Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   5 / 242
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Már most rendelsz? Hmmm... most még nem tudom, anyagilag nem állítok most fényesen, várom az évvégi összesítéseket... DE egyébként első körben olyan 1-2 panelnyi (200W telj. körül ?!) érdekelne... ha tudod, mennyi lesz, írd meg légyszi és akkor megnézzük, mehet-e... Azt hittem majd csak valamikor köv. év elején rendelsz, de sebaj, majd szólj, aztán kiböjtölöm!
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
/*

.Mégvalami: fassenkugel átsiklott rajta amit korábban írtam, de nem akarok vitatkozni így még egyszer utoljára: VAN EGY TÖRÖTT KORAX 165W-OS PANELOM ÉS MEGNÉZTEM, SZIKÉVEL VÁGTAM BELE A CELLA ÉS AZ ÜVEG KÖZÖTTI TELJESEN ÁTLÁTSZÓ ANYAGBA AMI HŐLÉGFÚVÓ HATÁSÁRA RAGACSOS ENYHÉN FOLYÓS HALMAZÁLLAPOTÚ LETT. EZ TÉNY, NEM FIKCIÓ ÉS NEM VALAMI NETES VIDEÓ.................

*/

hát nem tudom ezt azért elég nehéz félreérteni. nade spongyát rá.

egyébként erre

ez felülről a nyegyedik link
(#) smate hozzászólása Nov 23, 2009 /
 
Sziasztok!
A napelem müködésétle tudná valaki irni és ,hogy
mi kell hozzá!köszi
(#) durkonorbi válasza smate hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Hát, bocs de kicsit buta a kérdés.... nagy vonalakban:

napfény + napelem -> elektromos áram termelés ...
ennyi... működtetni nem kell, működik magától.... a megtermelt áramot vagy direktben használod egyenáramként, vagy tárolod akkuban és úgy egyenáramként használod, vagy mindezek után teszel egy invertert, és kapsz hálózati 230V AC feszt... akku töltése esetén töltésvezérlő ajánlott... röviden...
(#) smate hozzászólása Nov 23, 2009 /
 
Én itt a napelem készitésére akartam volna kilyukadni!
Napelemet lehet házilag készíteni ?
(#) durkonorbi válasza smate hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Ha teljesítményt is akarsz kivenni belőle, akkor úgy ahogy fórumtársunk is csinálta, igen: cellákból lehet építkezni! Magukat a cellákat előállítani nemigen... az építkezés részét illetően kóstolgatjuk a dolgot, figyelda fórumot!
(#) pudding1 válasza smate hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Lehet készíteni, de annyira kicsi hatásfoku készíthető házilag hogy nem éri meg. Utoljára amit láttam az egy rézlemezes oxidos megoldás volt, de ahogy számoltam egy hagyományos monokristályos panel teljesítményéhez ebből a lemezből kellett volna 80m2, úgy hogy nem éri meg.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 23, 2009 /
 
Istenigazából azért szeretnék elszakadni a gyári megoldástól mert mint ahogy nyáron tapasztaltam, a gyári panelnek sem elég jó a hűtése. Más kérdés , hogy ha ennyivel olcsóbban tudok panelt csinálni akkor csinálok egyel több panelt és nem foglalkozom a hűtéssel. A mennyiség pótolja a minőséget.
(#) fassenkugel válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
én komolyan gondolkozm egy pár kw-os telep összedobásán, de ahhoz ki kellene talalni valami know-how-t, mármint ami a cellák rögzitésést illeti.

amit a youtube-on látni inkább csak deszkamodell, mint megoldás. pl osb lapra járólap távtartóval pozicionált cellák plexivel burkolva...

fedlapnak talán az üveg jobb lenne, mert bár a plexi több fényt enged át és akár egy 2mm-es lemez is ellenáll a jégesőnek, de jobban szigetel mint az üveg, és karcoldik is. poros környéken ez is szempont.

a cellákat szerintem hátulrol felrakott lamináló vagy öntapadós fóliával kellene rögziteni. mivel a folia szigetel és jó hővezető is, hátlap szabadon mardhatna és a levegő áramlása hütené a cellákat.
az egyenletes nyomást is könnyü házilag megoldani. nagy gumibelsőbol kell egy párnát csinálni ami felfujva szépen lenyomja a foliát a rések közé. ez a módszer gyakran használatos üveg/szén kompozit egyedi gyártásánal.

ha igy sem elég a hűtés, akkor tényleg nincs más, mint a cellák számát kell növelni.
(#) durkonorbi válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Ez a jégesős dolog plexinél nem biztos, hogy jó... üvegnél ok, a szerkezeti merevsége miatt, de ha a plexit elkapja egy darab jobb jég, akkor ha pont alatta a cella, akkor a cella törni fog... mert a plexi van annyira rugalmas, hogy átadja az ütést, az üveg nem.... ezért is jobb az üveg... fóliás laminálással egyetértek!
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Küldtem neked privát üzenetet, még nem olvastad, nézd meg légyszi.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 24, 2009 /
 
Ok, ment válasz is!

