Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Digitális vasútmodellezés

Témaindító: mspike, idő: Júl 7, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 40
(#) Dietrich válasza Topi hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Nagyon szép!

Sebességfüggő?
(#) Topi válasza Dietrich hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Idézet:
„Sebességfüggő?”

Természetesen. A demó hangon is hallani, hogy fel lehet bőgetni a motort.
(#) Dietrich válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Igen, csak nem tudtam, hogy egy MP3 hanglejátszást, vagy üzemkörnyezetet hallok.

Még néhány kérdés?

A fékút csikorgása is arányban van beállítható fékút hosszával?

Van esetleg gőzös hang is ilyen extra jó minőségben? Milyen fajták?

Ez egy hangos mozdonydekóder 3,3 Vos AVR-rel? Ha igen, van rajta ABC és fix fékút?
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Nagyon jó lett ! Én is kérdeznék pár dolgot: a hang lejátszás milyen d/a átalakítással megy ? Van benne belső ? Vagy kulső d/a, vagy ellenállás létra, esetleg digit. potival ? Vagy pwm ?

Ugyanaz a kontroller viszi a mozdonyt is és játsza a hangokat ?

Hogyan lehet ezekre a dekóderekre feltölteni a hangmintát ? Tehát ha benn van a mozdonyban, valahogy dcc-n keresztül ?
(#) Topi válasza Dietrich hozzászólására (») Jan 2, 2010 /

Idézet:
„A fékút csikorgása is arányban van beállítható fékút hosszával?”

Féket csikorgatni végtelen ideig nem lehet, így beállíthatóan, egy adott ponttól kezdi játszani. Természetesen csak akkor ha tényleg fékezni kell, alacsony sebességen nem.

Idézet:
„Van esetleg gőzös hang is ilyen extra jó minőségben? Milyen fajták?”

Ez csak demónak rátöltött csörgő. De a dekóderre egyedileg lehet hangot tölteni.

Idézet:
„a hang lejátszás milyen d/a átalakítással megy ? Van benne belső ? Vagy kulső d/a, vagy ellenállás létra, esetleg digit. potival ? Vagy pwm ?”

R2R hálóval, de pont emiatt csúszott a megjelenése, elégtelennek bizonyult a protóban lévő IC tokozású R2R háló.
Emiatt most variálni kell, többek között azért, hogy 0402 / 0603-as ellenállásokból legyen az R2R és ráadásul ültetőgépnél is legyen optimalizálva.

Idézet:
„Ugyanaz a kontroller viszi a mozdonyt is és játsza a hangokat ?”

Ezen a teszten igen. És a prototípusnál is ez volt a szempont, ám most a végleges már külön lesz. Többek között azért, hogy:
1. Könnyen lehessen hangot tölteni rá (ne sínen kelljen átszenvedni)
2. Méret probléma. 35mmx16mm az egybeépített (akkora a LokSound is), de a hangdekóder igény kutatásakor kiderült, hogy sok mozdonyba ezt beépíteni nehéz. Pl. nekem is van egy olyan mozdonyom, hogy ekkora dekóder nem férne bele
3. SUSI interface-en keresztül külső modul lett.

Így jobban gazdálkodhatunk a hellyel, mert már a SUSI 4 vezetékét elvinni a hanglejátszóig nem nagy gond. Így a hanglejátszó meg bőven elfér mondjuk egy 20-as hangszóró alatt. Szóval könnyebb beépíteni ha két darabban van.

Arról nem is beszélve hogy a terhelésszabályzott dekódert nem szükséges kidobni, ha hangot akarunk. Bármikor bárki a már meglévő dekóderes mozdonyába tehet hang dekódert...

Idézet:
„Hogyan lehet ezekre a dekóderekre feltölteni a hangmintát ? Tehát ha benn van a mozdonyban, valahogy dcc-n keresztül ?”

Mivel a dekóderről lecsatlakoztatható a hang lejátszó, ezért egy külön programozóval tölthető rá a hang.
(#) Dietrich válasza Topi hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Igen, sejtettem, hogy demo

Az a bibi, hogy nehéz az eredeti hangokat megszerezni, pl ESU-ból már nem lehet letölteni (3.5-ből)

Van ismerősöm, aki a vasútállomásokon járkál mikrofonnal a kezében....de ez szerintem már inkább fanatizmus
(#) lidi hozzászólása Jan 20, 2010 /

Nagyon leült a topic, találtam viszont egy kis olvasnivalót: Ingyenes online vasútmodellezős ujság
(#) Dietrich válasza lidi hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

OFF
Én írtam egy HSZ-t, de végül meggondoltam magam, nem küldtem el.

