Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es stroboszkóp

Témaindító: zozo506, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 21
(#) bubuc17 válasza Pioneer hozzászólására (») Júl 15, 2009 /

köszi.
de ha sorba van kötve...
a sorrend elvileg mindegy. ??
vagy miért a katódhoz tegyem??
+ kapcsolásokban sűrűn látni hogy kolektoron és az emiteren is van ellenállás..... hogy is van ez??
(#) 06smici hozzászólása Aug 10, 2009 /

Helló
Én egy ütemre villogót építenék 2-3 víztizta ledből. A tervek már meg is vannak: egy aluláteresztő szűrővel kiválasztanám a mély hangokat és utána ezt a jelet egy schmitt-trigger alakítanám négyszögjellé és ezzel a jelel vezérelném a villogót. itt már kaptam egy kiss segítséget: Bővebben: Link Csak megállt a beszélgetés ezért most itt kérnék egy kis segítséget. schmitt trigernek egy 4093-as IC-t használnék csak azt nem tudom hogy a jel illesztését hogy lehet megoldani. Illetve az aluláteresztő szűrő és az IC közé kellene valamilyen erősítő, ha lehet nem túl bonyolult(jó lenn egy olyan műveleti erősítővel amiből 2 is van egy tokban). Így elég lenne egy 2db IC és néhány ellenállás meg kondi az egészhez.
Előre is köszönök minden segítséget
Ui: Valaki nem tudja hogy a 10mm-es erősfényűledek mennyi áramot zabálnak 5V-on?
(#) fúró hozzászólása Nov 11, 2009 /

Sziasztok

találtam ebben a témába ledes villogót és azt szeretném meg kérdez hány darab szuper erős kék ledet tudnák róla működtetni

kompvill.gif

(#) zenetom válasza fúró hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Hali!
Attól függ mit értesz
Idézet:
„szuper erős kék led”
alatt és milyen tranyót használsz!
szerk.: Minél nagyobb áramú tranyót használsz, annál több LED-et tud meghajtani, de vigyázz, változni fog a villogás frekvenciája is!
(#) fúró válasza zenetom hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

milyen Taranyokat tegyek be a helyükre
(#) zenetom válasza fúró hozzászólására (») Nov 11, 2009 /

Hány darab LED-et akarsz villogtatni és milyeneket.
Ilyet?
Viszont úgy nagyon változhat a frekvencia, sokat kell vele szöszmötölni.
Inkább ezt a kapcsit ajánlom, ez is filléres: Bővebben: Link
(#) zoly15 hozzászólása Dec 2, 2009 /

Hali mindenkinek!
Gondoltam megépítem a csatolmányban található kapcsolást. De csak FET-em van itthon mégpedig ez.
Az lenne a kérdésem hogy a két ellenállás értékét (1k, 3k3) milyenre kell hogy változtassam?
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 2, 2009 / 1

A csatolmány lemaradt
(#) El_Pinyo válasza zoly15 hozzászólására (») Dec 2, 2009 / 1

Szia!
Az 1k ellenállást cseréld 100 Ohm-ra, a 3,3k ellenállást meg elhagyhatod.
Üdv.
(#) zoly15 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Hali!
Köszönöm szépen!

Üdv!
(#) dbase hozzászólása Dec 2, 2009 / 1

Egy újságban megjelent kapcsolással szeretnék kedveskedni nektek, hátha még nem volt, és jó lesz valakinek a témában.

ledstrob.png

(#) zoly15 válasza dbase hozzászólására (») Dec 2, 2009 /

Hűűűű!
Köszönjük szépen!
Én most nagyon örülök neki!

Üdv!
(#) guliver83 hozzászólása Dec 6, 2009 /

Sziasztok!
Megépitettem a következő kapcsolási rajzot, és nagyon jól üködik. Azt szeretném kérdezni, hogy tudnám ezt a zene hangjára villogtattni?

Led.jpg

(#) aflmor hozzászólása Dec 7, 2009 /

(#) szaky27 hozzászólása Dec 7, 2009 /

Sziasztok!

A mellékelt oldalon található kapcsolást szeretném megépíteni de az R5ös potinál a 20 nebo az mit jelent? Gondolom az értéke 25Kohm csak ez a nebo nem tudom mit jelent. Tudnátok segíteni?

üdv
szaky27
Bővebben: Link
(#) mex válasza szaky27 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Az egy sima trimmerpoti, és az értéke 20k, de tehetsz helyette bátran nagyobb értékűt is,25-50k között bármilyet.
(#) mex válasza szaky27 hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Egyébként a "nebo" csehül annyit jelent:vagy.
Tehát a potenciométer 20 vagy 25k értékű legyen.
(#) szaky27 válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Köszönöm a gyors választ!!

