Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » B5 és B8 végerősítő
 
Témaindító: banyaiakos, idő: Máj 31, 2008
Lapozás: OK   20 / 62
(#) lamalas válasza suf hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Udv!

Nem veszelyes ha nincsenek parba valogatva a tarnyok. Amugy ha mar ennyi tr.-t szereztel es kiserletezo tipus vagy akkor en mindenkepp ajanlanam, hogy cserelhetore alakitsd ki a tranyok helyet es cserelgesd a tranzisztorokat ugy ahogy az a), b) es c) pontokban irtad. Kivancsi lennek az eredmenyre, tapasztalataidra.
(#) ptesza válasza suf hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Bocs ,hogy belekotyogok , de az a 22K poti , az offset nullázására való . Ezt el szeretnéd hagyni?
(#) Alkotó válasza suf hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ne bonyolítsd ennyire. Találomra tegyél be két darabot, és hallgasd meg. Ha jó, akkor kész, ha esetleg nem tetszik, akkor lehet kicsit kisérletezni.
Pl. ha beraksz egy kis darabka IC foglalat "nyirkalékot". akkor könnyű cserélgetni.

(Elnézést, nem néztem a következő oldalt, Lamalas már megelőzött)
(#) Directors hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Sziasztok!

Ebben ti láttok hibát?

Így van bekötve most az erősítőm egy fém dobozba.
Nincsen benne hangerőszabályzó se hangszínszabályzó.
Az erősítő bemenete egyből egy RCA aljzatra van kötve.
Ha nincsen semmi se az RCA csatlakozókra kötve akkor teljes csend van.Miest bekötök valamit egyből elkezd zúgni jobb esetbe de van olyan is mikor az izzók a tápágakban elkezdenek világítani.90%-ban a + tápágban világít az izzó.

Szerintetek mit rontok el?

bekötés.jpg
    
(#) vendelkiraly válasza Directors hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Szia!

A bemeneti RCA aljzatoknál a föld részeket ne kösd rá a panel föld bemenetére, viszont kösd össze a két csatornáét, és ezt kösd rá a csillagpontra. Ollóval jelöltem, hogy mit szakíts meg, és berajzoltam, hogy hogy kösd rá a csillagpontra. A panelon össze van kötve a két föld, tehát működnie kell a dolognak. Most nálam is így van bekötve. A többi "sallangot" én egyenlőre hagynám a csudába, ha majd működik, akkor jöhet a védelem, meg az egyéb különtrafós nyalánkság.

próba.JPG
    
(#) ptesza válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Itt a rajzodon nincs bekötve a védelem ,csak a tápot kapja meg?

Ha földhurok lenne ,akkor kapnál 100 Hz-es búgót is , de az ugye nincs ?


Nem lehet ,hogy gerjed?
(#) Alkotó válasza Directors hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Vendel jó helyen kapisgál. Mikor bedugsz valamit, akkor az összeköti a két RCA árnyékolását. Ez okozza bajt, ugyanis a szabvány és a józan ész is szigorúan előírja, hogy magában az erősítőben is össze kell már eleve kötni őket, csak az meg hurkokhoz vezethet. Kivéve ha jól csinálod.
(#) DJ Szabcsa válasza Directors hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Ha a többiek tippjei nem lennének jók akkor a fém dobozból indulok ki. Az RCA csatik el vannak szigetelve kis gumialátét szerűségekkel a doboztól? Nálam régen ez okozott galibát. Azóta én ilyen RCA aljzatot használok:
Bővebben: Link
(#) Directors válasza ptesza hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Sziasztok!

A rajzon nincsen bekötve de az erősítőbe be volt.
Lekötöttem mindent csak maga az erősítő van semmi más.Ha nincsen rákötve semmi jelforrás akkor semmi búgás de viszont ha van akkor az izzó már világít is.
Lehet gerjed nem tudom.Ez ellen mit lehet tenni?Lehet közel van a trafó az erősítőhöz vagy a 230V kábel a jelkábelhez?
(#) CIROKL válasza Directors hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
[quote]az izzó már világít is.
[quote] Milyen izzó világit ? Mert ha a tápágba tett izzóra gondolsz akkor azt már régen elkellett volna távolítani ? Az izzók csak a beüzemelésnél addig kellenek még kipróbálod az áramkört aztán már csak a biztosíték marad !
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Alkotó és vendelkirály hozzászólásából arra következtetek,hogy a födhurok akkor záródik amikor valamit rákapcsolsz.

Kérdeztem már? Be van kötve az erősítőben a védőföldelés ,vagy kettős szigetelésű?
(#) Directors válasza ptesza hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Kettős szigetelésű.Nincsen védőföldelés.

(Egyébként nagyon szépen köszönöm,hogy ennyien segítetek nekem ezt a fránya erősítőt megcsinálni. )
(#) ptesza hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Ma sikerült eljutnom az EC-Bázisba anyagot venni.

Kicseréltem a 680 ohm-okat 68 ohm-ra , a nyugalmi áram 45mA (15mV). Kinulláztam a kimenetet szinte teljesen nullára . Nagyon rá kell feküdnöm a hangfalra ,hogy halljak brumi-t, vagy susi-t. Azonkívül beépítettem a 6.8 ohm-okat a panel aljába , mégpedig úgy ,hogy a vékony vezetősávot átvágtam, és ezt hidaltam át a 6.8 ohm -os ellenállásokkal.

Mindent renben találtam ,megpróbáltam meghallgatni.

Olyan torz , hogy nem bírom leírni , tortyog , kicsi és nagy hangerőn is. Mindkettő oldal egyformán. Ezt már nem hiszem el...

Tudja valaki ,hogy ez most mi lehet?


Egy kép telórol.

DSC00743.JPG
    
(#) Cubijones hozzászólása Dec 5, 2009 / 1
 
Ma csináltam egy kis mérést.Cd lejátszó: DENON,cd-re frekvenciák kiégetve,erősitő kimenete terhelés alatt (8Ohm) rákötve PC-re,hangkártya SB XFi,Mérőprogi:Cool Edit Pro 2.1.....Szóval,azzal kezdtem,h. levettem a nyugalmit 20mA-ra(ez nyugalmi állapotban az erősitő (+)polaritásán mért teljes áramfelvétel)Ezután kiválasztottam a 7kHz-et a cd-n majd addig tekertem a hangerőt(kb. negyedéig)amig elérte a -3dB körüli bemeneti értéket a PC-n.Vigyáztam,h.a bemeneti torzitás alatt maradjon.Azt akartam megmérni,h.a felharmonikusok aplitúdója hogyan válltozik a nyugalmi áram értékének a válltoztatásával...Méréseim eredménye:
20mA-50mA-ig nem változott nagyon semmi.Itt csak a második felharmonikus(21kHZ) amplitúdója csökkent le(20mA-nál mért frek.:-3dB;első felharm.:-33dB;második felh.:-33dB...50mA-nál -3dB;-34dB;-50dB...50mA felett elkezdett az első felharm. is csökkenni... 60mA:-3dB;-36dB;-50dB, 70mA:-3dB;-39;50dB, 80mA:-3dB;40dB;-50dB, 90mA:-3dB;-43dB;-50dB, ezután jött a 100mA ami igazából az a határ ami felett látható jobbulás következik be..100mA:-3dB;-46dB;-53dB..itt már a második felharm. is elmozdult,120mA:-3dB;-57dB;-63dB, 140mA:-3dB;-69dB;-69dB és ez az a pont,ill.érték aminél megálltam mivel ez felett már nem sokkal kapok jobb értéket,persze tovább növeltem a nyugalmit de csak a második felharmonikus jobbult...160mA:-3dB;-69dB;-74dB, 195mA:-3dB;-69dB;-78dB.....ezután megcsináltam még a mérést 70Hz-en is hasonló eredményekkel.Ha valaki kiváncsi h. ez mit is jelent valójában hangzásban?Szerintem hallható a különbség! Tessék kipróbálni!
(#) ptesza válasza Cubijones hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Nem hangzik rosszul. Ma úgyis tekergetni fogok én is. Hol mérted a nyugalmit? Jól értettem? Kivetted a biztit ,és oda csatlakoztál az árammérővel? Én úgy tudtam ,hogy a 0.33 5W ellenállásokon mérjük. Úgy mint a képen egy hsz-el lejjebb.

A Cool edit-el lehet realtime monitorozni ? A harmónikusok is látszanak? Hát ki kell próbálnom.


145mA-nál már azért elkezd melegedni?
(#) ptesza válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 


Hát lehet így aludni?

Rájöttem ! Kíváncsi vagyok ki veszi észre a hibát!

A képen jól látszik!
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
A jelvezeték is Mkh?
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Neem. Árnyékolt vezeték! Össze is van kötve az árnyékoló harisnya a GND-vel a panelba csatlakozásnál.
(Monitor összekötő kábelból bontottam )


Ha semmi ötlet akkor elárulom:

1.5 mV kicsit kevés volt! Megint jól benéztem. 15 mV az már nagyon nagyon JÓ! A műszeren is látszik , azon a képen amit betettem.

(#) Alkotó válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
És ha egy picit feljebb mész (18-20mV) akkor még egy kicsivel jobb lesz, no meg melegebb is.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Ja, a nyugalmit az emitter ellenállaton mérted.
Én a tápágba tettem a műszert és úgy állítottam be 100mA-t. 1k állásból jó pár menetet kell tekergetni hogy elinduljon felfelé a nyugalmi áramfelvétel. Alapból tényleg borzalmas volt a hangja. Az ofsett viszont 0,8mV-ra beállítható.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Az ofset-et nem 0.00mV kell beállítani ? Nekem sikerült nullázni ,habár még így helipoti-val is nehéz ügy. Aztán melegen elmászik.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Az volna az ideális, de nekem átugrik mínuszba, hiába a heli.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Akkor megnyugodtam. De végülis mekkora jelentősége van annak ,hogy ez tényleg nulla legyen? Mert akkor egy sima 20k trimmer ,és egy 1k-s heli sorosan nagyon megfinomítaná a beállítást.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Á! Annyira nem kell precíznek lennie a beállításnak. A gyári cuccokon is van 10-100mV közötti egyenfesz. Ez nem jelent gondot.
(#) vendelkiraly válasza ptesza hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Nálam ha épp sikerül is beállítanom 0V körülire, pár perc múlva már 1-2mV-ot mérek. kb. +-5mV környékén szokott ingadozni, ami nagyon is jó érték.
Beállítottam 100mA áramot nyugalminak. Így érezhetően jobban melegednek a tranzisztorok, de a bordák így is csak langyosak, viszont hangminőségben tapasztaltam némi "lágyulás" és könnyedséget, igaz nem sokat tudtam hallgatni, mert itthon házon belül a kis hangerő is nagynak számít és hát ugye a szülők... Azért a magyarnóta és a népzene szépen szólt a szülők, és a saját örömömre.
Szerintetek egy A-B osztályú erősítőt, esetünkben a B5-öt meddig érdemes, érdemes-e egyáltalán nagyobb nyugalmival úgymond A osztályban üzemeltetni? Nyilván egy bizonyos szint után már nem lesz A osztály, de a nyugalmi árammal ezt tudjuk befolyásolni. Mondjuk érdemes lenne akár 500mA nyugalmival járatni egy ilyen erősítőt, ha a hűtés megoldott? Cubijones mérései alapján van értelme ezzel kísérletezni.
(#) ptesza válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Arról olvastam ,egy másik fórumon ,hogy az MJL 21194-193 páros felharmonikusokban gazdagabb .Csak az a baj hogy KD kitörölte a hozzászólásait ,mert ott is berágott valamiért.Aztán pont ő volt aki rácsapott elsőre a válaszra.

Mondjuk nekem úgy tűnik az egész világgal harcban van ,mert moddolják az erősítőit.


Amig nem volt "átalakítva" az erősítőm 48 mV -ról indult ,és egészen 3V ig fel tudtam tekerni ,de ekkor már kiverte a biztiket. Cubijones méréseit ,én is nagyon érdekesnek tartom.
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Egy frekimenetet nem mért esetleg valaki? Kíváncsi lennék egy grafikonra.
(#) Zupp87 hozzászólása Dec 26, 2009 /
 
Üdv! Bontottam egy Marantz-erősítőből 2 db 2SA1135 ill. 2db 2SC2665 tranzisztort. Nem tudom, minőségileg mennyivel lennének jobbak a B5-be a BD249/250 párosnál.. elég robosztus tokok, viszont Ic ill. Pd paraméterekben még a 911/912 is megelőzi: a 2SA1135 ill. a 2SC2665 4A-t tud maximum, valamint 55W-ot disszipál, ill. 80V az Ucemax, így a SOA terület elég korlátozott. Szóval szerintem felejtős, de azért gondoltam megkérdezem. Viszont amiben jó: tranzitfrekvencia: 10MHz.
(#) hangszoros hozzászólása Dec 28, 2009 /
 
Keresgéltem a topikba a B8-as rajzát, mert kiváncsi vagyok a különbségre
Nem találtam.
Fent van ?, vagy valaki tudja ?
(#) saraha válasza hangszoros hozzászólására (») Dec 28, 2009 /
 

Idézet:
„Keresgéltem a topikba a B8-as rajzát”


Kötve hiszem!!
Pedig
itt van. ,
Következő: »»   20 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem