Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es féklámpa
Lapozás: OK   5 / 17
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 7, 2008 /

Heló

Autó hátsó lámpát akarjuk megcsinálni LED-esre. Vettem Vaterán 160db piros, 80db sárga, 10 db fehér ledet. A LED-eket úgy vettem, hogy 20 candela a fényerejük, tehát elég erősek. A honlapon azt írta az eladó, hogy 20mA az áram felvétele. Ez már eleve gyanús volt nekem, hogy 20mA-ről nem fog túlságosan világítani. Így is lett, elég rosszul világítanak. Impulzus üzemmódban mekkora áramot bírnak ezek elviselni? kb 50%-os kitöltés 20Hz. Egyenlőre csak sima táprol próbálgatom, nagyobb áramnál világítanak rendesen, csak nem tudom meddig bírja így...
(#) napközis hozzászólása Ápr 18, 2008 /

sziasztok

segítsége lenne szükségem
terveztem magamnak egy helyzetjelzőt + féklámpát

a helyzetjelző és a féklámpa is ha jól tudom 12V az ajzatban a motoron ( ha nem így van javítsatok ki)

ez csak simán világításra kell nem kell hogy villogjon meg semmi. a középső 13 led a fék oda fehér nagyobb fényerejű ledek lesznek, kívülre a lámpa részbe csak piros ledeket akarok.

szóval abban kérném a segítségeteket hogy ebben az elrendezésben hova és milyen értékű ellenállásokat tegyek.
csatoltam a rajzot nyugodtan firkáljatok bele úgy jobban megértem.

válaszokat előre is köszi
Robi

fék.JPG

(#) Tomi20 válasza napközis hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Ehhez tudni kellene a LED-ek áramát. Én a helyedben minden LED elé tennék ellenállást, mert nem fognak egy fényerővel világítani, az alkatrészek gyártási szórása miatt. Középre nem tennék fehéret, mikor én is kipróbáltam, hogy fehér leddel világítottam át a piros burán, akkor még véletlen sem volt piros színű, inkább rózsaszín...
Közben én is tervezem a lámpát, már az index lámpa elkészült. Nemsokára rakok fel képeket.
(#) napközis hozzászólása Ápr 18, 2008 /

akkor ugy csinálom hogy a lámpa rész alsó és felső 2 ledjével sorba egy 1,2k-sat a széleire meg ugye egy 560 ohmosat mer ott 2 van sorba kötve
a fék részbe meg mind1ik elé egy 1,2k-s vagy ugye ledszámnak megfelelően az egésszel sorba egy valamekkorát mert ott a hibák miatt (szakadás lábtörés) nem egyből a tápvonalra raktam őket

amugy megnéztem és csak 5 fehér nagyfényű ledem van az lesz a fékrészbe középre és van pont 8 nagyfényű piros itthon szóval azok meg mennek alá meg fölé

azért köszi
kíváncsi vagyok a tiedre képeket minél hamarabb lécci
(#) Last_Scout válasza napközis hozzászólására (») Ápr 25, 2008 /

nem értem miért nem jó, ha sorban vannak a ledek...
így baromi sokat kell huzalozni a nyákon, bonyolult lesz, és nagyobb teljesítményű ellenállás is kell... mondjuk 5W-os ellenben ha sorba lennének kötve, akkor elég lenne egy vonalat körbevinni, kicsi ellenállás kéne, és tuti mind ugyanúgy világítana, mert ugyanakkora áram folyna át rajtuk...
(#) napközis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

a fék rész ledjei nagyfényerejűek lennének a lámpa része pedig simán normál piros ledes úgy gondoltam de lehet hogy igazad van
(#) napközis válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

robogóra kellene arra nem kell műszaki egyenlőre hálistennek
(#) zsoltee0001 válasza napközis hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

Hi
szerintem sorba kösd a ledeket. négyessével kötheted sorba őket, így kb 3 volt esik 1-re, ha mindegyik elé előtét ellenállást teszel (mint én 1x, de kár volt.....)
1.- nem fog egyformán világítani mind

2. -ami elektromos áramot megspórolsz a ledek jó hatásfoka révén, az előtétellenállások elfűtik.

3. -nem akarok jönni a kresz baro..ságaival, de a féklámpa fényereje a helyzetjelző 2,5 szerese kell, hogy legyen.
üdv
(#) Donnie hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Sziasztok!

Csináltam már pár ledes hátsó lámpát kismotorra, és a következők voltak a tapasztalatok:

- Alapjáraton leesik a feszültség, fordulaton meg vadul 13-14V felett jár, emiatt főlé kellett rendesen mérni az ellenállásokat. Mivel a jóember magának kötözte be, az indexre került egy polaritásvédő dióda is.

-Ugyanazok a ledek voltak fékre és helyzetjelzőre, a helyzetjelzőn egy 3-3,5V-os zener dióda ejtette a feszültséget és így a fényerőt.
A két betáp diódával volt egymástól elválasztva.

-A ledek kettesével voltak sorbakötve/ellenállásozva, és 50-55 Cd körül tudtak, 100mA névleges árammal.

-Az indexrelé megkergült, mert nem volt rajta elegedő terhelés, így az is cserés lett egy astabil multivibrátorra (555 alapú).

Hirtelen ennyi. Remélem, segített.
(#) zsoltee0001 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

mármint, hogy minimum 2,5 x kell, hogy legyen... elírtam, bocsi
(#) (Felhasználó 16772) hozzászólása Ápr 26, 2008 /

Sziasztok!

12V-ra szeretnék készíteni féklámpát kismotorra. Kb. hány Led-ből kell megcsinálni és ezek kb. mennyibe kerülnek?

Köszi
Üdv.
(#) napközis válasza Donnie hozzászólására (») Ápr 26, 2008 /

képet, doksit, kapcs. rajzot akármit adj lécci féklámpához az talán kisegítene
köszi
(#) Pseudo hozzászólása Ápr 27, 2008 /

Üdv. mkinek!

Vettem a kocsimba LEDeket a féklámpába, meg az indexbe hátra. Igen, a villogási sebességgel kéne valamit csinálnom. Tudom, hogy miért gyors, azt is sejtem, hogy párhuzamosan kéne mellé ellenállás.
Kérdésem, hogy MEKKORA?
Szeretném minél hamarabb megoldani a dolgot, így arra kérek minden bütykölőt, hogy akinek van ide illő ellenállása (2db) eladó, amit ma du. átvehetnék tőle, az kérem jelezze!!!

Köszönöm a segítséget!
(#) maTaKee válasza Pseudo hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /

R=U/I , ezzel megtudod mekkora ellenállás kell oda!
(#) csikben hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok!
Féklámpát szeretnék csinálni.
Feszültség stabilizálásra egy 7809 IC-t használnék, ami ha jól tudom 9V-ot ad.
A ledeket hármasával sorba kötöm és ezeket a sorokat párhuzamosan kapcsolom rá a motorra.

Találtok valami kivetnivalót?

Az IC ismeretem szerint hűtést fog igényelni, szerintetek ezt hogy oldjam meg? Ha hozzácsavarozom az alvázhoz az jó? Vagy hűtőborda kell?

A motor kb 13V-ot ad az IC-nek. A ledek összesen pár wattot fogyasztanak majd.

(#) kaqkk válasza csikben hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

A led sorok elé mindenképp tegyél ellenállást
és úgy kösd őket párhuzamosan ! Az alváz jó lehet hűtőborda helyett, ha - testelésű az akksi akkor
még szigetelés sem kell a váz és a stab fémrésze közé .
(#) csikben válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Mért kell ellenállás? A lednek 3V a nyitója, 20mA, és a IC 9 voltra csökkenti a feszt. Három led lesz soronként az úgy pont kijön.
(#) tatabike válasza csikben hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

LED-eknél nem annyira a feszültség a gond, hanem az áramerősség. A 20mA-es LED nem olyan okos, hogy magától csak 20mA-t vegyen fel, ezért kell elé egy áramkorlátozó ellenállás, különben megtudod, hogy füsttel működik...
(#) csikben válasza tatabike hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Én ezt nem így tudom... Az indexek amiket én csináltam nincsenek védve semmilyen ellenállással, mégis működnek.
Csak úgy van összerakva hogy kijöjjön a 12 voltra.
(#) patexati válasza csikben hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Egy darabig Az áramot be kell állítani a ledeknél ez alapszabály! Ez nem izzó nagyon kényes a túlhajtásra! Azért megnéznim,hogy egy index ,hogy jelez vissza leddel Műszakin bukta van!
(#) csikben válasza patexati hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

nincs műszaki smkp
(#) csikben válasza patexati hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Amúgy ha kiszámolod, hogy mekkora ellenállás kell akkor kijön esetemben a 0
(#) csikben hozzászólása Feb 14, 2010 /

Sziasztok!
Megcsináltam működik minden, de a motoromnál úgy van megoldva a hátsó helyzetjelző, hogy az egyenesen a generátorról kapja az áramot, ezért alapjáraton nagyon villódzik (erősítsetek meg, de a ledeknek ez nem tesz jót).
(A villódzás nem tudom mért van, de a ledek elé tettem feszültségszabályzót is, ami 9V-ra szabályoz a 12V ról.
Ezt úgy gondoltam megoldani, hogy az akksira kötöm rá és úgy fog működni, ha a gyújtást ráadom. A fék is így van bekötve, csak ott még van egy kapcsoló is. Elméletileg nem lesz gond, az akksi nem fog lemerülni, mert a ledek jóval kevesebbet fogyasztanak mint az eredeti izzó.
Mit szóltok?

(#) csikben hozzászólása Feb 14, 2010 /

Köszi a gyors választ!

Hármasával kapcsoltam sorba őket és ilyen sorokból van 8 párhuzamosan kapcsolva, tehát 24 darab led.
Ezek elé tettem sorosan egy 16 ohm-os ellenállást, ez egy kicsit levesz a feszültségből, de ez az egész egy feszültségszabályzó (7809) IC-re van rákötve, így elvileg már nem kaphat túlfeszültséget. Ha több ellenállás lenne, akkor meg a fényéből veszítene.

Szóval akkor hagyhatom így, ha engem nem zavar a villogása?
(#) csikben válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Oké! Köszi!

Bár nem ide tartozik azért leírom:
Az jutott eszembe, hogyha az első lámpát xenonra szerelném, akkor mi lenne ebből a feszültség ingadozásból.
(#) 3gor hozzászólása Ápr 19, 2010 /

most itt sok mindenki írt mindent és számomra nem derült ki hogy melyik a legoptimálisabb és legkönnyebben kivitelezhető megoldás

vki leírná?
(#) Mucu válasza 3gor hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Kösd sorba a ledeket és párhuzamosítsd az egyes ágakat, de ezeket ki kell számolni, nem olyan egyszerű, engem proli007 világosított fel. Olvasd el ezt és megérted!
(#) 3gor válasza Mucu hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

te mire jutottál? ha jól láttam neked a kör sr-re kellett a megoldás? nekem meg az old-ra légyszíves írd le a tapasztalataidat és azt hogy végülis melyik lett a legoptimálisabb megoldás..

előre is köszönöm
(#) 3gor válasza 3gor hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

még annyi hogy pesten nem tudjátok hol érdemes LEd-eket vásárolni? mert én ma vettem nálunk egy kis boltban ahol 80Ft a piros 5mm-es és állítólag 60cadminos (ha jól írtam )
(#) 3gor válasza 3gor hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

még annyi, hogy Bővebben: Link
ezek jók lennének bele?
Következő: »»   5 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem