Fórum témák
» Több friss téma |
OFF
Azért az mégiscsak döbbenet, hogy az egyik legkomolyabb segítségnyújtót így lehülyézed karácsonykor, pusztán azért, mert nem ért minden részletéhez annak, amit épít! Szégyelhetnéd magad! Én meg nem tudom, hogy mit csinál a tranzisztor, meg az RC páros, mert csak a PIC-et tudom programozni. És akkor most mi van?! Én se jöjjek többé ide? Éppen ezért hívják ezt a siteot HOBBIelektronikának! Láthatóan fogalmad sincs a HOBBI szó jelentéséről...és fogalmad sincs az udvarias véleménynyilvánításról. Szomorú, hogy elüldözted Józsit. Eddig azt hittem, hogy itt normális emberek, nyugodtan tudnak diskurálni - kiröhögés nélkül - elektronikáról. Tévedtem! Bocsi, hogy zavartam, már itt se vagyok...cseréljetek eszmét magatokban!
Kíváncsi vagyok meddig marad meg ez a fennti hsz. Hát igen "kissé" erős volt Topi megnyilvánulása. Nyilván mivel olyan területre merészkedtünk, amiben ő is érdekelt.
De nem bántásból mondom én ezt, mindenkivel megesik hogy elgurul a gyógyszere, velem is sokszor. Végül is ha kicsit morcosan de csak csöpögtetett némi infót. Józsi meg remélem azért visszatalál még ide.
OFF
"Kíváncsi vagyok meddig marad meg ez a fennti hsz" Nem különösebben érdekel, mostantól hanyagolom azt a keveset is amit eddig hozzátettem. Mélységesen csalódott vagyok, tényleg nem gondoltam, hogy a site tulajdonosa ilyesmit megenged magának...de ahogy ő is írta: Sebaj! Közülünk sokan inkább modellezők mint elektronikai szakemberek vagyunk. Ha emiatt mi Persona non Grata lettünk nem tehetünk semmit. Nem is akarunk. Ha innen kiutálnak, majd beszélgetünk máshol... ez van. azért Boldog Karácsonyt mindenkinek!
Na térjünk vissza a topichoz. Te milyen elektronikákat építettél már dcc témában ?
Már írtam: eszközdekódert.
Csak olyan amatőr félét. Hobbiból. Megírtam a kódot, bár egy ismerős segített az optocsatolón bejövő jelek ütemezésének kezelésében, meg a 16 MHz kiválasztásában. De nem akarok OFFolni, bocs.
Kellemes ünnepeket mindenkinek!
Rég írtam ide, de azért követem az eseményeket. Lidi, nem tudon eldönteni min munkálkodsz, központ vagy kézivezérlő? A 9. bit kérdésre az idézet: Idézet: „At the hardware layer, XpressNet communications utilize standard USART 9-bit mode multi-processor communications. Bit 9 is added on the hardware side for transmissions from the command station to other XpressNet devices to define whether the call byte is an address (bit 9 = “1”), or data (bit 9 =”0”). Data communication from XpressNet devices to the command station takes place in such a way that that the ninth bit is always set to "0". This scheme allows the device to have an interrupt line to detect the 9th bit and quickly determine if it ́s address or the broadcast-address is being sent.” Nem tudok angolul, de én ebből azt veszem ki, hogy a központ csak a call bájtnál állítja 1-be, a többi bájtnál mindig 0. A call bájt paritás bit képzés (7. bit) pedig valószínű azért kell mert, mert pl. nornal inquiry-nál nincs error bájt. A központra csatlakozó ezközöknek, adáskor MINDIG 0-ba kell állítani a 9. bitet. Azzal sem értek egyet, hogy a központ az adott expn. címhez csak a mozdonycímet tárolja el. Megpróbálom leírni, hogy működik ez a saját központomban. Mivel a központ állítja elő a dcc jelet, tudnia kell melyik mozdonyoknak kell parancsokat küldeni. A dcc parancsok a mozdony bufferben szereplő mozdonyoknak mennek ki. Nálam max. 64 db. mozdony adatai tárolódnak, ezek pedig: Mozdony_ID (itt tárolódik a sebesség fokozatszám és, hogy melyik expn. címről vezérlik). Mozdony_cím (2 bájtos). Mozdony sebesség adat. Mozdony funkciók (2 bájt). Ha egy kézivezérlő infót kér egy mozdonyról (0xE3,0x00, ... parancs), a központ megnézi szerepel-e a mozdony buffer-ben, magyarul használta valaki ezt a gépet, ha igen megnézi, hogy az infót kérő eszköz vezérelte-e, ha igen akkor a válasz csomagban (0xE4, .....) a frei bit 0 lesz. Ha másik ezköz vezérelte akkor a frei bit=1, erre kezd villogni multimaus mozdony ikonja. Ha nincs a buffer-ben a keresett mozdony akkor az alap beállítás értékei mennek vissza a kézivezérlőnek (seb. 0, irány előre, 128 seb. lépés, minden funkció kikapcs). A mozdony bufferbe akkor íródik egy mozdony ha seb. vagy funkc. működtető parancsot kap. Ha egy másik expn. címről érkezik működtető parancs akkor a Mozdony_ID-be bekerül az új vezérlő cím, és a régi vezérlő kap egy "locomotive is being operated by another device" csomagot (0xE3, 0x40, ....). Erre szintén elkezd villogni a mozdony jel a multimauson és kb. 1 mp-enként infót kér (látod a kijelzőjén a változásokat). Hát egyelőre ennyi, üdv. Zsolt
Köszi az infókat. Komplett rendszert építenék. Az nekem is gyanús volt hogy csak a központnak kell bebillentenie az 1. byte nál a 9. bitet. Bár nem láttam értelmét, hogy miért van így. Mert én úgy olvastam ki az xpressnet doksiból hogy az eszközök nem csak a központtal kommunikálhatnak, hanem egymással is. Na most akkor viszont tényleg könnyebbség lenne ha mindenki jelezné a packet elejét. Bár erre nem láttam még példát, hogy valamely eszköz ne a központnak válaszolna.
Olvasva ezt a doksit, és ez is egy évek óta toldozott - foldozott szabványak tűnik nekem , mint a dcc. Ráadásul pl logikátlanul átvéve a dcc sebesség bitek kavarása. Valami xpressnet packet analyzert nem láttatok még ? Az is jól jöhetne, mint pl a showdcc. Lassan összedobok egy paco rendszert, aztán megnézem mit produkál, mielőtt teljesen sajátot csinálnék.
Expn.-nél a központ a főnők. Adatforgalom csak a központ és a megszólított eszköz között van. A call bájtban lévő 1-32 címet kérdezi végig, amire max. 80us alatt kell válaszolni ha valami kérés vagy működtető parancs van a kézivezérlőnek.
Hát nem tudom, nekem a loconet leírás bonyolultabbnak tűnik.
"Kíváncsi vagyok meddig marad meg ez a fennti hsz"
Nem fogom kitörölni, miért is tenném?! A múltban már dcc és egyéb terén balgaságomban osztottam már meg egyesekkel olyan fejlesztési titkokat, amikre csak komoly fejlesztéssel lehet jutni. És sajnos az az illető jól meggazdagodott abból, amit én rengeteg melóval dolgoztam ki. Emiatt váltott teljesen új csapásirányt vasút elektronikai tevékenységem. Szabad nyílt, közhasznú projektből, zárt lett... Nem is beszélve olyan digitális cuccokat gyártó magyar egyénről, aki egy free idegen kódban a nevét átírva a kódot pénzért adja. Sajnos ez is mostanság jutott a fülembe, egy öreg vasutas szaki által. Ilyen "tisztesség" probléma miatt, érthető a félelmem és a reakcióm. Aki ismer, pontosan tudja, hogy a tanítás és segítségnyújtás az egyik alapelvem. A tudás nem sokat ér, ha nincs kivel megosztani. Ettől, csak akkor térek el, ha valaki nem tartja tiszteletben, hogy mások ötlete nem eladó. De valamiért vasút terén, már többször is megszívtam... Főleg a fentebb említett kódlopás miatt, nem nézem jó szemmel, ha valaki más ötletéből profitál. Akár anyagilag, akár csak szóban. Akár az én, akár más ötletéből. Ez a véleményem, és nem bújok el amiatt, hogy egyesek nem tudják hol a gericensség határa. Tény és való, hogy lehet hogy TTjózsinál túllőttem a célon, annak ellenére, hogy index digit fórumon is sajátjaként jelent meg. Lehet, hogy jogtalan volt, és elnézést is kértem. De törölni, eltüntetni nem fogom. Az mások stílusa, nem az enyém. TTJózsitól, külön is elnézést kértem nem a fórumon. Bízom benne, és komolyan remélem, hogy én tévedtem. Szeretném magamat ebbe a "tévhitbe" ringatni. Ennyi. Térjünk vissza, a szakmai megbeszéléshez.
OFF!
Írtam egy bazi hosszú választ, de "nem lehet rögzíteni, szólj egy moderátornak" üzenet után inkább nem kezdtem előröl. Így most csak annyit: Józsi mindig, mindenhol leírta (az Index/Digi fórumon is!), hogy PACO oldaláról csinál meg cuccokat, sajátjaként sosem reklámozta. Örülök, hogy tisztáztátok, így mindannyian lenyugodhatunk, s remélem Józsi visszatér ide. Üdv
Szia !
Idézet: „Ettől, csak akkor térek el, ha valaki nem tartja tiszteletben, hogy mások ötlete nem eladó.” Bár már lekakálom ,de akkor kérdem én tisztelettel ,a honlapodon a hegesztés és a tv az mi ? Üdv
OFF!
Én is azt ragoztam, hogy ugyan mi lehet a DCC körül titok, meg "saját dolog" meg sok év munka, amikor az egész atyjai Gerhard Throst és Michael Bolton. Minden (!!!) DCC eszköznek az ő munkájuk az alapja, és minden csak az ő munkáik klónja (95/98-ban kezdték). Márpedig két nevezett személy munkája teljesen publikus a neten, bárki megnézheti. Most már befejeztem, de ezt tisztázni volt szükséges---.
Ma reggel, még az ágyban fekve megvilágosodtam, hogy miért nem ment próbapanelen múltkor nekem rendesen a NanoX: nem kötöttem be a próbapanelen a túláram érzékelő bemenetet, ezért az szép lassan tápfeszre húzódott, ezért lekapcsolt a központ.
Topi: Az nekem is feltűnt, és kissé meredeknek találtam, egyik magyar oldalon a Paco féle cuccot kb 1:1 be, átirva a soft ban a nevet. De tételezzük fel hogy megeggyezett paco -val. TTjozsi pl megkérdezte Pacot hogy terjesztheti-e a cuccot. Dzsolt: őőő én nem írtam loconetről. Én ezt a p2p kommunikációt mintha az xpressnet doksiban olvastam volna. De lehet benéztem valamit. Dietrich: Gerhard Throst mint DCC atyja ?! Hú ez nekem új, én még egy régi könyv szerzőjeként ismerem ezt a nevet. Vasútmodellezés a címe, és ilyen kék borítója van. Boltonnal meg leveleztem is a MERG dekóderrel kapcsolatban, elküldtem neki az újabb picre portolt változatomat. Tényleg, nincs meg valakinek a fennti régi könyv ? Esetleg szkennelve ? Imádtam a benne levő vonalas ábrákat, képeket. Hasonló vagy lehet hogy ugyanazok a rajzok mint amik a régi PIKO vágányterves füzetekben volt. Kicsit off de azért vonat: Milyen kocsik illenének egy BR17- es gőzöshöz ? Elmegy hozzá a régi 2 tengelyes személykocsi ? Ez van "olcsón" a piko hobby sorozatban. Erre gondoltam
Már az első északis kiállítás előtt volt hegesztés effekt terepasztalunkon. És én csak fél évvel ezelőtt ismertelek meg, és láttam weboldalad. Youtube-on welding és model railroad alatt rengeteg hegesztés található. Az ötlet, más mint a forráskód...
Én a forráskód "értékesítéséről" beszélek. Amit a Lidi által is említett egyén is művel.
Sajnos az említett egyén nem egyezett meg Paco-val... Sőt, az öreg szaki, akitől az infót kaptam, levelezett is mindegyikkel. És nem tudott róla egyáltalán. Sőőt... Az "egyén" válaszában közölte, hogy senkinek semmi köze nincs hozzá, és miért ne árulhatná más cuccát?
Ezt Paco is megkapta, és a felháborodáson kívül többet nem kívánt tenni az ügyben a távolság miatt. Hozzám ennyi infó jutott el. Idézet: „az egész atyjai Gerhard Throst és Michael Bolton” Hát nem tudom... Azért ez merész kijelentés. Inkább a vasútmodellezés atyjának hívnám, mint a DCC atyjának. Nem olyan titokról volt szó, hogy mi a sebesség csomag kódja... Itt olyan elvekről, olyan módszerekről beszéltem én személy szerint, hogy hogyan lehet jól lekezelni a teljesen aszinkron dcc, xpressnet, loconet műveleteket, hogyan milyen státuszokat célszerű bevezetni, mit hogyan célszerű létrehozni. Azért aki fejlesztett már tudja, hogy egy azon dolgot, rengeteg másik módon lehet még megoldani. És nagyon ritka, hogy közös munka után az ember saját ötletével rendszer felépítésével a másik fél sajátjaként jelenik meg. És én ezt az előző "miért?" hozzászólásom zárásaként jegyeztem meg, nem TTJózsival kapcsolatban. Mielőtt bárki vérző szemmel újra rámtámad. Erről volt szó, nem arról hogy ki tud hegesztés effektet csinálni. Olyat, ami aztán már 10 éve kapható a Viessmann-nál. Ennyi volt, én ezt lezártam.
Ha már még egyszer megszólítottál ,akkor rákérdeznék a TV -re .....
Mert az biza nem volt eddig sehol ,legalábbis én nem láttam....
Az meglepő mondjuk, hogy ami dekódernek néztem a forrását sehol nem láttam olyat amilyet én csináltam. Hogy egy pufferbe veszi az adatokat, és ha kész a csomag, ezt a puffert átmásolja egy másikba, hogy a felszabadult helyre azonnal vehesse a köv. csomagot.
Pedig így logikus, nyilván ilyen elveken kell az xpressnetet is megcsinálni. Most már működik itt az asztalon a paco féle rendszer. Itt pl látszik, hogy mikor xpressnet adásra kapcsol (alsó sáv) akkor a dcc adás (felső) szünetel. Ez nem igazán tetszik, pedig fennakadást nem okoz, showdcc szépen folyamatosan veszi a packeteket. Na majd kiderül nekem mit sikerül alkotni. Idézet: „Ha már még egyszer megszólítottál ,akkor rákérdeznék a TV -re .....” Elő tudom kotorni a 2004-es Conrad katalógust, amiben bizony már volt TV effekt. Sőt. Most megnéztem az oldalad. Te kék LED-et használtál és villogtatod. Én RGB LED-et használok, és ténylegesen változik a szín. De akár youtube is lehet a link: Bővebben: Link Neked van neon fényed, nekem még nincs... De neon fény van youtube-on is: Bővebben: Link És valljuk be. A Te neon fényed ugyan úgy abszolút más minőségű, mint a videón lévő. És ugyan ekkora a különbség a kettőnk TV vagy hegesztés effektje között. Semmi egyezőséget nem látok. Sem a Német és a Te neonod között, sem az Te és az Én tv effektem között. Azért ne legyünk már ennyire óvodásak.
És hogy ne a levegőbe beszéljek...
Conrad kínálatában: Hegesztés: Bővebben: Link TV-zés: Bővebben: Link Viessmann: Hegesztés: Bővebben: Link (Rendelési szám: 3500) Neon effekt: Bővebben: Link (Rendelési szám: 5067) Vitázzunk teljesen értelmetlen dologról? Ne... Senkinek sem saját ötlete sem a tv, sem a neon, sem a hegesztés, sem... még sorolhatnám. Én láttam már slogan munkáit. Találkoztam is vele személyesen. És (most lehet hogy sértő lesz) én az elektronikák helyett jobban dicsérem a műgyanta alkotásait. Na olyan, tényleg nincs senkinek. Az tényleg profi, kifogásolhatatlan és egyedi. Ha én olyan minőségben tudnék készíteni műgyanta öntvényeket... ... Hát bizony nem állnék le itt ilyenről vitázni.
Ez már csak utózönge......
A linkeken semmi érdemlegeset nem látok.....mármint szemléltetést. Viszont úgy látom nem igazán értetted meg a TV-met ! Én nem a TV készüléket akartam megmutatni ,hanem a szobából kisugárzott fényt ,ami bizony - ha hiszed ,ha nem - csak kék ! A hegesztésben pedig a fehér dominál annyira ,hogy nem kell bele kék ! Részemről befejeztem ! Mindenki azt épít ,amit akar ,és úgy ahogy akarja. Nem tudok egy kukkot sem németül ,nem túrom a youtube -t ,amit építettem azt magamtól ,üres MPLAB-al indulva,nem kopiztam semmit ,még csak ötletet sem. Egyébként van tűz effektem is ,klasszisokkal jobb ,mint Faller Car System é Lehet inkább összedolgoznunk kéne ? Üdv : István Ui: köszi a gyanta téma jól esett ,valamint a led vásárlásomnál a kedvezmény és az ajándék bögre ! Idézet: „Lehet inkább összedolgoznunk kéne ?” Na végre! Én láttam a Viessmann hegesztés effektjét... Az rossz. És ahogy Te is, én is üres fájlként kezdtem a szoftverezésüket, meg ahogy mások is. Ez a hozzáállás az, amit Tőled elvártam eddigi ismeretségünk alapján. Meg is lepődtem azon párral feljebbi megnyilvánulásodon. Idézet: „Kicsit off de azért vonat: Milyen kocsik illenének egy BR17- es gőzöshöz ? Elmegy hozzá a régi 2 tengelyes személykocsi ? Ez van "olcsón" a piko hobby sorozatban. Erre gondoltam” Erre valaki esetleg ?
Igen, el b..tam, természetesen nem Gerhard Thorst (csak éppen azt lapozgattam, amikor írtam a postot).
Elnézést! Akikre gondoltam az Mike Bolton és Heiko Schroeter. Mégegyszer elnézést a marhaságért!
Igen, neked is írom, elrontottam, nem Thorst hanem Schroeter.
A témához: Így már értem mire gondolsz, valóban számos megoldása lehet egy dolognak. Ha így nézzük, akkor viszont én mégicsak lehetek büszke a saját kis eszközdekóderemre a saját fejlesztésű forráskóddal
Sziasztok!
Csinált már valaki modellvasúthoz hangdekódert? Vagy netán tudtok valamilyen leírást is küldeni? Üdv.
Én készítettem már hang dekódert. Még hangerőszabályzás és hangok egymásra keverése is van benne.
Van egy loopolt (motorhang) és arra lehetőség van különböző hangerőkkel rákeverni féket, kürtöt stb. Természetesen minden adat egyetlen egy flash memóriában van (16MBit) Mire vagy kíváncsi konkrétan?
Küldök egy hangfelvételt, ez az első prototípus hangja volt. Valós üzem közbeni (nem összevágott) hang.
Köszi a dícséretet. Kemény munka eredménye.
Nem semmi volt ilyen erőforrást kierőszakolni egy sima belső 8M RC-ről járó atmegából - Négycsatornás független hangkeverés - Minden csatorna külön-külön loopolható - És persze minden hang egyetlen egy külső flash memóriában van, tehát valós időben összemixeli, de a háttérben mint az állat össze-vissza ugrál, pufferel, transzponál... huhh.. Nem akarnám mégegyszer megírni előröl - És képes mindezt 44100Hz-el megtenni! |
Bejelentkezés
Hirdetés |