Még annyit hogy ezzel 10 db Lednél többet is lehet vezérelni?
(#) szaky27 hozzászólása Dec 10, 2009 /

Túl nagy hülyeséget kérdeztem?
(#) huarachi hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok!
Ezt a stroboszkópot szeretném megépíteni, de lenne pár kérdédem.
Ezeket megtalálhatjátok az általam mellékelt képen.
A válaszokat előre is köszönöm.
(#) mex válasza huarachi hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Elektrolit kondikat kell használnod, a kondi negativ pontját testre kell kötni (a vizszintes vonal) a mikrofon pedig piezo.
(#) huarachi hozzászólása Dec 15, 2009 /

köszönöm
(#) tamitsrob hozzászólása Márc 22, 2010 /

Ha ezt a Kapcsolást megépítem mennyit fognak villogni a ledek másodpercenként? 5 x felvillannak?
És hogy hat ez a ledek élettartamára? (kedvezően vagy sem?)
(#) proli007 válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Hello!
Ennek a kapcsolásnak, kissé véres a torka..
- Hiányzik a tranyó és az IC között egy bázisellenállás. (pld. 470ohm)
- A 100kohm-os poti, és a dióda közé is kellene egy ellenállás. (pld. 10kohm)
(A 4. lábat, nem szokás az 5. lábra kötni, hanem a tápfeszültségre. Ettől még működhet)
Ha ezek a változások megvannak, akkor a poti állásától függően másodpercenként kb. 1..10-szer fog villanni.
A Led-ek elég jól bírják a villogást. Viszont a Led típusának ismeretének hiányában nem lehet tudni, hogy a 100ohm-al beállított Led-áram nem lesz-e túl sok.
üdv! proli007
(#) Roy Jones válasza tamitsrob hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Ezt a kapcsolást csináld meg. Ez tuti működik!STROBI
Én épp a minap csináltam ,DE a bd249 helyett bd139-et tettem bele és a 25k poti helyett egy 1k nagy potit.Továbbá kihagytam az r1-es ellenállatot és oda tettem be a potit,a 100 mikrós kondi helyére egy 470 mikrós került.Ezekre a változtatásokra azért volt szükség hogy valóban stobi szerű legyen a dolog, de még így is csiszolni kell rajta.Eredeti állapotában olyan gyorsan villogott hogy a szem alig reagált rá,szinte csak vibrált.
A másik probléma vele hogy nem kigyulladnak a ledek hanem elalszanak folyamatosan így ha nagyon gyors villogásra állítom akkor szintén csak vibrál, ha lassúra akkor patentul muzsikál.(mondhatni mint egy strobi)
Egyébként 40 magasfényű fehér led villog,simán bírja abszolút semmi melegedés,még 60 ledet tervezek hozzá.
(#) proli007 válasza Roy Jones hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hello!
Csak a tisztánlátás kedvéért..
Nos, ez a kapcsolás működhet, de műszakilag koránt sem korrekt.
- A kapcsolás 5V-ról működik, és a Led-ek előtt nincs áramkorlátozó ellenállás. Holott az általad alkalmazott fehér Led-ek maximális nyitófeszültsége valahol 3,6V körül lehet. (A kapcsolásban eredetileg alkalmazott Led-eknél ez 2,2V és a maximális nyitóáram 7,5mA)
- Így a Led-eken folyó áram, alapvetően az R4-es 8,2kohm-os bázisellenállástól és a BD139 végtranzisztor áramerősítésétől függ. Egy-egy Led-en átfolyó áram, pedig az árameloszlástól, ami a Led-ek gyártási szórásától lesz függő.
Ha a kis BD áramerősítését (bétáját) 100-ra vesszük, akkor a várható kollektoráram, 500mA körüli értéket fog felvenni. [ Ib=(Ut-UBE)/Rb (5V-,65V)/8,2kohm=5mA Ic=béta*Ib 100*5mA=500mA) Ez oszlik meg a Led-eken. (az eredeti kapcsolásnál, ha feltételezzük, hogy az áram még is valamely szerencse folytán egyenletesen oszlik el, 50mA-t jelent a katalógus maximális 7,5mA-el szemben..)

- Az eredeti kapcsolásban a Led felvillanási idejét, az R2 ellenállás, és a C1 kondenzátor határozza meg. T=R2*C1*0,7=180ohm*100uF=13msec
- A szünetidőt az R1-es ellenállás, az R5-ötös poti, az R2 ellenállás és a C1 kondi határozza meg. Ezt a poti két végállásában kell vizsgálni. Tehát
Tmin=(R1+R5+R2)*C1*0,7=(560+0+180)*100uF*0,7=52msec (ez másodpercenként kb. 20 villanás)
Tmax=(R1+R5+R2)*C1*0,7=(560+20kohm+180)*100uF*0,7=1,45sec (azaz kb. másfél másodpercenként villan)

Az R1 ellenállást semmi esetre nem szabad kihagyni. Mert ha a R5 potit minimumra tekered, akkor amikor a 7. lábon lévő tranzisztor kinyit, nem korlátozza az áramot semmi (illetve megint a belső tranyó áramerősítési tényezőjének és bázisáramának szorzata). A 7. lábon lévő Discharge tranzisztor maximális kollektorárama, valahol 20mA körül van. De ha Te ezt zárlati árammal terheled, akkor simán tönkre mehet a tranyó, ha akar. 20mA árammal számolva, R1 minimális értéke 5V/20mA=250ohm
üdv! proli007
(#) Roy Jones válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Még kísérletezgetek a dologgal szal nem végleges+ figyelembe véve amit leírtál,az alapján is tudok már állítani rajta
"- Az eredeti kapcsolásban a Led felvillanási idejét, az R2 ellenállás, és a C1 kondenzátor határozza meg. T=R2*C1*0,7=180ohm*100uF=13msec
- A szünetidőt az R1-es ellenállás, az R5-ötös poti, az R2 ellenállás és a C1 kondi határozza meg. Ezt a poti két végállásában kell vizsgálni. Tehát
Tmin=(R1+R5+R2)*C1*0,7=(560+0+180)*100uF*0,7=52msec (ez másodpercenként kb. 20 villanás)
Tmax=(R1+R5+R2)*C1*0,7=(560+20kohm+180)*100uF*0,7=1,45sec (azaz kb. másfél másodpercenként villan)"
Ebben a pár mondatodban egyetlen egy hiba van.Méghozzá a hiba az hogy folytonos villogást szaggat az 555-ös szóval nem felvillanások vannak,hanem folytonosan kialszik a led ahogy állítod.Tehát beleszaggat az állandó világításba.(remélemérthetően írtam le
)Nem tudsz vagy tudtok erre megoldást?Tehát felvillanások legyenek az a lényeg.
(#) proli007 válasza Roy Jones hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hello!
Az hogy valami felvillan, vagy megszakad csak nézőpont, de legfőképpen a négyszögjel kitöltési tényezőjének kérdése.

Az 555 alapkapcsolásában (mint ez) olyan jelet tud kiadni, ahol a magas szint ideje, hosszabb mint az alacsony szint idő. Ha ezt egy egyszerű tranzisztoros meghajtóra vezetjük, akkor a Led-ek tovább égnek, mint amikor sötétben vannak. Ezért van a meghajtó tranzisztor előtt a jelet invertáló tranzisztor. Tehát, ez a kapcsolás, alapból jól kell hogy működjön.
(Az első tranyó kollektorában már fordított a fázis, ott a magas szintnek van rövidebb ideje.
Tekintve, hogy Te a kondit megnövelted közel ötszörösére, a felvillanási idő 13ms-ról kb. 61ms-ra nőt. Mivel az ütem ezzel lassult, kisebb potit alkalmaztál. Az 1kohm-os poti ellenállásának maximális állásában, a szünetidő most kb. 388ms. A jelidő közben 61ms. Minimális állás mellett pedig folyamatosan ég, mert áll az 555. Ha "villogásnak" szeretnéd látni, vissza kell állítani a jel-szünet idő arányát.

De lehet ez okoz némi érzéki csalódást. A szem, ugyan is integrálja a fényt, tehát ha egy Led felvillan, azt látja, ha ugyan ennyi időre elalszik, azt szinte nem veszi észre. Főleg az éleslátás mezőjében. A perifériás látásnál, (tehát oldalról nézve de nem arra tekintve) az 50Hz-et is villogásnak észleled. Vagy ha mozgatod a tekintetedet, vonalakat látsz mint a "szkópon".
üdv! proli007
(#) ruzsyb hozzászólása Ápr 26, 2010 /

Helo sziasztok!
Olyan kérdésem volna, hogy megépítettem az alábbi kapcsolási rajzon szereplő áramkört és olyan próblémám van, hogy beüzemelésnél csak villan egyet és utána elalszik.Ez mitől lehet?(kezdő vagyok az elektronikában, de tanulékony )
A tranzisztort bc 140-re cseréltem.Előre is köszönöm a segítséget!
Helo!
(#) mex válasza ruzsyb hozzászólására (») Ápr 26, 2010 / 1

A 4-es lábát kösd össze a 8-as lábbal. Úgy már fog villogni.
Következő: »»   4 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem