Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapos toroid magból ki lehetne hozni, de nincs értelme.
Kapcsolóüzemű tápegység való oda. Lehet is kapni ilyent LED-ek táplálására. Nemrég kötöttem be mennyezetlámpát, 2 db volt benne 10-10 LED meghajtására. Azt nem tudom, volt-e 18 mm, de nagyon lapos volt.
Nem egészen idevágó a kérdésem de talán még belefér , szóval nem-e tudna valaki egy M magos trafó táblázatot nekem mutatni ? /Kerestem kutattam de nem találtam !
Küldöm, talán benne van a szükséges trafó...
Bocsi, ha láma vagyok, ennyire nem értek a villanyhoz...
egy 2KVA-s transzformátort vettem... 1:1 leválasztó. elvileg ez ugye 8.7A... Létezik, hogy induláskor leveri 10A-es biztosítékot? Mennyi az induló áram?
Látod, hogy létezik, mivel a Tiéd is leveri (ezért kérdezed). A 10A-es automata sem 10A-nél old le, hanem 30-50A-nél. Ezt a trafód is képes produkálni bekapcsoláskor.
Egyébként mihez kell(het) 2kVA-es leválasztó?
Nem röhögünk, mi nem vagyunk olyanok. De tényleg, minek elé? Ja és nem lett volna elég egy 800VA-s?
Sokkal részletezőbb lesz a hang, precízebb mélyek. Minimum ajánlott az 1,5KVA-s.
Tudom a szakik mindig szkeptikusok De nézzétek a jó oldalát ebből szerintem csordaszellem lesz hifis fórumokon. Majd ellehet adni jó drágán ezeket a trafókat, én is addig vettem amíg olcsó Idézet: „Tudom a szakik mindig szkeptikusok” Nem, csak a realitás talaján járnak. Idézet: „Majd ellehet adni jó drágán ezeket a trafókat” Hát igen, erről szól az egész, a pénzhajhászás, mások átverése, becsapása, megkárosítása... Ha eljösz a következő általunk rendezett Audiofil talira, akkor ott személyesen elmagyarázom, hogy miért is nem igaz ez, s a saját szemeddel is láthatod a mérési eredményeket, ha elhozod ezt a vasdarabot.
köszönöm az invitálást...
teny, hogy van összefüggés a táp ellátás és a hang között... eddig passzív szűrést - kondenzátoros - használtam, hallható a különbség (hivox alces). az új hullám: ez rontja a dinamikát és vágja a sávszéleket. Hát gondoltam megpróbálom a trafós leválsztást, mint néhányan, szerintük sikerrel. amerikai cégek gyártanak is ilyen elven működő szűrökét - már regén, 1000-2000$. valami alapja csak lehet, én meg nem tudtam kipróbálni... kérdés: van itt is a fórumon egy lagyindító rajz, azt hiszem 4 10kohmos ellenállással. itt ez mennyi feszt ad le indításra? ugye egy 1:1 trafónál megjelenik a teljes fesz. Nem vágja haza a (hifi)készüléket ez a túl kicsi fesz? Mennyi áramot vehet fel induláskor a 2KVA-s toroid trafó? Ugye alap 8,7A... mekkora áramlökése van? 20A-es C-s bizti elég lehet?
Ott nem 4 darab 10kohmos, hanem 10 ohm-os van. Ezért nem esik sok feszültség. Az indulási áram akár 10 szeres is lehet.
Amúgy ez a leválasztó trafó csak két dologra jó. Érintésvédelmileg biztonságosabbá teszi a rendszert, illetve megszünteti a földhurkot, azaz a brummot. A többi ellenérveimmel nem akarom szét offolni ezt a topikot.
igen én olvastam rosszul. Azt jelenti, hogy 230V-nál minimális feszültség esik...
Azért lényeges ugye az egész, mert az erősítő folyamatosan be van kapcsolva és egy esetleges áramszünetnél, az "újrainduláskor" ne legyen (túlzottan) eltérő a feszültség. (220Vés 245V között kb.)
Azt hiszem, de javíts ki ha tévedek, de nem erre találták ki a szünetmentes tápegységet?
Esetleg a lágyindító reléje nem csak az előtétet söntölhetné le, hanem a kimenet is kapcsolhatná.
ezen én is gondolkodtam, de akkor megint borul az elv... "felesleges csatlakozások, csatolások a táp ösvényben"...
Elvileg előtte nem gond, de utána...
Ha nem gond, hogy kimaradásnál, rövidebb áramszünetnél lekapcsol, akkor a rajzon látható módon minimalizálhatod a csatlakozások számát. A jelfogó mehet a primer oldalról is. Ez csak blokkvázlat mintsem kapcsolás, ezért a sallangokat nem is jelöltem rajta. Lehet, hogy egy gyors kimaradásra a relé el sem enged, mert a vele párhuzamosan levő kondi (sallang ) tarja benne addig a lelket.
nem baj abszolút ha kikapcsol....
ugye a kikapcsolás csak azért jelent problémát alapesetben... mert a trafó folyamatos üzemben lesz, vagyis ha nem vagyok otthon elmegy az áram - 1 percre vagy 1 órára mindegy - de amikor visszajön a mögötte lévő eszközök (erősítő, cd) ami folyamatosan be van kapcsolva, ne kapjon alacsony, se magas feszt. Lágyindító nélkül leveri a biztosítékot, viszont nem tudom mit csinál a feszültséggel a lágyindító 4 db 10ohmos ellenállása - indítási szakaszban... Köszi... ezt fogom kombinálni a lágyindítóval.
Köbzoli ugyan azt javasolja mint én is, csak ő teljesen külön rajzolta én pedig a lágyíndítót és a leválasztó trafó főkapcsolóját és az automata kikapcsolást egy egységbe rendeztem. A lágyindítás max 0.1 - 0.2 másodperc alatt lefut, azalatt a mögötte levő eszközöknek nem lesz semmi baja. Ha jól értettem pont az a gondod, hogy igényes a rendszer és minél kevesebb elemmel akarod kiegészíteni. Így biztos vagyok benne, hogy ez nem okoz gondot. Ha gyári eszközök, akkor ezer szabványnak meg kell felelniük és tuti van bennük valami a feszültségingadozásokról is. Ha házi készítésű, akkor pedig lesz benne túlméretezett trafó, egyenirányító híd, pufferkondi, és ez megfog minden ilyen nyavaját.
Itt már kicsit offok vagyunk, ha gondolod menjünk át a lágyindítós fórumba (kicsit feljebb már belinkeltem) Idézet: „Ha gyári eszközök, akkor ezer szabványnak meg kell felelniük és tuti van bennük valami a feszültségingadozásokról is.” Nincs, és nincs is erre szabvány. Ahol dolgozom, tucatjára hozzák az elfüstölt cuccokat cseréltetni, mert áramszünet volt vagy valami hasonló.
Az kellemetlen. Azt gondolná az ember, hogy erre azért odafigyelnek.
még mindig én... hogyan tudom védeni a transzformátor (1:1) utáni áramkört rövidzártól?
Ha normál (L; N) hálózatról beszélünk, akkor a fázisra megy egy kismegszakító. De mi a helyzet a "leválasztott hálózattal?
Előtte ugyanaz a zárlati áram folyik. miért nem jó ott védeni? Abban a védelemben már a transzformátor is benne van, nemcsak a fogyasztó.
rendben...
Mennyi a meddő teljesítménye egy transzformátornak... (3-6W/kg) de mitől född, hogy 3 vagy 6? mert nem mindegy duplája a fogyasztás. A 20 kg-mos trafómnál: 60W-120W nem mindegy.
Én nem tudom mennyi, de én az alapteljesítményéből indulnék ki (2KVA), amire már magad is kiszámoltad a 8.7A-t. A 60VA az +0.25A (+3%), a 120VA pedig +0.5A (+6%). Ha meg ez úgy meddő, hogy a feszültség és az áram nincs fázisban, akkor meg kevesebb mint 2 ezrelék lesz az áram növekedés (8.714A). A trafód mögé kötött eszközök összesen gondolom jóval alatta maradnak a 2KW-nak, ezért a biztosítékot sem kell arra méretezned. pl 8A *230V = 1840W csak elég.
Helló! Lehet hogy hülye kérdés, de 17V-os 4A-es transzformátort honnan lehet szerezni? Csak bontani lehet?
Vagyonvédelmi boltokbanpróbáld A riasztó trafók 16-18 voltos trafók. Egy 65VA-es pl. teljesen megfelelő.
Köszönöm válaszod, elindítottál valamerre... Üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |