Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   722 / 3985
(#) proli007 válasza elektromania92 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Hello!
Bocs, de ha nem érted a működését, miért kételkedsz benne, hogy működik-e?
Az elektrolit kondi, pont úgy működik, mint a sima, csak az polarizált, tehát nem kaphat a polarizációjával ellentétes feszültséget. (vagy így fog kinézni, mint a képen)
üdv! proli007
(#) elektromania92 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

No igen éppen ez miatt nem értem...Ha a tranyó nyitva van, a kondi +oldala lekerül a földre, tehát a - lesz a tápon.
(#) elektromania92 válasza elektromania92 hozzászólására (») Dec 12, 2009 /

Már valami kezd kitisztulni. Leírom...
Ha a T1 nyitva van, a C2 lekerül a földre, ez zárja T2-t.Ahogy a C2-n a fesz 0,6 felé emelkedik kinyit a T2, igy a C1 pozitiv sarka kerül a földre, emiatt lezár a T1 tranyó. Igazam van? Vagy nem jol gondolom?
(#) hapro hozzászólása Dec 13, 2009 /

Ha van egy szimmetrikus tápom, tegyük fel 22.000uF+22.000µF egy akármilyen graetz után.
Ezekkel a kondikkal párhuzamosan kötött ellenállások értékét hogy kell kiszámolni?
A kondik kapacitása csak ráírt adat alapján egyforma, és nem tökéletesen egyforma tápot szolgáltat. persze ezek csak néhány tizedvoltok, de szükségem lenne a tökéletesen szimmetrikus tápra.
Azon kívül, hogy "tegyél rá egy-egy 100kohmos ellenállást, és az jó lesz..."
Vagy ha ilyen jellegű választ kapnék, akkor a kérdésem az, hogy mekkora értékig lehet lemenni biztonságosan, ami még nem terheli meg a kondikat, és az ellenállás se fűtsön.
Nem tudom kell-e a számoláshoz, de oldalanként 2-2A folyamatos áramfelvétellel kell számolni.

Más...esetleg annak a számítása is érdekel, ha mondjuk eltérő kapacitású kondikat használok egy hasonló felépítésű szimmetrikus tápban, hogy ott hogy kell számolni az ellenállások értékét.
(#) loldma hozzászólása Dec 13, 2009 /

Üdv!
Nekem lenne egy olyan problémám, hogy van itt egy csengő, ami váltóárammal működik, de nekem egy 9V-s elemről kéne üzemelni. Ha rákötöm, magához rántja a kalapácsot, ha fordítva kötöm rá, ellöki. Kéne valami nagyonegyszerű megoldás, ami váltogatnál a pólusokat
(#) CIROKL válasza loldma hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Valami hasonló megoldás kell neked ! Astabil multi Ezzel szinte a leg egyszerűbb megoldás a p1 potival betudod lőni a frekvenciát , a c4 -es kondit azt lehetne kissebb értékre tenni !
(#) pucuka válasza hapro hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Üdv!
Abszolút szimmetrikus tápot készíteni meglehetősen bonyolult feladat, és csak szimmetrikus szabályzással oldható meg.
Szerintem nincs is igazán szükség rá a legtöbb esetben. Végerősítőnél biztosan nem.
A kondikkal párhuzamos ellenállást akkor kell alkalmazni, ha több kondenzátort sorba kell kötni, mert a feszültség meghaladja az egy kondenzátorra köthető feszültséget, ilyenkor (egyszerű esetben) azonos feszültség tűrésű kondikat kapcsolunk sorba, a párhuzamosan kapcsolt azonos értékű ellenállás osztóval biztosíthatjuk, hogy a feltöltött kondikon üresjáratban is egyenletesen oszoljon meg a feszültség. Ezen okból az ellenállások értéke nem kritikus, egészen kis ellenállás értékektől a kondenzátor szigetelési ellenáálásának értékéig (több Mohm) terjedhet.
Értékét úgy kell megválasztani, hogy az adott táplálandó kapcsolás működését ne zavarja.
A puffer kondenzátorok értéke nem növelhető tetszőleges értékekre, mert a túlzottan nagy értékű pufferkondi bekapcsolási tranziens árama meghaladhatja az alkalmazott egyenirányító eszköz maximálisan megengedhető csúcsáramát. A tranziens áramot csak a trafó, és az egyenirányító eszköz belső ellenállása korlátozza, ez pedig a jó tápegységeknél meglehetősen alacsony érték, ezért igen nagy áramok alakulhatnak ki, igaz csak rövid időre.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Idézet:
„csak néhány tizedvoltok”
Szerintem nincs is szükség sehol ettől pontasabb szimetriára ? Simán csak kondikon , meg aztán a tranzformátor jóságán múllik az egéssz .Csak nem Hiragát építesz? Ahhoz sem kell 1000% -os szimetria
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Laci! Nem mondtad, hogy gondolatolvasó vagy, így nem éri...
Valóban ma reggel elővettem a Hiraga-t a szekrényből, és nekikezdek a dobozolásának, hogy a következő audiofil találkozóra elvihessem azt is. Tudom, hogy nincs rá szükség, és ezzel is elműködött vagy 1 évet tökéletesen.
Arra viszont emlékszem, hogy önhibámból a 4X220.000µF egy-egy oldalát ha jól emlékszem valami szerszámmal véletlenül rövidre zártam, tán ráesett a csipesz vagy csavarhúzó...
Utána annak az oldalnak a kapacitása máris megváltozott, és terhelés nélkül a csupasz táp oldalanként máris feszültségeket adott. Még nem indítottam be újból, csak nézem, és várom, hogy jöjjön az ihlet. Erre a rövidzárra emlékezve gondoltam biztos ami biztos alapon ráteszek 1-1 ellenállást a kondikra, persze akkora hatalmas mennyiségű puffer van így is rajta, hogy valószínű soha az életben semmivel nem észlelnék különbséget a két állapot között, de maga az elmélet is érdekel.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

[Nem volt nehéz a gondolat meneted elemezni ! Abból a hatalmas puffer mennyiségből csak arra lehet következtetni ! De szerintem attól a rövidzártól nem károsulhatott az az oldal oly mértékben hogy ez okozna akár egy csöpnyi gondot is . hogy a következő audiofil találkozóra elvihessem Nos remélem sikerül majd időben megszerveznünk a 2 . találkozót , meg aztán jó lenne a főváros vagy körzetében ezt megejteni ?
Idézet:
„de maga az elmélet is érdekel”
Természetesen maga az elmélet az ezzel kapcsolatban engem is érdekel mint egy lelkes amatőrt ?
(#) kolokmacko hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!
új vagyok,és nemigazán értek"még" az elektronikához,de rajzról már megyeget az építés.(apró,könnyű dolgok)
Egy korlátozót szeretnék építeni, ami 6,9-7,1voltnál nyit, vagy zár esetleg egy 12voltos relét működtet
.A táp dc12volt.
Mindenféle segítség érdekel.
(#) kadarist válasza kolokmacko hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia!

Mit értesz azon, hogy "korlátozó"? Talán komparátor?
(#) kolokmacko válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Hali.
Olyanra gondoltam ,mint egy fordulatszám korlátozó,
Van egy 12-voltos rendszer, egy vezetéken 4 volt-tól-9.5 voltig nő,ill. csökken a feszültség fordulatszám arányosan.
azt szeretném megoldani,hogy 6,9-7,1 voltnál egy relé (dc12v)nyisson,vagy zárjon.
esetleg a "6,9-7,1v." +- irrányba állítható legyen +- 0,5
v
(#) (Felhasználó 2166) hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!

Segítsetek értelmezni ezen az adatlapon, hogy mi mit is jelent!

Arra lennék kíváncsi, hogy hogyan lehet meghatározni, hogy hány ledet kapcsolhatok sorba.
Adatlap: Link

Köszönöm előre is!
(#) kadarist válasza (Felhasználó 2166) hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szia!

1 LED-re számolj 2,1Volt feszültséget. Tehát max. 5 db-ot köthetsz sorba 12 tápfeszt alkalmazva.
(#) kadarist válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

12 VOLT tápfesz.
(#) fbela1990 hozzászólása Dec 13, 2009 /

Üdv!

A tranzisztoroknál miért szoktak az erősítéshez olyat megadni hogy pl. 150-300? Gyártástól függően ilyen nagy szórásuk lehet? Vagy a bázisáramtól is függ?

Kösz előre is!
(#) proli007 válasza elektromania92 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Hello!
Heuréka! Ez a lényeg! És kivel a kondik a bázis ellenálláson keresztül sülnek ki, így ezek az ellenállások és a kondi értéke fogja a billenési időket meghatározni.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza fbela1990 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Hello!
Igen, a gyártási szórás is magas lehet, ezért néha válogatják (pld. A-B-C..típusba, ha éppen ez nem a feszültség tűrést jelenti)
Viszont az áramerősítési tényező (béta-h21e-hfe..) nem a bázisáramtól, hanem a kollektoráramtól függ. Ehhez néha karakterisztika is áll rendelkezésre.
üdv! proli007
(#) valuska56 hozzászólása Dec 13, 2009 /

sziasztok nem tudom mi ahiba agépem állandóan kikapcsol kérek segitséget köszönöm
(#) vicsys válasza valuska56 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

A proci nem melegszik túl? Lehet, hogy egy zsírozás megoldja...
(#) (Felhasználó 2166) válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

És ha pl. 100 V-ról üzemeltetem, akkor majdnem 50-et kapcsolhatok sorba? Mekkora áromot bírnak vezetni?

50 milliampert maximum. Az adatlapon rajta van minden adata. Az áramkorlátozásról gondoskodni kell!

A baj az, hogy nem tudok angolul. Az adatlapok olvasásában pedig még nincs gyakorlatom, ezért kérdezem.

És egy LED hány mA áramot vesz fel?
(#) proli007 válasza kolokmacko hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Hello!
Nem egészen pontosan fogalmazol, csak sejtem mire van szükséged, de íme...
- A kapcsolási érték, a P1 potenciométerrel állítható be.
- A beállított feszültség szint alatt, a relé húzva van. (Felette értelem szerűen ejtve)
- 12V-os relét használhatsz, maximum100mA-ig.
- Ha a hiszterézis kicsi (ki-be kapcsolás közötti érték) akkor a 330kohm-os ellenállás csökkenthető.
üdv! proli007
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Egyszerűen mindenre van rajza. Eszméletlen...

Egy led is max 50 milliampert, meg 50 sorbakapcsolt is 50mA-t. A sorba kapcsolt fogyasztók mindegyikén ugyanaz az áram folyik át, viszont a feszültség megoszlik rajtuk.
(#) proli007 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Tévedés, most tákoltam..
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Úgy úgy. Én is úgy gondoltam. A fejhallgató-erősítő 723-al meg van?

Hajól gondolom, akkor ez úgy működik, hogy ha egyetlen egy ledem van, akkor azon x A áram folyik. Ha 10db-ot sorba kapcsolok, akkor minden egyes leden 10x A áram fog folyni.

Arra lennék, kíváncsi, hogy a konkrét led esetében mennyi az x értéke.
Következő: »»   722 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem