Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   31 / 1210
(#) icserny válasza okes hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

mindent lehet, de először azt kell kitalálnod, hogy szinuszjelű vagy négyszögjel oszcillátort akarsz vizsgálni. Az is egy fontos kérdés, hogy a vizsgálandó oszcillátor mennyire terhelhető (kell-e valami bemenő fokozat a PIC elé?).
(#) okes válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Hmm hát elég kezdő vagyok e téren és nem is volt más megadva ezért csak az egyik kérdésedre tudok választ adni, méghozzá hogy négyszögjel osszcillátort akarok. a terhelhetőséget meg végülis én szabályzom ha az oscillációt is én hozom létre, nem?
(#) icserny válasza okes hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

A négyszögjel egyszerűbb, mert logikai IC-vel megoldható, ahol nem probléma a terhelhetőség.

Hajdanában a képen látható módon építettem oszcilátort.
Frekvenciamérésre pedig a már ajánlott ccikk mellett a Microchip AN592 alkalmazási mintapéldája is ajánlható. Az utóbbi egy változatát én is kipróbáltam, abban egy külső 25 MHz-es kvarcoszcillátor volt a forrás. Bővebben: Link

osc.png

(#) okes válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Kösz! ebből fogok kiindulni.
(#) Norberto válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

icserny!

Ez a kép milyen programmal készült? Olyan jó érzés ránézni. Prezentációkhoz tök szuper lehet!
(#) icserny válasza Norberto hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Nem vagyok rá büszke, mert közelébe sem ér ennek, vagy a MikroElektronika online könyveinek többi ábrájának, amelyekhez hasonló rajzokat szerettem volna készíteni.

A kérdezett ábra egyébként a Smart Draw programmal készülti, de nem tartom alkalmasnak, mert árnyalás után "szétesik" a rajz, nem kapcsolódnak pontosan a vezetékek (lásd pl. az ellenállás baloldali lábánál).

Legközelebb majd az Inkscape programmal fogok próbálkozni, bár ott kicsit macerásabb az árnyékolás (mindent át kell másolni egy másik rétegre - egy pici eltolással, s ott a blur opciót kell használni az elmosáshoz).
(#) Norberto válasza icserny hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Kösz a választ! Ez valóban nem rossz ábra. Erre is jó ránézni. :yes:
(#) kikike1415 hozzászólása Dec 9, 2009 /

Üdv!
Nem rég kezdtem PIC-elni, és lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatba... PL.: ha szeretnék mondjuk egy 1 mp-es késleltetés csinálni, akkor hogyan tudom egyszerűen kiszámolni a regiszterekbe töltendő értékeket? van erre valami képlet??
Előre is köszi!
(#) icserny válasza kikike1415 hozzászólására (») Dec 9, 2009 /

Ki is lehet számolni, de van rá program is. Bővebben: Link
(#) pajti2 hozzászólása Dec 10, 2009 /

Pic program memóriát meg lehet védeni a nem kívánt visszaolvasás ellen? Pld egyszer leküldtem bele a firmware-t, az fut rajta, de másvalaki ne tudja leszedni róla. Van ilyen feature egyáltalán?
(#) potyo válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 10, 2009 /

Látom, te sem követed a PIC-es témákat... Code protect.
(#) okes hozzászólása Dec 13, 2009 /

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy pic-el foglakozom és van egy LCD kijelzőm amit használni szeretnék. Na most az a baj hogy az lcd egy működö basic stampel van egy panelen, és mivel működik és programozható is, ezért nem szeretném szétszedni se forrasztgatni, de az lcd és a stamp között van kivezetés és így rá tudnám csatlakoztatni a pic-et (az lcd léptető regiszterrel vezérelt így csak 3 vezeték kell hozzá). A kérdésem az lenne, hogy elég e egyszerüen a pic lábait és a kivezetéseket összekötnöm és hogy a stamp ne okozzon adathibát a lábait bemenetre állítanom? (Azt elfejtem írni hogy az lcd csak a stampel együt kap feszültséget.)
Remélem érthetően vázoltam a problémámat. A segítségeket meg előre is kösz.
(#) watt válasza okes hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Elég gázos felállás, de elvileg, ha a vonalak bemenetre vannak állítva, akkor nem okozhat bajt. A bekapcsoláskor ügyelni kell, hogy a stamp feléledjen, mielőtt a PIC elkezdi macerálni a vonalakat!
(#) okes válasza watt hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

Szóval akkor úgy jó, hogy elsőnek a stampet (meg lcd-t) kapcsolom be majd csak azutánn a pic-et?
Csak kiváncsiság képpen mi történhet ha a pic macerálni kezdi a vonalakat mielőtt a stamp felébredne?

Valamelyik tönkremegy, ha nem véded a vonalakat egy ellenállással. Az ellenállás viszont adathibát okozhat esetleg. Próbáld meg 270ohm-al elválasztani a két lábat.
(#) okes válasza watt hozzászólására (») Dec 13, 2009 /

hát nincs most 270 ohm-os ellenálásom de talán kicsivel nagyobb van, megpróbálom azokkal (vagy lehet van egy picivel kisebb)

200...330-ig jó.
(#) pajti2 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Vásárlási tanács kellene.

Belekerültem abba a szituba, amit szívesen elkerültem volna, de minden marhasággal ment az idő, és most így jártam.

Szóval nézem a ChipCad árlistát, és picIt2 nincs, elfogyott. MicrochipDirect szerint jan18-ig már nem is lesz.

Van picIt2 Debug express. Gyakorlatilag a programozó +egy nyák 44 pines pic-hez, ami most semmire se fog kelleni. Ami fotókat a tartozék nyákról eddig láttam, nem tudom megítélni, hogy 28 pines pdip tokos pic-hez is lehet-e használni (nekem max arra kellene, vagy semmire) kicsike átalakítással, vagy telibe dobhatom kukába, de utóbbira tippelek. Van picIt3 kicsit olcsóbban, de nem tudom eldönteni, hogy egyáltalán tudni fogom-e használni, vagy totális pofáraesésnek nézek-e elébe egy ezres megspórolásáért?

Filoztam jó sokat amatőr égetőkön is, de mindegyi olyan, hogy a régivágású spec RS232 / LPT port kell hozzájuk, ami már a világon nincsen. Max USBs RS232 / LPT portot tudnék használni, de azokkal - gyanítom - nem fognak menni. Elfiloztam watt oldalán a gyári picIt2 égető utánépítésen, de mondom vagy pár100 forintnyi dugaszpanel töltelék menjen rá, vagy ha már ezresek, akkor egy bedobozolt cuccot veszek inkább a chipcadnél (bocsi watt).

Amihez kellene, hogy dugasz panelen összeraknék egy teszt kapcsolást egy áramkör modul + dsPIC33FJ128GP802/SP pic (pdip 28-as, 3.3V-os) felhasználásával, és persze a vezérlő programot kitesztelni a pic-re. A pic mellé a dugasz panelre fel tudok rakni szükséges környezetet (ami nem SMD), szóval teszt nyákra nem nagyon lesz gondom. Kimondottan csak ez az egy pic most a célpont, nem szándékozom cserélgetni.

Szóval egy tipp kellene:

1.Létezik olyan amatőr égető is, ami a mai USBs soros / párhuzamos átalakító kábelekkel is működik (a dugasz panelre bőven felférne) ?

2.Vegyem meg a picIt3-at, mert nem akkora gáz az, mint amilyennek leírják + később úgyis lesz hozzá kiegészítő támogatás a Microchip-től ?

3.Dobjam rá még azt a +ezrest és inkább legyen a pickit2 expressz még akkor is, ha a tartozék sallangot első nekifutásra dobhatom is kukába?

4.Létezik valahol másutt is felkutatható picIt2, amit megvásárolhatnék (részemről csak a chipcad-et tudtam felkutatni) ?

Köszönöm.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Idézet:
„nem tudom megítélni, hogy 28 pines pdip tokos pic-hez is lehet-e használni”

Nem lehet.

Idézet:
„Filoztam jó sokat amatőr égetőkön is, de mindegyi olyan, hogy a régivágású spec RS232 / LPT port kell hozzájuk”

Felejtsd el, azokkal nem tudsz dsPIC33-at égetni! Ahhoz vagy Watt PICkit2 klónját kell megépítened, vagy gyárit veszel.

A PICkit3 is egy lehetőség, de az nem tudja (még) a logikai analizátor és az UART tool módot, így nem tudod hasznosítani a PIC-kwik projektemben bemutatott példaprogramok kommunikációs lehetőségeit.

Idézet:
„inkább legyen a pickit2 expressz?”

Ezt neked kell eldönteni. Szerintem nem rossz választás, s egy ezrest megér az a panel is. Semmiképp ne dobd a kukába!
(#) dinokal válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia. Szerintem inkább vedd meg a pickit2-őt az expresszel, jól bevált, nem véletlenül építik utána. A hármasról egyenlőre csak rosszat hallani.
Ha az expressz kártya nem kell, elfogadható áron el tudod passzolni, egy ezresért én is megvenném .
(#) pajti2 hozzászólása Dec 14, 2009 /

Köszönöm. Veszem az expresst.

Igazából abban reménykedtem, akad valami tippetek, hátha egy másik "sehol sincs neve" kicsi cégnél akadhat még picIt2 raktáron, legalább pár darab. De ha nincs, hát nincs.
(#) icserny válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

1. Nem picit, hanem pickit...
2. Ha volna máshol (Mo-on), akkor többe kerülne.
(#) pajti2 válasza icserny hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Oké, sry, elírtam a nevet.

Tapasztalatok szerint ChipCadnél mennyi idő egy rendelés intézése? Telephelyen átvételt választottam. Gondoltam inkább felvések ide egy kérdést, mint emiatt telefonon zaklatni őket.
(#) watt válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Ha van a raktáron, akkor még ma hívni fognak, ha nincs, akkor nemtudom mikorra tudják beszerezni.
(#) Atielektro hozzászólása Dec 14, 2009 /

Hello!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e a Watt-féle párhuzamos portos égetőt használni MPLAB alól, mert a felsorolt programok között ez nem szerepel? vagy az MPLAB csak a microchip-es cuccokat támogatja?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) MPi-c válasza Atielektro hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Nem lehet, a cikk felsorolja, mely programok használhatók.
(#) p_istvan válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!
Nézd meg az apróhírdetéseket!
(#) Atielektro hozzászólása Dec 14, 2009 /

Köszi a választ!

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy ennél a Watt-féle LPT-s égetőnél a kapcsolás jobb alsó sarkában azoknak az invertereknek, amiknek a kimenete nincs sehová bekötve, mi a szerepe?
(#) Hp41C válasza Atielektro hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Szia!

Egy tokban 6 db van. A jobb alsó sarokban levő 3 kaput nem használja fel az áramkör.

Szia
(#) Atielektro válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 14, 2009 /

Köszi a gyors választ.
Következő: »»   31 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem