Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   49 / 244
(#) aflmor válasza rearhood16 hozzászólására (») Dec 4, 2009 /

Idézet:
„mégsem JBL, haem reflex mega bass”
"Apró" különbség
(#) rearhood16 hozzászólása Dec 4, 2009 /

hát igen
(#) Action2K válasza rearhood16 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

No, az inkább való hangosításra, de félő, hogy ez még csak a mélyláda. Ehhez kell akkor még egy top is, A Reflex R150-es. Viszont, ha ezeket párhuzamosítod, akkor 4 ohm-os végfok kell. A legigazibb két végfok lenne kroszival.
Sőt még akár az R150-es is elég lehet. A maga 30centis tányérjával tud elég mélyet nyomni.
(#) chuckzo válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Hali! Én az elejétől kezdve olvastam ezt a topicot, észre lehet venni, hogy te nem kedveled ezeket a salos ...stb hangszórókat. Én most vittem egy házibuliba egy 30 centis méllyel (somogyis) szerelt hangfal párt, és érdekes módon senki se nyavalygott érte, hogy ez csak 88 dB . Szóval értem én, hogy aki ezzel keresi a pénzét, hangosításból, diszkózásból él, az vegye is meg a drága, jó minőségi technikát, mert valamit valamiért, de ilyen célokra amire én is vittem bőven elég volt ez is, tehát nem minden az 16000W meg a 102 dB. Tisztelettel!
(#) Action2K válasza chuckzo hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

Szia! Igazad van a hobbi zenélés - illetve a hivatásos zenéléssel kapcsolatban, de a meállapításoddal:
Idézet:
„tehát nem minden az 16000W meg a 102 dB”
nem értek egyt.

Tehát ez a dB számok ugyebár a hangnyomást jelentik, 1W-os meghajtásnál. Vegyük azt az esetet, hogy van egy 150W-os erősítőnk s erre tesszük a pl: 200W-os SAL-t.
Az is köztudott (sajnos nem mindenkinél) hogy plusz 3dB hangnyomáshoz kétszer akkora teljesítmény kell.
Tehát:
1W - 88dB
2W - 91dB
4W - 94dB
8W - 97dB
16W - 100dB
32W - 103dB
Nos itt érjük el a 102dB-es hangszóróval megegyezö hangnyomást. De az a hangszórónak ahhoz elég egy 1W-os erősítő is. De menjünk zovább, s itt már nézzük párhuzamban a másikhoz szükséges teljesítmányeket is.
32W - 103dB - 1W
64W - 106dB - 2W
128W - 109dB - 4W
Itt megállunk, mert az erősitő ugye csak 150W-os, tovább nem duplázhatunk.
Remélem jól látható, hogy ugyanazon hangnyomáshoz (hangerőhöz) az egyik (SAL) hangszórónál 128W teljesítménre van szükség, míg a másiknál elég egy 4W-os is. És itt jön a lényeg, az árak. A SAL cirka 5000Ft, míg a másik cirka 20000. Ez négyszeres ár. Egy 2*5W-os erösítő 2000 forint. Ennek négyszeres árából (8000) nem veszel egy 2*150W-os erősítőt.
De számoljuk úgy hogy 42000 a szet a drágából. ebből vonjuk le a SAL 10000-ét, marad 32000. Ennyiből kell megvenned a 2*150W-os erősítőt. Talán lehet, de szintén ugyanolyan gyengus lesz, mint a hangszóró.

Ez csak egy példa volt arra, hogy azért nem is annyira mindegy az a dB. A Wattok már csak másodlagos paraméterek, nincs szükség azokon lovagolni.
Ezzel a példával nem a Te rendszered akartam lemismásolni, hanem csak rávilágítani, hogy miben jobb a jobb. Az meg, hogy kinek (kiknek), milyen zene, milyen hangzás... szubjektív, kár ezen vitázni.

Remélem érthető voltam.
(#) csuli válasza chuckzo hozzászólására (») Dec 8, 2009 /

szia
A te honlapod alapján semi közöd a sal vagy olcso cuchoz.

Udv
(#) DJ_Tacee válasza chuckzo hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Ha végigolvastad azt is írtam, hogy nekem is volt nem is egy szett, ismerem. Pontosan ott a lényeg az írásodban: háibuli. Ott még alkalomadtán nálunk is van somogyi. De egy komolyabb rendezvényen nem jelenhetsz meg vele, főleg nem házi tákolással. Hosszútávon megéri a drágább hidd el.

Ja, és csak 1600, nem 16000 Nem mindegy
(Most bővültünk plusz két szubbal, már több W van )

Jelenlegi stuff: DDT - Hang- és fénytechnika
(#) DJ_Tacee válasza Action2K hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Ha azt nézed hogy 88dB/300W mekkora hangnyomást ad, és mekkorát szól, egy házibuliba elég is. Egy mikrofonos-alapzenés stb. hangosítást szabadtéren megoldhatsz két kompakt hangfallal ugyanekkora teljesítménnyel normális hangfalakkal (97dB-től) mondjuk 100 főig simán. Ugyanez a cucc zárt teremben elég szép mélyet is tud produkálni, mi a pincebulikat 300W-al le szoktuk zavarni, és elég durván szokott szólni.
(#) Action2K válasza DJ_Tacee hozzászólására (») Dec 11, 2009 /

Én ezeket mind tudom. 85-től hangosítok. A garázs buliktól a rockfesztiválokon, autóversenyeken, lampionos felvonulásokon, színházi előadásokon, banketteken, bálokon, televíziós produkciókon át az országos táncversenyekig minden volt már.
Nem azt írtam, hogy a házibuliba nem elég a SAL, hanem a:
Idézet:
„tehát nem minden az 16000W meg a 102 dB”
megállapításra reflektáltam.
(#) ycsy hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!!

Olyan kérdésem lenne!!!
Hogy, van egy giga 360 tipusu végfokom amin 4 hangfalkimenet van !De az nincs ráirva ,hogy hány ohm os lehet!!
Az lenne a kérdésem hogy,erre az erősitőre rá e köthetek 2db 4 ohm-os szubládát És 2 db Fornt reflex hangfalat amik 8 ohmosak!

(teljesitménybe nagyából megegyeznek csak anyi h ohmikusan nem egyformák!!

Még egy kérdés: Szubládához kell hangváltót használnom vagy elég egy kondenzátor??
Ha igen akkor mien?
(#) CIROKL válasza ycsy hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Ezért kárvolt uj témát nyitni ezt bármelyik erősítős vagy hangszórós topikban megmondták volna neked !
Idézet:
„giga 360 tipusu végfokom”
erről tudni lehetne valmi bővebbet ? Nekem ismeretlen , még a google sem dob rá semmit ?
(#) szamóca válasza ycsy hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A PA hangosításra szánt végfokozatok többsége alkalmas az alacsonyabb impedanciás hangsugárzók meghajtására, így a 4Ohm-os terhelésre is.
Valószínű egy kínai végfok lehet a marketing elnevezés alapján. Így ha sztereó erősítőről van szó, oldalanként két 8ohm-os hangláda ráköthető párhuzamosan. De nem egyértelmű a kérdésed alapján hogy egyszerre akarod a széles sávú, és a basszus dobozokat rákötni? Azt inkább ne tedd!
Az 1 kondis alul áteresztő szűrőt felejtsd el. Ide vagy egy passzív hangváltó, vagy aktív kell.
(#) ycsy válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A végfokról sajnos csak anyit tudok mondani
2 db 400 W os táp van benne !
Védelmi rendszere is van!
4db xlr kimenet van rajta

meg 2 db rca bemenet

meg egy potméter !

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/fe/fe42ee79e66f19859c6ce...56.jpg

itt egy kép!
(#) ycsy válasza szamóca hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

ahha köszi szépen akor külön erősitöröl hajtom majd a szubládát !

Még egy kérdés !
Piezzó hangszoromnak elég éles hangja van mit tudok vele teni??
(#) szamóca válasza ycsy hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Ez a piezok jellegzetessége. Tenni ellene nem tudsz ha már be van építve egy kész dobozba. Általában összehangolják a különböző érzékenységeket a hangváltő részen egy L-pad-dal. Vagy EQ-val csökkentheted végszükség esetén a magasak arányát.
(#) CIROKL válasza ycsy hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A képről itélve ez az erősítő valami kisipari /házi/ gyártmányú . De több mint valószinű hogy 2 ohm ra nem lehet terhelni ! Ezért jobb lenne ha csak csatornánként 4 ohm terhelést tennél rá . Azt azt jelenti hogy oldalanként 2-2 darab 8 ohm -os Viszont ha a szubládába teszel egy passziv hangváltot akkor szerintem egy -egy oldalra nyugottan rádughatod a szubot meg a front reflexet, így az eredő imp az 6 ohm ! Kipróbálod ha tetszik az előidézett hangkép akkor hagyod ha nem akkor viszont nem uszod meg egy másik végfok nélkül ? De kapásból mondanám hogy egészségesebb lenne egyből így kezedeni .
(#) szergey válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Csak nagyon nem mindegy ám, milyen váltót használ, mert az impedanciaviszonyok könnyen elintézhetők, ha valaki mérés nélkül kötöget.
(#) CIROKL válasza szergey hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Igen ehhez azért kellene tudni többet az egészről ?
(#) szergey válasza szamóca hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Ezért kell a piezokhoz teljesen más szűrő, mint a megszokott el.dinamikus magashszekhez való.
(#) ycsy válasza szamóca hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Probáltam piezzokal és szépen szol!!
De lehet kicsit sok nemtudommegoldani valahogy ,hogy a piezó kisebb jelet kapjon?? minimális csökentésre lenne szügség!!
olyan megoldás nem lehetséges,hogy a hangválton cserélem ki a kondenzátort ?? ha igen akor mekorára??

Jah és mégegy ezek a hangfalakba 3 utas hangváltó van de valamiért nemszol a közép ág de nemis baj mer ugysem használom!!
Elég a 2 ut mer discó front hangfalakról van szó!
Eből lehet vmi baj??
(#) ycsy válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Persze egyértelmüen megmérem nemcsak kötözgélem!!
amugy a végfok nem maszekolt cucc anyi maszek van benne h öszes kondit kicseréltettem benne!
amugy teljesen gyári!
amugy hangváltóm és hangszoróim is 8 ohmosak!
Erre ügyelek!
amugy ugyaneben gondolkodtam énis h teszek hangváltót a szubokba!
Mer épitékor egy küldö crosoverbe gondolkodtam de bejötek egyéb anyagi okok és igy most az csuszik egy kicsit!
(#) Richei válasza Action2K hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia
Olvastam a levezetésed a (#572693-as hozzászólás) dB számítással kapcsolatban. Annyit szeretnék hozzátenni, hogy ezek a dB értékek a hangszórótól mért 1m-es távolságra érvényesek és a hangszóró nincs beszerelve dobozba. Szóval natúran a hangszóró. Ha ezt bedobozoljuk valamint távolabb mérünk a hangfaltól (amit befolyásolhat a teremakusztika)ott már jelentősen leromlanak ezek értékek. A kérdésem ezzel kapcsolatban lenne, hogy a hangszórótól távolodva hogyan számolható a hangnyomás értéke, szóval, hogyan változik? Itt arra gondolok, hogy pl a távolság duplázásánál hány dB-t csökken?
(#) CIROKL válasza ycsy hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Idézet:
„amugy a végfok nem maszekolt cucc anyi maszek van benne h öszes kondit kicseréltettem benne!
Hát ami azt illeti ez volt számomra a megtévesztő ! Pont azokat az össze - vissza tipusú és gyártmányú kondikakat szúrtam ki. Még mindig azt javasolnám tegyél akkor egy váltót a szubba , és aztán majd meglátod hogy tetszik - e vagy sem az előidézett felálás.
(#) ycsy hozzászólása Dec 14, 2009 /

a kondik csont egyformák csak a szinük más!!
Profi müszerészel csináltattam!
Le is elenöriztem ugyanaz van ráirva de az egyik odalon zöd van másikon fekete énis kiszurtam egyből mikor viszajött és akor mondta a hapsikám h mivan ient különleges bigyuszok és csak igy tudta beszerezni de mondta nemszámit mer csak a szine más!

Am a hangváltós dolgok megfogadom!
De 90% h szubot külön eröködörö hajtom majd és erre a végfokra majd 4 db 8 ohm os front reflex falat kötök!!
(#) szergey válasza ycsy hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Igen lehet, a piezo magas miatt felső oktávban elszálló impedancia, és a hiányzó közép miatt ugyananez 1-2k környékén.
A hangváltók nem dísznek vannak, és nem is legózásra készültek....

A hangnyomásszintek beállításához a magas elé egy olyan L-pad kell, ami imp. korrekciót és szint illesztést is megoldja egyben.
(#) Action2K válasza Richei hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Igen, azok az 1 méterre mért érzékenységi számítások voltak, amik nem egyenlőek a hangnyomással.
A távolságból adódó változásokra ITT egy példa. Persze ez is csak egy bizonyos körülmények között van így. Mert ugye ha már két hangfal van a színpad két oldalán, akkor biztos lesznek olyan pontok, ahol interferencia lép fel, s jóval másabb lesz a mért érték a számításossal becsülthöz képest. Persze akár egy hangfallal is előfordulhat ez, a teremreflexió miatt.
(#) ycsy válasza szergey hozzászólására (») Dec 20, 2009 /

Még azt szeretném kérdezni! ,Hogy ha van egy 3 utas hangváltóm de abbol csak a mélyet kötném be a töbit nem aból lehet valami gondom??
(#) szergey válasza ycsy hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Többféle gondod lehet vele, először talá az, hogy nem ott, és úgy vág, ahogy neked kellene, aztán az, hogy ez a rendszer töbi elemének a többi ahngszórónak nem felel meg, és ettől még ugyanúgy 50-100ohm körüli impedanciaértékek lesznek középen-magasban, amit az erősítők egy része nem kedvel. Persze, ha jól van tervezve, akkor ez a legkisebb gond.
(#) ycsy válasza szergey hozzászólására (») Dec 21, 2009 /

Ezen a hangváltón csak a mély ág lene bekötve!!
a magas meg a mély nem!!
4 ohmos hangváltó és 4 ohmos szublásához lenne!!
Szép a baszus hangja !
ezért gondoltam ráá!!
Vagy estetleg átalakitani??
(#) szergey válasza ycsy hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Ha tetszik ahogy szól, akkor rendben van. Szubnál nem foglalkozunk az imp. kezelésével, az erősítőnek ki kell bírni.
Következő: »»   49 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem