Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy kis problémám. Nem megy az áramkör Szimulátorral megnéztem már 2 szer és nem akara menni csak le meg a reset homb. Jah és a 10esek kijelzője se mükszik szóval most eg yyolan áramköröm van ami le, reset és ezt mind 9-0-ig jelzi. Van ötleted h mi lehet a gond?
PLD: ilyen ->
A 7493 bináris számláló helyett 74193 bináris fel - le számlálót is alkalmazhatsz. ekkor oda és vissza is tudod léptetni...
Itt egy (elméletileg) működőképes DECIMÁLIS számlálókapcsolás.
FEL-LE, RESET, és a fölösleges nullák sötétentartásával...
A 74192-es számláló bemenetét magas szinten kell tartani és azt a benetenet kell lehúzni és elengedni (Pozitív élt adni a számlálónak.) amelyik irányba akarod léptettni a számlálót! Szerintem ez lessze az egyik gond.
A 10-es szám kijelzése az RBI lábon keresztül le van tiltva! Szerinten ezért lett :duma: sötét az a kijelző... Idézet: „(Pozitív élt adni a számlálónak.)” Ez a kulcsmondat. Mindegy, hogy fel- vagy lehúzod, csak legyen pozitív él. Hogy ez akkor keletkezik, amikor megnyomod a gombot, vagy akkor, amikor elengeded, ez (most) ízlés kérdése. Én általában jobban szeretem, ha megnyomásra lép, a tiéd meg elendedésre. Ez biztosan nem okoz gondot. A kijelzés tiltva van az RBI lábon, de csak akkor, ha 0 van a bemeneten. Ezt nem kell kívülről kapuzni, megoldották belül.
OK! Enek a 7447 alaposabban utánanézek... De az EWB-m eldobja magát ha nem igy vanak (lásd feljebb) bekötve.
Az adatlapon azt jelzi, hogy a 74192 az egyik bemenetnek H szinten kell lenni ahoz, h. a másik bemeneten érvényessé váljon a pozitív él. Persze ez csak elmélet. A gyakorlat az más!!! Idézet: „Az adatlapon azt jelzi, hogy a 74192 az egyik bemenetnek H szinten kell lenni ahoz, h. a másik bemeneten érvényessé váljon a pozitív él” Ebben igazad van :yes: , ezt nem figyeltem eléggé. Most tényleg fel kell húzni a bemeneteket, tehát elengedésre fog lépni. Mindenesetre ez nem magyarázza, hogy miért csak az lefelé megy. Idézet: „az EWB-m eldobja magát ha nem igy vanak (lásd feljebb) bekötve” Hát, igen. Nekem olyat is szimulált 5V -os tápról, hogy minusz 15V. Innentől csak fenntartásokkal kezelendő az eredmény.
Helló
Hülye kérdés: Szóval vannak ezekj a számláló IC-k, pl van egy 8 bites számlálónk, órajel lefutó élre számol ! ÉS binárisan?? Tehát úgy képzeljem el ezt hogy: 1 órajel impulzus : 00000000 2. -!!- : 00000001 3. -!!- : 00000010 4. -!!- : 00000011 5. -!!- : 00000100 stb Így működik? Tehát hogy binárisan lépked, és mindig egyel növeli az aktuális értéket? Előre is köszi a válszokat!
Igen, az első impulzus hatására 1 lesz a kimenetén, a második után 2, stb., stb.
Ettől számláló. Ez addig tart, amíg át nem fordul. Ez 8 bites bináris számlálónál: .... 253 - 254 - 255 - 0 - 1 .... Van többféle számláló, pl. bináris, decimális, BCD
Azzal hagy egészítsem ki, hogy vannak tetszőleges sorrendű számlálók is, pl. JK flip-flop - okból össze lehet rakni bármilyen sorrendet néhány logikai áramkörrel.
Jaja, így van.
Ezenkívül meg lehet állítani akárhol a számlálást, meg onnan lehet indítani, ahonnan akarod, meg amit csak el tudsz képzelni.
Hali.
Olyan kapcsolás kellene, amely gombnyomásra számol egyet, és ezt egy kijelzőn meg is jeleníti. Lehet nektek ez kisujjból megy, de én még uj vagyok a dologban. kis helyen kellene elférnie, max 5x10 cmes helyen, persze a kijelző nélkül. Előre is köszi, várok mindenféle megoldást, előnyben ami kevés alkatrészből áll
ICM7224(LCD), 7225(LED) meghajtóval 4és fél digit.
figyi, nekem konkrét kapcsolás kéne, anélkül én láma vok:S
ha van kapcsirajz, onnantól elboldogulok
Nézz bele az adatlapba elég?
Mi baj vele? Ugyanezt külön-külön IC-kből összerakva nem fogsz elférni a megadott méretben és a panelgyártás is drágább...
hát, mondom, nem teljesen igazpdpm el benne.
ritka ha barkácsolok valamit, aztis vagy építőkészletből vagy komplett kapcsirajz alapján.
Kedves Sebi!
Nekem tudsz mondani olyant ami 64 ig számol? kb 2 órája gondolkozok ezzen, de nem megy . 2 db 7 szegmenses kijelzőt hajtanék meg 4511-el üdv
De mi legyen 64 után? Reset? 4029 az beállítható számláló.
nem
64-ig fel utána vissza le, bocs nem voltam konkrét. fel és le számláló kell.
szerintem a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás egy zsebszámológép (van egészen kicsi is)
kivezeted az ON, (ez lesz a reset) 1, =, + lábakat. minden számolás elôtt: 1+= ezután már csak az = ket nyomkodod ON reset. és így tovább. (persze ezt másképp is kombinálhatod) :yes:
háát ezt nem tom, hogy lehetne össze kötni a 4511-el
|
Bejelentkezés
Hirdetés |