenne mert éjjel autó akkuval van a világítás megoldva
(#) ini válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ez mennyire érzékeny? mert egy 3mm-es zöld led(hagyományos nem vakító fényű) szolgáltatná a fényt.
Szóval nem egy halogén izzó.
ki lenne akkor vezetve a kapásjelzőből és bedobozolva a fényérzékeny ellenállással

Elolvastam, csak azért egy telefon 50x jobban világít mint egy led
Épp most hasonlítgattam össze egy 5110el
Némely alkatrészhez nincs írva érték ezt honnét lehet tudni?
(#) Inhouse válasza ini hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

És nincs véletlenül egy 2,5mm-es Jack aljzat azon a kapásjelzőn valahol?

Ha van:
volt erről már szó ebben a topicban

Ha nincs:
Nem kell 1,5V-os relé, akkor ez egy relés fórum lenne, de ez itt a Hobbielektronika... Kell valami, ami 1,5V-ról tud kapcsolni valamit... Pl. egy tranzisztor, ami kapcsolhat egy kis áramú relét a PMR adó gombjához...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

A vezetéknélküli csengő sem tuti megoldás, sajnos van amelyik érzékeny ara, ha plusz dolog kerül bele és elhangolódik. Volt egy aminél már mindent próbáltam, tranzisztorral, optokapuval, relével, rövid vezetékkel, hosszabbal, de mindig elhangolódott. Utána lehetett állítani, a hatótáv is töredékére csökkent... Volt viszont olyan, ahol ez nem okozott gondot...

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Üdv!
Nem igazán értem miért hangolódik el némelyik, hiszen az RF részhez nem kell hozzányúlni, a nyomógombot meg elvileg mindegy mivel helyettesíted, hiszen földfüggetlen az egész. (ha nem jól működik, szerintem biztosan meg lehet oldani a gagyiság fokának megfelelően)
CB -vel, PMR -el pedig nekem olyan "ágyúval verébre" esetnek tűnik, ráadásul a helyzet ott is hasonló, attól hogy a PTT -t relével, tranzisztorral vezérlem, nem szabadna elhangolódnia, ahogyan a kapucsengőnek sem.
Az ágyúkat még a távolság sem indokolja, mert úgyis csak néhány, esetleg néhány tíz méterről tudsz odaszaladni, ha szól a kapásjelző.
Mint a témaindító említette, csak egy 1.5 V -os elemről működő LED -es jelzője van, erről meg nyilván csak tranzisztorral lehet a gombot vezérelni.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Ha nem érted miért hangolódik el, akkor még nem láttál eleget ezekből, és az tuti, hogy nem próbáltál ilyet csinálni, mégis okoskodsz...
Egy adónál (és vevőnél is) nem csak antenna van, hanem a test is számít. Pl. az autónál a kaszni a test, és kell a jó vételhez.
Ezek az adók nem mindig csúcstechnikával gyártott kütyük, működnek, de nem mindig úgy, ahogy kellene, nem kell ezen csodálkozni... Az egyszerűbb adók és vevők bármitől elhangolódhatnak, lecsökkenhet a teljesítményük, emberi kéz, víz, fémek, falak helyzetétől, közelségétől...

És nem említette a témaindító, hogy 1,5V-os elemről működő LED-es jelzője van. Azt mondta, hogy a jelzőn egy LED világít 15s-ig, és azon van 1,5V. Mivel hogy LED (valószínű, hogy nem kék, vagy fehér) és kb. ennyi a nyitóirányú feszültsége...

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 18, 2009 /

Üdv!
ini az 558467 sz hozzászólásában írta:
Idézet:
„Kapucsengőnél is az a gond hogy a ledhez csak 1,5v megy az nem tud semmiféle relét kapcsolni
Szóval nem tudom hogy lehetne összehozni, mármint az adás gomb rövidre zárását......”

Az antennákról meg van némi halovány fogalmam, de úgy látszik neked nincs. Az antennának része az ellensúly, és nem csak egy járulékos dolog. Az ellensúly változása az antenna elhangolódását okozza, de nem a frekvenciaelhangolódást.
Egyébként ha a pecabotra rákötik az adót, akkor mitől is hangolódna el, nem változik a környezetében semmi, ami elhangolhatná, de az eredeti felhasználásában mikor kézzel nyomjuk a gombot akkor sem hangolódhat el, mert akkor nem működik a kapucsengő.

Ha elég semmi gond. Ráadásul elég egyszerű, gyanítom hogy ennyit még össze is tudok rakni
Mellékeltem egy képet van néhány kérdés alkatrész ügyben

2valtozat.jpg

Következő: »»   3 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem