Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   725 / 3984
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

De akár az is lehet a kérdés, hogy mekkora ellenállás kell ahoz, hogy pl.: 5 sec alatt töltűdjön fel 5 voltra.
(#) Tee hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok!
Egy Deprez-műszernek hogy tudom meghatározni a végkitéréséhez szükséges maximális áram/feszültség-értékét?
(van 2 egyforma műszerem, csak nem tudok róluk semmit )
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) p_istvan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Ha egészen pontosan kíváncsi vagy: kondenzátor töltése
csak egy kis matematika kell hozzá.

A konkrét példádat véve:
Időállandó T = R*C = 5*10^3 * 47*10^-6 = 0,235s
Ennyi idő alatt töltődik fel a tápfesz. 63%-ra.
Nálad 5,67 V-ra töltődik fel 9V-ról 0,235s alatt.
Ha nem az abszolút pontosság számít akkor ebből becsülhetsz, hogy kb. 0,2 másodperc alatt töltődik 5V-ra (az elkó valószínű amúgy is pontatlanabb)
Ha ez kevés, a linkben lévő exponenciális függvényt kell megoldanod.

Enyit tudtam segíteni!
Üdv. P Isván
(#) p_istvan válasza nagy_david1 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

kb. 125K Ohm, ha az elkó szivárgásától eltekintünk...
(#) karvolt hozzászólása Dec 15, 2009 /

Sziasztok, teljesen kezdő vagyok ilyen téren. Egy erősítő építésébe kezdtem bele. TDA 7294-es IC fogok benne használni, és azt szeretném kérdezni, hogy tudja-e valaki hogy hány voltos trafó kell bele és mekkora puffer kondi (mi a szerepe a puffer kondinak?)és ha 2 db IC van benne akkor a trofóbol és a puffer kondiból is 2db kell ? A válaszokat előre is köszönöm
(#) kendre256 válasza c27 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

A kémiához nem értek, de a feliraton a H2O nekem azt sejteti, hogy ez folyadék, és valószínűleg hígítás nélkül lehet benne maratni. Szilárd vaskloridhoz a súlyának megfelelő mennyiségű vizet adtunk anno (50 súlyszázalékos lett így az oldat).
(#) nagy_david1 válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Köszi, viszont mondtam, hogy nem konkrét esetem van hanem szeretném tudni, hogyan kell megcsinálni. De mostmár a levezetésedből fel tudom írni éppen azt a tagot amire szükségem van. Akkor lesz baj még csak ha messze nem 63%áig a tápfeszültségnek akarom feltölteni. Valahogy innen már kimatekezem. Köszönöm
(#) c27 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Aha. Hát háztartási boltba tényleg nem volt. Amúgy mennyi kell egy nyákmaratáshoz hogy épp ellepje vagy mehet bele rendesen?
(#) bölcsész válasza mex hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

kösz.

A feszt azért kibírja így nem?
(#) jdani hozzászólása Dec 15, 2009 /

hali. 4026-os IC mit tud?... Én gondolatom az, hogy a bejövő CLK jelre, hajön egy jel, akkor a kijelzőt egyet léptet? Tehát egy digitális szám számláló?
(#) proli007 válasza stefi hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Hello!
Aranyos kis rajz, az embernek nincs kedve átrágni magát rajta, olyan kusza.. pötty meg mindenhol van, kivéve, ahol lennie kellene.:yes:
A sasban csak ilyen rajzokat lehet készíteni? HA már használod a GND és tápfesz szimbólumokat, akkor miért kell végig cincálni a rajzon, ezeket a zavaró tápvezetékeket?

De a rajzodnak számtalan problémája is van.
-Az IC6 stabi 12V-os, miközben az LS csak 5V-ot kaphat.
- Az IC1 típusa számodra valószínűleg nem jó, tekintettel arra hogy a rajz alapján a RESET gombbal törölni szeretnéd, viszont az IC "G" bemenete nem Reset, hanem egy engedélyező jel. Ez alacsony szinten engedi írni a tárolót, magas szinten, pedig hiába változik az órajel, vagy D bemenet a tároló állapota nem változik.
- AZ LS IC bemenetét nem lehet 100kohm-al lehúzni alacsony szintre, oda maximum 2,2kohm szükséges.
- A CLK és D bemeneteket nem biztos, hogy lehet egyszerre váltani, mert a CLK bemenet felfutó éle, a D előző állapotát írja be. (Tekintettel, hogy mire a D jel hátracsoszog, az órajel már bírta a D előző állapotát.) Tehát valószínűleg a CLK jel megjelenését kicsit késleltetni kell. (A sok dióda helyett, egy PNP tranyóval is lehetne detektálni, hogy valamelyik gombot megnyomták. Sőt ez alapvetően már késleltetné is az órajelet.)
- A CLK benet "lóg a levegőben" tehát ezt az állapotot magas szintnek fogja venni. Azaz ha a nyomógombot megnyomod, nem fog a logikai szint változni. Lehúzó ellenállás szükséges.
- Ha egyszerre nyomsz meg két gombot, akkor a trafó zárlatba kerül.
- A CD4013-al nem így kell bistabil áramkört építeni, hanem a D bemenetet a Qnegált kimenetre kell kötni. Ha nem pergésmentesíted a CLK jelet, akkor soha nem fogod eltalálni, hogy mikor van ki vagy bekapcsolva a relé.
- Az Egyen-váltó kapcsoló érintkezői nem jól állnak. (7. és 8. kontaktust cserélni kell. Ráadásul nem is igaz, mert pld. váltó állásban és +5V bekapcsolásakor nem váltó, hanem 5V egyenfeszültség fog kijönni. (Sőt, ha a +5V és a 24V nyomógombját egyszerre nyomod le, elszáll a stabi is.) Az sem szimpi, hogy egy időben csak egy feszültséget használhatsz, miközben csak egyutas egyenirányítód van.
Hát így első ránézésre "csupán" ennyi.
üdv! proli007
(#) stefi válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2009 /

Helló!
Először is köszönöm a segítségedet és uhh....., ez nagyon sok hiba
Sztem újra nekiállok az egésznek(pontok nélkül)
De akkor működő képes a kapcsolás, persze módosításokkal?
Az IC1-hez a kapcsolást neten találtam, igaz az 40174 típusú IC-vel volt, de gondoltam ezzel is ugyan olyan jó, de akkor rakok be tranyókat, ha jobbnak látod. A kollektrot és a bázist a földre az emitter pedig a kapcsolóhoz?
Jobban meggondolva, igazad van az egy kivezetéses módszert tekintve, lehet, hogy egyszerre, több fesz. kell majd.
De gondoltam ez így mégis pofásabban néz ki.

Üdv: stefi

(#) bladika hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok!

Segítenétek nekem? Egy olan áramkörre lenne szükségem mint ez RS tároló, de asszinkron él vezérelt legyen. Tehát ha érkezik egy felfutó él a Set-re a kimenet billenjen 1be. Attól függetlenül, hogy a Set milyen logikai szinten van, akár lehet 1-is, ha érkezik egy felfutó él a Resest-re a kimenet billenjen 0-ba. Tehát a cél, hogy csak a felfutó éleket vegye figyelembe.

Tudom, hogy elvileg ez triviális probléma, de nem jutok 1-ról a 2-re.

Amúgy multisimben kell szimulációhoz.

Üdv.
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Senki sem tudja, hogy mi mehetett tönkre benne? Esetleg a trafó, vagy az egyenirányító dióda adta volna meg magát? Bővebben néhány hozzászólással lejjebb.
(#) hapro hozzászólása Dec 16, 2009 /

Adott egy SOIC14 IC és abból DIP14-et szeretnék csinálni. Magasságban van hely, de széltében nem túl sok, csak éppen kicsivel nagyobb mint maga a DIP14 IC. Egy nyákra forrasztanám rá a SOIC14-et és abból a DIP14-nek megfelelően kis lábacskákat forrasztanék, és azt tenném a DIP14-be, de nem fér el a kis IC a nagyobb tokozás lábai között.
Hogy oldanátok meg?
Legyen két nyáklemezből egymásra merőlegesen?
Az alsó a tüskesor, arra merőlegesen meg egy másik lapka amin a SOIC14 van, és összebarkácsolni a kettőt?
Egyéb ötlet? Jó lenne valami egyszerűbb.

Volt egy ilyen verzió is az elképzelésemben, de ez nem megvalósítható, mert a kis IC alatti tüske forrasztások miatt a kicsi IC-t nem lehet majd a nyákra fektetni, billegne, ezáltal meg fölforrasztani.

soic14.jpg

(#) mex válasza hapro hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Ha van türelmed, akkor hajtogasd alá a lábakat, és úgy már elfér a DIP-tok furatsora közt. Forrasztani ettől meglehet.
(#) hapro válasza mex hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Ahhoz, már nincs megfelelő pákám. Ha visszahajtom, akkor mégkisebb helyem marad a lábak fölforrasztására, de talán legvégső esetben kipróbálok egy ilyet, hátha sikerrel járok, mondjuk ónszívó harisnyám sincs, ha összefolyna, csak egy nagy durung ónszippantó.
(#) bölcsész hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok,

az lenne a kérdésem, hogy multisim-ben, egy trafós nem stabilizált tápot dc-current, vagy dc-powerként helyes feltenni. (áramgenerátor vagy fesz generátor?)

Kösz.
(#) rszegedi hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok!

Olyan problémával küzdök hogy egy egyenáramu 12V-os motornak kéne kitalálnom valamilyen áramkorlátot. Potosabban egy Astra belső levegő keringetés elzáró motorja ez. Sajnos nagyon alúlméretezték a lezáró ajtó tengelyét. Nézegettem az LM317-es IC adatlapját és a példakapcsolások között szerepel is current regulator, csak az a baj van vele hogy ha TINA-ban leszimulálom elég sokat vesz el a bemeneti feszültségből. Megmértem a motornak 30mA az üresjárási árama és kb 70mA környékén kellene a védelemnak bekapcsolnia. Ha van esetleg ötletetek hogyan oldjam meg akkor azt megköszönném.

Üdv: Rszegedi
(#) adamisbalint hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok
A lakásokban milyen vezetékkel kötik be leggyakrabban az áramot
(#) kadarist válasza adamisbalint hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Szia!

A dugaljzatokat, lámpatesteket, kapcsolókat ilyennel kötik:Bővebben: Link
(#) adamisbalint válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Kösz
(#) Saggitarius válasza adamisbalint hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Az is fontos, hogy milyen lakasokban, ill. mikor epult? Volt egy idoszak amikor alu vezetekeket favorizaltak. Milyen okbol kerdezed amugy, ha nem titok?
(#) Saggitarius válasza rszegedi hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

en spec maskent oldanam meg. Figyeloellenallas, idozitett komparator es 1 rele.
(#) rszegedi válasza Saggitarius hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Minden megoldás érdekel. Tudnál esetleg egy kicsit bővebben is irni az általad javasolt megoldásról? Milyen figyelőellenállásra gondolsz?

(#) moltam válasza rszegedi hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Szerintem egy motorral sorbakötött ellenállásra gondolt amin egy comparator figyeli a fesztültségesést.
(#) rszegedi válasza moltam hozzászólására (») Dec 16, 2009 /

Okés igy már kezdem érteni. köszi az ötletet nektek. Akkor ha jól gondolom akkor a komparátornak kell majd egy referencia feszültség, vagy van olyan ami belső referencia feszültséggel is el van látva? Most lehet hüleséget kérdeztem.

(#) elektroszabo hozzászólása Dec 16, 2009 /

Szép estét!
Megépítettem a csatolt kapcsolást és nem működik, ez egy alkonykapcsoló lenne relével. Megmértem a relébe bemenő feszültséget és csak 10.50 V pedig 12V-nak kellene lennie. Szerintetek mi a gond. Légyszi segítsetek megoldani a problémát.
(#) Dani494 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Sziasztok!

Tudnátok linkelni egy időzítő kapcsolást 555-el(kikapcsolás VAGY bekapcsolás késleltetőt)?Az 555 folyamatosan kapja a U-t,szóval úgy kéne hogy rövid idejű impulzusra induljon el az időzítés,aminek a lejárta utána a kimeneten L vagy H legyen folyamatosan(attól függ hogy a kapcsolás be vagy kikapcsolást késleltet).
Átnéztem a He-s topicokat ,de én nem találtam ilyet,vagy ha találtam,ott a feszültség indította el az időzítést.A bsselektronikás időzítő kapcsolások pedig vagy nem ic-sek,vagy azok is U-re vezérelnek.
Köszönöm.
(#) zoly15 hozzászólása Dec 16, 2009 /

Szép estét mindenkinek!
Olyan problémával fordulnák felétek hogy:
- hogyan tudnám azt megoldani egy 4017-es IC vel hogy csak "3-at léptessen"? (úgy mint a futófénynél de nekem csak 3 lépés kéne majd visszafelé).
- megjegyzem, még sohasem volt dolgom evvel az IC vel
Előre is köszönöm a segítségeket. (ha lehet, rajzot kérnék)

Üdv!
Következő: »»   725 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem