Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   334 / 1386
(#) gulasoft válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Ki mondta neked hogy zöld a panel??
A zöld kép a nyákterv.
A Panel az első képen látható!
Zöldet egyébként lötstopp lakkal vagy fóliával lehet csinálni, Én már csináltam ilyen nyákot valahol fent van a kép, csak ahhoz fotózás kell, meg laminálás, azt vasalással nem tudod megcsinálni.
(#) marcall hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Na akkor még egyszer!
Ki milyen papírt ajánl vasalásos módszerhez gramm-ban ill. minőségben(matt - fényes)!
Holnap szeretnék rendelni és jó lenne tudni a tapasztaltabbaktól milyet érdemes venni!

előre is thnx
(#) Bari- válasza marcall hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia

Én 135g-os fényes műnyomót használok, mind a 2 oldala fényes és A1 vagy B1-es méretben szoktam venni Miskolcon a Macsó kft-nél, sajnos ők nem tudják felvágni, magamnak szoktam üveglapon, sniccerel fémvonalzó mellett.

Bari
(#) Bassmester válasza marcall hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Én próbáltam már többféle fényes fotópapírt, jelenleg a 240g/m2-es Agfa papírt használom. Jól átragad és nem kell sokáig áztatni (max 10 perc). A Lidl boltokban lehet ilyet kapni, az 50 db A/4-es 2500 Ft körül van. Kipróbáltam a Pátria etikett hordozolapját is, de azzal többnyire elrontottam a dolgokat, bár ez inkább annak tudható be, hogy kissé eltér a fotópapíros technológiától, amit már jól begyakoroltam.
(#) Bassmester válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Az alkatrészoldalt jól lehet zöldre, vagy bármilyen színűre vasalni. Ezt és ezt is így csináltam.
(#) gulasoft válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Igen de a kérdés nem az volt, hanem hogy a most felrakott hogy lett zöld, miközben nem volt zöld. A Tied gondolom színes lézerrel lett nyomtatva. Ez színes alkatrészoldal, viszont megtévesztő, mert ettől persze nem lesz lötstoppos, főleg hogy nem 200 fokon forraszt az ember ahol a tonerpor megolvad hanem a kétszeresén.
Ha lötstoppos zöld kell akkor a vasalást el kell felejteni, és át kell térni a fotózásra.
(#) emmzolee válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
És ez csak úgy néz ki mint a gyári. Nem mondom nagyon szép, de a forrasztásálló réteg szigetelő, korrózió gátló, és smd-t is lehet szépre forrasztani.

Egyre inkább érik bennem, hogy megrendelek Németből egy adag fóliát.http://www.octamex.de/shop/?page=shop/flypage&product_id=30&categor...e22f7&
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Igen de vigyázz mert ezt laminálni kell 80 fokon, nem lehet a vasalóval nekiesni, és utána negatív maszkkal kell levilágítani, tehát megint csak zéró vasalás.
(#) emmzolee válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Pontosan ezért variálok itt magamban.
(#) mate_x válasza CHZ hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!
Szép lett a nyák!
De nem muszáj sósavas eljárást alkalmazni, hogy lejöjjön a felesleges papír, hanem elég ha a végén áttörlöd wd40-nel.
(#) guliver83 hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni.
Ha forasztás után körömlakk lemosóval és egy fogkefével lemostam a panel forrasztási oldalát az nem gond?
(#) gulasoft válasza guliver83 hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Nem, sőt van olyan folyatószer ami vezet egy kicsit és iszonyat gond gubancokat tud okozni. Mosd csak le utána fújd le valamilyen korrózióvédő lakkal.
(#) CHZ válasza mate_x hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Köszi !
Nem a felesleges papír lemaratása volt az elsődleges , hanem az egyszerűbb eljárás .. . Ebből adódott csak, a két legyet egy csapásra előny .
(#) guliver83 válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szintelen Akril lakkal fujtam le.
(#) mangusta hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
hali!
Meg szeretném kérdezni hogy milyen előhívó folyadék jellegű valamit lehet használni fototechnikás nyáklap előhívásához?Mert itt a környéken nem lehet kapni mert már idén nem rendelnek csak jövőre.Van egy másik módszer a SZI-TI lefolyó tisztító amit írnak a fototechnikás nyáklap készítése cikkben , de nem lehet kapni sehol itt a környéken.Ha tudtok valami olyan szert ami jó ezek helyett akkor kérlek írjatok ide vagy privátba.
By Mangusta
(#) Bari- válasza mangusta hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Bármilyen NaOH(Nátrium-Hidroxid) tartalmú lefolyótisztító, vagy hideg zsíroldó megteszi, 60-70%-os tartalom már jó. Mr.Muscle lefolyótisztítót láttam 70%-os NaOH tartalommal, próbálni nem próbáltam még, én vasalok.

Bari
(#) soskajoska válasza marcall hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Miért akarsz papírt használni?
A Press-n-Peel fóliát még nem próbáltad? Kicsit drága, de 0,63-as SMD-ig tökéletes. 0,5-nél kis odafigyeléssel még működik.
(#) mate_x válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Ha már itt tartunk, akkor nem tudjátok, hogyan lehet lötstopot házilag felvinni a nyákra?
(#) gulasoft válasza mate_x hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Két módszer van.
Az egyik, veszel szitát szitázó felszerelést és kétkomponensű lakkokat milliókért.
A másik veszel vaterán egy állítható hőfokú laminátort, rendelsz németektől lötstop fóliát fellaminálod, levilágítod, előhívod, beégeted. A levilágítás és beégetés a lakkosnál is kell, csak ott még mosogathatod a szitát, egy egy darabnál nem éri meg, soknál igen 10+ és fölötte már az is gazdaságos, mert a szitát csak egyszer kell kimosni.
(#) mangusta hozzászólása Dec 4, 2009 /
 
hali!
Annyi lenne a kérdésem hogy én most csinálok először fototechnikás nyákot és a lépésekbe kicsit belebonyolódtam meg ami itt föntvan az oldalon hogy hogy csináljunk fototechnikás nyákot az is más meg amit az elektrotanárom mond az is más.
1:nyák tisztítás
2:fotolakk felvitele
3:nyáklapterv felrakása a nyák lemezre...itt a gond mert az elektrotanárom azt mondja hogy vasaljam rá a mintát itt viszont nincs erről szó.
4:levilágítás
5:előhívás
6:maratás
7:korruzió védelem

Ha a lépések nem jók vagy valamit kihagyok akkor plz írjátok le.Még annyi hogy itt az oldalon az van hogy ha nem jó a nyomtatás akkor 2x nyomtassuk ki megint a nyáktervet és rakjuk egymásra.Ha vasalni kell akkor hogyan vasalom rá mind a 2 réteget a nyákra?Ha "retkes"(ujjlenyomat,por,)a nyákom akkor itt az van írva hogy florastept-nevű fertőtlenítővel lehet leszedni.Má anyag nem jó rá pl:.borszesz?
a válaszokat köszönöm
By MAngusta
(#) gulasoft válasza mangusta hozzászólására (») Dec 4, 2009 /
 
Az elektrotanárod hülye. Nem hiába van az a mondás aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja!

Keveri a két módszert. A vasalásnál nincs fotólakk a fotólakknál nem kell vasalni.
1:nyák tisztítás 2:fotólakk felvitele 3:nyákterv fólia leszorítása a nyáklemezere (vastagabb üveglappal) 4:levilágítás 5:előhívás 6:maratás 7:korrózió védelem
(#) mangusta hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Köszönöm.Az üveglapról olvastam hogy valamilyen kristálylap kell most ez megoldható sima üveglappal mármint az nem szűri meg az uv-t?
(#) Sir-Nyeteg válasza mangusta hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Bármilyen üveglap megteszi. Maximum 10%-kal többet kell világítani. Nem vészes a különbség! Én is sima tescóból vett képkeretból szedett üveglapot használok.
(#) mangusta hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
lol rendben akkor azt hiszem meg is kezdem életem első nyomtatott áramkörét ÉS köszönöm mindenkinek aki segített
(#) mangusta hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Ja még annyi hogy mivel lehet a nyáklapot pucolni?borszesz jó rá?
(#) gulasoft válasza mangusta hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
2000-es csiszolópapírral, vagy valami erős fémtisztítóval. Mindegy csak ne maradjon zsíros meg foltos.
(#) mangusta hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
de itt az oldalon az van leírva hogy csak ha nagyon genyás a nyák akkor mennyünk neki csiszolóval vagy súrolóval.Az én nyákom csak poros meg kicsit ujjlenyomatos.
(#) Frankye válasza mangusta hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Alapvetően elegendő a zsírtalanítás is, de pl. a vasalás előtt érdemes a felületet finoman feldurvítani. (Jobban rajta marad a festékanyag.) Fotózásnál nem kell csiszolni, de a tökéletes (!) zsírtalanítás alapkövetelmény! (Ha viszont oxidáció nyomai vannak rajta, akkor elkerülhetetlen a csiszolás.)

Ja, és kérlek, itt a "lol"-ozást mellőzd, légy szíves, ez ugyanis nem chat, nem MSN, nem igazán nézzük jó szemmel. Továbbá "illik" odafigyelni a helyesírásra, azaz pl. a nagy kezdőbetűkre, az írásjelekre, valamint a szóközökre.
Köszönöm.
(#) emmzolee válasza mangusta hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Én régen a sima konyhai súrolóport(vagy hogy hívják) használtam. Az nem koptatta el az amúgy is vékony réz réteget. a mosogató szivacs érdes felével csiszoltam.

Mostanában fémgyapotot használok. A teszáóba lehet kapni. 3 különböző érdességű maréknyi van egybe csomagolva. Diy a neve. Az sem karcol, és hamar végzel vele.
(#) kábé hozzászólása Dec 7, 2009 /
 
Sziasztok!

Az lenne a kérdés, hogy mikor szi-ti-vel hívok elő a lemaratandó részen híváskor (-én úgy gondolom ha élesek a kontúrok elő van hívva a nyák-) marad rajt valami kis finom letörölhető réteg?
Akármit csinálok vele mindig van rajt valami, és a vezetősávot is le tudom törölni, pedig szépnek tűnik az egész.
Elolvastam már számtalan leírást, de még sosem láttam élőben a dolgot így nem tudom milyennek kell lennie.

Köszi.
Következő: »»   334 / 1386
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem