Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   648 / 1319
(#) trudnai válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Feszultseg szint vagy zajszint... Vpp-t es Vdd-t ellenorizd, ha kell emeldd meg. Hidegito kondik ott vannak, ugye a Vdd-Vss kozt?
(#) sucuka válasza trudnai hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Úgy érted, hogy a kondik közvetlenül a PIC lábainál legyenek? A programozótól a PIC-hez egy kb 20 cm-es UTP kábeldarab megy a programozóban vannak hidegítő kondik.

Enyire érzékeny lenne a 16F877A a feszültségre/zajra? Nehezen hiszem el. Akkor hogy lehet hogy a 18F4550 meg oké?
Ez kicsit olyan "hibás alkatrészt kaptam a forgalmazótól" szagú....

Idézet:
„Ez kicsit olyan "hibás alkatrészt kaptam a forgalmazótól" szagú....”

Nem, ez kicsit tapasztalatlansag szagu, mar bocsanat. Okolszabaly, hogy minden CMOS alapo eszkozhoz oda kell pakolni a hidegitot (10nF-100nF, de manapsag mar az 1µF-os SMD keramiak is vannak olyan jok, hogy azokat is oda lehet biggyeszteni -- en elso korben a 100nF-ost javallanam).

(hidegito kondi onmagaban meg lehet nem oldja meg, de legalabb ne amiatt szivjal...)

Sejtettem, hogy valami hasonló választ fogok kapni, mivel te ki tudja hány ezerszer vagy nálam tapasztaltabb, ugye?

A lekezelő válasz ellenére ki fogom próbálni amit mondtál. De nem ma, már kicsit késő van hozzá.
Köszi!
(#) Doncso válasza trudnai hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Ok, semmi gond.
Utólag kiderítettem ,de ez egy véletlen folyamán történt, azért kérdeztem inkább , mert nem akartam ellőni a 690-est, bár majdnem sikerült, mert elnéztem és felcseréltem a PGD PGC (mostmár dat-clk) lábakat, szerencsére túlélte. köszi az infót.
Üdv. Doncso

Figyi, en tenyleg nem izmozni akartam, csak valahogy ugy erzetem valamit nem tudsz es inkabb masra szeretned kenni a dolgot, mintsem elfogadnad, hogy ezt az okol szabalyt be kell tartani meg ha butasagnak is tunik (jelen esetben a forgalmazora, aki aztan tenyleg nem tehet arrol, hogy ilyenek a fizika torvenyei).

A zajt nemcsak egy 20cm-s kabel, de akar egy 1cm-s is fel tudja venni. Manapsag rengeteg kutyu van a haztartasban, minden elektronikaval megy, es sajnos mindegyiknek van elektromagneses szorasa. Ezek levegoben vagy a tapkabeleken keresztul terjednek, es sajnos megtrefaljak az embert ha nem figyel oda.

A PIC iraskor kifejezetten erzekeny ilyesmire, es az, hogy epp az a 18F-ed ment az lehet veletlen is. Sot lehet, hogy egy masik sorozat ami egy masik szilikon lapkarol keszult mar nem fog menni. Vagy lehet Penteken megy, Szerdan nem, mert epp akkor kapcsolja be a porszivot a feletted lako. Vagy epp napkitores van es semmi sem megy (ez nem vicc akart lenni, tenyleg van ilyen is).
(#) trudnai válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

A PGC/PGD felcserelese nem loheti ki a chip-et -- az MCLR/VPP -re vigyazz, az programozaskor 13V kornyeken van, azt nehezen viseli az 5V turokepessegu cucc! Ja es Vss/Vdd-t se csereld fel, forditott polaritast sem viseli el szivesen

Oké, nem akartam én sem ilyesmin vitatkozni, holnap átnézem az egészet és úgyis rájövök.

A napkitöréses dolgot meg ismerem én is, ezt használják ki a rádióamatőrök a terjedéses forgalmazások során.
Üdv! Én léptem...
(#) watt válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

A korábbi kérdéseidre gyűjtő választ adok.
Az összes program úgy tűnik hibásan kezeli az időzítéseket, az enyém meg nem. Lehet úgy is fogalmazni, hogy az áramkörben lévő MAX232 nem elég gyors, kérdés milyen gyorsnak kéne lennie(ez költői kérdés volt)? (Már régen ígérem, hogy néhány 16F-et felveszek, de nem nagyon volt rá igény, és amúgy meg nagyon nagy meló, ezért halogatom, talán egyszer...)

Szóval ha nem megy, akkor marad az, hogy a PICKit2-t össze kell raknod(lehet gyorsabb, mint rám várni ).

A nyákod jól sikerült, gratulálok, szép munka! (A kondikat legközelebb ne felejtsd el! )
(#) frecsko hozzászólása Jan 23, 2010 /

12f675-nél a GPIO-t a CMCON al állítom digitálisra?
(#) frecsko válasza frecsko hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

A lényeg. Parsic-al lett csinálva egy progi ami elszámol 1460 percig majd a GP.2 kimenetén ad egy 10 másodperces impulzust. Mivel a parsic nem tudott csak 12c672 picet ezért az asm-et átírtam 12f675-re, a felmerülő problémák a lefordításnál : adcon1-et ismeretlen szimbólumnak vette és a 2047-et sem tudta, így kijavítottam 1023-ra az adcon1-et meg CMCON-ra. Így sikerült lefordítani, beégettem a hexet. A progi nem úgy működik ahogy kellett volna a leddel együtt kapcsol a relé is. Mellékelem a fálokat az első lesz az eredeti a második a kontárkodásom a harmadik a kapcsolásirajz ( a R3 10k-s ellenállás az nincs benne).
Köszi előre is a segítséget.
(#) icserny válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Idézet:
„Kicsit elakadtam, ha tudna valaki megoldást, a 16F690-nél melyik láb megy a PGD - re és a PGC - re ?”
Minek teszel fel olyan kérdést, amire ebben a hozzászólásban már megadtam a választ neked? Nem viccből linkeltem be a kapcsolási rajzot!
(#) icserny válasza frecsko hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Idézet:
„12f675-nél a GPIO-t a CMCON al állítom digitálisra?”
Ez csak a 12f629-né igaz. A 12f675-ben ADC is van, azt IS ki kell kapcsolni pl. ANSEL törlésével.

Bővebben lásd az adatlap mintapéldájában: EXAMPLE 3-1: INITIALIZING GPIO

Frecsko: Ugyanezt a példát ajánlom neked is az inicializáláshoz!
(#) sucuka válasza watt hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Köszi a választ!
Szerintem csinálok egy LPT portost is, mert először az ICD2 lesz kész, a PICkit2 meg majd utána, az valószínűleg jövő havi projekt. Mert az elektronikára szánt havi keret elérve .
LPT-s programozóhoz meg van itthon alkatrész bőven

Ja, és még valami!
Létezhet, hogy a programozó MC34063-as IC-jével felépített step-up konverter nyugalmi árama 150-160 mA?
Lemértem az 1 Ohmos ellenálláson eső feszültséget, az meg 155mV az ugyebár osztva 1-el pont ugyanannyi mA.
Nekem ez kicsit gyanús. Ha ez nem normális jelenség, valahol mégiscsak van egy zárlatocsám. De a 12,5 V megvan rendesen, csak melegszik az L1.
(#) frecsko válasza icserny hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Így gondoltad?
SYS_INIT

BSF STATUS,RP0 ; Bank 1
CALL 1023
MOVWF OSCCAL
MOVLW B'00100000'
MOVWF INTCON

; Set output before direction

BCF STATUS,RP0 ; Bank 0
MOVLW B'00000000'
MOVWF GPIO

MOVLW 15
MOVWF OPTION_REG

MOVLW 7 ; all digital
MOVWF CMCON

BSF STATUS,RP0

CLRF ANSEL
; Richtung setzen

MOVLW B'00000000'
MOVWF TRISIO

CMCON, ANSEL és TRISIO beállítását nagyjából így, bár a
  1. MOVLW B'00000000'
  2.      MOVWF GPIO

és
  1. MOVLW B'00000000'
  2.      MOVWF TRISIO

helyett egyszerűbb volna
  1. CLRF GPIO

és
  1. CLRF TRISIO

(#) tomeszku hozzászólása Jan 23, 2010 /

Sziasztok!!

