Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Mióta felismerte a win7 a klónt azóta megvan a 3,31V a Vusb-n.
Viszont mondom akkor ha már felismerte megcsinálom a Troubleshoot-ot: Vdd: beállított -> progi szerint -- multiméterrel mértem 4,5V -> 4,3V -- 4,28V 5,0V -> 4,6V -- 4,58V 3,0V -> 2,8V -- 2,80V Vpp: Azt mondja a progi 12,2V , mérve viszont 10V körül és esik, aztán égett szagot érzek azonnal Back gomb Nézem a panelt tapizom, azt vettem észre hogy az induktivitás forrósodott. Másodszorra is nézem, célirányosan az induktivitást figyelve, de az forrósodik. Ilyenkor mi a teendő? Jól sejtem hogy valamelyik IRF a ludas? :S Aztán továbbmenve az adatvonalakra, azokkal minden rendben, tápközeli fesz-re beállnak a H szintnél, L szintnél pedig 0,1V-ot mérek.
Az IRF7317-es 3as és 7-8as lába között zárlatot mutat a multiméter.
Gondolom ez nem az igazi. Cserés? szerk: Most nézem a kapcs.rajzot, és látom hogy pont e két láb között van az induktivitás, és valószínűleg ez vágta át a multit. Több ötletem nincs.
Szia!
Előbb csak az induktivitás egyik végét vedd ki, majd mérd meg még egyszer. Szia
Szia!
Nos a helyzet a következő: A gépből az USB: 4,97V Viszont ma is ugyanazt játszotta mint tegnap este. Rádugom semmi, meg se moccan, progi nem látja. Vusb a 14es lábon 0,5V körül, várok kicsit, Vusb: 1V körül. Közben a Win7 kiírta hogy nem lehet felismerni az USB eszközt. Várok. Várok. Kihúzom. Várok. Visszadugom. Megint kiírta hogy nem lehet felismerni. Aztán meg kiírta hogy felismerte. Nézem Vusb, megvan 3,33V. Progiban Check Comm: látja. mondom hmmm Megyek megint Troubleshoot nézem Vpp-t, hogy az USB visszaesik-e 5V-ról teszt közben, látom 4,93V (0,4V visszaesés). DE Észrevettem hogy az induktivitás nem forró. Mondom mi van? Megint: teszt Vpp, ujjam az induktivitáson és nem forrósodik. Nem értem Viszont észrevettem hogy hangja van, mikor megy a Vpp, kis zümmögő hangja. Az normális? üdv
Nem forrasztottam ki.
Megmértem Ohm mérővel és 7,3 Ohm az értéke az induktivitásnak. Megmértem az IRF7317-es 3as és 7-8as lába között, és szintén 7,3 Ohm, szóval zárlat nem lehet. Néztem másik beforrasztatlan induktivitást is, ugyanilyen értékűt, és az is 7,3 Ohm.
Nahát ez egy jó kérdés, és a válasz: nem.
Bevallom eszembe se jutott. Kellett volna? :hide: De most hogy kérdezted használtam néhol ahol nem akart szépen futni az ón ilyen "Forrasztó krém" nevezetű szert. Ez lehet probléma?
Igen, lehet. Ha netán le is lakkoztad közben, akkor csak a toluol fog segíteni, viszont az meg leolvaszt mindent ami műanyag!
Ha nem lakkoztad még le, akkor talán alkohollal is el tudod távolítani a maradékot. De persze lehet, hogy más gond is van!
Nos úgy néz ki megoldódott
Fogkefének a fejét belemártottam alkoholba és átkeféztem vele a nyák mindkét oldalát. Nem lakkoztam le, befuttattam ónnal a vezető sávokat. Sajnos 1-2 pad meg is bánta, de a laminálós témában láttam az ónozott panelt és most már tudom hogy ilyen szer is van. Ki fogom próbálni. Kefézés előtt pihent pár órát, és kefézés után amikor rádugtam a gépre, egyből indult, egyből felismerte a gép és a progi. Az induktivitás sem melegedik. Pedig előtte 10 perc pihenő után sem akarta felismerni egyből. Majd még tesztelem egy darabig. Aztán jelentkezem. (Hétvégén nem vagyok itthon) Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!
Örülök, reméljük ez volt a baj! Majd jelezd, ha stabilan jól működik! Sok szerencsét!
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a kapcsoláson szereplő induktivitásnak nincs megadva a terhelhetősége. Milyen terhelhetőségű legyen, hogy ne melegedjen? A lomexben lehet kapni 0,5A-es 470uH-s radiális induktivitást. Az megfelelne? Köszönöm, Üdv: levi18!
100mA körüli terhelhetőség már elég, úgyhogy jó lesz.
Köszönöm szépen a választ.
További szép napot!
Szia!
Nem hittem hogy ilyen hamar jelentkeznem kell, de probléma van. Egész szombaton "pihent" a klón, vasárnap mikor hazaértem, kipróbáltam. Egyből indult, felismerte a gép és a progi, minden rendben. Mondom nagyon jó. Biztonság kedvéért Troublesgoot-ot végigcsináltam és végigmértem, minden jónak mutatkozott. Mondom akkor itt az ideje programozni vele. 18F1320-ast programoztam vele párszor. Kétszer-háromszor égettem vele ilyen kis alap programokat. (ledvillogtatás) Minden nagyon jó ment. Aztán eszembe jutott hogy csinálok ICSP kábelt aminek mind a két végen tüskesor van, hogy a ProtoBoard-ba könnyen beledugom és ne kelljen az 5 vezetéket külön-külön dugdosgatni. El is kezdtem forrasztani, közben a klónt a gépben hagytam. Egyszer csak észrevettem, és kihúztam, mondván hogy ne legyen fölöslegesen bedugva. Mikor végeztem a ICSP-vel és ki akartam próbálni, azt mondja nekem a Win7, hogy: Az USB eszközt nem lehet felismerni. Kihúz-visszadug, ugyanaz. Elkezdtem mérni és észrevettem hogy a kvarc két kivezetése között 0V van. Ezek szerint nem indul be az osc. A gépből az USB 4,96V, a Vusb a 14es lábon 3,3V, csak egyedül a kvarcon van 0V. Pedig előtte tökéletesen működött. (igaz csak 3-4 programozás erejéig) Vajon mi lelte?
Műszerrel nem lehet a kvarcot megvizsgálni, mert leáll. Ettől függetlenül elsőre is a kvarcra gyanakodtam, hogy a szennyeződések miatt nem indul el, ezért nincs Vusb fesz sem. De ha most van, akkor megy az oszci szerintem.
Biztosan jó kondikat tettél a kristályra? (pF!) Próbáld még egyszer megtisztítani a kvarcnál, ill. próbáld átforrasztani egy-két gyanús helyen, mert ez biztosan kontakt, vagy szennyeződés hiba.
Hihetetlen, hogy ilyenek szívatnak. Kontakt hiba volt, méghozzá az USB ajzatnál az egyik adatvonalat engedte el a forrasztás úgy, hogy szabad szemmel nem lehetett látni. Most már újra jól működik.
(Viszont számomra rejtély, hogy ha egyszer jól működött, akkor hogy engedte el a forrasztás. De az a lényeg hogy nem komolyabb volt a bibi.) És az is hihetetlen hogy látatlanból ennyire vágod a témát. Nem tudom eléggé megköszönni a segítségedet. KÖSZÖNÖM SZÉPEN! Te vagy a legjobb Watt.
Nagyon szívesen!
Idézet: „Te vagy a legjobb Watt.” Az okosat és a szépet kifelejtetted, na meg a szerényt! Egyébként csak tapogatóztam, nem nagy ügy...
Valószínűleg sosem volt ott rendes a forrasztás, csak először úgy feszült meg egy kicsit a csatlakozó, hogy összeért tőle, utána pedig nem feszült, és akkor meg nem ért többé össze. Megesik az ilyen.
Sziasztok!
Megint én, bocsi, de megint problémám van. Építek egy Watt féle PK2-t a havernak is, de nem akar megfelelően működni. grr Rádugom gépre, ezzel indít a progi: PK2 Vpp voltage level error. Check target & retry operation. USB a géptől: 4,95V Vusb a 14es lábon: 3,35V Van amikor fel sem ismeri a gép. De a Vusb megvan. Amikor felismeri, és Troublesoot-ot csinálom, akkor a Vdd sem jó. Beállítom 5V-ra és 3,9-et mérek. Beállítom 3V-ra és 3,3-at mérek, sőt 2,5V helyett is 3,3-at mérek. Jah és folyamatosan változik kb +-0,1V-ot az érték, tehát nem stabil amit mérek. A Vpp tesztnél meg forrósodik az induktivitás, és olyan 7V körül mérek. Az adatvonal teszt az szerintem jó, mert beáll a Vdd-hez közeli értékre a magas jel,az alacsony közel 0V, a toogle opcióval meg kb a Vdd fele mérhető. Zárlatot/szakadást nem találok, és már 3szor átkeféztem alkoholos fogkefével a panel mindkét oldalát, de nem akarja az igazat. Előre is köszönöm a segítséget.
Próbáld meg, hogy egy shotky diódát beteszel az USB 5V-al sorba. Ezen esni fog pár tized volt. Tapasztalatok szerint(olvass vissz, volt erről már szó), olyan USB portoknál, ahol 5V körüli a fesz, ott a Vpp hibákat ír, sé melegedik a tekercs. Ha ez lenne a baj, akkor készíthetsz egy kábelt beépített diódával, amit a problémás(általában laptop) gépeknél tudsz használni.
Nem tudom, hogy mennyire derült ki az előző hozzászólásomból, de ez egy másik PK2. Az előző az megy tökéletesen a sima kábellel (dióda nélkül).
De holnap veszek diódát és kipróbálom. Gondolom a diódának 1A bőven elég, ugye? Van valami konkrét javaslat vagy teljesen mindegy hogy milyen? Amúgy igen rémlik, hogy volt már erről szó, de ott akkor azt hiszem hogy 5V felett volt a fesz és az volt a baj. De lehet én emlékszek rosszul.
Szia!
Hát nem hiszem el, hogy nem lehet kapni itt Szentesen Shottky diódát. (kisváros átka, de nembaj megyek jövő héten Kecskemétre, ott lesz szerintem) Szóval írtad az 1N4148-at és ezen felbuzdulva találtam itthon 1N4007-et gondolom az áram tűrésén kívül nem sok a különbség. Bekötöttem, így az USB a géptől: 4,19V lett. A PK2 hosszabb pihenő után nem írt ki Vpp hibát. Viszont utána egy Check Communication és ugyanaz. troubleshoot: Vdd értékek (V): beállított - progi.szerint - mért 5,0 - 3,9 - 3,2 4,5 - 3,9 - 3,2 4.0 - 3,7 - 3,1 3,5 - 3,2 - 2,6 3,0 - 2,7 - 2,2 2,5 - 2,1 - 1,8 Vpp -t meg el sem indítja mert azt írja ki a progi hogy túl alacsony a vdd. De attól az induktivitás melegszik. Azt észrevettem még hogy a dióda nélküli kábellel nem mindig ismeri fel a PK2-t. A diódás kábellel meg igen. Meg még azt is észrevettem hogy az ICSP csatlakozó Vpp lábán mindig van 2,6V még alapállapotban is.
Ha a Vpp lábon van feszültség, akkor ott valami nem jó! A Vpp kimeneten 3 állapotot kell tudni előálítani: aktív magas, aktív alacsony és lebegő. Először is ellenőrizd az alkatrészeket a Vpp útjában.
Sziasztok!
Íme egy újabb lehetőség a PicKit2 felhasználására: Atmel AVR kontrollerek programozása PicKit2-vel! Még nem próbáltam ki, csak megtaláltam... Sziasztok
Szia!
Szegeden a RET-nél szinte minden alkatrész kapható.
Sziasztok!
Ha jól nézem akkor a furat szerelt változatnál (Hp41C változata) a nyákon van egy hiba. A tekercs és a vele párhuzamossan rakott ellenállás a +tápra (+5V_USB) van kötve. E helyett a +V_TGT pontra kellene hogy legyen kötve. (Q1_D és U5P_S-t összekötő vezető sáv). |
Bejelentkezés
Hirdetés |