Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Sziasztok,előre is bocs a láma kérdésért,de mivel csak hobby sziinten űzöm az ipart vannak homályos foltok
Szert tettem egy toroid trafóra adatai: 1000VA 2 db középcsapolású szekunder, van rajt így jön ki 2x35 és 2x30 volt. Nekem a V/A Vol/-Amper nem világos,lényegében az érdekelne most akkor végülis mekkora teljesítményt tud leadni a trafó,és hogy ez a teljesítmény elfeleződik a két szekunderen? Előre is köszi,remélem nem voltam nagyon szörnyű
Szia.
A trafó teljesítménye 1000 VA, mint írtad. Azt, hogy a szekunderek mindegyikén kivehető-e a névleges teljesítmény, az kizárólag a tekercsek huzalvastagságán múlik. Ha arra számított a tervező, hogy mindkét tekercset terhelik egyszerre, akkor elképzelhető, hogy mindkét tekercs 500VA leadására képes, de erre semmi garancia. Lehet, hogy az egyik csak 150VA-rel terhelhető, míg a másik 850-nel. De bármilyen arány elképzelhető közöttük (teljesítményben), de az is lehetséges, hogy bármelyik tekercs terhelhető 1000VA-rel. Szóval innen nem lehet ezt eldönteni. Az 1000VA tulajdonképpen ( a Te vonatkozásodban) megfelel 1000W-nak.
Köszi szépen,ahogy elnéztem a 30 voltos kimeneteknél,talán fél milivel vastagabb a tekercs
Valószínűleg a 2db.35V~tekercs egyforma vastagságú lehet és egyforma terhelhetőségű.
Mert annak nem sok értelme lenne,ha az egyik szekunder 400W/11Amp. terhelhető a másik +csak 200W/5Amp. Gyárilag szimmetrikusra tekerik. A huzalvastagságot neked kell látni,pl.1,8-2mm.Cu-z böl van tekerve,akkor 10-12Amp.simán le tud adni a toroid,mindenféle túlmelegedés nélkül.Az üresjárati fesz.g 2x35V~akkor kb.2x32Voltos a trafód. Meg kell mérni terheléssel 2X2db.24V 100W izzó,+sorban 2x2db.100W 12V/izzó.Vagyis 2x400W fogyasztóval kell terhelned,a 2tekercset,ekkor tudom mérni a tr.névleges fesz.gét.
Sziasztok!
Kaptam egy trafót egy technics erősítőből, típúsát sajnos nem tudom; néhány kivezetés össze is volt drótozva, de nem jöttem rá, hogy kéne bekötni a primer oldalt. Tudnátok segíteni? Leméreggettem a kivezetések ellenállásait, kép a mellékletben.
helló
Tudna valaki segíteni hogy kell 24V-230V-os trafót építeni?
Szia! Igen... Egy páran biztosan.
Legelsőnek a VASMAG legyen meg. A vasmag ismeretében a szükséges menetszámok és huzalkeresztmetszetek is könnyen meghatározhatók.
sziasztok
van egy 240-6V-os transzformátorom ha visszafelé kötöm be akkor 6V-ból 240-et csinál?
Szia! Megközelítőleg igen! ( A 240V igy kicsit kevesebb lesz. )
köszi
Sziasztok!
Van egy ilyen Puskás trafóm: 2*110V / 2*9 V / 7VA Maximum mekkora teljesítményt szabad ebből gyakorlatban folyamatosan kivenni? Mind a 7-et (1-2%-al alatta), vagy jóval kevesebbet?
A 7 VA--t folyamatosan húzhatod ki belőle, azért 7VA-es.
Zárt helyen is, vagy csak ha van lehetőség jól szellőző helyre raknom?
A Puskás trafók úgy általában milyen minőségűek? Ezalatt értek bármit, ami általánosan jellemző rájuk és érdemes róluk tudni.
A labortápegységek topicban indult egy eszmecsere, hogy a földelt vagy kettős szigetelt megoldások célszerűbbek-e tápegységeknél? Ennek kapcsán érdeklődtem, hogy az egyik fajta trafóm használható-e biztonsággal kettős szigetelésű "üzemmódban" is. Mivel egy egyszerű kérdés - válasznál lehet hogy hosszabb lesz, és egy sorozat képet is csináltam, ezért a kérdésemet áthoztam ide.
A történet röviden: Van 3 egyforma trafóm, 230V/20V/10V, 46VA. Ebből kettő egy tápegységben lett felhasználva, ami fém dobozba került. A trafókon van védőföld vezeték. A tápegységet biztos ami biztos földeltre építettem, ezzel a résszel így nincs is nagyon kérdésem. A 3. trafómat évek óta a pákámhoz használom a képeken látható puritán formában. Most kitaláltam, hogy őt is bedobozolom (műanyag dobozba), de ezt kettős szigeteléssel szeretném megoldani. Ha úgy vesszük eddig is így használtam, nem rázott, nem csípet. A dilemma akkor merült fel bennem, amikor a tápegységet csináltam és ott a 230V miatt azért mértem ezerrel jobbra balra a fázisceruza is előkerült és világított ott is ahol szerintem nem kéne. Emellett feszültségeket mértem (kb 5-30V) olyan pontok között is amik ellenállás méréssel még 20Mohm-os méréshatárban is szakadásnak látszottak. A védőföld vezeték és a trafó tartókerete között is szakadást mértem, így a trafónak mindennel együtt 8 pólusa van (3 tekercs * 2 + védőföld + tartókeret). Attól függően, hogy a 230-ba hogy dugtam be a fázisceruza vagy a szekunderek 4 kivezetésénél és a védőföldnél, vagy csak a tartókereten világított. Mindkét esetben halványabban világított mint a konnektorban. A feszültség méréseknél (primer oldal távolról elkerülve) ha mért pontok közé valami fogyasztót kötöttem ( többnyire a mutató és hüvelyk ujjamat soros kapcsolásban) a feszültség az "üresjáratinak" kb az 5-10 %-ra esett. Ha árammérésre kapcsoltam akkor még mikró Amper méréshatárban sem volt mérhető áram. Egyrészt arra lennék kíváncsi, hogy a konkrét fényképen is látható trafó a fent leírt viselkedés mellett használható-e továbbra is nyugodtan kettős szigetelésűként (tudom a képen a 230-as hozzávezetés nem éppen az), vagy eddig szerencsés voltam, és bedobozoláskor már földeljem? (a közeliken több fénybeállítást is kipróbáltam, remélem kivehető a felépítés) Másrészt általánosságban kérdezem, hogy a fenti jelenségek mennyire jellemzőek a trafókra? Jelenleg itt tart a beszélgetés: link1 link2
Kicsit bonyolult vagy.
Ugyan nem látni bele, de a zöld-sárga kivezetés az vélhetően a primer és szekunder közti "árnyékoló" tekercssor, vagy egy rézlemezből készült "egymenet" kivezetése. Ezt lehet biztonságtechnikai okokból földelni, vagy árnyékolástecnhikai szempontból (akusztikai berendezéseknél) a csillagpontra kötni. Azt nem lehet szemrevételezéssel itt eldönteni, hogy biztonsági-e, de elég szakosnak látszik az egész kivitelezés.
Üdvözlök mindenkit.
Nemrég bontottam ki egy transzformátort egy mátrixnyomtatóból. A trafó a nyomtató alján lévő matrica szerint kb. 180 W-os. (220-240 V 0.8 A). Ma délelőtt megmértem a szekunder feszültségét. A trafóm, amire rákötöttem, 9 V-os, de megmértem: terheletlenül 11V AC feszültséget ad ki magából. Ezt rákötöttem a bontott trafó primer tekercsére, és 1,1V AC feszültség jelent meg a szekunder kivezetésen. Ebből arra következtetek, hogy a trafónak 10-es osztása van, így ha 230 V van a primer oldalon, akkor a szekunder oldalon 23 V. A kisfeszültségű próba után rákötöttem a trafó primer oldalát a hálózatra, és megmértem ismét a szekunder kivezetésen lévő feszültség értékét. 28,4 V AC lett. Az volna a kérdésem, hogy a trafó terheletlenül adhat-e ki magából néhány V-tal több feszültséget, mint ami kéne? Igazából 24V-ig lenne jó nekem ez a trafó. Mi a véleményetek erről a témáról? terheljem le egyenirányítás után, és majd kiderül? (teljesítmény ellenállat van, 20 Ohm 25 W) További szép napot mindenkinek! 002
A trafó kivitele alapján szemmel láthatóan földelt. Máskülönben minek lenne rajta földelővezeték?
Ha ennek ellenére kettős szigetelésűként szeretnéd használni (saját felelősségre!), akkor a trafó fém alkatrészeinek, vasmag, összefogató szerelvények, földelő vezeték!, nem szabad fémesen érintkeznie a dobozzal, amibe rakod. Kettős szigetelésű használatra készített trafóknál külön csévetestre szokták tekerni a primer - szekunder tekercset. Ez lehet egymásba csúsztatott (régi magyar...) vagy osztott tekercselési terű. "a fenti jelenségek mennyire jellemzőek a trafókra? " Általánosan jellemző. Ha nem földeled, a fémrészeken kapacitív csatolás révén jelenik meg valami a hálózati feszültségből. Eltérő lehet, attól függően, hogy a fázis a primer kezdetére (belső) vagy végére jut.
"A trafó a nyomtató alján lévő matrica szerint kb. 180 W-os. (220-240 V 0.8 A)."
Mi áll a nyomtató alján pontosan? Ez az áram nem a trafó tényleges terhelhetőségét, hanem a látszólagos áramfelvételét szokta jelölni. Ennél kisebb a valós teljesítménye. "megmértem ismét a szekunder kivezetésen lévő feszültség értékét. 28,4 V AC lett. Az volna a kérdésem, hogy a trafó terheletlenül adhat-e ki magából néhány V-tal több feszültséget, mint ami kéne?" Terheletlen állapotban minden trafó többet ad le, mint amire méretezik. 20 Ω 25 W-os elleállással rövid időre próbálkozzál, mert fölizzik. A trafó, még ha nem is 180 W-os, de sok az ellenálláshoz. Kicsit esik a feszültség. ~26V 20 Ohm = 1,3 A. 26 * 1,3 = ~34W!!! 24 voltra használható. Nem ártana tudni a felhasználás célját. Egyenirányítva, szűrve már sok.
Köszönöm, hogy megnézted!
"Kicsit bonyolult vagy." Tudom , de inkább így mint hogy morzsánként csepegtessem az infót. "elég szakosnak látszik" = "szakaszosnak" ?
Köszönöm a választ!
Reménykedtem, hogy trafóban van esetleg "opcionális", vagy ahogy Alkotó is írta pl árnyékolás okán kivezetve valami.
Helló erbe!
Köszönöm a válaszodat. A nyomtató alján ennyi információ áll. Se több, se kevesebb. A trafót egy tápegység építéséhez szeretném felhasználni, ami 0-24V 3A DC feszültséget szolgáltatna. Áramkorláttal, és állítható kimeneti feszültséggel.
"van esetleg "opcionális""
Mire gondolsz? A zöld-sárga földelővezeték éppen az előbb említett kapacitív csatolást vezeti ki a két tekercs közül. "elég szakosnak látszik" szakszerűnek, nem házi barkács.
Tiszteletem az Uranak!
Van nekem egy EI-75-S jelzésű 220V/24V trafóm, amin ezen kívül két szám szerepel 11203-901, 0478101301, gyártó, egyéb adat nem. De nem igazán, tudom mennyi lehet a teljesítménye. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, mert nem szeretném túl terhelni. Olvasgattam itt jó néhány fórumot, illetve nézegettem a táblázatokat amikben jellemzősen EI-78-as típusok vannak. Én olyan 30-40VA-esnek saccolom, de ebben nem vagyok biztos. Egy "ipari" kapcsolószekrényből származik. Pár kép:
Csak arra, ha a trafó felépítése miatt a földelés életvédelmi szempontból esetleg nem szükséges, de más okból (pl a körülötte levő áramkör igényli), akkor be lehet kötni.
Igen, ez gyári trafó (3 is van belőle).
Üdv!
Nem akarok okoskodni,de azért még szólok,hogy azt is figyelembe kell venned,hogy majd az egyenirányItó végfeszültsége még nagyobb lesz,pontosabban a trafó nominal feszültség(ez esetben28V) effektIv értékének a √2-szerese,vagyis megközelitőleg 39VDC is lehet,ez jóval meg fogja haladni majd az általad tervezett 24V-ot,de ha szabájozható tápra gondoltál,akkor lényegében mindegy,ugyanis kedved szerint állIthatod majd.
Üdvözletem.
Nekem egy olyan trafóra lenne szükségem aminek a vastagsága nem haladja meg a 18mm-t. Ennyi helyem van berakni a helyére. Széle és hossza az lehet akár 200-200mm is. 230v ból kellene 12V-ot csinálnom. Erre ledes egységek vannak kötve. kb 20 db párhuzamosan. Darabonkként 25mA és 0,3W-al. Így legalább 6W-ot kellene tudnia a trafónak. Mivel a kereskedelemben kaphatóak közül eddig még nem kaptam megfelelőt, arra gondoltam mi lenne ha megépíteném? Kérdés, hogy az adott méretbe be lehet-e zsúfolni ezt a teljesítményú trf-t? |
Bejelentkezés
Hirdetés |