De hogy hasznosat is írjak: nézegettem a fóliákat, ami ablakokra való az elég drága... bár méretre jó lenne... még keresgélek, nem tudom, hol lehetne még... ötlet valaki? Pl. amivel csomagoláskor védenek felületeket (inox, üveg, stb...) ?!
(#) pudding1 hozzászólása Nov 25, 2009 /
 
A kész panel:
(#) zolika60 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Egy barátomnál sok darab olyan üveg lap van az udvaron, ami tán plazma vagy LCD TV üvege lehet. Az egyik oldalán víztiszta a másikon szürkés fóliával valamint a szélén körbe 1cm széles rézfóliával. Szerintem kiváló előlap lenne erre a célra Ha szükséges a fólia kis melegítés után lehúzható róla. Az üveglap valami furcsa edzett fajta, mer csak kb 3mm vastag de nem könnyen törik és vágni sem sikerült. Ha valakit érdekel írjon privátban mert akkor utána érdeklődöm a pontos méreteknek. Kétféle van az egyik kb 1mx60cm a másik valamivel kisebb.
(#) durkonorbi válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Kérdés, hogy a fény mely részét/hányadát engedi át, illetve mit tesz vele... plazma tévéknél, lcd-nél lehetnek turpisságok... le kellene egyet tesztelni, és összevetni sima üveggel, mit mutat... pudding: a Te paneled mekkora lett?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
1x1 méter. Lehetett volna kicsivel kisebb is, de szimpi volt ez a méret. Elég rendesen megcsappantak az ebayen az eladó cellák, csak nem beindult a beszerzési hullám?
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 25, 2009 /
 
Lehet .... rájöttek, ez így nem lesz jó...
(#) zolika60 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Gondolom, hogyha leszedjük a szürke fóliát akkor nem lehet rosszabb mint az ablaküveg. De lehet, hogy a szürke sem ront sokat valóban ki kéne próbálni. Az biztos, hogy sokkal kevésbé torzít mint egy normál üveg. Bár nem tudom ennek van-e jelentősége.
(#) fassenkugel válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
kiábólkell rendelni és annyi. egyébkent a sima ablaküveg nem tul jo a fény 82% engedi csak át. kvarcüveg kell vagy plexi.
(#) pudding1 válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Ez a 82% ez hogyan jön ki? hány mm-es üvegre vonatkozik. Mert ha pl abból indulok ki hogy a mostani ablakokban 2 üveg van és egy üveg csak 82%-ot enged át akkor 2 üveg már csak 64%? Csak mert akkor elvileg 6 réteg üveg után kuka sötétnek kellene lennie. ...de nincs....Tényleg érdekelne
(#) sirály12 válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Et azért nem így van ám! Mert az a ~9,5% fényveszteség az mindig az aktuális 100%-ból értendő.
Vagyis ami az első üvegen áttjön (82%) a második üvegnél ebből nem megint 18-at kell kivonni, hanem a 82-nek a 9,5%-át.
(#) durkonorbi válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
A kvarc nagyon drága, és igazából UV tartományban enged át érdemi plusszt ... kérdés: jó-e ez a napelemnek, azt tudja-e hasznosítani ténylegesen, vagy csak fűteni fogja...

Plexi jó lehet, bár a korábban írt cellatörésveszély és a karcok miatt én szivesebben használnék üveget ... lehet, hogy csak 82%-ot enged át, de lehet, hogy a színspektrumból pont azt a 82%-ot, ami nekünk kell ... (pontosabban a kis tartomány, amit hasznosít, ez ebben a 82-ben benne van... )
(#) erbe válasza fassenkugel hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
"A növényházak hagyományos burkolóanyaga az üveg, amelynek sűrűsége 2500 kg/m3. Fényáteresztő képessége 89–93%,"
Tankönyvtár
"92%-os fényáteresztő képességű, időjárás és törésálló, 4mm vastag biztonsági szolár-üveg"
Szolár üveg
Vannak tükrök síküvegből, nem kvarcból, aminek 95 % a visszaverőképessége, miközben a fény kétszer halad át rajta.
(#) pudding1 válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Naaa ot vesztettem el a fonalat hogy "Mert az a ~9,5% fényveszteség az mindig az aktuális 100%-ból értendő. Vagyis ami az első üvegen áttjön (82%)" ........ Ha 100% ból csak 82% jön át akkor nem 18% a veszteség? Miért lett ebből 9,5% (Tényleg nem akarok hülyének látszani, de nem értem...)
(#) fassenkugel válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
viszont jobban meggondolva a cella nem feküdhet az üvegre a forrasztás miatt. igy a höátadás se lehet tul jó. akkor már a plexi jobb választásnak tünik. már csak megmunkálhatóság szempontjábol is. pl egyszerüen hajlitható igy nem kell keret, stb.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Hasraütésszerű számokkal:

Legyen a veszteség 10% amit nem enged át egy üveglap

-1. üvegréteg: 100% eredeti fénymennyiségből lesz 90%-nyi
-2. üvegréteg: a rájutó 90%-nyiból megint 10% veszteség: vagyis átjut rajta az eredeti 81%-a (ami az első veszteséges mennyiség(90%) pont 90%-a.
-3. üvegréteg: a rájutó 81%-ból megint levesz 10%-ot, ami így 72,9% marad az eredetihez képest...

...és így tovább... vagyis pl. 6 réteg üvegre a sor:

100->81->72,9->65,6->59->53,1 .... stb...

Vagyis 6 réteg olyan üvegen, aminek a laponkénti áteresztőképessége 90% körüli, kb. a rájutó fény fele képes áthaladni!
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Akkor nem kell aggódnom a miatt hogy az üveg borítás sokat ront a teljesítményen. A panel készítésének a lényege az olcsóbbá tevés volt és amíg olcsóbb és jobb nincs mint az üveg addig maradhatok ennél.
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 26, 2009 /
 
Egyetértek...
(#) durkonorbi válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Ilyen félig napos novemberi napokon mennyit termel a panel?
(#) pudding1 válasza durkonorbi hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
összevissza........érdekes módon a napelem nem azt a tartományt hasznosítja mint amit a szemünk érzékel, mert sokszor a műszer szerint a kétszeresére nő az áramerősség a nélkül hogy a látható fényben jelentős változást éreznénk. 1-2A -el töltött tegnap. A gyáriak sem nyomtak többet.
Következő: »»   5 / 242
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem