Fórum témák
» Több friss téma |
Fontos: PICKit2 klón építése tanácsok
Összekeverted a dolgokat. Mi itt arról beszéltünk, hogy van e az áramkörben eeprom, vagy nincs! Nem arról, hogy mit tud, vagy nem tud programozni. A cikk címében a tejes funkcionalitás kivéve eeprom, azt jelenti, hogy a gyáriban van eeprom, ebben nincs. Soha nem gondoltam, hogy ez ennyire félreérthető. (Persze csak annak aki most látja először...)
Bocsi kezdő vagyok és félreértettem, de most már minden stimmel, nagyon köszönöm a segítséget. Akkor a tied az jó, mert lehet állítani a tápfeszt, akkor sztem azt építem meg. Az atmel processzorokhoz hozzászólva(nagyon ne nézzetek hülyének tényleg csak most kezdtem kb 2-3hete ezekkel igazán foglalkozni, ezért pillanatnyilag nem ugrik be mit is jelent az SPI felület) ezzel lehetne ATMega32-t is programozni? Köszönöm Mindenkinek nagyon sokat segítettetek!
Az SPI egy kommunikációs protokol, ami leginkább a hardvert írja le. Az SPI két léptető regiszter soros összekötéséből áll, ahol az órajel közös. Az adat, ami az egyik adatkimeneten kilép, az a másik regiszter adatbemenetén belép és viszont. Több SPI eszközt csak úgy lehet elkülönítve használni, hogy minden egyes eszközhöz egy engedélyező szál fut, amik közül egyszerre csak egyet választ ki a Master.
Hogy az Atmel milyen SPI-t használ a programozáshoz nem tudom, ez itt alapvetően PIC-es beállítottságú topic. ![]()
Blade666 ezt írta "találtam egy 40 lábú pic-ekhez készült adaptert ott a Vdd és Vss vezeték volt összekötve egy 100nF-os kondival" Az egyértelmű, hogy a kész áramkörben ahol a PIC üzemszerűen működik oda kell, és az is, hogy minél közelebb a táp és a gnd lábakhoz.Az adapterben történő programozáshoz is mindíg szükséges a 100nF-os kondenzátor? Jó néven veszem az építő kritikát. Az ember mindig tanul valamit és bocs ha bárkit ezzel megtévesztettem.
Javaslom ezt a hozzászólást elolvasni: Bővebben: Link
Mondjuk úgy, hogy ha valamiféle működést elvárunk a CMOS áramkörtől, akkor ahhoz kell a kondenzátor. A felprogramozás is a működésének egyik formája.
Köszönöm neked és potyo-nak is a segítséget, információt.
Olyan Pk2 klón verzió létezik ami egyoldalas és furatszerelt nyákon van, de ugyanakkor tudja a tápfesz szabályzását is?
Watt megoldása tetszik, de sajna az SMD-t kezdem rosszul látni, legalábbis nagyon fárasztja a szemem, és eléggé szenvedés azzal dolgoznom. Tehát szilváéhoz hasonlóan, könnyen utánépíthető megoldást keresnék. Az egyszerüség is szempont, és eeprom szerintem is felesleges, csak a nyák méretét növeli, és bonyolítja.
Keresek valakit, aki PICkit2 klón-hoz felprogramozná a pic18f2550-I/SP IC-t. Picallw programom nem ismeri ezt a tipust, és nem találok olyan frissítést, ami tudja!
Sziasztok. Watt klónját szeretném megépíteni, és lenne egy pár kérdésem.
Van-e furatszerelt helyettesítője z IRF7317-nek, valamint az IRF7314-nek? Ugyanez a kérdésem az MBRS190T3 diódával kapcsolatban is. Valamint LLN4148-nak van-e helyettesítője? Mert hq-ban nem találtam, vagy valahol máshol be lehet szerezni? Az jó-e, ha a BC807-et BC327-tel, valamint a BC817-et BC337-tel helyettesítem? Nos egyenlőre ennyi, bár még biztosan lesz kérdésem, mert még csak a nyáktervezésnél tartok, meg az alkatrészek összeválogatásánál. A segítséget előre is köszönöm. Üdv, Haszuboy
Helló!
3 Hozzászólással lejjebb nézd meg Hp41C hozzászólásában a linket. Furatszerelt fullos PK2 klón, leírással, helyettesítőkkel, nyáktervvel. (igaz még nem végleges, ha minden igaz) üdv Idézet: „Watt klónját szeretném megépíteni” Ennyi változtatással, mát a te klónod lesz... Én is azt javaslom, hogy ha nem SMD-t akarsz, akkor olvass vissza!
Kérdésem feltevése előtt visszaolvastam, megnéztem azt is, csak gondoltam, hogyha már annyi időt rászántam, hogy a nyák majdnem kész van, akkor már azt fejezem be. Amugy köszi.
Sziasztok!
Végre odajutottam a PK2 klónhoz és bírtam vele foglalkozni. Még mindig fent áll a "Vpp voltage level error" probléma. Rádugom gépre és egyből van a Vpp-n 3V körül. Belemegyek a Troubleshoot-ba: Vdd teszt: beálltok 5V-ot, a progi szerint és mérve is 4,6V. -> OK Vpp teszt: A progi szerint 11,9V, mérve 11,8V -> OK DE: ha MCLR ON (pulled low) gombot nyomom akkor nem tolja be 0V körülire, hanem 4,47V-ot mérek rajta, ilyenkor a Vdd: 4,57V. az MCLR OFF (pulled up) -nál a Vdd: 4,57V a Vpp lábon pedig 4,61V-ot mérek. Méregettem az Vpp ágban lévő alkatrészeket és arra jutottam (összehasonlítva a jól működővel), hogy a Q3-as tranzisztor átvezet. Ezek a Q3as tranzisztoron mért feszültségek a GND-hez képest: ___alapból___trbshoot: mclr on____mclr off C: 3,17________________4,46_______4,65 B: 2,57________________3,86_______4,04 E: 3,17________________4,51_______4,65 és az a poén hogy ez már a második tranyó, és ugyanúgy viselkedik mint az első. míg a jól működőben: ___alapból___trbshoot: mclr on____mclr off C: 0,02________________0,19_______4,35 B: 3,37________________4,62_______4,62 E: 3,40________________4,66_______4,66 Szóval nem bírja a Vpp lábat alacsony szintre húzni. Tanácstalan vagyok, nem tudom mit rontottam el. Zárlatot/szakadást nem találok, és már vagy 4-szer átkeféztem alkoholos fogkefével a panelt, a folyasztószer maradványai miatt, de semmi. Jah majd elfelejtettem. Beszereztem egy BAT48-as Schottky-t. (igaz az enyémnek kék a színe, nem olyan mint a linken)Bekötöttem sorba egy másik USB kábel táp vezetékébe. Így 4,6V körülire csökkent a tápfesz. Viszont ilyenkor a Troubleshoot-ban a Vdd tesztnél 5V beállítva, a progi szerint 4,6V, de mérve csak 4,1V. A Vpp tesztnél is a progi szerint 11,9V de mérve 10,8V, meg többször egymás után nyomtam a teszt gombot, és volt egyszer hogy a progi 13V-ot mutatott de mérve nem változott a 10,8V. (a fent adatokat dióda nélküli kábellel mértem) (csatoltam egy "kis" képet amin minden együtt van, a Q3-as az a nyomógomb alatti tranyó) Bocsánat ezért a kisregényért. Remélem mindent leírtam... Köszönet a segítségért előre is.
Ugye van egy, ami jól működik? Próbálj mérésekkel összehasonlításokat tenni, és megkeresni az eltéréseket.
A diódás kábel szerintem nem oldotta meg a gondot, más lesz a baj...
Mérd meg, kövesd vissza Q3 vezérlését, mikörben a troubleshoot-ban állítod az MCLR lábat. Lehet, hogy Q5 zárlatos és emiatt állandóan nyitva van Q3. Előfordul ilyesmmi, tönkremehetett akár a forrasztás okozta hősokktól is.
Egyébként az én klónomban is tipikusnak mondható az a hiba, hogy az MCLR-t nem lehet alacsonyba húzni, itt a Vpp-t a kimenetre kapcsoló BS250 szokott zárlatossá válni. Ez a "szokott" azt jelenti, hogy a többtíz (talán van már száz is) összerakott klón után hozzám érkezett visszajelzések alapján volt talán 2 ilyen jellegű élesztési gond, de a FET cseréje után meg is javult. A FET összerakáskor valószínűleg vagy a forrasztástól, vagy valami statikus töltéstől mehetett tönkre. Emlékszem még egy esetre, amikor a BS250-et kapcsoló BS170-es FET D-S lába között volt a panelon rövidzár, ami ugyanilyen hibát okozott.
Szia!
Pár éve építettem ezt az Lpt portról működő égetőt. Eddig csak a picallw-vel használtam. Lábkiosztása lényegében megegyezik avval, amit te ajánlottál, annyi különbséggel, hogy egy tranzisztor a 12v-ot is rá tudja kapcsolni az IC-re. Szerinted megpróbáljam-e az PIC18F2550 I/SP-t beégetni, valamelyik a cikkben szereplő progival?
Ha minden igaz, akkor ez a rajz kisértetiesen hasonlít a ProPIC2 égetőhöz. Itt az égetőfeszültséget 3 külön pontra tudja kapcsolni. Ha az Oshon féle 18-as égető szoftvert akarod használni hozzá, keresd meg melyik lábon adja ki az égetőfeszültséget, és csak azt a kimenetet kösd a PIC-re.Természetesen a szükséges kivezetéseket is kösd be. ( Vpp,Vcc,Vss,PGD,PGC)
Remélem érthető voltam.
Jól látod, gyakorlatilag egy féle LPT-s égetőáramkör létezik, csak a sallang más. Így ha a megfelelő Vpp vonalat hazsnálod, akkor alkalmas 2550 égetésére is(és még sok másikhoz is, ha a PC-d is úgy akarja).
Köszönöm a válaszokat!
A jövő héten beszerzek egy 2550-es IC-t, és nekilátok az építésnek!
A Szilva féle PICKit2-ben az L1, vagyis a 680uH az jó ha ilyen: Bővebben: Link ? Mármint ilyen alakú... (nem tudom a képen mekkora értékű, de ilyen alakban kaptam a boltban)
Szia!
Ha elviseli a 100mA-t, akkor jó... Szia
Szia!
A vastagsága összefügg az áramterhelhetőségével: Ha akkora mint a 0,5 - 0,6W ellenállás, akkor bírja a 100mA-t, ha kisebb vagy akkora, mint a 0,25 W-os, akkor nem... Szia |
Bejelentkezés
Hirdetés |