Azóta azonban TOPI is megnyilvánult egy másik fórumon, így már merem írni, hogy:

Már értem miről is beszélt itt TOPI az elmúlt időben, ezúton gratulálok neki a munkáihoz! (Trainmodules)

Szomorúan látom, hogy konkurenciája minden követ megmozgat, hogy lejárassa. Szégyen ami ott megy!
ON

Most csinálok egy nagy panelt, amire rá akarom szerelni dekódereket, S88 modulokat, szakaszérzékelőket, interfészeket, mert úgy áttekinthetőbb lesz az egész irányítópult.

A terepasztal kábeleit kivezetem az asztal szélére, és ott lehet majd összedugni a vezérlőpanellel. Így könnyebben lehet majd kötözgetni, madzagolni
(#) lidi válasza Dietrich hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Én meg haladok lassacskán az xpressnet packet nézőkével. Rákötöttem a Paco cuccra és a pc-re. Minden adatot ami xpressneten jön átküld PC be. Később majd ebből lehet tovább fejleszteni a központot és pc interfészt. Vagy gondolkodom egy virtuális kézivezérlőn pc-n. De ehhez még meg kéne csinálni hogy adni is tudjon az xpressnet felé. Nem tudom hogy mennyire gyors a pc, tud-e időben válaszolni a kérésekre.
És még egy link, időjárás álltal megviselt modellek
(#) Topi válasza lidi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Én is csináltam egy ilyen kis "nézőkét".
Tettem rá SN75176-ot (XpressNet), meg egy optót (DCC-nek), és egy sima fesz. osztót (LocoNet). Rajta egy ATmega8 és egy FT232.
Annyi trükköt csináltam, hogy tettem rá csomag szűrést, így például idle packet-et, és a csomag ismétléseket kiszűri.
Így egész olvasható csomagot ad DCC-nél, XpressNet-nél meg be tudod állítani valakinek a címére, és nem válaszol csak hallgat. Meg persze a broadcast csomagot is...

Sajnos kénytelen voltam, mert hiába van doksi XpressNet-hez, sok kérdésre az ember csak akkor kap választ, ha lefüleli a roco vagy lenz központot, vagy hiába van LocoNet dokumentáció igazán megérteni csak ilyen nézőkével lehet.
Örüljetek amíg csak XpressNet-re fejlesztetek. LocoNet CSMA/CD kommunikációja tartogat meglepetést... Főleg úgy, hogy a LocoNet personal docs, egy nagy kalap sz...

Az biztos egyébként, hogy PC nem fog tudni válaszolni XpressNet-re. Mindenféle képpen kell egy "átalakító". Ha megnézed az XpressNet dokumentációját, akkor abban látható mennyire idő kritikus a dolog... Ott kezdődik, hogy a PC-s FIFO mindig közbeszólna. Összevárja a bájtokat, ha meg várakozol közben hogy sorrakerüléssel kiküldje a PC, már le is késted a slot-ot, amiben válaszolnod kéne.

Csinálj inkább egy FIFO-t procira... Bejön a PC-től, azt esetleg interruptban olvasod, beteszed a pufferbe, és amikor sorra kerültél XpressNet-en, akkor kiküldöd. Vissza már nincs gond, mert fogadni a PC tud fogadni bármikor... A uC a szűk keresztmetszet.
Csak külön procival és saját legalább 10-15 bájtos FIFO-val fog menni.
(#) Topi válasza Dietrich hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Idézet:
„Szomorúan látom, hogy konkurenciája minden követ megmozgat, hogy lejárassa. Szégyen ami ott megy!”

Ez annyira nem zavar, mert nem igazán konkurencia. Nagyon más forgalmú és nagyon más darabszámú kettőnk tevékenysége. Nekünk viszonteladóink, nagykerárunk, és százas ezres szériáink, küldöldi viszonteladók is vannak.
Ráadásul mikor Fürdős Tamás belevágott a dologba, akkor mi már két éve nyomtuk az ipart...

Inkább csak az bosszantó, hogy felüti a fejét néhány ilyen "bérenc" aki elkezd anyázni, hogy rendeltek, de nem kaptak semmit, és az anyánk... de közben nem is rendeltek, nyoma nincs a rendszerben a rendelésüknek. Mikor ezt mondom, akkor azonnal rámtámadnak, hogy hogy merem megkérdőjelezni...

Erre jön rá, hogy az összes minket ért támadást a moderátorok bennt hagyják. És amikor valaki minket véd, vagy én írom le az igazságot, azt törlik és még fenyegetést is kapok a moderátortól, hogy "kussoljak mert engem is törölnek." Privátban, vagy mélben...

Enyhén erkölcstelen, gerinctelen az Index fórum moderátori csapata. Minden felénk pozitív hozzászólást törölnek és szépen kiválogatva bent hagyják az anyázásokat.
De nagyon megszívják, mert a következő ilyennél ügyvédi levelet kap az index, hitelrontás és rágalmazási per miatt.

Elhiszem hogy valakinek szúrja a szemét hogy vagyunk... De hogy erre rásegítsen egy moderátor is. Na az már gerinctelenség.

És nem fogom behúzott füllel elviselni, hogy ismeretlenek kitalált indokokkal anyázzanak nekünk.
(#) tneilc válasza lidi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Itt van egy német oldal, talán találsz benne hasznos dolgokat:

DCC Analysator
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Ja, és arról nem is beszélve, hogy van pofája Paco LI100-as interfészét, amit ingyenesen tett fel... volt pofája lemásolni és horribilis áron adni.
Azért az sem semmi, hogy más ingyenes szellemi termékét ő pénzért adja el...

És csak ennyi... A kódban átírta a nevet.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Van értelme LocoNet -el foglalkozni ? Van olyan korlát az XpressNet ben amit pl az jobban tud ?

Nem tiszta még xpressnet nél ez a visszajelentős dolog.
Pl, váltódekódernek ki lehet küldeni parancsot dcc -n keresztül ugye. De vissza infó az onnan nem tud jönni ugye ? Pl hogy hogy áll a váltó, foglaltság, stb.

Házi használatra nem nagyon jelent előnyt a LocoNet. De minden téren sokkal előnyösebb protokoll. Akár eszköz fejlesztés, akár PC interface, akár arról van szó, melyik rugalmasabb. Előny az hogy 127 slot van a max 16/32 helyett... És hogy nincs állandó óriási kommunikáció a buszon... Mindenki csak akkor beszél ha kell... Központ sem polloz.

XpressNet visszajelentés.

Van a visszajelentés csomag ami a "Feedback broadcast"
0xA0, 0x40 és az adat.
Adat úgy néz ki, hogy normálisan a cím 1-127-ig, majd utánna az Accessory Decoder broadcast módszerrel van leírva a DAT_x... Tehát melyik pár, milyen állás stb. Ott van egy külön mód, a feedback mód. Amikor csak feedback modul a csomag. Ez az "Accessory Decoder information response" alatt van tárgyalva. Itt a Data 2 bájtot nézd.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Válasszuk külön mert még mindig nem világos:

1: Adott pl egy váltó dekóder. Ez a boosterre van kapcsolva ha minden igaz. Ez a központtól kap dcc packetet ami alapján kapcsolja a váltó tekercseit. Ez hogy jelent vissza az xpressnet buszra, vagy a központba ?

2: az xpressnet központ honnan szerez infót pl foglaltság jelzőtől, amit utána broadcastol ? Saját xpressnet címe van a visszajelentő modulnak, és az az xpressnetre csatlakozik ?

3: az s88 visszajelentő busz pedig csak visszafelé tud adatot küldeni ugye ? Tehát ott nincs előremenő kommunikáció.

1. A váltó fizikailag nem küld visszajelzés alapesetben az XpressNet-re, ugyanis nincs vele kapcsolatban.
Ha a váltódekódernek van XpressNet csatlakozása, akkor szabályos feedback-et kérhet a központ, amire ő válaszol.

2. XpressNet-re sehogy nem kerül a visszajelentő adata, mert broadcast üzenetet kizárólag a központ küldhet. Eszköz ugye nem. Annyit tehet maximum a központ, hogy összegyűjti a visszajelentéseket, figyeli a változást, és ha bármelyikben változás történik, akkor azt kiadja broadcast-ként.

3. S88 busznak megint nincs semmi kapcsolat az XpressNet-el. Annyit tehetsz, hogy pl. PC felé adsz egy broadcast csomagot, mintha a központ küldte volna... De persze azt Te küldted. Tehát ezutóbbinál leszimulálod a broadcast-ot.
(#) lidi hozzászólása Jan 24, 2010 /

Küldök egy képet, elég vacak de a lényeg látszik
(#) Dietrich válasza lidi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Ha jól láttam egy DCC eszközdekóder rajzán/forráskódján, akkor a visszajelentés csupán valamilyen "minizárlat", ami vissza kerül a sínbe, s a központ onnan veszi le. Valami forráskódban leltem ezt, emlékeim szerint. Ha érdekel, mélyebben utána kutatok
(#) Dietrich hozzászólása Jan 31, 2010 /

OFF
Húúúú Topi, tényleg küldtél ügyvédit, vagy csak az itt olvasottakat hálálják kitiltás terhe mellett? (egyébként BoGár=adminközeli élmény ---csak a miheztartás végett)
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hogyan valósul meg a feedback váltó dekóder esetén ?

Mert ugye odafelé az út: xpressnet -> központ átalakítja dcc jellé -> booster -> váltódekóder

De visszafelé hogyan ? Ack-ol a váltódekóder úgy mint a mozdonydekóderek ? Vagy hogy lehet lekérdezni belőle adatokat ?
(#) Topi válasza lidi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Sima OP mode ACK-t küld a váltó. 9.3.1 és a 9.3.2-ben definiáltak alapján. Azaz mint RailCom.
(#) Dietrich válasza lidi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

mint írtam: mini zárlatok -> ACK -> azt hiszem 6 ms-osak, de tényleg NMRA 9.3 írja le pontosan.

MERG oldalon lelsz rajzot és forráskódot.
(#) Topi válasza Dietrich hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

De most nem mindegy, hogy DCC ack-ról beszélünk, vagy RailCom válaszban küldött ACK-ról.

DCC ACK-t üzem közben nem küldhet dekóder. Kizárólag szervíz módban. (Programozás, stb)
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Hát ez így jó nagy marhaság, mert mozdonynál még csakcsak megértem a railcomot, mert nem lehet bedrótozni. De hogy váltódekóderre nem találtak ki valami visszajelentő buszt az fura. Lassan úgy érzem jobban jártam volna ha az elején valami sajátot találok ki protokoll szinten is, mert ez az xpressnet így aztán sokmindenre nem jó.

(#) Dietrich válasza Topi hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Jogos, kevertem a szerviz móddal.
(#) lidi hozzászólása Feb 4, 2010 /

Ma elkészült egy újabb MERG dekóder. Egy Trix V90 -be került bele, aminek a gyári elektronikája lefüstölt. De annyira hogy a dekóder foglalatos alap panel is zárlatos lett. Az esu lokdekóder is kuka. Hát én teleraktam a fém kasznit műanyag szigeteléssel, biztos ami biztos. Bővebben: Link
(#) Topi válasza lidi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

Hogy mennyi hely van ebben a mozdonyban. Atyaég.
Az én hasonló, de BR204-esemben egy csepp nincs.

Én egyszer láttam eddig MERG dekódert üzem közben, de az egy régi volt. Tudsz küldeni videót róla? Esetleg mi az 1-es sebesség? Gyorsulás, lassulás, "felező".

Én csak régi MERG-et láttam üzemelni, de az nem terhelésszabályzott volt.
(#) lidi válasza Topi hozzászólására (») Feb 4, 2010 /

A fényképezőm csak 15fps videót tud, nem az igazi, meg ez most be sincs állítva, csak összerakás után egy gyors próba. De majd alkotok valamit. Tud nagyon lassan menni. Kivittem 1x az északi kiállításra egy MERG el szerelt mozdonyt, Dzsolt is nagyon dícsérte, de ezt már írtam annó.

Na ja ebben tényleg sok hely van, ügyesek voltak a trixes mérnökök, még 2 hangszóró helyet is hagytak. Bezzeg a ROCO BR290 -ben, ami kb ugyanez, hát oda alig sikerült beszuszakolnom nekem is valamit. 3 részre van szabdalva dekóder ott... Az lehet a trükk itt, hogy a súlyt a fémöntvény kaszni adja, így a váz filigrán máanyag lehetett, nem vaskos öntvény. És a motor is kicsi, magas fordulatú, nagyobb áttétellel a forgóvázban. Mondjuk az ára is más a ROCO playtime hoz képest.

Felező az nincs benne, se abc. Kicsit elavult ezzel a dromedár piccel, de végülis mindent tud ami nekünk kell jelen pillanatban. Terhelés szabályozott, 82Hz vagy 16kHz pwm, 5 konfigurálható kimenet ilyesmi.

(#) kalevala hozzászólása Márc 17, 2010 /

Sziasztok ! Hozzájutottam egy digitális kezdőkészlethez és egy C+D sínkészlethez . Az összerakás után minden váltó egyszerre működik . Az a kérdésem hogyan tudom beállítani a multimauson váltókat egyenkénti működésre .Ha valaki leírná lépésről ,lépésre azért nagyon hálás lennék . Minden segítséget előre is köszönök .
Következő: »»   24 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem