Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   396 / 1385
(#) dizi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Hali
Lenne egy két kérdésem de ezt inkább a fény forrás és lámpatest gyűjtők topicban tenném fel.
(#) sucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Az lenne a durva, ha bevinnéd a tacskóba megmutatni, hogy: "Nesztek! Ilyent kell gyártani, mert erre van igény!"
:smoke:
(#) L_Maqvus válasza sucuka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Aztán a végén beperlik, mert nem az előirtnak megfelelőlen használta fel, illetve átalakitotta
(#) pici válasza sucuka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Nem a tacskó gyártja, hanem ócsó kínai
És nem biztos hogy lenne rá akkora kereslet, hogy megérné.
De nekünk jó, mert nem kerül sokba átalakítani
(#) gulasoft válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Az a pozitív fólia amit most használok történetesen negatív fólia, és pont az a része keményedik be amit ér az uv. Érdekes látni ahogy a teliöóld és a vezetékezés fehér, míg a szigetelőközök feketék.
Egy pozíciórajz úgy néz ki, hogy egy hót fekete fólia, rajta elszórva a fehér vonalakból összerakott pozícióábra. Ez pl. teljesen tonerevő megoldás lenne, szerencsére a nyomdát nem érdekli, mert a filmen van egy fekete rész, és ahol megvilágítják ott lesz fehér, majd fixálják, tehát ott nem ráhordanak a filmre valamit ami fogy, ezért a film mérete után kell csak fizetni, a telítettség mindegy.
Jó lenne egy ilyen levilágító otthonra több milla az ára.

A múltkor írtam, hogy maratás alatt ment két fénycső, és úgy bekeményedett, hogy az oldójával is vakarni kellett.
A lötstoppos fólia is pont ilyen, ott még ajánlják beégetni 150 fokon, na azt már csak csiszolópapírral lehet leszedni.
(#) sucuka válasza pici hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Tudom, hogy olcsó kínai, hiszen ez magától értetődik, rá is van írva. Különben erősen a vicc felé vettem az irányt, nem mintha komolyan gondoltam volna Vagy annak látszott?
Egébként így "megPICkálva" mind a fizikai mind pedig az eszmei értéke jóval meghaladja azt, amennyiért vette.
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Sikerült kimaratnod a miniNYÁKot?
Kíváncsian várjuk az eredményt
(#) janocsi hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Sziasztok!
Átalakítottam a (teszkos) Homeo3 laminátor motorját a következő módon.
Találtam egy régi PC nagy floppy léptető motort, amelyet alaposabban megvizsgálva alkalmasnak találtam a meglévő gyári motor helyére, (bele) aplikálni.. Szétszedtem tehát az eredetit, csak a kosár maradt meg belőle. 1_kép. Ebben a tekercs helyére éppen belefért, így vissza tudtam építeni az eredeti fogaskerék mechanikát, ami a legfontosabb szempont volt. 2. kép. A léptető tengelyét, (3mm átmérő) kihúztam, és a helyére egy "törött” NYÁK fúrót méretre köszörült hosszal betoltam óvatos ütögetéssel. Erre azért volt szükség, mert a fúrószár átmérője éppen 3mm-es, valamint a törött fúró része 1.6mm átmérőjű, erre könnyen fel tudtam ragasztani egy modell autó megfelelő kis fogaskerekét. Szépen összeállt az egész szerkezet, csak még a motor kivezetésekhez kellett "hasítani” egy szeletet a kosár megfelelő helyén. 3_kép. A meghajtó áramkörrel volt némi gondom, de logikai áramkörökből, (4027, 4070), egy órajel generátorból (555!) és egy ULN2003 meghajtóból állítottam össze ideiglenesen egy pontrácsos nyákra. 4_kep. Csináltam néhány "gyenge” videót is a már működő laminátorban,.A sebesség mostmár olyan mértékben szabályozható és főleg folyamatos, amilyent itt a fórumban már többször is olvastam másoktól, milyen is lehetne az ideális. 3mm/min-től, 300mm/min Megvan tehát az eredeti sebessége is, ha 350-400fordulatig növelem a motor fordulatát az órajel freki állításával. Erről készült egy videó egy centiméter továbbításával is sebesség címen, és még egy, a fogaskerék mechanizmus működéséről.
Sziasztok.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
És az a két videó is...
(#) elektrorudi válasza janocsi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Ez korrekt !
(#) gulasoft válasza pici hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Tegnap elmentem a kislányomért az oviba, utána postára, utána szánkózni, utána vacsit csináltam. Ma megyek a lányomért az oviba, utána szülőire a fiamhoz. Mondtam 3 gyerekkel nem olyan könnyű az élet mint gyerekek nélkül.
Tegnap annyi időm volt, hogy levágtam egy darab nyákot amire mind a 4 ráfér.
Megpucolni már nem volt időm, mondtam, hogy nem tudom mikor lesz kész.
(#) sucuka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Nos ez igen jó megoldás, nagyon tetszik!
Már csak az a kérdés, hogy milyen típusú floppymeghajtó motora lenne a megfelelő, és kérdés, hogy találni-e még valahol olyant...
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Elég sok foppyt szedtem már szét, de ez a legújabb nagy floppykban fordult elő, sőt ennél még kisebbel is találkoztam. Nem sokat lehet róla tudni, de mielőtt beszereltem, csináltam néhány fotót róla. Természtesen lehet nyomtatóból kitermelt léptető motort is beépíteni, de akkor már házilag nehezebb a megoldása, ugyanis a kosarat egy kb. 42-43mm átmérőben ki kell esztergálni, ide szintén beültethető egy ilyen motor is ezzel a módszerrel. Arra kell ügyelni, hogy ne legyen nagyon "széles" ill. vastag a motor, mert mögötte csak 6-8 mm van, ha fel akarjuk tenni a burkolatot is. Ha ez nem szükséges, ilyen NYÁK fúró tengelyel sokkal nagyobb motort is be tudunk építeni, csak egy tengelyfúrat kell a kosár "fenekén" amin át elérhető a fogaskerék mechanika. Ez esetben célszerú a tekercset bent hagyni a kosárban távtartónak.
Ezek a képek készültek a motorról még.
(#) watt hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Megjött patexati levele, benne néhány általa készített nyák. (Köszi patexati!)

Készítettem róluk makró felvételeket, kíváncsi voltam milyenek a vonalak és a pad-ek szélei.
A panelek egyébként jól sikerültek, kivéve egyet, amin van egy szakadás. Azt ne vegyétek figyelembe, hogy patexati nyomtatója nem tudott megbírkózni a kicsi TQFP foglalattal, a teszt szempontjából ez nem számít, én csak a vonalakra és a reprodukálhatóságra lettem volna kíváncsi.
Akkor a képek:
patexati_panel_1.JPG
patexati_panel_2.JPG
patexati_panel_3.JPG

Látható, hogy a vonalak egy kicsit kevésbé hullámosak, mint amiket én készítettem, viszont a folytonosság jobb, hiszen csak egy nem sikerült 100%-osra, ami ettől a kis szakadástól, javítással használható lenne.
Még nem volt alkalmam kipróbálni a maratós előkészületet, talán ma. Remélem ezzel tudom majd reprodukálhatóvá tenni ezt a kis méretet is!

Patexati, köszönöm a segítséget! Ki fogom próbálni a nyomatokat is, amiket küldtél, hogy lássam a nyomtatóm miatt van-e az eltérés, ha netán az én nyomataimmal nem sikerülne!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szia! Az az egy hiba is abból adódik,hogy először nem marattam ki mindegyik nyákot (egy panel volt) és valamivel megsértettem a maratás előtt az a hiba sem volt bent csak nem vigyáztam és valami megkarcolta itt a műhelyben de a vonalak láthatók,hogy elég vastagok folytonosak a nyomtató nem tud felbontani ekkorában már azért rossz a kicsi ic része nem megfolyatja ahogy pici fogalmazott hanem egyszerűen ez a vége! Amúgy ez egy másik nyomtató mint tegnap előtt mert kicseréltem tehát ez a vége sajnos! A tied szerintem jobbra lesz képes mert az nehezebben folyik meg és így jól rá fogod tudni laminálni ha előmaratod nem fog alámenni a marató sem! A vonalak szebbek lennének ha vasklorid vagy más lassú maratóval marattam volna ezek kemény peroxidos maratások kb 20-30 sec pedíg kétoldalas nyák volt!
(#) Chokapick hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Tudja e valaki,hogy a TS-500 Forraszto gyantat,hogyan lehet felhigitani
15perce all acetonban es meg mindig kokemeny
(#) sucuka válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Aceton nem jó, denaturált szeszt neki...
(#) Kicsa válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Szia!
Próbáld meg denaturált szeszben vagy tiszta alkoholban feloldani!
Nemtudom az miben különbözik a sima fenyőgyantától de nekem azt mondták hogy a simát ebben a kettőben lehet feloldani szépen.
Üdv Kicsa
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Biztos vagy abban, hogy a maratás sebessége számít? Szerintem nem. Az arányok ugyanazok a ráható idő tekintetében. Az alámarás hullámosságánál is ez a helyzet szerintem. Lágy peroxidos előmaratást épp most próbálom, meglátjuk!
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Ha marattál már vaskloriddal akkor ott látni,hogy egy kicsit másképp mar az egybefüggő részeket jobban kíméli! Sajnos felhígítottam az egészet mi volt az előmaráshoz pedig kellett volna hagyni belőle kipróbálni azzal is! Amúgy mint írtam ez nem szilárd vasklorid hanem a wolfos gyorsmarató de ugyan az mert vaskloridból készül az is!
(#) sucuka válasza janocsi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Körülnézek 5,25"-ös floppy ügyében, mert lehet hogy a frekvenciaváltós dolog költségesebb lenne.
Viszont ha léptetőmotort teszek bele akkor én is PC-kel oldommeg a vezérlést majd...
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Igen, de ezt én nem a sebességnek, hanem a marató anyag vegyi hatásának a festékre, tudom be.
pl. a tömény sósav leszedi a festéket, úgy, ahogy van!

Te hogyan szedted le a papírt? És hogyan lamináltál?
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Előmarattam ,lamináltam ,langyos vízben leáztattam,10%-os sósavban kis kefével megsimogattam és kész! Ha jól rátapad nem szedi le a sósav! Ami gondot okozhat ha nagy a reakció a maratáskor és nem bőséges a maratófolyadék túl meleg lesz és az tényleg leszedheti! Nagyobb nyák főleg ha kétoldalas lazán felforralja a maratólöttyöt ha túl tömény Csak úgy derülne ki a vaskloridos ha valaki kipróbálná és össze lehetne hasonlítani! Az is lehet,hogy nem sok különbség lenne!
(#) Chokapick hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Akkor elkell halasztanom a muveletet,mert csak acetonom van,pedig sorakoznak a szebbnel szebb panelok.
Es dolgozott mar valaki ilyen TS 500 gyantaval? Szep szint ad a panelnek? Vagy inkabb probaljak meg beszerezni valami mast? De sajnos csak ez kaphato az uzletben
(#) janocsi válasza sucuka hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Már csináltam egy PIC-kes vezérlést is, de semmivel sem jobb mint a logikai IC-kel megépített, és ez bizony jóval olcsóbb is . Ez a PIC vezérlés akkor lehetne jó, ha a hőfokszabályozással együtt működne a sebesség megválasztása is. Így talán még megérné belerakni az ilyen elektronikát is.
(#) mex válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Valahol irtam mostanában,hogy én nitróba oldom fel az előzőleg apróra tört gyantát. Lekenés után gyorsan szárad, nekem bevált.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Idézet:
„Ha jól rátapad nem szedi le a sósav!”

Volt már a kezedben tömény sósav?

Idézet:
„,lamináltam”

A kérdésem a hogyanra vonatkozott...
(#) Chokapick válasza mex hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Es te is TS 500-al csinaltad?
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Természetesen nem a tömény sósavra gondoltam de állt egy darabig bent ezért mondtam! A laminálás az előkészített nyákra ráteszem a nyomatot és bekapatom a laminálóba és kb 120 fokon 5mm/ perc sebességgel végighúzza azt kész! Űgy is ráment ha teljesen levettem a potival a hőmérsékletet csak akkor már nem tapad fel rendesen ezért kb 9 óránál van a poti a te álltad publikált kapcsolásban! Szerintem az eredeti szabályzással is laminálna csak az nem pontos mert nem a hengert méri!
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
Értem, köszi!

Közben van részeredmény.
Nekem bárhogyan is maratom elő(vaskloridom nincs), csak rosszabb lesz. A felület sokkal símább, mint ha csiszolnám, és szinte csúszik!

Aztán fogtam egy 600-as polírpapírt(eddig 1000-es és 800-as volt használva) és láss csodát!
Nekem 160°C-on többszöri lassú áteresztéssel kell vevinni a nyomatot, mert különben meg se tapad. Ez az OKI festék egy agyrém! De végül egész jól mutat, pedig már nem finomkodok vele, látszik is, hogy a körmömmel végig kapartam! A másikat is középen, láthatod az eredményét a maratott színű felületet a lejött pad-ek alatt.
Most laminálok még egyet, és ha az is jó lesz kimaratom mindkettőt!
Akkor a képek:
ui. Azt elfelejtettem, hogy a csiszolás után a panelt sima nyomtató papírral addig dörgölöm, amíg leszárad teljesen. Rengeteg mocsok lejön még!
Következő: »»   396 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem