Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Idézet: „Az egyszerűbb erőlködőkben levő védelem, általában "csak" hangfalvédelem.” A túláramvédelem minden végfokban benne van (illetve), benne kell legyen a kapcsolásban...Annak a része. Szóval ha maga a végfok nem gányolt, akkor nem lesz baja, mert egyszerűen az adott(a kapcsolásban megtervezett) áramerősségen túl nem engedi a meghajtókat/végtranzisztorokat kivezérelni, ennyi. P=I2*R alapján mivel az I limitált ![]()
He?
![]() Akkor mitől tud "leégni" egy végfok? (Az egyenletedben az "I" mi?)
Gerjedés, meleg, és még sok meg nem magyarázható dolog, ami egy tranzisztor kristályszerkezetét szétcseszi.
Mint írtam, normálisan esetben. De az áramlimiter is elromolhat. Nem egy végtranzisztorpár szállt már el 32 ohmos terhelésen is, pl egy 100w-os végfoknál próbapadon, vagy csak úgy... A lényege a mondandómnak az lett volna, hogy önmagában az alacsonyabb terhelőellenállás nem jelenti azt hogy autómatice a végfok tönkre fog menni. Egy jó végfok tartós alacsony terhelést is elvisel (nem a kommersz házi hifi készülékek), ugyanakkor miért lesz egy túláramvédő transzisztor egy adott kapcsolásban zárlatos, ami aztán magával rántja az adott oldali meghajtó és végtranzisztorokat? Talányos kérdések ezek. I_áramerőség
A 32-őn talán még könnyebben távozik a másvilágra gerjedés miatt, mint 4-en.
Ezért írtam, hogy "egyszerűbb" erőlködő. (Nem mindenféle védelemmel dugigrakott...)
Aztán, az irreálisan alacsony terhelés, már-már rövidzár. Ilyesmire gondoltam.... [OFF]Tudom, hogy I az áramerősség lenne, de az nem az R függvénye? Tehát kisebb (mert 1 "s") R, nagyobb I. stb-stb.)
Na szó.
A jobban szóltat nem én mondtam, hanem a teszt során betévedt akárkik, (fehérváron a le, vagy meghallgató helységben ) a Vidi fönökségéből lehettek különben elhajtotta volna Őket a tesztelést végző Audioteknika Kft vezérkara.Valami olyasmit mondtak "hogy a tiétek jobban szól mit az a másik (ez volt a Preludium) A Piora meg a tulaj mondta. A vidi hangszorók meglehetősen jó adotságokkal rendelkeznek. Olyan nehéz elképzelni, hogyha a papirját feljaviják, alkalmas impregnálással, akkor partiba van a középszerü Wifákkal ? Nem arra a vizuális, hangot döglesztő PVAC mázra gondolok.Lehet amerikai ,és angolos hangzásúvá tenni se perc alatt. szétszedés nélkül ! A többi lehetséges tuningot azért nem emlitem, mert relativ drágák. Tudott dolgok. Újszerüt _talán szabadalomképes is_ csak az AN-ekben alkalmaztam eddig. A világ nem hülye, az audofüllek se. Ha olykor kétszer annyit is hajlandók fizetni az Alnicós cucért annak oka van. Anno csináltam egyforma fluxusú mágneskörrel Alnicóst, és ferritest. Nagyon gondos munkával a többi rész egyező volt. Az Alnicós lényegesen jobb volt. Ha tanulmányozod a tulajdonságait akkor biztos meglátod miért. Az AN is képes eladni az Alnicősát darabonként 900Euro felett. Ez elég bruttál egy 20centisért. Ferrittel 500...valamennyi volt. Úgy tudom ezt abbahagyták. van a 80... alap, ezüstdróttal majdnem duplája, volt nagy mágnessal az 500..., és van 900-ért Alnico Az Ebayon is az Alnicós JBL-t azonnal megvesszik. Még annyit hogy mindenre válaszoljak: Volt idő mikor eljárkáltam méregetni a MEI-hez is. Nem sok érteme volt, mert a felhasználó nem a görbét nézegeti, hanem zenét akkar hallgatni. Mikor adtak egy 30kc-ig szoló 0.3% 2., és 3. harmonikusú hangszorót, és kimondottan ócskán szólt akkor csodálkoztam. Az alkotója is.A HC 20/10ből amit fusiztam messze jobb volt szerényebb sávszéleséggel. Ezekután erre egy egészéjszakát követő vizsgálodás, mércskélés, se akart magyarázatot adni. A megfejtést az alkotó által csinált (más célra) müszer adta meg. Ez volt vagy húsz éve.A mérésteknika nagyon fejlödött, de ennek ellenére ez volt az egyetlen mérési mód, ami korelált a hallott hang minöségével tapasztalatom szerint
Azokat az "MS"-eket szívesen elfogadnám párban, megkésett kari-ajándéknak! Néha, Fehérváron a Lacinál is lehet látni hasonlókat.
Milyen Lacinál ?
Én nem vagyok oda értük. Van kallodó, meg kellene nézni miből mennyi van. Érdekelne ? Tőbb cégnek is van sokkal jobb darabja. Highandnak az 588206-ban irtam mi kellenne. Esetleg cserealap MS-ért
Idézet: „jobban szól” Erre épül az egész mondandó. ![]() Idézet: „Ez volt vagy húsz éve.” Igen, épp ezért az egész mondandó lejárt lemez. Idézet: „A vidi hangszorók meglehetősen jó adotságokkal rendelkeznek.” Alapállapotukban nem. Amivel rendelkeznek az egy iszonyatos magas szintű szellemi tőke a gyártás-tervezés oldalról. Idézet: „Olyan nehéz elképzelni, hogyha a papirját feljaviják, alkalmas impregnálással” Nincs mit "feljavítani" az a membrán úgy jó leginkább, ahogy anno kitalálták. Polczer-Nidetzky-Szunomár. Idézet: „Nem arra a vizuális, hangot döglesztő PVAC mázra gondolok.” Pedig azzal működik jól. Közel sem vizuális. Idézet: „A többi lehetséges tuningot azért nem emlitem, mert relativ drágák.” "Tuningokra" semmi szükség. Nem kellenek. Észerű, belátható, bizonyíthatóan működő, és jól működő megoldásokra van szükség, amik nem azon alapulnak hogy a szomszéd macskája szerint jobban szól(t). Idézet: „Ha olykor kétszer annyit is hajlandók fizetni az Alnicós cucért annak oka van.” ![]() ![]() Valóban átrendezi a középtartomány torzításait, de egy hangszórónál nem a mágnes a lényeg, ezredrangú kérdés a lengő- vagy rezonáns rendszerhez képest. Idézet: „A HC 20/10ből amit fusiztam messze jobb volt szerényebb sávszéleséggel.” Meg iszonyatos irányítottsággal, elrontott keresztezési frekivel, stb. Idézet: „Nem sok érteme volt, mert a felhasználó nem a görbét nézegeti, hanem zenét akkar hallgatni.” A "görbét" ne is nézegesse, az másra való. De a pontosan mért és helyesen értékelt eredményeket a zenehallgatás minden pillanatában visszahallja.
Egyébként mindennek a nosztalgiaáradatnak mi köze is van a topik témájához, a hangosításhoz?
sziasztok. nánási istván vagyok érdről.valaki árulja már el nekem hogy a beyma mélyhangszórók tényleg nagyon jók,vagy csak a reflex meg a zaj híresztelte el egy magyar közmondásnak. nem hiszem el hogy a 18p1000fe kibírja az 1000 wattot.ha valaki tutira biztosra tudja hogy tényleg jók,akkor irjon már vissza.
köszi és sziasztok
Na azzal az 1000Wattal óvatosn.
De mi a francnak görcsöl mindenki a Wattokkal ? A hangszoróval hangot kéne csinálni, és nem füteni velük A konkrét kérdésre: Mikor új, magömlés úgy szól, masszirozza a micsodát, de elég hamar elveszti eme tulajdonságát. Főleg ha 1000Wattokkal kergetik, nagyon visszi az élettartamot. Nem a leégésre gondolok, hanem a hangnyomásra. Na ekkor szokták hozni, hogy csináljak már valamit vele
Sziasztok.
Van egy IMG stage line sta-700-as végfokok és az lenne a gond hogy a clip led olyan fél hangerőn bevillan,, pedig a gépen a hangerő is 70%-on van és minden mélyhangot levettem róla. A végfokra egy mélyláda van kötve amibe egy mnc passzív szub váltó van. szintén img stage line hangszóró van, a végfok előtt van egy equalizer és az előtt pedig a számítógép és a hangereje sincs 100w nál többön, gondolkoztam rajta hogy az mnc-s hangváltó torzitja el a hangot de nem tudom. Valami megoldás?
Sziasztok.
Van egy IMG stage line sta-700-as végfokok és az lenne a gond hogy a clip led olyan fél hangerőn bevillan,, pedig a gépen a hangerő is 70%-on van és minden mélyhangot levettem róla. A végfokra egy mélyláda van kötve amibe egy mnc passzív szub váltó van. szintén img stage line hangszóró van, a végfok előtt van egy equalizer és az előtt pedig a számítógép és a hangereje sincs 100w nál többön, gondolkoztam rajta hogy az mnc-s hangváltó torzitja el a hangot de nem tudom. Valami megoldás?
Közép, magas hangokkal is túl lehet vezérelni egy végfokot. Szerintem csak simán fullon van és clip-el. Viszont elég egy helyre leírni és egyszer.
![]()
Szia!
Javaslom néhány alapvető dolog tisztázását a buksiban. Gyakran feltett kérdések by Garry Itt olvasd el ezt: "Miért füstölt, amikor csak hármason volt az erősítő?! (kezdőknek)"
Jó-jó, szépen levezetik, de nehogy már egy keverő, csak úgy kiröptessen, akár torzan is 5-6 V-ot...
A legtöbb keverő kimenetin, a kivezérlés mértének megfelelően az alábbiak szerint alakulnak a feszültségek: 0dBu = 0,775Veff +3dBu = 1,096Veff +6dBu = 1,55Veff E felett (2V környéke) már jön a négyszögesedés. Persze ezzel is lehet kipurcantani, de mégsem 5-6 Volt.
Vannak pofon egyszerű megoldások is. Pl nem kell nyélre hajtani a cuccot. Így jelcsúcsokban is marad elég tartalék, hogy azt szépen tisztán lehessen lesugározni.
Másik megoldás a limiter.
Kipróbáltam az rh hangfalakkal és ott később villan be a clip. pedig mélyet ugyanannyit kaptak.
Akkor a terhelőimpedancia nagyobb lett, ezért később clippelt. Mérd meg, hogy az előző doboz "ellenállása" nem csökkent-e le, mert akkor valaki kicsit megpörkölte a tekercseket, és így néhol zárlat keletkezhetett. Üdv.
Szkóp nélkül, nem lehet eldönteni, hogy korrekt-e a clipp jelzés
Az amcsi végfokok -1.5v névleges- kivánják a 2-2.5V-ot
ha csutkán akarod járatni Az egy igen szar keverő ami 2-2.5V-nál clippel, vagy rossz a kezelő, mert feltekeri agyig a gaint, és a fédert lehúzza Magyarán nincs érzéke a felhasználónak
Kibróbáltam hangváltó nélkül meghajatni a subot és igy nem torzított még úgy se hogy az equalizeren a mélyek +12dB voltak még 3/4 hangerőn sem!
Milyen váltó ez?
Hja, már látom valami univerzális mnc-s passzív. Hát akkor valószínűleg amiatt esik le az impedancia mélytartományban valahol. Ezért magyarázom mindig, hogy a váltóépítés nem legózás. A hangszóróhoz kell méretezni az alkatrészeket, de ekkora bemenőteljesítménynél már inkább az aktív váltás felé kéne gondolkodni.
Én is az aktív váltót javaslom. Ha megoldható!
![]()
Sziasztok
Lenne egy kérdésem:adott egy pár 3 utas hangdoboz,aminek az érzékenységét a specifikációban a következő módon adják meg: Üzemi teljesítmény:1,8W (91phon-hoz, 1m távolságban, rózsaszínzajjal mérve.) Ebből hogy tudom meg, hogy mennyi az érzékenysége dB-ben? köszi előre is.
Elvileg a phon és a dBSPL csak annyiben tér el, hogy a phon skálánál a hallásunk sajátosságainak megfelelő átvitelhez viszonyítanak, 1kHz-en normalizálva (vagyis 1kHz-en mindig megegyezik a dB-ben és phonban kifejezett hangnyomás).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |