Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok most kezdek az elektronikába bele merülni és hatalmas siker élménnyel, megépitettem a lent található kivezérlésjelzőt, ami tőkéletesen müködött
![]() kérdésem az lenne hogy a legegyszerübb módon hogyan tudnám azt megcsinálni hogy mondjuk amikor kivillan a 10.edik led akkor a CCFL neonom is kivillanjon?(inverterem van!) FET?, tranzisztor?, relé?? ezekre gondoltam ![]() ![]() előrre is köszi az ötleteket ![]()
Szia!
Igen, mondjuk egy PNP tranzisztorral ezt könnyen megtudod oldani. Ha jól tudom ezek a neon-ok 12V osak. PNP-t nyitod az IC 10. kimenetével, és az emitter ágba kötöd a neont, amire 12V-ot kapcsolsz.
Tranzisztornak valami olyan kell ami birja a neont.
És az az inverter azonnal begyújtja a csövet? Meg ha ilyen üzemre nincs felkészítve, elég hamar tönkre tud menni a sok gyújtásban a hidegkatódos cső és az elektronika is.
Sziasztok az lenne a kérdésem hogy a legfelül található kivezérlésjelzőnek hogy milyen ellenállás kell hozzá és hány volt a működtetéséhez?
Meg hogy kell e vmi erősítő a működtetéséhez??? előre is köszönöm. ha nem tudjátok mire gondoltam akkor itt van a kép:
szerintem itt nincs szó gyujtásról, azonnal világit
kis áramnál kicsit, nagy áramnál nagyon, én szerintem azért nincs gyujtás mert össz vissz 2 vezeték megy a neonba. am meg van pár db itthon alkatrésznek ![]() kocsim alatt voltak körbe rakva, de a kiskutyáim leszaggatták a zsinorokat, és jött a forgalmi ![]() elszáll---> bukik a project ![]() de alátványt megéri addig is, mert egy plexis mélynyómóba lessz ![]()
szia ampervadász 94!
az ellenállás 1,2k a trimmer poti 10K nekem úgy müködik pöpecül ha a jelet a hangszóró + járól veszem probáltam kis rádióról, 200w-os kocsi erősítőről 400w-os szobai erősítőről néha rosszúl kötöttem ![]() ![]() sima line out kimenetről nem igazán megy ![]() ja és 12 Volton ![]()
Hm. A fénycső hidegen szakadásként jellemezhető. Gyújtás egy akkora feszültséggel lehetséges, ami átüti a gáztöltetet. Ekkor az ellenállása közel zérus. Ezután a kialakuló üzemi árammal beáll ohmikus jellegű üzemi ellenállása. Hogy ez mennyi idő alatt játszódik le, az nem érdekes addig, amíg a túl sűrű gyújtások nem viselik meg a rövidzárlat jellegű pillanatnyi terhelés időbeni sűrűsödése miatt az elektronikát és a fénycső két végén az emissziós bevonatot.
Hidegkatódos csöveknél nincs izzítás, ami a gyújtáshoz szükséges feszültséget csökkenti és az emissziós réteget kíméli, így a két vezeték mindenre elég.
Sziasztok!
Meg szeretném építeni ezt a kivezérlésjelzőt! Az lenne a kérdésem hogy nem tudná valaki a nyáktervét feltenni? Előre is köszi!
Hello
Én holnap este felteszem neked ha gondolod az általam elkészitettnek a fényképét! mert nyákterv nincs ![]()
kössz a felvilágosítást
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |