Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICKit2 klón építése
Lapozás: OK   53 / 211
(#) watt válasza Blade666 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Összekeverted a dolgokat. Mi itt arról beszéltünk, hogy van e az áramkörben eeprom, vagy nincs! Nem arról, hogy mit tud, vagy nem tud programozni. A cikk címében a tejes funkcionalitás kivéve eeprom, azt jelenti, hogy a gyáriban van eeprom, ebben nincs. Soha nem gondoltam, hogy ez ennyire félreérthető. (Persze csak annak aki most látja először...)
(#) Blade666 válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Bocsi kezdő vagyok és félreértettem, de most már minden stimmel, nagyon köszönöm a segítséget. Akkor a tied az jó, mert lehet állítani a tápfeszt, akkor sztem azt építem meg. Az atmel processzorokhoz hozzászólva(nagyon ne nézzetek hülyének tényleg csak most kezdtem kb 2-3hete ezekkel igazán foglalkozni, ezért pillanatnyilag nem ugrik be mit is jelent az SPI felület) ezzel lehetne ATMega32-t is programozni? Köszönöm Mindenkinek nagyon sokat segítettetek!
(#) watt válasza Blade666 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Az SPI egy kommunikációs protokol, ami leginkább a hardvert írja le. Az SPI két léptető regiszter soros összekötéséből áll, ahol az órajel közös. Az adat, ami az egyik adatkimeneten kilép, az a másik regiszter adatbemenetén belép és viszont. Több SPI eszközt csak úgy lehet elkülönítve használni, hogy minden egyes eszközhöz egy engedélyező szál fut, amik közül egyszerre csak egyet választ ki a Master.

Hogy az Atmel milyen SPI-t használ a programozáshoz nem tudom, ez itt alapvetően PIC-es beállítottságú topic.
(#) san398 válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Blade666 ezt írta "találtam egy 40 lábú pic-ekhez készült adaptert ott a Vdd és Vss vezeték volt összekötve egy 100nF-os kondival" Az egyértelmű, hogy a kész áramkörben ahol a PIC üzemszerűen működik oda kell, és az is, hogy minél közelebb a táp és a gnd lábakhoz.Az adapterben történő programozáshoz is mindíg szükséges a 100nF-os kondenzátor? Jó néven veszem az építő kritikát. Az ember mindig tanul valamit és bocs ha bárkit ezzel megtévesztettem.
(#) watt válasza san398 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Javaslom ezt a hozzászólást elolvasni: Bővebben: Link
(#) potyo válasza san398 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Mondjuk úgy, hogy ha valamiféle működést elvárunk a CMOS áramkörtől, akkor ahhoz kell a kondenzátor. A felprogramozás is a működésének egyik formája.
(#) san398 válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Köszönöm neked és potyo-nak is a segítséget, információt.
(#) ekkold hozzászólása Feb 13, 2010 /

Olyan Pk2 klón verzió létezik ami egyoldalas és furatszerelt nyákon van, de ugyanakkor tudja a tápfesz szabályzását is?
Watt megoldása tetszik, de sajna az SMD-t kezdem rosszul látni, legalábbis nagyon fárasztja a szemem, és eléggé szenvedés azzal dolgoznom. Tehát szilváéhoz hasonlóan, könnyen utánépíthető megoldást keresnék.
Az egyszerüség is szempont, és eeprom szerintem is felesleges, csak a nyák méretét növeli, és bonyolítja.
(#) Hp41C válasza ekkold hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Szia!

Nézd meg ezt...

Ha nem kell az EEProm - ne ültesd be...

Szia
(#) Deta hozzászólása Feb 16, 2010 /

Keresek valakit, aki PICkit2 klón-hoz felprogramozná a pic18f2550-I/SP IC-t. Picallw programom nem ismeri ezt a tipust, és nem találok olyan frissítést, ami tudja!
(#) Travolta válasza Deta hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Ezzel próbáld meg.
(#) Haszuboy hozzászólása Feb 17, 2010 /

Sziasztok. Watt klónját szeretném megépíteni, és lenne egy pár kérdésem.

Van-e furatszerelt helyettesítője z IRF7317-nek, valamint az IRF7314-nek?
Ugyanez a kérdésem az MBRS190T3 diódával kapcsolatban is.
Valamint LLN4148-nak van-e helyettesítője? Mert hq-ban nem találtam, vagy valahol máshol be lehet szerezni?
Az jó-e, ha a BC807-et BC327-tel, valamint a BC817-et BC337-tel helyettesítem?

Nos egyenlőre ennyi, bár még biztosan lesz kérdésem, mert még csak a nyáktervezésnél tartok, meg az alkatrészek összeválogatásánál.

A segítséget előre is köszönöm. Üdv, Haszuboy
(#) cNobody válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Helló!
3 Hozzászólással lejjebb nézd meg Hp41C hozzászólásában a linket.
Furatszerelt fullos PK2 klón, leírással, helyettesítőkkel, nyáktervvel. (igaz még nem végleges, ha minden igaz)
üdv
(#) watt válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Idézet:
„Watt klónját szeretném megépíteni”

Ennyi változtatással, mát a te klónod lesz...
Én is azt javaslom, hogy ha nem SMD-t akarsz, akkor olvass vissza!
(#) Haszuboy hozzászólása Feb 17, 2010 /

Kérdésem feltevése előtt visszaolvastam, megnéztem azt is, csak gondoltam, hogyha már annyi időt rászántam, hogy a nyák majdnem kész van, akkor már azt fejezem be. Amugy köszi.
(#) watt válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Ott megtalálod a helyettesítőket is.
(#) Hp41C válasza Haszuboy hozzászólására (») Feb 17, 2010 / 1

Szia!

LLN4148 => 1N4148, MBRS190T3 => BAT54 vagy 1N5819.
A tranzisztorok helyére jó a BC547 npn, BC557 pnp is, a Vpp előállító tranzisztornak BC639.
Az IRF7314 -nek és az IRF7317 -nek nincs furatszerel megfelelője. Az N fet külön helyettesíthető BS170- nel.

Szia
(#) Haszuboy válasza watt hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Köszönöm watt, és Neked is Hp41C.
(#) Deta válasza Travolta hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Köszi! Ezt a cikket még nem olvastam!
(#) cNobody hozzászólása Feb 18, 2010 /

Sziasztok!

Végre odajutottam a PK2 klónhoz és bírtam vele foglalkozni.
Még mindig fent áll a "Vpp voltage level error" probléma.
Rádugom gépre és egyből van a Vpp-n 3V körül. Belemegyek a Troubleshoot-ba:

Vdd teszt:
beálltok 5V-ot, a progi szerint és mérve is 4,6V. -> OK

Vpp teszt:
A progi szerint 11,9V, mérve 11,8V -> OK
DE: ha MCLR ON (pulled low) gombot nyomom akkor nem tolja be 0V körülire, hanem 4,47V-ot mérek rajta, ilyenkor a Vdd: 4,57V.
az MCLR OFF (pulled up) -nál a Vdd: 4,57V a Vpp lábon pedig 4,61V-ot mérek.

Méregettem az Vpp ágban lévő alkatrészeket és arra jutottam (összehasonlítva a jól működővel), hogy a Q3-as tranzisztor átvezet.
Ezek a Q3as tranzisztoron mért feszültségek a GND-hez képest:
___alapból___trbshoot: mclr on____mclr off
C: 3,17________________4,46_______4,65
B: 2,57________________3,86_______4,04
E: 3,17________________4,51_______4,65
és az a poén hogy ez már a második tranyó, és ugyanúgy viselkedik mint az első.

míg a jól működőben:
___alapból___trbshoot: mclr on____mclr off
C: 0,02________________0,19_______4,35
B: 3,37________________4,62_______4,62
E: 3,40________________4,66_______4,66

Szóval nem bírja a Vpp lábat alacsony szintre húzni.
Tanácstalan vagyok, nem tudom mit rontottam el.
Zárlatot/szakadást nem találok, és már vagy 4-szer átkeféztem alkoholos fogkefével a panelt, a folyasztószer maradványai miatt, de semmi.

Jah majd elfelejtettem.
Beszereztem egy BAT48-as Schottky-t. (igaz az enyémnek kék a színe, nem olyan mint a linken)Bekötöttem sorba egy másik USB kábel táp vezetékébe. Így 4,6V körülire csökkent a tápfesz. Viszont ilyenkor a Troubleshoot-ban a Vdd tesztnél 5V beállítva, a progi szerint 4,6V, de mérve csak 4,1V. A Vpp tesztnél is a progi szerint 11,9V de mérve 10,8V, meg többször egymás után nyomtam a teszt gombot, és volt egyszer hogy a progi 13V-ot mutatott de mérve nem változott a 10,8V.
(a fent adatokat dióda nélküli kábellel mértem)
(csatoltam egy "kis" képet amin minden együtt van, a Q3-as az a nyomógomb alatti tranyó)

Bocsánat ezért a kisregényért.
Remélem mindent leírtam...

Köszönet a segítségért előre is.

all.png

(#) watt válasza cNobody hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Ugye van egy, ami jól működik? Próbálj mérésekkel összehasonlításokat tenni, és megkeresni az eltéréseket.
A diódás kábel szerintem nem oldotta meg a gondot, más lesz a baj...
(#) szilva válasza cNobody hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Mérd meg, kövesd vissza Q3 vezérlését, mikörben a troubleshoot-ban állítod az MCLR lábat. Lehet, hogy Q5 zárlatos és emiatt állandóan nyitva van Q3. Előfordul ilyesmmi, tönkremehetett akár a forrasztás okozta hősokktól is.

Egyébként az én klónomban is tipikusnak mondható az a hiba, hogy az MCLR-t nem lehet alacsonyba húzni, itt a Vpp-t a kimenetre kapcsoló BS250 szokott zárlatossá válni. Ez a "szokott" azt jelenti, hogy a többtíz (talán van már száz is) összerakott klón után hozzám érkezett visszajelzések alapján volt talán 2 ilyen jellegű élesztési gond, de a FET cseréje után meg is javult. A FET összerakáskor valószínűleg vagy a forrasztástól, vagy valami statikus töltéstől mehetett tönkre. Emlékszem még egy esetre, amikor a BS250-et kapcsoló BS170-es FET D-S lába között volt a panelon rövidzár, ami ugyanilyen hibát okozott.
(#) Deta válasza Travolta hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Szia!

Pár éve építettem ezt az Lpt portról működő égetőt. Eddig csak a picallw-vel használtam. Lábkiosztása lényegében megegyezik avval, amit te ajánlottál, annyi különbséggel, hogy egy tranzisztor a 12v-ot is rá tudja kapcsolni az IC-re. Szerinted megpróbáljam-e az PIC18F2550 I/SP-t beégetni, valamelyik a cikkben szereplő progival?

égető2.pdf

(#) Travolta válasza Deta hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Ha minden igaz, akkor ez a rajz kisértetiesen hasonlít a ProPIC2 égetőhöz. Itt az égetőfeszültséget 3 külön pontra tudja kapcsolni. Ha az Oshon féle 18-as égető szoftvert akarod használni hozzá, keresd meg melyik lábon adja ki az égetőfeszültséget, és csak azt a kimenetet kösd a PIC-re.Természetesen a szükséges kivezetéseket is kösd be. ( Vpp,Vcc,Vss,PGD,PGC)
Remélem érthető voltam.
(#) watt válasza Deta hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Jól látod, gyakorlatilag egy féle LPT-s égetőáramkör létezik, csak a sallang más. Így ha a megfelelő Vpp vonalat hazsnálod, akkor alkalmas 2550 égetésére is(és még sok másikhoz is, ha a PC-d is úgy akarja).
(#) Deta válasza watt hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Köszönöm a válaszokat!
A jövő héten beszerzek egy 2550-es IC-t, és nekilátok az építésnek!
(#) zenetom hozzászólása Feb 20, 2010 /

A Szilva féle PICKit2-ben az L1, vagyis a 680uH az jó ha ilyen: Bővebben: Link ? Mármint ilyen alakú... (nem tudom a képen mekkora értékű, de ilyen alakban kaptam a boltban)
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szia!

Ha elviseli a 100mA-t, akkor jó...

Szia
(#) zenetom válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Ez jó kérdés...
(#) Hp41C válasza zenetom hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szia!

A vastagsága összefügg az áramterhelhetőségével: Ha akkora mint a 0,5 - 0,6W ellenállás, akkor bírja a 100mA-t, ha kisebb vagy akkora, mint a 0,25 W-os, akkor nem...

Szia
Következő: »»   53 / 211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem