Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   394 / 1385
(#) gulasoft válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Ezt én már nagyon régen mondtam, de aki nem próbálja ki, nem hiszi el.
(#) gulasoft hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Na kimarni nem martam mert 7 után értem haza és megvárták a melós nyákot annyira sürgős volt, ma délbn adtam le a nyomdának, onnan elhozta a megrendelő, és este 9 felé elvitte a nyákot. Kicsit lassú volt -10 volt kint, a műhelyben -7 körül lehetett. Miután elment már nem volt lelkierőm kimarni csak gyorsan fellamináltam meg tessék lássék előhívtam, ha holnap lesz időm akkor megcsinálom rendesebben. azért remélem lehet látni hogy ezen a maratás ronthat csak bármit. A scanner színhűsége egy kalap sz....r, de ezzel tudok 2600dpi-s képet csinálni.

melo042.jpg
    
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Szia! A motor (az eredeti) képes a lassú 0,5 cm-es haladásra? Ezt nem írtad meg még! Mert az lenne a jó sebesség alacsony hőfokkal!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Ahogy én tapasztaltam egy löketre 2mm-t tud húzni, de néha bizonytalanul indul, ill. meg sem moccan, csak morog egyet. A szakaszos sebességet tovább lehet csökkenteni, ha a 10µF-os kondit megduplázod, vagy triplázod. Ezzel a motorral az egyenletes sebességet sajnos nem nagyon lehet biztosítani, csak a szakaszost.

Már megfordult a fejemben, hogy a régi videók betöltő motorját kéne felhasználni a csigahajtásával együtt, ha netán illeszkedne a fogaskerékhez. Van néhány motorom, majd körülnézek. Ez azért lenne jó, mert ugyanez az áramkör elvileg képes lenne "igazi" PWM-el is vezérelni a DC motort.

Jut eszembe, te nem próbálod meg ezt? FET-et használsz nem? Tégy akkora kondit a 10µF helyére, ami 10-20KHz-et eredményezne(470pF...1n ha jól számolom!), és a kitöltéssel tudod állítani a motor fordulatát. Gyorsító dióda benne van a motorral párhuzamosan ugye?
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Szia! Nekem 12V DC motor van azért kérdeztem és ez is szakaszosan viszi be mert még a PWM sem tud olyan lassú forgást,hogy ló legyen az is túl gyors! Ez a legkevesebb mi most van 1 perc alatt 0,5 cm de ha még ritkább lenne az impulzus akkor lehetne lassabb! Én nem próbáltam az eredetit mert kiiktattam bent a mechanikus forgásirány meghatározót és szét kéne szedni,hogy visszategyem (valamikor majd megcsinálom). Ezért kérdeztem,hogy kis rövid impulzussal képes e kb 1mm alatt rántani rajt a motor! Hozzáteszem én úgy állítom be ha már "bekapta" a nyákot teszek is bele egy nyomógombot is majd erre a célra kényelmesebb mint a kapcsoló!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Fura, hogy a PWM-el nem ment! Nekem van egy modell autóm, ami csiga lassúságra is képes, miközben a vége kb. 40. De majd én is utánajárok mit tudnak ezek a videómotorok!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Nincs elég nyomaték! Igaz 10 µF van bent Igen egy dióda van bent bár én a fet védelme érdekében tettem bele!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Nem kevered a PWM valódi fogalmát a kvázi PWM-el, amit most használunk? Érted az előző hozzászólásomban a valós PWM-re vonatkozó részt és a kipróbálandó áramkör fizikai működésében az eltérést a jelenlegitől(csak a kondik értéke különbözik, de nagyságrendekkel)? Igazi PWM-el próbáltad a motorod? (16KHz?)
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Azzal még nem próbáltam lehet jó lenne A nyomaték mekkorát csökken mert elég gyorsan átviszi a panel a direkt 12V-on! Akkor csak a kondit csökkentsem az elég?
Mindegy most megyek a nyomtatómat megcsinálom mert a termikus része rossz és ki kell cserélni csak halogattam de túl meleg azért nem jó a tesztnyomat szerintem. Utána nekiugrok és nyomtatok pár tesztpanelt neked!
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
A világért sem akarok kötekedni, de a felső NYÁK közepén lévő "keret", innen nézvést jobb alsó sarkában van egy 3 virágsziromra hasonlító alakzat. Ez mitől lehet?
Egyébként tényleg szép, bár a "háziipari" (pontosabban inkább: barkács kategóriás, tehát nem profi, sorozatgyártott, vagy arra szánt) NYÁK-okhoz képest kicsit "macerásnak" érzem. Ez persze nem feltétlenül hiba, csak a normál, házi használatra szánt és készített NYÁK-okhoz képest talán "feleslegesen" precíz.
De tényleg szép munka.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Nem tudom, mondom valami maradék nyákra feldobtam egy 2 hónapja a hűtőszekrény mélyén kallódó fóliadarabot, és 2:20 alatt levilágítottam. Előtte már megcsináltam egy 19*12-es nyákot, kihűlt az előhívó és irtó hideg volt a műhelyben. Szerintem ott nem ragadt fel a fólia, mer a nyákpucolásával is spóroltam. Olyan irgalmatlan vékonyak voltak a vonalak, hogy feliratot szabadszemmel alig láttam. Még jó hogy pont ezek mellé raktam egy feliratot a nyomdának, hogy melyik az emulziós réteg, mert abból a feliratból tudtam csak.
Sajnos ez egy vámpírmeló, mert a fólia fényérzékeny. Egy sárga lámpa világít ilyenkor a műhelyben, komoly fényt csak akkor kapcsolok mikor már a maratóban ázik a nyák. Valamelyik fénycsövem komoly uv-t nyom, mert a lemart nyákról alig bírtam leszedni a fóliát úgy felkeményedett.
(#) Frankye válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Ja, értem. Tehát jelen esetben nem annyira a precíz kivitel, mint inkább a megvalósíthatóság vizsgálata volt a cél. Ezesetben egészen más a leányzó fekvése.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
A nyomaték nem csökken jelentősen, ez benne a lényeg.
Igen a kondit kell lecsökkenteni 1nF-ra, majd a frekit beállítani 10..15KHz környékére a 200Kohm-os potival(50...100Kohm), majd a 10Kohm-os potival tudod a kitöltést csökkenteni addig, amíg a leglassabban megy a motor, de még van ereje. Az még előfordulhat, hogy a 10Kohm-os poti kicsi lesz, és a motor el sem indul, de ezt majd meglátod.
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Az a baj, hogy ha sem anyagi, sem gyakorlati haszna nincs annak amit csinálsz, akkor irtó nehezen szánja rá magát az ember, hogy -8 fokban este 7-8 óra felé nekiálljon nyákot csinálni. Film megvan, levilágítás működik ennyire volt időm tegnap. Ha megleszek akkor rakok fel róla képet, de tegnap olyan rohamtempóban készült minden, hogy nem tudtam lefotózni a kristályokat sem, mert már melegítettem elő a maratófolyadékot miközben fóliáztam a nyákot, olyankor meg már nuku fény, és igazából megállás az alatt a 2:20mp alatt van amíg a levilágítás megy.
(#) Barkacsos hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
sziasztok,
vettem egy nyáklapot, meg egy fűrészt amibe ez a vékony fűrészdrót van ami nagyon könnyen elpattan, és egyszerűen alig megy a fűrészelés vele. A drótot beleteszem a fűrészbe, de hiába csavarom szorosra, egy cseppett akkor is mozog a fűrészdrót, és könnyen elhajlik mikor fűrészelek vele valamit. Valaki tudna segíteni hogy hogyan lehet rendesen fűrészelni?

Válaszotokat előre is köszönöm
(#) gulasoft válasza Barkacsos hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Vasfűrésszel, vagy dekopírral, de abba is vasfűrész lapot vegyél.
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Látom szépen felfóliáztad a mintát, amit küldtem.
Látszik rajta a nagyobb DPI felbontás, szépek a lépcsős szélek.

Kíváncsian várom a lemaratott eredményt.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Jó lenne tudni, hogy ez az orsó stimmelne-e a fogaskerekünkhöz...
Bővebben: Link
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Szia! Gyors tesztek eredményei nagyon jók kivétel amit a nyomtatóm nem tud felbontani a kicsi padok de ahol van közte hézag az átkerül ugyanúgy a nyákra ez tesznek azért még jók ! Most folytatom komolyabban az nyákot nagyon gondosan kell előkészíteni! Amit lamináltam 99%-os kető is apró hiba akkor jött le mikor megdörzsöltem a nyákot! Ha kész leszek megpróbálok fényképezni és ha elküldöd a címedet még ma elküldök pár nyákot maratva csak laminálva meg pár nyomatot hozzá tesztelni!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Egy nagyon híg gyorsmaratós oldatban előmart nyák már denszeszes tisztítás után! Már a laminátorban van!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Az eredmények! Sima peroxidos gyorsmaratással szedtem le ahol összeér a pad az a nyomtatványon is úgy van talán nem tudja a nyomtató vagy valami beállítási kompatibilítási gond iylen kis méretnél! Ja hármat nyomtam a nyákra mid jó lett csak egyet marattam ki! Szerintem kihoztam mit lehet de egy 1200DPI nyomtató és mikrómaratásos módszer még javíthat az eredményen! Remélem akkor,hogy most már elhiszitek nekem ,hogy tényleg jó! A büdös életben nem fogok ilyen nyákot készíteni azért mindennek van határa
(#) pici válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
"már elhiszitek nekem ,hogy tényleg jó"
Mire gondoltál konkrétan?

Ha összefolyt, akkor annyira jó nem lehet...
(#) patexati válasza pici hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Mi folyt össze?? Olvass légszíves! A nyomtató nem tud többet!
(#) pici válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Igen ezt értettem, hogy a nyomtató nem jó.
De akkor mire írtad hogy "már elhiszitek nekem ,hogy tényleg jó"
Nem kötexem, csak nem értem...
(#) sucuka hozzászólása Feb 2, 2010 /
 
Ha jól láttam pici átküldte egy "fotós" kolegának is a BGA mintát? Gondolom valami összehasonlítást szeretnétek a két technikával kapcsolatban, ugye?
(#) patexati válasza pici hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
A laminátor! Lehet vele csinálni tökéletes nyákot az előmaratásos módszerrel mi egyben az alámaródást is megoldja! A vonal vastagsága nem csökken! Ez lényeges szempont szerintem és fel is tapad 99%-os a nyomat eredménye! Egy dolog van vissza a motor kiváltása DC-re (nekem az van) és lehet írni wattnak a cikket!
(#) pici válasza sucuka hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Igen, jól látod.
Lesz legalább egy profin elkészített fotós minta is.
(#) patexati válasza pici hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Meg akartam csinálni a te BGA tesztedet is de a nyomtató egyszerűen nem tudja felbontani! A rálaminálás nem okozna gondot!
(#) pici válasza patexati hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Elhisszük-e neked, hogy tényleg jó a laminálással nyákot csinálni?
Nem haragszol, ha azt mondom, hogy már régebb óta csinálunk sikeres nyákot laminátorral mint Te, és most is előrébb járunk.

A vaskloridos ötletet olvastam már, de látom Te ki is próbáltad, én nem, mert nekem nem volt gond a feltapadással. De lehet ez a módszer segíthet pár szakinak, ezt jó ötletnek gondolom.
Bér nem értem miért véd ez az alámaródás ellen, de gondolom elmondod.
A vonalvastagság nem csökken... ezt ugye nem jó nyomtatóddal, ami összefolyatja a padeket, nem lehet tesztelni...
A motor kiváltással nem foglalkoztam, nekem jó a full sebesség.
A cikket ketten írjuk wattal és ez természetessen teljessen független tőled, nem kell váni ...
Watt lehet majd ír az előmarásos dologról, ha jól tudom tesztelte. Sikerült watt?
(#) patexati válasza pici hozzászólására (») Feb 2, 2010 /
 
Jó ok! Én nem vitázom és nem mondok semmit az alámaródással sem találd ki befejeztem!
Következő: »»   394 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem