Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bicikli küllőre led
Témaindító: tatubalint, idő: Okt 2, 2006
Témakörök:
Szia! Ok fel fogok rakni képeket bár ez elég gány munka per pillanat de a teknika a lényeg gondolom aztán hogy valaki esetleg esztétikusabban csinálja meg az már más tészta lehet hogy én is újraépitem ha lesz még1 kék ledem mert szemben még elkéne 1 mert nagyon gyorsan kéne ahhoz repeszteni hogy az egész felni kék legyen... mármit a jelenlegi állapotában de nem rossz majd idővel előre is rakok(első kerék) de ha rámszakad az otp lehet kerekenként 4 kék led lesz belőle) csak ott jobban szembetűnő az akku
![]() ![]() ![]() ![]()
jajj ide is írok már hátha valaki megszán 1 lelkes amatőrt végre a (pitiáner) kérdésével és kapcsolásával és segít szerény személyemnek mert kb 5 fórummba írtam és mindenki úgy kezd el nekem magyarázni hogy a felét nemértem (a szakszavak) de ez nem akkora baj!! Csak nem fejezik be a segítséget
![]() ![]()
Köszönjük a képeket!
Szívesen segítünk, de pontosan mit szeretnél tudni?
Szia akkor a követkző kapcsolásra lenne szükségem: a lehető legkevesebb és legolcsóbb dolog ami lehetséges, és a lényege az lenne hogy a tápellátás lenne ugye 4,8 volt de ha frissen van töltve az akku lehet hogy nagyobb is és ebből kéne 3,6-3,7V ot csinálni és max 70-80mA folyhasson a leden ha tudnál nekem 1 kapcsolást csinálni azt nagyon megköszönném alkatrészekkel meg ilyenek. Én nagyon kezdő vok de alap dolgokkal tisztába vagyok csak áramkört nem tudok tervezni. előre is köszönöm a segítséget. Várom az ötleteket és rajzokat ha 1xűbb kapcsolás lenne 3,6Vról korlátozni az áramát (70-80mA-re)az is jó lenne csak akkor is felmerül a probléma hogy a frissen töltött akku nak magasabb a feszültsége valamivel és az rossz a lednek tehát valami 1xű feszültségstabilizáló megoldás kéne. Mindez 1 biciklilámpába menne tehát a helytakarékoság is fontos (lenne)
![]() ![]()
Az áramkorlátozást a nálam okosabbak majd elmondják, de a feszültség behatárolására az LM317 a legalkalmasabb. A gyári (értsd: adatlapon is látható) kapcsolás tökéletes, a poti helyére egy trimmer, és belőni a kívánt feszültségre.
Esetleg szóba jöhet az SMD kivitel (bár, ha nagyon kezdő vagy a forrasztásban, akkor nem ez a legjobb "ujjgyakorlat"...)
szia a forrasztásban nem vagyok kezdő de mi az az smd? és hogy néz az ki? és hol lehet kapni és mennyibe kerül?
![]()
Csatoltam az SMD technikáról képet. Ilyen alkatrészeket szinte minden elektronikás boltba kapsz. Ezek a stab IC-k 400Ft-nál kezdődnek ha jól emlékszem. Ezeket az alkatrészeket elég nehéz kibontani. (szerintem)
köszi szépen és esetleg azt megtudnád mondani mi az a kütyü amib lelhetek ilyet? táp? videó ilyesmi talán van itthon
![]() ![]()
és ha esetleg csak olyan feszültségszabályozás lenne ami nem olyan precíz? lehet hülyeséget írok de a lényege szerintem érthető tehát ha nagyobb a feszültség mint 3,6-3,7V akkor talán zéner amivel ezt meglehet oldani nemtudom és akkor kapcsolna 1et és egy ellenálláson keresztül folyna az áram addíg amíg a tápfesz vissza nem esik 3,7V-ra én ezzel a frissen töltött akku többletfeszültségét próbálnám kiiktatni amire kényes 1 led... nagy hülyeséget írtam?? de attól még az áramkorlátozásra szükség lenne vagy forrasszak a lábára 4-es rezet és használjam hűtésként? vagy attól még nem jó a lednek a nagy áram? és attól még tönkre megy? kösz i a válaszokat előre is!!
Nézd meg ezt a kapcsolást:
http://skory.gylcomp.hu/kapcs/kapcs.html Már én is meg építettem és kiválóan működik, és SMD alkatrészekből is meglehet csinálni. A hatásfoka is nagyon jó!!!!!!!!
bocsi a hülye kérdésért de az ottaani áramkörön mi az az 555? és ott van 1 tranzisztor jel ahova típus nincs írva oda mi kellhet? jah és még1 kérdés
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
A legalsó kapcsolásra gondoltam ami szabályozható 0-1A-ig. Az a tranzisztor egy sima PNP-tranzisztor például BC558B ez SMD-és!!! Az 555 az NE555-ös timer IC. Sok olyan nagyáramú LED van ami ekkora áramot vesz fel, de van olyan is ami jóval nagyobbat is képes felvenni.
Ez mennyi?? Ha Hqvideo-nál nézem akkor: (mindent felfele kerekíttek) Az IC: 60Ft Tranzisztor: 15Ft Fet: (irl530): 220Ft Ellenállás, kondenzátor, dióda: 150Ft A tekercsnek én 330uH tettem az is kb 100Ft +nyák+maratószer +sok türelem, és idő Amúgy én is így kezdtem ![]()
úristen tekercs is kell bele????? azt hogy tudok csinálni??? hol lehet venni zománcozott rézhuzalt? és mekkorát? és ha nem vagyok elég fárasztó a kérdéseimmel akkor még1
![]() ![]() ![]() ![]()
uhh de csak most nézem 5V- kezdődik a táplálás nekem annyi nincs
![]() ![]() ![]()
Figyu, nem veszem el a kedved, de ha nem tudod mi az az 555... Az egy ic. Ott írja Skori, hogy 6db nimh akksi. De ahogy gondolod. Ahogy számolom, úgy kábéra (valahol olcsóbb):
- 555 ic 100 Ft - ellenállások, kondik úgy 200 ft. főleg a potméter miatt. - fet, tranzisztor . ez változó, de 100-300 ft. A legalsó kapcsolásról van szó, ugye? Na ott a tekercsnek meg van adva, hogy 270 uH és 2A. Na ha bemész a boltba (persze nem a henteshez) akkor mondod, hogy kell egy ilyen tekercs, és oda adja készen. Amugy szvsz a kapcson egy power led van, azaz erő vagyis inkább teljesítmény led, aminek nagyobb az áramfelvétele... üdv Balu ![]()
szia
![]() ![]() ![]()
hat milyen kek LED 300 Ft ?az menyi Eu ?
en temesvari vagyiok , itt lehetett kapni ongyujtokat ,es LED is van benne , harom kis gombelem taplalja kb. 0,4 Eu .Meg feherfenyu LED-es bicajlampat pld 5 LED -es negy AAA elem , valamint villogo IC beleepitve 3 Eu -ba kerul. Meg van olyan fejedre rogzitheto ( gumiszalaggal 5 LED-es feher vagy piros nagyfenyereju es villogo kapcsolas 6 programmal , ossze vissza futtetje az 5 LED-et. Ezek a nagyfenyereju LED-ek keveset fogyasztanak , ha mmeg villogva hasznalod meg tobbet tart az elem . Mar egy eve van az 5 elemes "bicaj lampaban" ugyanaz a batri es meg eleg jol vilagit es villog.Erdekes lencserendszer fokalizalja a fenyt mint a tukros rerflektoros lampanal. Kullore erdemes azt a kicsi szerelvenyt tenni batristol ami az ongyujtokbol lehet kiszedni , ha egy kis csobe teszed azt a kullore erosited , aztan az egyik kontaktot a batritol valami kis femsulyra forrasztod ami a centrifugalis erotol majd odatapad a LED -"kapcsolohoz" igy ha megalsz nem vilagit . Van egy stoplampam , ugyaniljen LED -es , villogo programja van egy kis IC egy lapocskan olyan mint egy kis szurok pacni , es ennek is egy kis kapcsoloja van ami impulzust ad ha mozog a bicikli ( razkodik ) ,Egy kis elko nagysagu dobozban van a ket erintkezo amin egy csapagygolyo van felulrol , a dobozka ( cso) tartja a golyot a helyen,Ha megindulsz es razkodik a bicaj ad egy impulzust ( illetve allandoan ad impulzusokat ) erre az IC elinditja a villogasi progi ciklust, ha megaltal es nem razkodik a bicaj nincs impulzus megall a villogas , aztan van egy fenyerzekelo elem ami ha nappali feny van lekapcsolja a batrit a villogorol , este sotetbe meg aramot atengedi...egy tranyot kapcsol..
itt egy 9 LED es zseblampa ez 3Eu , de ugyanenyi a bicajlampa is csak annak van egy lencserendszere fokalizalni es 5 LED-el sokkal ewrosebben vilagit,mag van benne villogo aramkor.
nekem is volt ijen lámpám de eladtam mert nem voltam megelégedve a fényével. És vettem egy 17ledes fejlámpát. Az tutira világitott amig meg nem halt az elektronikája. kicsi átalakitás s megy tovább. és amikor bringázol szerintem elönyösebb a fejlámpa, föleg erdöben. Persze rossz beálitás esetén elvakítod a soföröket. Én nem támogatom a fehér led használatát bringán mert nagyon vakít. inkább egy halogénégö elöl
Nekm is HALOGEN izzó van elől, egy TUNGSRAM 5V 0,85A-os. és tényleg jobb fénye van mint a lednek.
hááát én szerintem nem világít így mint ez a led amim van nekem krypton izzós Cateye lámpám van ami elég jó ha elem van benne nem akku mert mingyá majd 1 volt ugrik (4db) és úgy karcsú és szerintem ez odaveri a fényét ez 10mm-es fehér csak éramkorlát nékül melegszik a led gondoltam forrasztok rá valami rezet ami kis hely van a lámpában hátha hűt rajta valamicskét mert a kapcsolást nem tom még ha megcsinálnám se belezsúfolni....
![]()
Zoz11 küldtél 1 kapcsrajzot tudod az áramkorlát miatt a lámpámba
![]()
egy ellemre forrasz egy ledet meg kapcsolot és forrazd a kullöre
![]() ![]() ![]()
Sziasztok!
Ha munka miatt lesz rá egy kis szabad időm megépítem, már az alkatrészeket s összekukáztam a kacatosszekrényből. Az én megoldásom, hogy kerekenként 1db AAA-s (mikro) elem (vaggy akksi) lesz az áramforrásom, amit az elektronikával együtt a tengelyhez a lehető legközelebb fogok rögzíteni (talán a küllőkhöz). Az elektronika pedig egy Step-up DC-DC (MAX856, vagy MAX858), ami ugyebár képes ebből a 1.5 Voltból 3.3-at meg 5-öt produklni. 3.3V még nem sok egy 3.2V-os kék lednek (ha az lenne, ellenállás aztán kész). Ezzel így kerekenként 3 ledet meg tudnék hajtani, nincs súrlódás, az elektronika pici, az akksi tölthető. Kapcsolót persze ezen belülre kéne rakni, ez adhat egy kis kellemetlenséget, meg hogy külön kell őket kapcsolni. (Meggondolandó ezt is hozzépíteni, most látta korábbi hozzászólásban: http://skory.gylcomp.hu/kapcs/kapcs.html) Van egy másik dolog..találtam egy pdf-et a neten, a 2. oldalt nézzétek meg. Érdekes szerkezet és nem tűnik bonyolultnak... Ez villogást eredményez, viszont minél gyorsabban mész, annán nagyobb a villogási freki.
Ez a küllőre kék LED szabálytalan minősül, nem tudja valaki?
Idézet: „A küllőkre szerelt,bármilyen szinű led NEM szabálytalan” Sajnos meg kell, hogy cáfoljalak! A kerékpár, mint jármű, olal irányban (is) csak meghatározott, a KRESZ-ben előírt színű fányt adhat, illetve csak ilyen színt visszaverő prizmával lehet ellátva! Előre csak fehér vagy borostyánsárga, oldalra csak piros, vagy borostyánsárga, hátra csak piros, vagy borostyánsárga színű mehet. Kék semmiképpen, sehova!
Köszi! Ha jól értem a piros mehetne vagy borostyánsárga (ilyen LED-ről nem tudok)... de az nem túl látványos szvsz.
Én is úgy tudom kék nem lehet, mert megkülönböztető jelzésnek minősülne de ez az elv értelmét is veszti a hozzászólásoddal.
Helyzetjelző ( előre irányuló) fény színe fehér vagy kadmiumsárga
Iránytjelző a villogó borostyánsárga Jól emléxem ?
Bocs, igaz, előre, helyzetjelzőnek nem borostyán-, hanem kadmiumsárga!
A többi úgy van, ahogy előbb írtam. ->skoda555: Idézet: „vagy borostyánsárga (ilyen LED-ről nem tudok)... de az nem túl látványos szvsz.” Borostyánsárga LED nem igazán létezik, bár színfőfok alapján esetleg lehetne ilyet találni a gyártói katalógusokban. Lényegében mindegy, a sárga szín a fontos. Az, hogy mennyire "látványos" azonban - szvsz. - háttérbe szorul (háttérbe KELL hogy szoruljon) a biztonsággal szemben. Idézet: „Én is úgy tudom kék nem lehet, mert megkülönböztető jelzésnek minősülne” Pontosan ezért nem lehet kék. |
Bejelentkezés
Hirdetés |