A szakdogámat a mikrovezérlők alkalmazásából írom, bővebben pedig a winamp equalizer-jét csinálnám meg hardware-sen.

Az lenne a kérdésem h hogyan lehetséges megvalósítani ezt és h kezdjek neki, akinek van vmi ötlete e téren az legyen szíves ossza meg velem is ne habozzon

köszi
(#) Doncso válasza icserny hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Igaz, igaz, őszinte leszek, nem néztem a linkedet, mert watt addigra már írta, hogy lehet használni a 690-est pickit2 vel is, de igazad van, ott volt a válasz a második kérdésemre. Sorry.
(#) trudnai válasza tomeszku hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

PIC a PC-vel kommunikal. Rateszel egy grafikus LCD-t vagy egy LED matrixot, vagy OLED kijelzot. Azt, hogy winamp-bol hogy szeded ki az adatot, ne kerdezd tolem, de azt elkuldod a PIC-nek, ami azt megjeleniti.

Ezenkivul a PIC-en log par csuszo poti (freki savoknak megfeleloen), azokat AD-vel szepen beolvasod, es az adatokat vissza kuldod a PC fele ahol a programocskad a winamp-ba belenyomja.

Nekem is kicsit soknak tűnik, próbáld meg, kivenni a tekercset, hogy akkor mennyit vesz fel? Milyen tekercset használsz?

Valami nem jó a konverterben, a szkóp is olyasmit mutat, amit nem volna szabad szerintem. Amikor bent van az áramkörben a 4066, akkor a programodban a Vpp bekapcsolásakor minden oké, normál áramfelvétel, kb 40 mA. Igen ám, de ha kiveszem a pipát a Vpp-elől, akkor a ledek elalszanak, a tekercs meg iszonyatosan elkezd melegedni.
Egyébként 160mA terhelhetőségű 220uH értékűt használok, ami a rajzban is meg van adva.
(#) sucuka válasza sucuka hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Ja, elfelejtettem folytatni:
Ha viszont kiveszem a 4066-ot, akkor minden normális, a Vpp kikapcsolása után nem "szalad meg" a konverter. Zárlat nincs a panelen! Ha nem néztem meg 50-szer akkor egyszer sem...
(#) Stefan válasza tomeszku hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Valahol a jómultkor találtam egy példát, ilyen winamp pluginokra visual c-ben. Talán sourceforge-on. Mindenféle grafikus plugin készítrésére volt példa. Azon el lehet indulni.
(#) Hp41C válasza fillx hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Szia!

Mind a két Vdd és Vss lábat kösd be...

Szia

Tovább folytatva a dolgot:
Találtam itthon "elfekvőben" egy CD4066BE típusú IC-t, azt is belepróbáltam, és érdekes módon nem melegszik többé a tekercs sem. A step-up konverter jelalakjai is jók lettek, de ettől függetlenül ugyanúgy nem látja (és nem is programozza) a 16F877A-t. A 18F4550 továbbra is frankón megy vele.

Nem sokkal jutottam előbbre, csak annyival, hogy legalább a DC-DC konverter jól megy az égetőben.

Sikerült felprogramoznom a 16F877A-t is.
De nem a watt féle égetővel ill. az eddig próbált programokkal, hanem az eddig valahogy "eszembe nem jutó" Enhanced Willem programozómmal, amit BIOS-ok javítására használok immáron 2 éve lassan.

mekkora marha voltam, hogy előbb nem próbáltam ezzel... :bummafejbe:
(#) frecsko válasza icserny hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Teljesen el vagyok keseredve. Sehogy sem akar működni ez a x*r. Össze vissza villog a led meg behúz a relé.
Rossz lenne a program?

1500.ASM

Közben nem volt netem, meg belemerültem a nyáktervezésbe, így lemaradtam ,de látom megoldódott.

A PIC-nél nem látok 100 nF-os kondenzátort a VDD és VSS között, és azt sem tudom, hogy mi a feladat.
Idézet:
„Rossz lenne a program?”

Mihez képest?
Következő: »»   648 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem