Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   919 / 2208
(#) bakos13gab válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2010
Hát nagy koncertlátogató nem vagyok, főleg nem klasszikus zenét. Zongora előadáson már többször vettem részt, de persze van ilyen téren is minimális élményem (templomi zenéből több van, itt a minőségire gondolok). Koncert inkább modern zene (legutóbbi részvételem Loreena McKennit koncert volt tavaly.). Szóval a valódihoz nem is hasonlítom, de most hogy mondod, keresek valami zongoraművet és meghallgatom, ha hazaértem.

Ehhez szerintem a hangdobozaim sem alkalmasak, persze itt sincs tapasztalatom, mert a meglévő Videoton DC2050E-n kívűl csak a modern hifikhez mellékelt dobozokkal találkoztam (egy barátomnak van egy komolyabb sony tornya, majd elviszem összehasonlítani csak az illesztéssel lehetnek gondok, mert szerintem azok 4 ohmos hangfalak, de sose néztem még meg)
A kimenők egyébként 3,5K/8ohm áttételűek, szóval a 4 ohm se lenne gond szerintem.
(#) Action2K válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2010
Idézet:
„Nem tudom mennyire vagy koncertlátogató? Ez azért fontos, hogy van-e összehasonlítási alapod, a hangszerek természetes hangzása és a játszott felvételek között.”

De ezeket csak mi, műkedvelők tartjuk fontosnak. Mi fülelünk, hogy a hegedű mennyire hegedűsen szól, az énekesnek mennyire hallani a szuszogását, meg a zenekar mennyire van térben.
A másik oldal (akik zenélnek), egy mű hallgatásán azt figyelik, hogy milyen akkordok vannak, milyenek a futamok, az énekes hogy intonál, milyen az együttes együtt játszása...
S ezt onnan tudom, hogy a feleségem karnagyi végzettséggel diplomázott, hegedült, zongorázik, orgonál ha kell, s amikor zenét hallgattunk (HiFi-n), megállapítottuk, hogy mind a ketten mást és mást figyelünk. Lehet a zene magas hiányos, túlzott közepes, vagy szimplán csak lágy pufogó, neki akkor is hibátlan az egész, ha zeneileg tökéletes. S a volt osztálytársaival beszélgetve, nekik is ez volt a véleményük.
(#) zolika60 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 3, 2010
Ezt tudom. Nekem is volt egy Zeneakadémiát végzett barátnőm. Csak arra akartam rá mutatni, mennyire eltávolodott a mai átlag zenei hangzás a természetestől. Innen pedig igazán csak ízlés kérdése ki mit hall jónak. Én például azt tartom jó erősítőnek ami legjobban megközelíti a természetes hangzást. Ha meg mondjuk az autó erősítős topicot olvasod ott az számít jónak, ha a dübörgő basszus kilöki az ablakot és még két autónyira is "élvezik" a hangját. A magas meg úgy cicereg, hogy lehullik a fogzománcod. [OFF]Egyébként nem csak a zenészek vannak így. Tizenöt évig szereltem kábeltévét és azóta sem tudok úgy nézni egy TV képre, hogy ne azonnal a szellemképeket, "hangyákat", hálózati zavarokat látnám meg.
(#) hangszoros válasza Action2K hozzászólására (») Márc 3, 2010
Nagyon jól láttod a kérdést az értékiltéletekkel kapcsolatban
Off, de kapcsolatos
Tegnap este TV 1-en Teaavay cimü müsora _hátérbe szólt tuningolt 165ős Teslákkal, hangfalak egymásra rakva (ésszel), egyébbként is mono a vételem, mert a Grundigomban nincs Nicam, viszont van 4xTDA 2040-es vég jó táppal__ Olyan jól szólt, hogy felfigyeltem rá, pedig a körülmények régóta azonosak. Irtam is haveromnak beszabadult valami jó kis hangmérnök. A müsorzárás Brahms nagyzenekari bejátszással , felvételről. Na az tök átlagos volt.
Ezzel szemben a Fönix TV BOTRÁNYOS ahogy szól. Mindig
Ma este lefigyelem a teavay müsort vajon milyen lesz ?
(#) bakos13gab válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2010
Számomra ez az építgetés inkább jó szórakozás és élvezem, ha valami olyan áll össze a kezeim között, ami működik, használható és még jobb is, mint az átlagos. Eszembe nem jutna, hogy élő zene előállításán gondolkodjak, mert egyrészt az elektronikához kb. annyi közöm van, hogy érdekel és nincs meg se a műszerparkom, se a szaktudásom (és időm). Sokat olvastam, hogy csöves erősítőn minden másképp, jobban szól és ennek ellenkezőjére is találtam utalást. Azt mindenképpen megállapítottam az első kipróbálásnál (még a PCL86SE-nél), hogy más, de csak most érzékeltem, hogy ebben van erő is, a 6sn7-es meghajtásnál. Az első ami rögtön megütött, az a mélytartomány eddig hallottaknál sokkal nagyobb természetessége, de nem állítom hogy ez profi hangzás, mert tényleg alig van más rendszerekkel tapasztalatom. Szóval itt nekem még minden új és lehet, hogy ha elkészül az EL84, ezt majd kukázom vagy ilyesmi (na azért azt mégsem ). Most jöttek meg a rendelt folglalataim, úgyhogy ha lesz időm, hétvégén megcsinálom deszkamodellként.
(#) bakos13gab hozzászólása Márc 3, 2010
Találtam egy elég jó oldalt, lehet hogy már linkelték és ismeritek, de nekem nagyon megtetszett.

The Valve Wizard

És ami tényleg jó, az a földeléssel kapcsolatos cikk. Nagyon jól és szemléletesen mutatja be a földelés kérdését és kivitelezési tanácsokat ad (lehet hogy inkább kezdőknek jó, mint én, de hátha valaki profitál belőle).

Grounding and Ground Schemes

Azt megérdezném, hogy az itt bemutatott Ground Lift trükköt alkalmazza-e valamelyikőtök, meg egyáltalán mit gondolotk róla (korábban nekem is eszembe jutott valami hasonló de sose csináltam meg, mert nem volt rá szükség)?
(#) llaci56 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 3, 2010
Idézet:
„eltávolodott a mai átlag zenei hangzás a természetestől”


A "zenei hangzás" az pont ott van, ahol régen is volt. Amiről Te említést teszel, (ablak ki, fogzománc le,) azok a zajok.
Ezeket nem kellene összetéveszteni!
(#) cruisher hozzászólása Márc 4, 2010
Erdeklodnek, hogy van e valaki aki probalt EL34-et triodaba kotni? EA 057et szeretnek kiprobalni ilyen beallitasban is. Eleg ha a seg.racsot siman az anodra kotom, vagy tegyek be 100-100ohmot koze?
(#) zolika60 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 4, 2010
Csak arra gondoltam, hogy a ma divatos zenékben nincs akusztikus hangszer. Minden mesterséges még az énekhangot is számítógépen igazgatják. Tehát semmi természetes nincs benne így azt a technikát amin hallgatod sincs mihez viszonyítani. Magyarán ízlés dolga ki mit hall jónak.
(#) hangszoros válasza cruisher hozzászólására (») Márc 4, 2010
Az előfeszültséget nagyon emeld fel !
Ha gyári akkor nem nagyon lesz elegendő vezérlőfeszütséged
(#) cruisher válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 4, 2010
Hany mA kell legyen a nyugalmi aram?
(#) hangszoros válasza cruisher hozzászólására (») Márc 4, 2010
Te is kiszámolhatód: 390Vra emlékszem anódba
25W-os az anód + segrács ez a ha "A" osztályba maxra akarod Járatni
75-80mA a vége
De csak akkor érdemes tiprodni, ha valami nagyobb meghajtó feszültségre képes kapcsolásra átépited a szerkentyüt
(#) cruisher válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 4, 2010
Atepiteni nem szeretnem, csak probalgatom a kulonbozo beallitasokat. Eddig az eredeti pentodas mod tetszik legjobban, 50%os UL-be olyan lötyögős hangja van. Gondoltam kiprobalom triodaba kotve is...
(#) kocos hozzászólása Márc 4, 2010
"LP-s" kollégáktól kérnék egy szívességet ! hangszedő vásárlásra adom a fejem, és a RIAA korrektor topikban írtam, hogy mit néztem ki ! Esetleg, ha valaki nagyon le akar beszélni róla az legyen szíves tegye meg, és indokolja, hogy miért ! Csak nem akarok egy 10-ezres rossz bizniszt kötni. Köszönöm
(#) hangszoros válasza cruisher hozzászólására (») Márc 4, 2010
Az részben a a külön viszacsatoló tekercsnek is köszönhető.
Annak idején kérdeztem a fejlesztötől, mi a konkrét célja. Nem tudta. Biztos valahonan koppintották
Valamiért nem tudok a privedben kérdezni a PD-ékről.
Lehet, hogy a net gyengusz Még probálkozok
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Márc 5, 2010
Amit hozzá tudtam szólni, megírtam oda...
(#) walter hozzászólása Márc 5, 2010
Üdv mindenkinek!
Új vagyok a fórumon, lenne egy kérdésem, ha van aki ismeri és hallotta a képen látható csöves erősítőt legyen szíves írja meg mi a tapasztalata.
(Most készít Fleta kimenőt hozzá már kíváncsi vagyok milyen lesz, ha meglesz a kimenő.)
(#) (Felhasználó 1947) válasza walter hozzászólására (») Márc 6, 2010
Szia!

EL84PP.Jó kis kapcsolás, szerintem tetszeni fog.
Minőségi alkatrészeket használj.
Egyik kollégám elkészitette annó,
szép hangja van.

Üdv! Luki
(#) walter válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 6, 2010
Kösz a választ!
A csatoló kóndinak MKP tettem, az ellenállások fémrétegek min 1W-osak, a tápegységben EZ 80-as cső van szokásos kétoldalas egyenirányítás, talán így nem kell késleltetni az anód feszültséget. A kimenőre még várnom kell , talán a legfontosabb alkatrész.
Üdv!
(#) fleta válasza walter hozzászólására (») Márc 6, 2010
[OFF]hétfőn postázom
(#) walter válasza fleta hozzászólására (») Márc 6, 2010
Előre is köszönöm, a gyors munkád!
:integet2:
(#) cruisher válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 6, 2010
Na kiprobaltam triodaba kotve is, a meghajtassal nemvolt gond, de viszont kozel se volt olyan jo hangja mint pentodas modba.
(#) klemo86 válasza sturbi hozzászólására (») Márc 6, 2010
Szia!
Döntést hoztam: az utóbbi rajz tökéletes, hála érte!
Annyi a dolgom a végével, hogy a 6С41С helyére simán párhuzamosan beteszek két-két 6С19П csövet? Alkatrészek maradhatnak ugyan azok? Persze a kimenő impedanciája változni fog… És ennyi?
Valakinek van kedve cserélni velem bontott (de szépen megtisztított) novál foglalatot PCB-s noválra? 14db egyforma érdekelne. Köszi előre is!
(#) (Felhasználó 1947) válasza walter hozzászólására (») Márc 6, 2010
Szia !

Az MKP kondi jó választás, már a WIMA kondik is elég jók,és főleg :beszerezhetők.
Az ellenállásokkal vigyázz,sokat számit mit épitesz be, főleg a bemenetnél, vagy jelútban.
Legjobbak a Dale RN sorozatú ellenállásai, vagy a régi Remix R534-ek.(fotó)ezek is beszerezhetők itthon.
Jó munkát, és sok sikert az épitéshez!

Üdv! Luki
(#) djhans válasza walter hozzászólására (») Márc 6, 2010
Hello!

Én is megépítettem itt a kapcsolást de pár helyen más értékű ellenállások vannak. A fázisfordítóban például nagyon kicsi ellenállások vannak (22k) szegény ECC83 nagyobbat érdmel 47-68k. Katódellenállásnak az előfokban és a fázidfordítóban is 1,5k van. A visszacsatoló ellenállások nálam változtak mert keveselltem az erősítést. 222 helyett 150 Ohm és 1k helyett 2,7k van betéve. EZ80 sovány lesz oda. Ha csöves egyenirányításban gondolkodsz akkor csatornánként egy-egy EZ81 kell.
(#) hgy válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 6, 2010
6sz19-el 200V fölé ne menj, mert ott márcsak 7w-ot specifikálnak 11 helyett. A meghajtásnak viszont 350 V sem sok.
(#) klemo86 válasza hgy hozzászólására (») Márc 6, 2010
Igen, azt én is néztem. Akkor ezt így ahogy van meg lehet építeni paralell 6С19П-kel, 200Voltos anódfesszel?
Az nagyon jó! Ahogy lesz keret, meg bedobozolom emezt, már hozzá is látok
Köszi! Üdv
(#) sturbi válasza klemo86 hozzászólására (») Márc 6, 2010
Így van. A kimenőtrafó sem változik érdemben paralell 6C19P esetén. A tápnak én 250 V-ot javasolnék a 19-eseknek, 25-30 mA nyugalmi árammal csövenként (párban 50-60 mA). A kimenőtrafót 2-2,5 K Raa-ra venném (2,5 K-ra).
Nekem az első kapcsolás jobban tetszik. :hide:
(#) walter válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Márc 6, 2010
Szia!
Köszönöm!
Az alsó ellenállás ismerős ilyesmi van itthon. A kényes helyekre 2db. 10k-os helyére valami ilyesmit keresek.
Üdv: Walter
(#) walter válasza djhans hozzászólására (») Márc 6, 2010
Szia!
A visszacsatolást én is túl soknak tartom, nálad hány ohmos a kimenet? Igen oldalanként egy-egy EZ 80-ra gondoltam egyenlőre ez van itthon az EZ 81 jobb lenne nagyobb a terhelhetősége, remélem ez is bírja tartósan a 70mA-t katalógus 90mA-t ad meg,ha jól emlékszem.
Igazad lehet a 22k furcsa nem találtam ilyen kis értékű beállítást az ECC adatlapján.
Üdv!
Következő: »»   919 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem